Главният архитект на София Здравко Здравков засега няма да бъде разследван от прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение във връзка с отказа му да разреши строеж на небостъргач в столичния кв. „Стрелбище“.

Заместник-главният прокурор Пенка Богданова отмени постановлението на апелативния прокурор Стойчо Ненков, който преди 2 седмици образува досъдебно производство срещу Здравков за престъпление против правосъдието по чл. 296 от Наказателния кодекс.

Става дума за имот между булевардите „България“ и „П. Тодоров“, който в момента е градинка с дървета и общината иска да го запази в този му вид. Той обаче е собственост на НИКМИ, която има намерение и съдебно разрешение да построи там 44-етажна сграда, срещу което пък протестираха и граждани. До 2009 г. на терена е можело да се строи с височина до 20 метра, но след това общият устройствен план е бил изменен и зоната е била определена за озеленяване.

Имотът на НИКМИ обаче е бил изключен от приетия преди 4 години подробен устройствен план на кв. „Стрелбище“, тъй като компанията е започнала процедура по изготвянето на самостоятелен план за терена и е станало възможно строителството на 44-етажна сграда. Бившият главен архитект на София Петър Диков отказа да задейства процедурата за самостоятелен план на НИКМИ, заради което компанията заведе дело във Върховния административен съд (ВАС) и го спечели, а глобите за неизпълнението са наложени на сегашния главен архитект Здравко Здравков. Той отказа на два пъти да изпълни решението на съда, заради което беше санкциониран с 1000 и с 13 000 лева, като в знак на солидарност пари за глобите му събират общинари.

„Решенията на съда трябва да се спазват. Но в случая има противоречие между волята на съда и на СОС. За да издам акта, който съдът постановява, трябва да наруша закона. Това ме поставя в изключително деликатна ситуация. И след 2 глоби сега се стига и до наказателно производство“, коментира наскоро пред в. „24 часа” Здравков и обясни, че се надява на благоприятен развой след предстояща среща между собствениците на НИКМИ, председателя на общинския съвет Елен Герджиков и общинари за преговори за замяна на имота с общински терен.

За образуваното досъдебно производство от Стойчо Ненков срещу Здравков, съобщи преди дни „Медиапул“, а до него се стигнало, след като преди това районната, а впоследствие и градската прокуратура отказали да започнат разследване.

Заместник-главният прокурор Пенка Богданова е отменила днес постановлението на Ненков след сигнал от СГП. От нейното постановление, което прокуратурата публикува на сайта си, става ясно, че прокурор Ненков е нарушил процесуалните правила при образуването на дело срещу Здравков. Пенка Богданова е разпоредила допълнителна проверка на Софийската районна прокуратура(СРП), след която вече да бъде взето решение дали срещу Здравков трябва да бъде образувано досъдебно производство.

Историята на преписките

През октомври СРП отказала да образува дело срещу Здравков, защото вече е бил санкциониран административно и съобразно принципа „ne bis in idem“, деянието му е несъставомерно. През ноември актът е бил потвърден от СГП, но постановлението е обжалвано и на 11 април Стойчо Ненков го отменил и наредил да се образува наказателно производство. Прокурор Богданова пише, че постановлението на Ненков е незаконно, защото нормата на чл. 213, ал.2 от НПК е отменена и прокурор от горестояща прокуратура не може да дава указания на по-ниска по степен прокуратура да започва разследване. След постановлението на Ненков, СРП и СГП подали сигнал и Върховната касационна прокуратура (ВКП) указала на апелативната да допълни или да измени акта си. Така, на 9 май прокурор Ненков издал ново постановление, в което вече сам образувал наказателно производство срещу Здравков, но и то е в нарушение на закона, защото е срещу конкретно лице. Според последните изменения в НПК в акта за образуване на досъдебно производство не се посочват имената на лицето, за което има данни, че е извършило престъпление.

Пенка Богданова открива и още две нарушения на прокурор Ненков. Той не е посочил кое съдебно решение не е изпълнено от Здравков и как е станало това. Освен това, апелативният прокурор е коригирал собственото си постановление и сам образувал досъдебно производство срещу главния архитект, но не се произнесъл по предишния си акт, с който разпоредил същото на районната прокуратура.

„Посочените пропуски са много сериозни и с основание поставят въпроса налице ли е задълбочено познаване на актуалното законодателство от страна на прокурор от апелативна (контролна) инстанция.

В тази връзка копие от настоящото постановление ще бъде изпратено на административния ръководител на АП София за преценка за осъществяване на правомощията му по чл. 197, ал. 3, т. 3 от ЗСВ – предложение за извънредно атестиране на прокурор Ненков, предвид индикации за трайно влошаване на качеството на работата му, при наличие на останалите законови предпоставки за такова атестиране“, се казва в постановлението на зам.-главния прокурор.

В него Пенка Богданова обяснява, че спорът по казуса със Здравков е дали административното производство срещу него във ВАС има характер на наказателно и респективно, има ли пречка срещу него да бъде образувано и досъдебно производство. Според прокурор Богданова материалите към момента не позволяват да се направи окончателен извод и затова тя е наредила на СРП да извърши допълнителна проверка.

Като се позовава на практиката на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) тя припомня, че съдът многократно е окачествявал като наказателни, такива процедури, които според националното право са квалифицирани като административни, дисциплинарни и данъчни. Затова, според Богданова и в конкретния случай трябва да се приложи тестът „Енгел“, който посочва 3 критерия за определяне на едно дело като наказателно – квалификация на деянието по националното право; характер и естество на нарушението; суровост на възможното наказание.

„Предвид изложеното, за изключване на забраната ne bis in idem, не е достатъчно приетото от АП София, че щом процедурата се е развила по АПК (чл. 306, ал. 2, вр. чл. 307) тя няма наказателен характер. Същевременно, актовете на СРП и СГП също не са достатъчно обосновани относно наличието на този наказателен характер, а ВКП в писмата си изобщо не е взела отношение по съществото на този въпрос“, пише още прокурор Богданова.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Интересно
Интересно
24 май 2018 5:54
Гост

Четох постановлението на ВКП.
Няма такьв смях.
Това е един от малкото случаи, в които изначално е известен извършителят – конкретен човек, неизпълнил конкретно съдебно решение.
Липсва и non bis in idem – неизпълнението продължава и след глобите на ВАС. Това сочи и на прекия престъпен умисъл. Позоваванвто на ТР 3/15 пък е тип „дявол с Евангелие“.
Явно Стойчо Ненков е настъпил шайката без да иска.

Столичанин
Столичанин
23 май 2018 17:26
Гост

Този главен архитект ми изглежда свестен, май. Ако беше Диков досега да е разрешил небостъргача и нямаше да има никакъв проблем, освен за хората.

Anonimen
Anonimen
23 май 2018 15:41
Гост

Стойчо Ненков по скоро е с лично отношение. Няма основателни доводи да образува досъдебно производство срещу Здравков.

Възмутен
Възмутен
23 май 2018 15:51
Гост

И на мен ми прави впечатление, че е особено напорист.

о. иванов
о. иванов
23 май 2018 15:52
Гост

неизпълнението на съдебно решение трябва да бъде санкционирано. странното е, че точно по казус, при който архитектът действа в обществен интерес се случва това. не знам дали е лично, но е странно престараване

Anonimen
Anonimen
23 май 2018 15:40
Гост

Разбира се, че няма да разреши строеж на небостъргач. Те пречат на живущите там.