Главният прокурор Иван Гешев не подкрепя предложените законодателни промени, с които да бъде разрешено отглеждането на индустриален коноп.

Такива предложения бяха внесени преди месец (виж тук) от депутати от „Демократична България“, „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Те предложиха изменение в Закон за контрол върху наркотичните вещества, с което министърът на земеделието да може да разрешава „отглеждането и/или преработката на растения от рода на конопа (канабис) от вида Cannabis Sativa L. (индустриален коноп)“. В предложените текстове беше посочено, че преработка на канабис е всяка дейност, която води до превръщането им в суровини и продукти без наличие на психоактивното вещество тетрахидроканабинол.

В мотивите си депутатите пишат, че с отглеждането на индустриален коноп България може да развие своята зелена икономика не само в селското стопанство, но и с производството на модерни и търсени продукти, което ще увеличи експорта, брутния вътрешен продукт и ще разкрие много работни места. Те припомнят, че страната ни е била водещ производител на индустриален коноп в Европа през XIX и XX век, докато през средата на миналия век отглеждането му е забранено, а растението е включено в списъка с наркотичните вещества.

В мотивите се посочва, че преработката на индустриален коноп е легализирана отново в световен мащаб и България е една от малкото държави в Европейския съюз, където още е ограничена.

„С предлаганите промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите се създава възможност за допълнителни постъпления в държавния бюджет от данъци, експорт, търговия с продукти от индустриален коноп и от привличането на чужди инвестиции“, добавят депутатите.

Според главния прокурор обаче законопроектът не прави ясно разграничение между индустриалния коноп (Cannabis Sativa L.) и марихуаната (Cannabis Indica). В отрицателното становище на прокуратурата (виж тук) по проекта се казва, че мотивите му не отговарят на нужните стандарти, които изискват излагане на убедителни аргументи за приемането му.

„Не е ясно как с предлаганите изменения ще се подобри ефикасността в дейността на държавните органи, както в организационно отношение, така и с оглед защитата на застрашените от разпространението на наркотични вещества обществени групи като се има предвид, че действащата сега уредба е достатъчно ясна и детайлизирана. Вносителите са констатирали липсващо ясно разграничаване между индустриалния коноп и марихуаната, като са посочили необходимост от ясна дефиниция, но такава не е разработена. В същото време са предложили неприложим от гледна точка на законодателната техника анализ, съдържащ разяснения от областта на биологията и химията“, пише Иван Гешев.

Главният прокурор критикува вносителите, че не са предложили модел за контрол на производителите и преработвателите на технически коноп, който да включва регистър, документация и отчетност.

„Например не се предвижда възможност Министерство на здравеопазването или друг орган чрез своята специализирана администрация да осъществява текущ или последваш контрол върху съдържанието и концентрацията на активно вещество в добитата продукция“, се казва в становището му.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 май 2022 22:52
Гост

Никой няма право да изземва компетенциите на специалиста по селско стопанство и свързания с него туризъм!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
27 май 2022 16:24
Гост

Този сайт някога беше интересен само за юристи, и се коментираха правни казуси – постепенно стана много популярен, и естествено га налазиха всякакви тролове – анти-Гешев, и про Гешев, русофили и русофоби, и т.н. Гешев безспорно за оставка, но в случая си е абсолютно прав и го подкрепям с две ръце – всичко България вързала, само дет конопа й трябва – има възможност да се отглеждат череши, круши, грозде, и всякакви полезни плодове, но земите пустеят, ама сега голям зор да се сее коноп, и разни подобни тъпотии – ми да оправят проектозакона, пък тогава да го разрешат, и то… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
30 май 2022 0:19
Гост

самото изказване „разни подобни тъпотии“ е юридически много издържано и значително спомага за развитие на правото. понеже длъжността Главен прокурор все още не е овакантена, може да потърсите професионално развитие във ВСС, ВКС или КС.

отделно, че може би не знаете достатъчно за предимствата на конопа като култура (напр. за произвоство на хартия), та предпочитате да изместите темата от него към анти-/про-Гешев. дано тия две ръце, които подкрепят Гешев, все някога засадят две праскови и две череши.

Димитров
Димитров
27 май 2022 14:10
Гост

Eй, винаги да е контра този човек. Освен ако.предложенията на са на ГЕРБ естествено.

Чочо
Чочо
27 май 2022 14:08
Гост

На Гешев глупостите.

Дичо
Дичо
27 май 2022 14:09
Гост

Пак нещо не му е ясно.

Жанера
Жанера
27 май 2022 14:07
Гост

Не ми се вярва това да е. Гешев просто се прави на „опозиция“/

Андреа
Андреа
27 май 2022 14:07
Гост

Нелеп прокурор.

Лилев
Лилев
27 май 2022 14:06
Гост

Ето така Гешев ще пребори престъпността и ще я срази форевър…

Хасив
Хасив
27 май 2022 14:06
Гост

Гешев е наистина нелеп. Ама наистина.

Пенов
Пенов
27 май 2022 14:06
Гост

Че българина ще измисли веднага схема е пределно ясно, но не мога да кажа, че не все пак щом в света се случва, защо да не се случва и тук?

Жули
Жули
27 май 2022 14:05
Гост

Тоест заради Гешевите глупости сега пак ще сме на опашката по конкуренция?

Гери
Гери
27 май 2022 14:05
Гост

Е, явно няма да имаме производство на модерни и търсени продукти.

Кирил
Кирил
27 май 2022 14:06
Гост

Не виждам всъщност какво пречи на това. Икономиката ни запада с всяка изминала година.

Тунчев
Тунчев
27 май 2022 14:05
Гост

Е има си хас да не е против Гешев. Той по презумпция се прави на защитник на народа.

Сешън
Сешън
27 май 2022 14:04
Гост

Абе Гешев малоумен ли е или се прави само?

Berova
Berova
27 май 2022 14:04
Гост

Еми има шанс да се използва за да се продава нелегално, така е

123
123
27 май 2022 13:53
Гост

E, какво разграничение повече, след като са написали изрично…

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 13:53
Гост

Не разбирам какъв е проблемът да се позволи отглеждането му. Супер допотопно и ретроградно е обратното виждане.

288
288
27 май 2022 22:38
Гост

Тъй, де. Иначе просто Наско от ‘де материал за подготовка за клипчета 🙂