Главният прокурор на Белгия Фредерик Ван Льов е благодарил на двама български прокурори за активната им работа в международната операция „Халифакс“ за разкриване на мрежа за трафик на мигранти.

Фредерик Ван Льов е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, за да изкаже благодарност за отличната работа на прокурорът от Специализирана прокуратура Силвия Соколова, както и на колегите ѝ Венцислав Андреев от Върховна касационна прокуратура и Никола Павлов от ГДБОП, които са участвали в европейския съвместен екип за разследване на престъпната мрежа. Главният прокурор е наградил Соколова и Андреев с грамота и служебна благодарност за отличната си работа в съвместния екип за разследване.

Разследването срещу престъпната мрежа започна в края на 2016 г. във Великобритания и Холандия и обхвана повечето европейски държави. В България Специализираната прокуратура се включи в началото на март м.г.

На 26 октомври 2017 г. в няколко европейски държави по едно и също време бяха задържани 42-ма участници в престъпната мрежа (7 в България, 13 в Белгия и 22-ма във Великобритания), над 50 микробуса, оборудвани с тайници за превоз на хора (по 7-9 души в автомобил), над 500 нелегални мигранти, основно от Афганистан и Пакистан.

Оказа се, че българското участие в мрежата е съществено, тъй като почти всички шофьори били българи и румънци. В България се монтирали и тайниците в микробусите – предимно от марката „Ивеко“, с български, румънски и британски регистрационни номера. В България пребивавал за дълги периоди и един от ръководителите на международната мрежа – афганистанецът Джабаркал Дауд, който иначе живее във Великобритания. Другият ръководител е Улла Хан Аман, също афганистанец, който живеел в Гърция и Белгия.

Като използвал авторитета си в средите на афганистанската и пакистанската общност във Великобритания, както и контактите си в Турция, Дауд и негови роднини организирали трафика на афганистанци и пакистанци от Турция през европейски страни до Великобритания. За целта били изградени структури в България, Сърбия, Унгария, Белгия, Франция, Великобритания и др.

Задържаните в България участници са екстрадирани в Белгия, където срещу тях и останалите предстои съдебен процес.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
юрист
юрист
04 май 2018 17:47
Гост

Каква е тази снимка? Наистина ли така изглежда главния прокурор на Белгия Фредерик Ван Льов?

Kolega
Kolega
04 май 2018 16:21
Гост

Колеги, припомнете ми какво беше аферата „Халифакс“? И защо все така странно ги кръщават тези акции не знам.

Гошка
Гошка
04 май 2018 14:57
Гост

Броят на участниците в престъпната мрежа може да се намали, ако по-често се правят такива акции.

5-ко
5-ко
04 май 2018 14:53
Гост

Прокуратурата ни може да е много ефективна. Дано има такива успехи и в България.

Anonimen
Anonimen
04 май 2018 14:54
Гост

Тук нещо не си дават много зор.

Петя
Петя
04 май 2018 14:58
Гост

Напротив. Прокурорите си вършат перфектно работата.