Софийският градски съд (СРС) реши да освободи месец и половина предсрочно от затвора известния кулинар Андре Токев.

В началото на годината той се споразумя с прокуратурата за ефективна присъда от 7 месеца затвор за шофиране след употреба на алкохол, като беше отнета и книжката му за година и половина. Към наказанието обаче беше добавена и предишната условна присъда на готвача от 3 месеца затвор, която също трябваше да бъде изтърпяна ефективно. Така общото му наказание стана 10 месеца, но Токев беше два месеца под домашен арест, които се приспадат от наказанието и така реалното време за изтърпяване на присъдата стана 9 месеца. Отделно той съкрати срока на наказанието с работа. Токев изтърпява наказанието си в затворническото общежитие „Казичене“.

„Този човек упражнява обществено полезен труд и плаща сериозни данъци. Считам, че той е много по-полезен за обществото навън отколкото вътре” заяви пред съда адвокатът на Токев – Иван Антонов.

“Искам да кажа, че много добре осъзнавам грешката и трябва да си в затвора, където работата е 12 часа, за да го разбереш. Мисля, че съм готов да изляза. Успях с оскъдните продукти в затвора да вдигна нивото на готвене, вече има много желаещи да се хранят там и не се изхвърля храна. Приемам отговорността за деянието, приемам присъдата си и моля да уважите молбата ми”, каза днес и Токев.

Съдебният състав мотивира решението си с това, че осъденият е признал и осъзнал вината си, има добро отношение и няма данни за нарушения в затвора. Съдът разреши на Токев отново да шофира, но му наложи пробация с регистрация по постоянен адрес.

Решението за предсрочното му освобождаване не е окончателно и прокуратурата може да го атакува пред Софийския апелативен съд, но от държавното обвинение обясниха, че няма да протестират.

От прокуратурата посочиха,че няма да протестират предсрочното му пускане на свобода.

„Искрено се надявам с Андре Токев повече да не се виждаме по съдебните зали. Гласуваха му голямо доверие, че това няма да се повтори“, заяви представителят на обвинението.

Готвачът влезе в затвора, след като на 31 октомври м.г. беше спрян от полицията след сигнали на граждани на тел. 112 за пикап без джанти, който криволичи опасно по околовръстното шосе на София. Още с приближаването до автомобила униформените забелязали, че три от гумите на колата са спукани, а едната дори е паднала. Кадри в медиите показаха как Токев шофира близо километър само по джанти, а накрая едната дори се запалва.

Той беше задържан и обвинен за шофиране след употреба на алкохол, а химико-токсикологична експертиза на Военно-медицинска академия установи, че е бил с концентрация на алкохол в кръвта си 1,79 на хиляда.

Първоначално районният съд освободи готвача срещу гаранция от 3000 лв., но след това градският съд му наложи домашен арест, като подчерта, че Токев вече е осъждан за това, че е карал пиян и е заловен по време на изпитателния срок по предишната му присъда. За повторно шофиране след употреба на алкохол, наказанието е от 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

След случая Токев съжали и се извини за постъпката си, като публикува извинение и във „Фейсбук“.

„Съжалявам за случилото се и се извинявам за това! Съзнавам, че не е достатъчно само да ви се извиня. Вие заслужавате повече от това. И аз ви обещавам, че ще работя за възстановяването на доверието ви към мен. Вярвам, че няма по-добър учител от живота в стремежа си да се поправим. Макар и понякога по трудния начин. Случилото се е недопустимо и мога само да благодаря на Господ, че запази живота ми и не навредих на други, освен на себе си“, написа тогава Токев.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 юли 2022 10:08
Гост

За пореден път ме изумяват реакциите на обществото. Първо, Токев вече е излежал 7 месеца от 9-месечната си присъда, така че не се е отървал от наказание. Второ, не мога да си обясня как при едни и същи обстоятелства сме склонни да оправдаваме един човек, а да осъждаме на смърт друг. Нали разбирате, че разликата между шофирането по джанти вследствие на употреба на алкохол и причиняването на смърт по непредпазливост в такава ситуация не е в поведението, нито в съзнанието на дееца, а в това, дали се е случило нещастието някой да се изпречи на пътя му, докато е карал… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 юли 2022 12:04
Гост

За съзнанието може и да се съглася, но за изключването на поведението не. А иначе никои не спори, че Токев си е изтърпял някаква част от наказанието-проблемът е, че медиите се опитват му изградят и „преперат“ образа с постоянни внушения колко достойно постъпил като влязъл едва ли не доброволно в затвора и там получил просветление за важните неща от живота. Ясно е, че се търси изпиране на медииния му образ за да участва в бъдеще в някое риалити, щото ще има гледаемост с него заради медииния шум около делото.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2022 21:28
Гост

Пияница! Нооо…ако прокуратурата СИ БЕШЕ на мястото, щеше да протестира!

uljп
uljп
13 юли 2022 16:45
Гост

Не разбирам какво налага да се харчат толкова държавни средства, че клетият готвач да бъде воден в съда от 5 човека от съдебната охрана?

Анонимен
Анонимен
14 юли 2022 15:39
Гост

Има си стандарти и правила на съдебната охрана бе човек! ти като станеш такъв, пускай ги и сами да си ходят до съдебната зала без белезници.

анонимен
анонимен
13 юли 2022 16:01
Гост

Въпросът при хора с проблеми на Токев не е само до осъзнаване, а до лечение. Според мен той си дава сметка. Зависимостите не винаги са проява на неуважение към обществото, а на лични проблеми Надвам се да се справи. Радвам се, че не успя да сътвори беля. Успех!

Анонимен
Анонимен
13 юли 2022 20:56
Гост

Абе лични проблеми, но ако си гледал клипа как кара тази огромна машина се радваш, че не си му пресякъл пътя в тоя момент….тогава вече не е лично, а обществено! Лично е, ако си порка вкъщи, пък ако ще всяка вечер да се напива до припадък, но да не създава толкова опасни ситуации.

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
13 юли 2022 15:43
Гост

Жив и здрав, един път функцията на лишаването от права да работи в правилна посока и действително да послужи като коректив на поведението. Адмирации за достойното поведение след грешката.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2022 13:56
Гост

Aйде да не го възвеличаваме и геройзираме толкова, че се е разкаял и посипал главата с пепел! Това се е случило и при първото му обвинение, но бързо е забравил разкаянието и метнал пиян до безпаметност в тоя огромен камион и единствено случайността и късмета са го предпазили да не премаже други шофьори или пешеходци! Медиите и те подхванаха хвалебствени дитирамби колко достойно били съжалението му, едва ли не да ни е за пример. Дали се е поправил ще покаже бъдещето и неговите постъпки, а не декларативни разкания.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 юли 2022 12:39
Гост

Този нали беше обещал да си излежи присъдата, защото осъзнавал напълно вината си?!? Само празни приказки на един готвач-пияница.

Иван Каскетски
Иван Каскетски
13 юли 2022 14:37
Гост

Готвач-пияница, който няма луксозен виноохладител за 3000 лева. И освен това си признава вината. Ужас, какви хора има само!

Колегааа…
Колегааа…
13 юли 2022 12:31
Гост

Горкият пияница! Аз отказах алкохола преди 15 години. Напълно излишен и вреден-както физически, така и психически.

Лозан
Лозан
13 юли 2022 12:12
Гост

Заради едното пиени, сега си лепна петно за цял живот.

Николай
Николай
13 юли 2022 12:10
Гост

Леле, гледах видеото как караше. Направо хвърчаха искри.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2022 14:01
Гост

Абе то добре, че човешки останки не хвърчаха, щото тоя изобщо нямаше и да разбере , че гази хора с тоя танк, ако имаше такива до платното. Пък нека се възхищават на това, че е осъзнал правия път и други тинтири-минтири, необходими за предсрочното.

Кики
Кики
13 юли 2022 12:08
Гост

Много се радвам за него.

Коритов
Коритов
13 юли 2022 12:05
Гост

Вярно е, че няма по-добър учител от живота

Димитър
Димитър
13 юли 2022 12:04
Гост

Много ми беше симпатичен Андре, ама след тая глупост….

Anonimen
Anonimen
13 юли 2022 12:10
Гост

Той още ми е симпатичен.

Гражданин
Гражданин
13 юли 2022 12:03
Гост

Всеки прави грешки, но тази можеше да коства човешки животи

Геновева
Геновева
13 юли 2022 12:02
Гост

Ако този с един промил кара по джанти, представям си този, който тази нощ е хванат с пет промила как е изглеждал. Спрете да карате пияни, хора!!!!

Рики
Рики
13 юли 2022 12:11
Гост

Не мислят много, много. Нито за себе си, нито за околните.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2022 14:06
Гост

Нищо му нямаше-човекът е професионалист.

Гого
Гого
13 юли 2022 12:01
Гост

И понеже беше обещал да работи за възстановяване на репутацията си, да видим колко работа ще свърши в тази посока. От този момент нататък трябва да върши полезна за обществото дейност без да го налага законът, за да се реабилитира

Дарина
Дарина
13 юли 2022 12:00
Гост

Любопитно прокуратурата сега как ще реагира

Драган
Драган
13 юли 2022 11:59
Гост

Гледах му едно интервю преди време и ми се стори, че е осъзнал серизоността на постъпката си

Анонимен
Анонимен
13 юли 2022 11:59
Гост

Трябва да се дава втори шанс

Лазар
Лазар
13 юли 2022 12:12
Гост

Така е. Всеки греши.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2022 13:44
Гост

В случая е трети

Вергиния
Вергиния
13 юли 2022 11:58
Гост

Фактът, че се е качил да кара пиян автомобил по време на изпитателния срок на друга осъдителна присъда за същото деяние, е достатъчно показателна, че този човек не се е поправил. Надявам се да не прочетем след няколко месеца, че пак е карал пиян

Анонимен
Анонимен
13 юли 2022 13:46
Гост

Има резон в това мнение…още повече и след първото деяние на думи сигурно така се е разкайвал, но бъддещето ще покаже.

Николова
Николова
13 юли 2022 11:55
Гост

Дано на шеф Такев му е обеца на ухото случилото се с двете момичета на „Черни връх“