Двама гранични полицаи и близка на единия жена са обвиняеми за корупция на „Калотина“. Те били задържани миналата седмица, след като упорито искали 4000 лева от двама разследвани за трафик на мигранти с уверението, че „ще им решат проблемите“. Накрая склонили да получат на два транша по 2000 лева, които обаче били белязани вече от разследващите и полицаите били задържани при получаването на парите.

Схемата, по която работели, включвала задължително подкупите да минават през близка жена на единия полицай, която работела в заведение в София. Парите трябвало да ѝ се предават без никакви въпроси.

„Нейната задача е била парите да ги обърне през оборота на заведението и след това да ги отчете на полицая“, обясни шефът на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков. В случая обаче подкупът бил взет директно от полицаите, които по думите на Банков, се полакомили.

За да убедят изнудваните, че трябва да платят, униформените създавали впечатление, че действат по заръка на магистрати.

„Те се стремяха да осъществят близки отношения с лицата, като създадат илюзията у тях, че са техни приятели и им помагат, че са поставени те на ръба на закона и са принудени от магистрати да искат парите от тях, което не отговаря на истината. Създаваха у лицата усещане, че ще им оправят делата и всичко ще бъде наред“, каза още Банков.

Ангел Кънев от Специализираната прокуратурата категорично заяви, че няма замесени магистрати в престъпната дейност.

„Имат контакти с наблюдаващи прокурори, но в това наблюдение със специални разузнавателни средства и агентура се установи, че не са в близки отношения лицата с тях и разказват небивалици“, подчерта прокурорът.

Двамата полицаи били изключително опитни разследващи, като единият имал 10-годишен стаж, включително в ДАНС и ГДБОП. Срещу него имало сигнали и в миналото, но до момента не била доказвана корупция.

Тримата обвиняеми обаче вече са на свобода, след като вчера спецсъдът ги е освободил от ареста срещу най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Прокурор Кънев каза, че съдът е приел, че има доказателства за участието им в престъпна група, но нямало опасност да се укрият и да повлияят на разследването и затова били освободени.

Прокуратурата обаче ще протестира пред апелативния спецсъд, тъй като вече били събрани допълнителните данни за корупция, а били готови и доказателствата от използваните специални разузнавателни средства.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Граучо Маркс
Граучо Маркс
02 юни 2020 15:04
Гост

Когато „специализираният“ съд заседава през нощта, резултатите са … правна лудост. По делото за отпадъците прокуратурата е поискала МНО „домашен арест“ на А. Еминов. Спецсъдът обаче е взел по-тежка мярка „задържане под стража“. Наказателният съд не е обвързан от предлаганото от прокуратурата наказание и може да наложи и по-тежко (чл. 293 НПК). В досъдебното производство обаче функциите на съда са контролни и би следвало да е обвързан от максимума на искането (чл. 62, ал. 2 вр. чл. 64, ал. 4 НПК). В медиите липсват данни прокуратурата да е увеличила искането си в открито заседание… Ще излезе, че вместо да брани… Покажи целия коментар »

ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
01 юни 2020 18:03
Гост

По-скоро магистратите си събират подкупите директно от сраните по делата, които достигат до тях. Например – подавате сигнали по 205 от НПК, или Заявления в прокуратурата. Съответно преписката попада при съответен магистрат. Той се обажда на обектите на сигнала и пита – плащайте и правя постановление за откaз за образуване на ДП. Иначе давам ход на ДП и ще стигнем до НОХД или друго наказателно дело… Всичко е ясно. Така дадените другари се държат на къс конец от подкупополучателите магистрати. Аз затова винаги казвам, че СРС/СРП,СГС/СГП,ВАС/ВАП,АПС/САС,СП/СНС и т.н. са абсолютната концентрация на организираната престъпност в тази държава. Можете да поставите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 юни 2020 16:02
Гост

Освен на полицаи, това е номер и на някои адвокати към техните клиенти – „давай пари, съдиите искат, за да решат делото в твоя полза“. Естествено, съдията си няма и хабер от това, но при лош изход на делото, адвокатите започват да се оправдават – „взеха парите, ама не решиха делото както обещаха“.

Сиси
Сиси
01 юни 2020 15:36
Гост

За жалост мутренските времена се завръщат с пълна сила.

ТИМ
ТИМ
01 юни 2020 15:38
Гост

Че те кога са отминавали въобще? Рекет до дупка. Я виж по морето какво става.

физиономистът
физиономистът
01 юни 2020 13:45
Гост

Не знам за вас, ама аз като гледам физиономиите на снимката и… малко се натъжих от това, което имаме като МВР и прокуратура

Тръст
Тръст
01 юни 2020 12:51
Гост

Не бих се съмнявал. Ма магистрати са с връзки. А тия на улицата не. Познай кой ще се измъкне

Banga
Banga
01 юни 2020 12:50
Гост

И ако това е истина ще се изне ада ли някой

Кирчева
Кирчева
01 юни 2020 12:50
Гост

Време е да се направи така, че за подобни искания да има големи наказания

Зумен
Зумен
01 юни 2020 12:49
Гост

Не е за вярване какви са нагли

Sahanov
Sahanov
01 юни 2020 12:49
Гост

Полицията в България явно е леко подкупна

Джани
Джани
01 юни 2020 12:49
Гост

Много са категорични, че няма замесен магистрат. Ама какво може да очаква човек от спецовете?

Лозан
Лозан
01 юни 2020 12:49
Гост

Специални решения 🙂 Пак казвам, че тези са за закриваНЕ!

Залчев
Залчев
01 юни 2020 12:48
Гост

И това като се притури към тия катаджии дето и те подкупи искаха става много фън

Цицеров
Цицеров
01 юни 2020 12:47
Гост

Въпроса е труден за разрешаване явно

Кирилов
Кирилов
01 юни 2020 12:47
Гост

Подписка? Тези са за ефективна присъда.

Gerova
Gerova
01 юни 2020 12:46
Гост

А дали не е истина? Защо се приема автоматично, че не е истина

Lalov
Lalov
01 юни 2020 12:46
Гост

Всякакви схеми въртят само и само да стане на тяхното

KilleER
KilleER
01 юни 2020 12:45
Гост

Което казват е лъжа

Анонимен
Анонимен
01 юни 2020 12:44
Гост

Истината може би е някъде по средата. Въобще не изключвам възможността да има замесени магистрати.

Кирил
Кирил
01 юни 2020 15:35
Гост

Пълни глупости! Това е просто една зле скалъпена лъжа.