Протест под формата на „обществено обсъждане“ за закриването на районния съд в Каварна, който се провежда на пешеходна пътека на главния път през граничното село Дуранкулак, започнаха жители на областта.

Причината е, че преди две седмици Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет направи първи стъпки за прекрояване на съдебната карта с реорганизация на районни съдилища. За Добричкия район идеята е районният съд в Каварна да се обедини със съда в Балчик, тъй като разстоянието между двата града е 19 км, сградата на РС-Балчик  е изцяло нова и може да поеме магистратите от Каварна.

Преди да се реши съдбата на тези съдилища обаче до 30 юни трябва да се проведе широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни.

Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев каза, че тази новина била приета като гръм от ясно небе от жителите на областта.

„Започнахме обществено обсъждане на пешеходната пътека в Дуранкулак, защото е на 60 км и всеки жител тук трябва да пътува 120 км, за да отиде до Балчик. В Каварна има населени места, които са 50 км и ще се унищожи всичко градено в Каварна в правосъдието през последните 30 години – съд, прокуратура, пробационна служба, агенция по вписванията, всичко отива на кино“, каза Цонев. Според него закриването на съда в Каварна ще е удар и върху бизнеса, а никой не попитал и как ще се отрази на разходите на полицията. Той недоумява и как е взето решение да бъде закрит съд в граничен район.

„Случаят с кораба „Вера Су“ беше потенциална екологична катастрофа, а това е една правна катастрофа. Едно правосъдно „Вера Су“ правят във ВСС“, заяви бившият кмет на Каварна. И добави: „Хората и бизнесът вече ще трябва да пътуват до Балчик, както беше преди 30 години. Ще се губят цели дни за най-малките документи, които ще трябва да се извадят. Това оскъпява всичко“.

Адвокат Мила Василева, която е и общински съветник в Каварна каза, че решението на Съдийската колегия на ВСС ще ограничи достъпа до правосъдие и няма да доведе до финансови икономии за системата, а само ще натовари жителите. Според нея съдът има средна натовареност и само гражданските дела до ноември миналата година били над 630.

„По 25 човека дневно си вадят свидетелство за съдимост. Те трябва да пътуват около
60 км от Дуранкулак“, коментира адвокат Мария Костадинова

Освен РС-Карвана СК на ВСС предложи да се предприемат първи стъпки за вливане, сливане или закриване на съдилищата Гълъбово, Тополовград и Елхово.

Данните на ВСС показват, че средно на месец един магистрат в тези районни съдилища постановява между 2,46 до 5 актове по същество. А делът на заповедните производства е над 60% и достига до 82% от общият брой граждански дела. В тях работят по двама или трима съдии, с от 10 до 16 служители, а бюджетите им са от 500 000 лв. до 1 000 000 лв. на година.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кутела
Кутела
01 юни 2022 2:42
Гост

Някои от съдилищата се превърнаха в инструмент на феодализирани общини като тази в Гълъбово.Кметът дърпа конците в районния съд и си назначава свой хора.Човека е кмет от 20 години и за този период общината се е превърнала във фекална яма.

Шшшшшш
Шшшшшш
30 май 2022 8:04
Гост

Смятам, че е крайно време да се слеят съдилища и прокуратури.
Крайно време е да се направят 7 областни управи в държавата и толкова местни администрации от всички видове, максимум.
Реалният сектор има нужда от работещи реално хора.

Shadow
Shadow
29 май 2022 20:29
Гост

Намерете една община в България която да иска да ѝ бъде закрит съда…

Ники
Ники
27 май 2022 14:50
Гост

Този съд с неговата натовареност си е за закриване отвсякъде.

LSSAH
LSSAH
27 май 2022 11:37
Гост

Подкрепям хората! Колкото повече съдилища и прокуратури толкова по-добре.

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 11:22
Гост

Реформа на съдебната карта е наложителна. Въпросът е защо е тази единствена фиксация в районните съдилища. Защо реформата не засяга слабо натоварените окръжни, административни и др. съдилища. По каква логика не се намалява броя на съдиите в ОС и АС, с големите заплати и под 10 дела на месец. Къде е резонът в това нормата за натовареност на ОС и АС да е толкова ниска /под 10 дела/, като 2/3 от тях са леки, а заседанията по най-многобройните дела /въззивните/ да са от по 5 минути средно. Къде в ЗСВ пише, че в съдебната власт в България се обособяват касти… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 11:44
Гост

По двете направления трябва да се работи паралелно, но моля да се прави разлика между закриване /реорганизация/ на съдилища и съкращаване на шатни бройки. Щатните бройки в ниско натоварените окръжни и апелативни съдилища следва да бъдат съкратени, след като бъдат овакантени /когато заемащите ги съдии се повишат/преместят, пенсионират или напуснат/. Конституцията и ЗСВ не познават уволнение на магистрати поради съкращаване на щата. Обединяването на районни съдилища може да се направи веднага и е наложително да се започне от някъде.

Закривай
Закривай
27 май 2022 9:34
Гост

Това ли е аргументът против закриването – свидетелства за стдимост??? Че те не се издават от съдия. А и съдът ще си остане като място, където тази услуга остава. А и е малко смешно да се изказва адвокат И едновременно общински съветник в общинския съвет. Много ясно, че ще е против.

Закривай
Закривай
27 май 2022 9:31
Гост

Две дела и половина на месец!!! Незабавно закриване трябва. Аман от проекти за реформи и накрая – нищо несвършено. България няма нужда от толкова районни съдилища. Закриването на тези в Каварна, Гълъбово, Тополовград и Елхово е минимумът на минимумите. Още поне трийсетина са за закриване.

Симеон
Симеон
27 май 2022 9:27
Гост

И ТЕ ДРЪНКАЙКИ С КИТАРА,
ТРАМ-ТАРАРА, ТРАМ-ТАРАРА.
ПЕЛИ ПЕСНИЧКАТА СТАРА
ЗА ПАЗАЧИТЕ НА ФАРА.
И прииждали все нови и нови,
да обслужват фара готови,
със свойте деца, роднини, съпруги
и се катерили едни върху други,
и с лакти остри
се бодели без жал,
тъй че бедният остров
да изтрай не можал
и с грохот и трясък,
сред пяна и плясък,
разпукан в средата,
в миг се скрил под водата!

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 9:22
Гост

Хайде бе? Все едно някой е очаквал някоя община да каже сакън не искаме съд, махайте ни го. Добричка област не е голяма, а има 5 районни съдилища на територията си – Добрич, Тервел, Каварна, Балчик и Генерал Тошево. Съдебният район на РС – Каварна обхваща общините Каварна и Шабла, които съвсем спокойно могат да се разделят между Балчик и Генерал Тошево. Никой не е казал, че всяка община трябва да има собствен съд. Достъпът до правосъдие не означава, че във всяка паланка трябва да има съд.

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 9:20
Гост

То, като ги слушаш излиза, че най-добре е съдът да е в Дуранкулак. Защото от Дуранкулак до Балчик са 56 км., а до Каварна са 38 км. Все им е далече. А пък съдиите колко работа имат се вижда от справките. За едни свидетелства за съдимост пътували? Глупаво.

Лазар
Лазар
27 май 2022 14:47
Гост

То пък нали тези свидетелства се вадят всеки ден. Много нелепи аргументи.

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 9:17
Гост

Това е пилотно решение. Нека видим

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 9:13
Гост

Няма община в страната, която да бъде убедена за закриването на някой съд. Няма. Но не бива да се отстъпва от идеите за реформа

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 9:08
Гост

Според мен няма да има проблем с достъпа до правосъдието. Балчик е много близо

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 9:05
Гост

Еееее, речникът на Гешев е заразен. Тоя кмет като него се изказва

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 9:04
Гост

В района на Каварна има само няколко села. Така че да не спекулира бившият кмет

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 9:03
Гост

Ако се слуша местната власт няма да има никакви реформи. Важното е ВСС да устои на натиска

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 май 2022 8:57
Гост

Трябва оптимизация на системата, но с калчавите пътища на Северна България и липсата на надеждна концепция за реминта поддръжката им, нещата не изглеждат добре. Нищо, сле някоя друга годинка ще минат на онлайн заседания и толкоз…

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 9:04
Гост

Така е, бухале! Но не може всяка реформа да се спира само защото хората си искат съда

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 10:31
Гост

Каква причина налага на всеки три къщурки да има съд? Да осигурим на работа на кръг връзкари, може би? Като се има предвид статистичеките данни, по- точният израз е социална помощ от хиляда и няколко лева на месец за служителите, която ще се получава срещу редене на пасианси по цял ден. Съдилищата не са Агенция за социално подпомагане . А що се касае до достъпа до правосъдие, могат спокойно да пътуват до Балчик, тъкмо да осмислят добре решението си, вместо да заливат съдилищата с всякакви глупости. Крайно време е да се прекъсне безкрайния курорт на съдиите от тези бутикови съдилища.