По-строгите мерки срещу коронавируса няма да бъдат удължавани след 21 декември. Това стана ясно днес от думите на премиера Бойко Борисов по време на инспекция на завод за хляб.

Затварянето на училища, детски ясли и градини, молове и търговски центрове беше въведено от вечерта на 27 ноември и според здравните власти до 21 декември би трябвало да има резултат, като тогава се очакваше да започне поетапно отхлабване на мерките.

Днес обаче Борисов каза, че ако тенденциите за лек спад на новозаразените продължат, яслите и градините ще отворят още на 14 декември, а на 21 декември всички нови ограничения ще отпаднат безусловно.

„Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите е 21 декември да отворим отново всичко. Не искаме това да продължава дълго, за да задължим следващите поколения. Броят на оздравелите вече е много и най-добрата антикризисна мярка е отваряне.

На 14-и, ако цифрите продължават да са такива, ще пуснем детските градини и яслите, но това е под условие на 14-и. На 21-и пускаме, това е най-добрата антикризисна мярка. Ние трябва да свикнем, че излизаме от пандемията – ваксини, лекарства, докторите се научиха, лекуват“, каза Борисов.

От думите му стана ясно, че това решение е свързано само с икономическите рискове от продължителното затваряне на бизнеси. Той подчерта, че мерките 60:40, 80:20 и 80:0 работят, като правителството е дало 1,1 млрд. лева и те ще продължат.

„Няма как да не се работи, а някой да плаща 80 на 0 заплатите. Колко време ще издържи така? Или заеми, или фалит. Не искаме това да продължава дълго, за да задължим следващите поколения. Броят на оздравелите вече е много и най-добрата антикризисна мярка е отваряне“, обобщи Борисов, без да коментира обаче, че България продължава да е на първо място по смъртност в Европа от коронавирус.

При въвеждането на ограниченията здравният министър Костадин Ангелов беше казал, че при добри тенденции първо ще отворят ясли и градини, но без да посочва дати. А предположението му беше, че по Коледа трябва да има спад на новозаразените и да се помисли само за разхлабване на някои мерки.

„Ако мерките дадат резултати ще направим всичко възможно за Коледа да обмислим отхлабването им. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след около 21 дни. Такива са данните на науката. Искам да дадем на системата поне месец, за да можем да направим нова оценка около Коледа и да ограничим заразата“, каза тогава Ангелов.

Контра на премиера

„Много е рано да говорим за отваряне на всичко от 21-и, при условие че седмицата, която ни е важно да анализираме е от 14-и нататък“, отвърна задочно на премиера здравният министър Костадин Ангелов.

Днес пък главният здравен инспектор Ангел Кунчев заговори дори за още ограничения и затваряне на големите магазини заради сигналите за струпвания на много хора, което явно няма да се случи.

Пред бТВ Кунчев коментира появилите се множество кадри на големи опашки от хора пред магазини на „Джъмбо“ и от коледния базар пред Народния театър в София. След въвеждането на по-строгите мерки преди седмица бяха затворени само търговските центрове и моловете, но всички останали магазини останаха отворени.

„Това, което виждам не ми харесва. Ако нещата в тези големи магазини продължат в този вид, ще разширим мерките и върху тях. Аз не мога да разбера философията „Защо няма нито един представител на РЗИ, който да глобява и да оказва контрол?“. Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата, за да ти казва, че е опасно?“, възмути се Кунчев.

По думите му, собствениците на тези магазини трябва да носят отговорност за организацията, въпреки че опашките пред тях означават именно, че не всички хора са допускани едновременно.

„Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа“, каза обаче Кунчев. По този повод министър Ангелов каза, че е разпоредил проверки и при нарушения ще бъдат затваряни обекти.

Според здравния инспектор данните от последните дни показват, че има вече лек спад в заболеваемостта в страната и това са първите признаци, че наложените мерки работят.

„В момента сме на върха на вълната. Смъртността и хоспитализациите вървят с две-три седмици назад. Тогава ще видим има ли ефект“, коментира още Кунчев.

За разлика от премиера Борисов, здравният инспектор каза, че след 21 декември трябва да се проследи ситуацията и при положителни тенденции първо да бъдат отворени яслите и детските градини.

„Но дали ще работят кафенетата и ресторантите – ще видим“, допълни Кунчев.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 19:52
Гост

Снимката над статията е показателна, павианът с подчинените му шимпанзета.

адвокат
адвокат
08 декември 2020 9:36
Гост

Ако вместо Каскет имахме Главен прокурор, той непременно би разпоредил ареста на Тиквата.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
08 декември 2020 0:30
Гост

Проблемът е – както сам се изрази Премиерът – държавата няма собствени източници на приходи и – това е така – всичко идва от данъци и т.н., но – спокойно може да раздадат суха храна и – каквото има в наличност – за спешни нужди.

Друг е въпросът, че и Държавен резерв няма, общо взето – всичко е взето.

Име
Име
08 декември 2020 18:26
Гост

Ех, че хубаво си го написал, тролче, „Премиерът“. Ама направо ти капят лигите. Така ли ви учат в младежкия ГЕРБ?

Възмутен
Възмутен
07 декември 2020 14:40
Гост

Тази безумна тиква ще ни изтрепе на изпроводяк!

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 13:39
Гост

Този дали се чува какво говори?

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 13:39
Гост

Пълни небивалици.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 13:37
Гост

И какви мерки да вземат собствениците на магазини според него?

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 13:38
Гост

Да ни пришият по един, който да ни варди 🙂 Пълна глупост.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 13:36
Гост

Има много неразбрани хора наистина. Спазвайте дистанция, бе!

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 12:41
Гост

„Не ми харесва, че хората си купуват храна. Ако това не спре, ще затворим магазините“ – министър на Република България.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 11:37
Гост

Подкрепям

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 11:39
Гост

Кое подкрепящ бе галфон? Да нямат работа хилядите хора в магазините пред Коледа и ние да няма от къде да си купим храна пак преди празниците

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
08 декември 2020 0:25
Гост

Има лесни начини да намериш смъртта си, но – считам за глупаво да си загубя живота, заради някакъв хлапак, който си е изул маската и е надул „Зайченцето бяло до дупка“.

Лъжа е, че хората нямат работа в магазините – просто – собствениците не искат да ги подкрепят, нагледна агитация на времената, в които живеем.

Име
Име
08 декември 2020 18:28
Гост

Ти пък на какъв риск си изложен? Спамиш си от компа вкъщи и вземаш левчета.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 11:36
Гост

БЕзумните им мерки не спират

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 11:36
Гост

А така. Затворете всички хранителни магазини преди празниците. Велико нещо ще е

Емилиева
Емилиева
07 декември 2020 11:36
Гост

А от къде ще се пазаруваме преди Коледа?

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 13:34
Гост

На кой му пука? Да не мислиш, че Борисов ще остане гладен?

Гергана Т
Гергана Т
07 декември 2020 11:33
Гост

Е факт е, че има някакви хора, които са в напреднала възраст, които на свой ред ходят в магазините след 18 часа, когато и всички работещи отиват там

Саливерстров
Саливерстров
07 декември 2020 11:33
Гост

Ако мерките бяха адекватно приложени нямаше да има струпвания на хора

Димитриева
Димитриева
07 декември 2020 11:31
Гост

А кой направи така, че да има масово струпване на хора? Управляващите и мерките им. Между 14 и 16 няма никой

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 11:31
Гост

Определено мисля, че е време да се спре всяването на паника

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 11:30
Гост

И това ще предизвика масово презапасяване

Анонимен
Анонимен
07 декември 2020 13:35
Гост

Факт! Дано да не се случи обаче.