Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет назначи четирима нови зам.-председатели на Софийския градски съд (СГС).

Ръководител на Наказателното отделение вече е Руси Алексиев, Стефан Кюркчиев е шеф на Гражданското отделение, Стела Кацарова – на въззивните граждански състави, а Райна Стефанова на Търговското отделение.

Четиримата бяха предложени за зам.-председатели на съда от шефа му Алексей Трифонов още през юни. А Общото събрание на съдиите ги подкрепи.

Новите зам.-председатели на СГС трябваше да бъдат назначени още преди съдебната ваканция, но Съдийската колегия реши да отложи разглеждането на предложенията на Трифонов. Поводът за това беше все още липсващото към края на юли становище на етичната комисия за предложената от него за шеф на Търговското отделение Райна Стефанова.

Освен това колегията реши, че е разумно да изчака и произнасянето на Върховния административен съд по искането за спиране на изпълнението на решението ѝ, с което самият Трифонов беше избран за председател на градския съд. То беше направено от конкурента му за поста Евгени Георгиев, който обжалва избора в съда. В хода на делото възникна въпросът дали Трифонов има българско гражданство, което е задължително за всеки съдия.

Както „Лекс“ писа, на 30 август ВАС окончателно отказа да спре изпълнението на решението за избора на Трифонов, а делото продължава през ноември.

Бивш член на ВСС беше повишен в Апелативен съд-Варна

Бившият член на Висшия съдебен съвет Даниела Костова днес беше назначена за съдия в Апелативен съд-Варна. Тя участва в конкурса за повишаване в наказателните отделения в апелативните съдилища. Свободните места бяха две – по едно във Варна и Бургас.

Костова е получила оценка 5.90, която я поставя на втора позиция от общо 23-ма класирани магистрати.

Преди да стане част от предходния състав на ВСС Костова беше съдия в Окръжен съд-Варна, а след края на мандата новият съвет удовлетвори желанието ѝ да бъде възстановена на работа в Специализирания наказателен съд. През есента на 2018 г. тя беше командирована в апелативния спецсъд със заповед на председателя му Георги Ушев.

На свободното място в Апелативен съд – Бургас беше назначена зам.-шефката на окръжния съд в града Петя Петрова-Дакова, която е получила пълна шестица.

Съдийската колегия отложи решението за повишаването в ранг на съдия Мирослава Тодорова

Съдийската колегия отложи решението си по предложението съдия Мирослава Тодорова да бъде повишена в ранг „съдия във ВКС и ВАС“.

Причината за това е, че тя няма атестация. През юли съдия Тодорова получи добра оценка от атестацията. След серия от отлагания тогава колегията намали оценката за работата на съдия Тодорова от много добра с 94, на 89 точки. Мотивът да ѝ бъдат отнети 5 точки бяха трите стари дисциплинарни дела срещу нея. Преди години Мирослава Тодорова беше наказана с уволнение, но Върховният административен съд го отмени. Последва понижаване в длъжност за срок от две години, което тя изтърпя и се върна на работа в СГС. Тази година пък Съдийската колегия не я наказа по производство, образувано по предложение на Инспектората към ВСС.

Съдия Тодорова обжалва намалената си оценка във Върховния административен съд. И именно това бе мотивът за отлагане до произнасянето на съда.

Тази година с нея възникна казус без прецедент – през юли при обявяването на имуществените декларации на магистратите се разбра, че Инспекторатът към ВСС е публикувал личните данни на съдийката – ЕГН, домашен адрес, номер на лична карта, мобилен телефон. Освен това в декларацията фигурираха и трите имена и ЕГН на съпруга ѝ и на непълнолетното ѝ дете. Файлът с декларацията на съдия Тодорова пък беше „кръстен“ „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“. В Комисията за защита на личните данни тече проверка на случая.

 

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лулчо
Лулчо
21 септември 2019 12:44
Гост

Където липсват принципи и Законност, Правото и Справедливостта вървят на майната си! Съдиите следва да бъдат избирани периодично от Суверена, доколкото е останал такъв!

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 9:15
Гост

Гешев, ако падне гръм от ясно небе и не го изберат за нов главен прокурор, може по схемата на Пацо Терасата да го пратят „в изгнание“ като шеф на СГС. И тогава ПИК-льовците ще го скъсат от хвалебствени слова, а всички комисии на ВСС почти единодушно ще заключат какви невероятни качества има за началник не само на прокуратурата, но и на съда, следствието, правителството, ООН, програмата на НАСА за заселване на Марс и т.н.

Hok
Hok
18 септември 2019 15:16
Гост

Двете дами бяха тотален позор и провал, но това не означава, че не трябва да изискваме можещи заместници от новия председател. А в случая има доста какво да се желае.

vsi
vsi
18 септември 2019 13:54
Гост

Желая успех на новите заместници, защото това ще е в интерес на всички, които работим в СГС. И аз имам възражения за някои от тях, но ги подкрепих, защото всеки председател сам избира екипа си, а и поне са съдии от СГС, за разлика от Данаилова и Балинова, които от редови районни съдии след поредица неуспехи на конкурсите станаха направо заместници при нас и се държаха години наред брутално, нагло и арогантно. Надявам се, че такъв позор за СГС няма повече да се повтори.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 15:03
Гост

По-голям позор от назначаването на Трифонов (засега) е единствено назначаването на Владимира Янева. Общото и в двата случая е, че и в двата случая ги назначиха едни и същи хора, които неотлъчно, дори с цената на брутални незаконосъобразности, бдят за интереса на няКОЙ.

Колега
Колега
18 септември 2019 18:22
Гост

За „умните“ и „кумиците“ всичко е позволено, за останалите-имаме принципна позиция.

Съдия
Съдия
18 септември 2019 19:57
Гост

Виждали сме ги на живо какви са хубави и умни. Методи едно време се заканваше, че ще ги върне, докато още бяха командировани за да спре това безобразие. Жалко, че не му стигна смелостта да го направи.

Njakoi
Njakoi
18 септември 2019 21:09
Гост

Принципно е когато някой получи кариерен бонус чрез ръководно назначение след изтичане на мандата му да бъде върнат там, от където е дошъл. Беше предложено преди години, но уви. Щеше да се спрат местните феодали да растат по този начин нагоре, както и разни анонимни нагли типове. А и щяхме да си спестим да гледаме Данаилова по коридорите или да й слушаме глупостите по общите събрания.

ИИИ
ИИИ
18 септември 2019 21:22
Гост

Те ги върнаха в адвокатурата, жалко само, че и Данаилова не взеха….

Относно Мира
Относно Мира
18 септември 2019 10:00
Гост

Когато системата подхване някого нямя пускане, докато не му очернят живота. Затова Методи Лалов напусна (или поне се опитва).

С две думи
С две думи
18 септември 2019 9:59
Гост

В обобщение: чуждият гражданин, шеф на СГС продължава с нищожните актове и му ги потвърждават, Мирослава Тодорова е под натиск както винаги. И всичко е наред.

Спомени
Спомени
18 септември 2019 10:01
Гост

Валя Ахчиева не я ли наказаха нещо в БНТ? Сигурно истинската причина е разследването срещу Трифонов. А е най-подозрително, че е именно руски, а не нечий друг гражданин.

Тошев
Тошев
18 септември 2019 10:02
Гост

Наказаха я, но за друг репортаж, няма нищо общо с Трифонов. А и това с гражданството е глупава формалност, важни са качествата му!

Рационалист
Рационалист
18 септември 2019 10:03
Гост

Е, тогава дайте всички да станем съдии, независимо от „формалностите“. Още едно нещо, от което всички разбираме, след футбола и политиката.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
17 септември 2019 19:40
Регистриран

Докато НЕ се преназначат на удобни постове и докато НЕ се разпределят по интереси на възлови позиции, не ще се спрат.А Суверенът – за него никой не прави проучвания, не иска мнението му, не се съобразява с желанията за тотална смяна на лицата, зависими от изп.власт и определени кръгове, сформирани за преследване на престъпни цели ведно групировки извън съда.КАКВО ОЩЕ НЕ Е „ПРОБИТО“ В ДЪРЖАВАТА.?! КАКВО ОЩЕ НЕ Е ИЗКАЗАНО ПУБЛИЧНО, ТА ДА СЕ ЗАПОЧНЕ С РЕФОРМИТЕ ! Щото знаем : Каквото постанови Съдът на Европейския съюз в Люксембург в своите решения, точно същото изпълнява Европейската комисия. Кога националните съдии… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 15:37
Гост

На Мирослава Тодорова много й се събра. Жалко, тя е професионалист в работата си.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 15:33
Гост

Всеки председател естествено си избира екип. Така направи и Панов във ВКС. Освен разбира се, че обърна администрацията с главата на долу.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 15:35
Гост

Явно не сте достатъчно информиран. Панов не смени никой от тримата зам. председатели.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 15:31
Гост

В крайна сметка ще се окаже, че Трифонов наистина няма българско гражданство. Валя Ахчиева никога не е подвеждала с информация.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 15:31
Гост

Да му мислят тези, които са го назначили.

Стойчо
Стойчо
18 септември 2019 8:48
Гост

Обаче пък съм сигурен, че има българска лична карта – това стига 🙂

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 14:56
Гост

Даниела Костова вече в апелативен, утре – Ясен Тодоров в НСлС, а после и зам.-главен по разследването. Само Узунов не изкласи 🙂

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 15:16
Гост

така става, колега, малко всс и после летиш в кариерата… ама хайде, да не се изказвам, защото не познавам актовете ѝ, а и конкурс е спечелила, не е като да е командирована, както беше в апелативния специализиран

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 14:51
Гост

Всеки има право сам да си избере екипа. Още повече, че тези хора са били одобрени от Общото събрание. Важното е да работят и да не създават конфликти. Помним, че един председател беше толкова надут, че не поздравяваше по коридорите

лично мнение
лично мнение
17 септември 2019 14:39
Гост

хайде хаирилия да, да видим сега Трифонов, който се проявява доста добре като председател до този момент как ще се оправи с някои от тези хора. защото в ГО определено ще има проблеми… лично мнение.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 13:28
Гост

Едно наистина лично мнение, което не се споделя от почти никой друг…