ГЕРБ ще внесе проект за нова Конституция, ще предложи свикване на Велико Народно събрание и тогава Бойко Борисов ще подаде оставка. Това обяви самият той в обръщение до народа.

Обръщение на Бойко Борисов

Промените, които ще предложат управляващите са:

  • Броят на народните представители от 240 да бъде намален на 120;
  • При Великото Народно събрание броят на народните представители да бъде намален – от 400 на 280;
  • Прекратяване на Висшия съдебен съвет и създаване на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга. Съдебният съвет на съдиите ще се състои от 13 души – седем ще се избират от професионалната квота, а шест – от парламента с квалифицирано мнозинство;
  • Мандатът на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор да бъде пет години;
  • Ограничаване на правомощията на министъра на правосъдието до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт;
  • Към съветите на съдиите и прокурорите да се създадат отделни инспекторати, тоест да не е един, както е в момента. Всеки от двата инспектората се състои от главен инспектор и петима инспектори;
  • Да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба;
  • На всеки шест месеца главният прокурор да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи;
  • Народното събрание може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор.

По думите на Борисов, това са неща, които хората искат и очакват от години, а предложенията му ще увеличат ролята и доверието в политическото представителство и ще изчезнат депутатите-анонимници.

Дали ще има ВНС се оказва в ръцете на „Воля“ и независимите

Конституционалисти напомнят, че Великото Народно събрание не е ограничено с мандат и действа докато си свърши работата, т.е. докато приеме нов основен закон (относимите разпоредби от Конституцията виж в карето). Ако Борисов не подаде оставка, теоретично той може да управлява с години. Според специалистите, с които разговаря „Лекс“, обаче е възможно ВНС да поиска вот на недоверие на правителството и да го „свали“. Те намират за слабо вероятно действително да се свика Велико Народно събрание.

Дали ще има ВНС ще реши действащият парламент и в полза на това решение трябва да гласуват поне 160 депутати. Ако БСП, която има 78 народни представители, реши да не подкрепи писането на нова Конституция (лидерката ѝ Корнелия Нинова вече заяви, че Борисов първо трябва да даде оставка, да се избере нов обикновен парламент и едва тогава той да мисли дали да се свика ВНС), остават 162.

ГЕРБ, Обединени патриоти (вече дори излязоха със свои предложения, виж по-долу) и ДПС (движението преди се е обявявало за промени в Конституцията, а сега още не е изразило позиция) имат 141 депутати. Така всичко е в ръцете на „Воля“ (12 народни представители) и деветимата независими. Засега от „Воля“ дават неясна заявка – лидерът Веселин Марешки хем заяви, че партията вероятно ще гласува против свикване на ВНС, хем, че ще реши какво да право като види конкретните предложения за нов основен закон.

Политиците и експертите вече спорят дали за осъществяване на предложенията на Борисов е необходимо ВНС. Проф. Емилия Друмева, която е правен съветник на президента Румен Радев, застъпва тезата, че такова е нужно само за намаляването на броя на депутатите. Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов също определи свикването на ВНС като ненужно. Конституционалисти обаче напомнят, че всяка промяна в баланса между властите, която се получава дори и с намаляването на мандата на тримата големи в съдебната власт, може да бъде направена само от ВНС.

Обръщението на Борисов

„Ще се укрепи независимостта на съдебната система, ще направи прокурорите и съдиите самоуправляващи се общности и може би най-важното, ще засили контрола над дейността на Главния прокурор“, посочи премиерът. Борисов каза още, че дълбокото желание за промяна в България вече е запалено и е извън контрола на системните политически партии.

„Необходимо е раждането на ново поколение български лидери за бъдещето и нов основен закон на държавата. В противен случай и този протест ще остане само с вдъхновяващата енергия на протестите от 1989-а, 1997-а, 2013-а и след време ще последва съдбата им“, заяви премиерът. В обръщението си той написа, че за него и ГЕРБ, участието в правителството винаги е било не цел, а възможност да работят и да постигат резултати.

„В името на демокрацията два пъти съм се оттеглял, когато съм усещал опитите за разделение на обществото. И въпреки това хората ме връщаха. И днес няма да съм този, който вместо да пази демократичния мир и да надгражда, ще допусне българи да се бият с българи на блокадите. Няма да съм този, който толерира размахването на юмруци както на блокадите, така и от президентството“, заяви премиерът и допълни, че в момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание, той ще се оттегли от поста.

„Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето!“, каза още в обръщението си Борисов.

По думите му Великото народно събрание „е уникална възможност – не само да се рестартира демокрацията ни, но и това да се случи в режим на максимално политическо представителство“.

„Ще настояваме от всичките 400 народни представители в него, 200 да бъдат избрани пропорционално, а останалите 200 да бъдат избрани мажоритарно. Дошло е време всеки от нас да се определи, като направи своя политически и исторически избор. Само така ще може да се тръгне на чисто“, заключи Борисов.

В обръщението си той направи и анализ на протестите, като обясни, че бунтът на младите е бил естествен, но олигарси и неуспели политици са опитали да го превземат. В тази обстановка опозицията в парламента не била припозната като алтернатива, а президентът загърбил ролята си на обединител на нацията. Според Борисов автентичният глас за промяна бил смазан.

Той подчерта, че протестът не е успял да роди и свои автентични водачи, не е конкретизирал и исканията си отвъд оставките, за които настоява. Премиерът посочи, че не е достатъчно „само да се разруши старият свят“, а да се знае и какво ще се построи на негово място. По думите му, лозунгът „Всички вън“ е деструктивен, а с действията си „старите шмекери“ употребили младите хора и така бунтът им е бил превзет.

„И все пак – всичко е в ръцете на младите. Аз уважавам техния бунт. Те все още имат шанс да създадат ново, легитимно, демократично движение и ново поколение политически лидери с демократична представа за България. Време е младите хора да осъзнаят историческата си мисия и тежкия път, по който ще предложа заедно да поемем“, каза още премиерът.

 

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2844374072457311/

Идеите на ВМРО

След анонса на Борисов със своите шест искания за промени в Конституцията се включи и заместникът му в правителството и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. И заяви за какво ще настоява неговата формация. Първите са за образователен ценз и задължително гласуване. „Минималното ниво на образованост при правото на глас дава поне малка гаранция за направен информиран политически избор. Не може неграмотни хора срещу 50 лева да определят бъдещето на децата ни. Въвеждането на задължителното гласуване от своя страна ще омаловажи купените цигански гласове и корпоративния вот“, заяви Каракачанов.

Защита срещу въвеждането на „трети, пети или 30-и пол“ е следващото искане на ВМРО. Следва възстановяване на наборната военна служба и разширяване на правомощията на президента – да получи право на законодателна инициатива и да иска вот на недоверие на правителството.

А последното искане на Каракачанов е формулирано по следния начин: „С промени в Конституцията да гарантира, че всеки етнически българин по света може да се прибере в България и да има гарантирано право на образование и работа, както и да получи българско гражданство“.

Президентът: Премиерът няма правомощие да свиква ВНС

Премиерът няма правомощие да свиква Велико Народно събрание. Това заяви на свой ред президентът Румен Радев.

В изявлението си от днес министър-председателят предлага свикване на Велико Народно събрание и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията – чл. 159 от основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на Велико Народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на министър-председателя“, каза в обръщение към народа държавният глава.

Той не коментира конкретните предложения за промени в Конституцията, а зададе серия от въпроси, на които после отговори.

Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е не.

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е не.

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е не.

Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е не.

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не.

Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е не.

Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори“, каза Радев.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/2369882609973308

По-рано през деня секретарят по правните въпроси на президента и бивш конституционен съдия проф. Емилия Друмева заяви, че единствено предложението за намаляване на броя на депутатите изисква свикване на ВНС.

Останалите предложения могат да бъдат приети от обикновен парламент. Явно фокусът е да има Велико Народно събрание„, посочи проф. Емилия Друмева пред БНР. Според нея няма посочена правна уредба и посочени мотиви за исканите промени.

Писането на нова конституция не може да е дело на една партия. Това е работа на целия народ и заслужава обсъждане. Не следва един проект за изменение на конституцията да бъде внесен в такъв парламент с нисък рейтинг на доверие, който е на финала. Не бива да бъде захранван с едно такова сериозно начинание като промените в действащата Конституция„, добави тя.

59
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
неюрист №1
неюрист №1
15 август 2020 16:48
Гост

Невъзможно е да не се признае, че наистина големите протести в близката история на страната бяха „фалшифицирани“. Особено значение има първият – тоя в 89-та година. Какъв преход последва, всеки знае. Може би няма недирижирани протести и такива, които малко след началото им не са „яхани“. Поне в България очевидно е така. Затова е неадекватно да се иска само сваляне на властта, пък после – каквото стане. А какво ще стане, може би се знае на някой южен плаж, или в нечия бронирана лимузина, или в някоя дача, или на друго подобно място. Моментът не е за подценяване и вършене… Покажи целия коментар »

против нова Конституция! За изменения на сегашната
против нова Конституция! За изменения на сегашната
14 август 2020 20:09
Гост

Предложените промени НЕ налагат изобщо нова Конституция. Това се решава с именения на сегашната. Единствената смислена промяна е ИНДИВИДУАЛНАТА жалба до КС,, и нищо друго. С промените прокуратурата не се извежда от съдебната власт, тоест реформа-никаква.

Герберастии
Герберастии
14 август 2020 20:02
Гост

Да, страхотно е предложението за Велико народно събрание. Само че, първо Тиквата подава оставка, с него и цялото правителство и Каскета. Президента назначава правителство, и то сега, служебното правителство организира избори на ново Народно събрание, без герберастии с изборните протоколи и фалшификациите. И вече новото Народно събрание решава дали да се свика Велико народно събрание.

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 21:26
Гост

Радев имаше служебно правителство. Видяхме какви ги натвори. Грипени и фолксвагени … И тоя е същия ментарджия, зелен чорап.

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 18:25
Гост

И самите предложения за промяна са за несъществени работи. Да, по-добре е депутатите да са 120, но това не е съществено. 3-мата големи не могат да са членове на ВСС, защото членовете на ВСС са администратори във ВСС, а другите – съдии. Не може в частност председателят на ВАС да може да влезе в състава, който отменя решения на ВСС и да е член на ВСС – само в България има подобна глупост. Липсва обособена прокуратура, която да може да образувва дела само срещу прокурори и следователи. Липсва институтът на специалния прокурор, който да бъде избиран по специален независим ред… Покажи целия коментар »

против нова Конституция! За изменения на сегашната
против нова Конституция! За изменения на сегашната
14 август 2020 20:13
Гост

Намаляването броят на депутатите е дребнотемие. Това няма да подобри с нищо живота на „обикновения“ човек, а и пари няма да се спестят-ако това е целта. Единственото смислено е индивидуалната жалба до КС, и за това няма нужда от ВНС. Да я бяха въвели досега.
С предложените промени прокуратурата не се извежда от съдебната система, а приравняването на прокурора до съдията, издигането на прокурора над адвоката е абсурд. Накратко: против ВНС. За индивидуалната жалба, която може да се въведе бързо, дори и от сегашния парламент-няма нужда от ВНС.

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 18:15
Гост

Няма да стане, освен ако „Воля“ и Волен Сидеров не гласуват „за“ (БСП е против). Но никой няма да иска да има избори за ВНС при правителвство на Б. Борисов и без машинно гласуване. Всички цигани в циганските махали отидоха да гласуват на местните избори и то само за Фандъкова. Пак тогава масово се купуваха студнтски гласове. Купиха се всички социологически агенции на местните избори и само между 20 ч. и 20.30 ч. понижиха с 10% резултатите за екзитпула за Фандъкова, т.е. цял ден са дамали фалшиви резултати. Масово се купуваха секционните комсии да фалшифицират протоколи. Като В Беларус стана.… Покажи целия коментар »

Митре
Митре
14 август 2020 16:32
Гост

Бойко е хитър като цяло стадо лисици. Сега ли се сети за хората и демокрацията?

Оставка
Оставка
14 август 2020 16:34
Гост

По скоро видя, че протестиращите няма да се откажат.

Симеон
Симеон
14 август 2020 16:27
Гост

Тия, където ги разправя, че участието в правителството винаги е било не цел… Може да ги говори на децата в детската градина.

Михаил
Михаил
14 август 2020 16:29
Гост

Надали и те ще му повярват.

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 15:55
Гост

Съгласно тези „революционни“ предложения Гешев си остава на поста и продължава да е същата бухалка с каскет, облечена в безконтролна власт, а Специализираният мафиотски съд продължава поголовно да задържа под стража всички противници на властта, набедени за престъпници. НЕ, БЛАГОДАРЯ! ОС-ТАВ-КА!

advokat
advokat
14 август 2020 15:09
Гост

Просто се чудя от къде им идат наум подобни щурутии. Хората не искат ГЕРБ да ги управлява, което включва и това да не пишат закони, те искат да провеждат избори за ВНС и да пишат Конституция. Как ще пишат Конституция хора, които нямат обществен авторитет и подкрепа и нямат никакъв капацитет за това. Срамна работа!

123
123
14 август 2020 15:04
Гост

Разбира се, не е необходимо свикване на Велико народно събрание – преди 30 години Чехия, Унгария и Полша с изменение на социалистическите конституции и обикновеното законодателство създадоха необратимост на демократичните промени, вкл. и като изключиха от управлението старите „кадри“ и едва след 5 години създадоха нови конституции. Ние поехме по друг път – институционализирахме народния стремеж към демокрация и свобода във Великото народно събрание и в „политически боричкания“ по този и онзи конституционен текст оставихме старата номенклатура да се възпроизведе като политически и икономически елит. Естествено, вече притежаваме политически опит и втори път няма да мине „номерът“ с ВНС. Ако… Покажи целия коментар »

мнение
мнение
14 август 2020 14:17
Гост

Ако в новата Конституция не се предвиди Лустрация, Чистка и рестарт на институциите е излишна.А новоучредената прокуратура(след закриване на сегашната) трябва да е извън съдебната систева е очевидно. Иначе новата Конситтуция ще е пунта-мара.

Юрист
Юрист
14 август 2020 14:12
Гост

90% кух популизъм, който не решава основните проблеми:
1. Няма оставка на Гешев
2. Няма промяна на сегашната структура на прокуратурата по съветски образец от времето на Сталин
3. Няма процедура за търсене на отговорност от гл. прокурор, а само формален отчет пред парламента (както сега)
4. Не се предвижда закриването на извънредния Специализиран наказателен съд
5. Членовете на ВСС трябва да се избират 100% от съдии, а не 7 от съдии и 6 от парламента (както сега)

Джанго
Джанго
14 август 2020 13:40
Гост

Репортер разпитва хора по улицата:
– Какво е Вашето отношение към свикването на Велико народно събрание?
– Ами ще се свиква, няма как… Ние вече с толкова други простотии свикнахме, и с това ще свикнем!

лустрация и закриване на съдебната система !
лустрация и закриване на съдебната система !
14 август 2020 13:39
Гост

Новата Конститция, щом ще рестартира държавата трябва да предвижда ЛУСТРАЦИЯ, която да обвхваща и децата и внуците на лустрираните(като в Чехия). Да се предвиди и ЗАКРИВАНЕ на прокураткурата, съд и МВР, и учредяването им наново ,с нови хора-като в Грузия. Както и пращане на съд на лица от съд и прокуратура, вършили престъпления. Също като в Грузия-по сегашния закон. Има уникарлна възможност за цялостна ЧИСТКА-чрез цялостни уволнения(вклч и на честните -защото си мълчаха за безобразията) и закриване на компрометирани институции И РЕУЧРЕДЯВАНЕ НА ЧАЯСТ ОТ ТЯХ, но не на всички. Чистка, каквато беше извършена в Грузия. Там закриха повечето институции,… Покажи целия коментар »

Смисъл?
Смисъл?
14 август 2020 14:32
Гост

Опорките ти се „изтъркаха“ – по всички сайтове изси*аш едни и същи простотии, при това далеч от действотелно случилото се в Чехия, например. Ако си на хонорар според брой на постовете – о’к, може да потвърдим пред този който плаща. Ако се плаща за смисъл – подобни на теб „автори“ са за „лустриране“.

Титан
Титан
14 август 2020 13:35
Гост

Категорично в Съдийската колегия не може да има представители избирани от Народното събрание ! Това е зависимост. Ще се повтори уродливия вариант от Благоевград!

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 13:32
Гост

Чисто процедурно, такова предложение може да се гласува най рано два месеца след внасянато му. След това президента насрочва избори в тримесечен срок. Тоест процедурно ще си завършат мандата.

Ivan
Ivan
16 август 2020 2:42
Гост

Да, ама в момента, когато Парламентът гласува свикване на Велико Народно Събрание, още същия ден Премиерът Борисов подава оставка ! Това е заявено официално ! Така, че Премиерът Борисов няма да си завърши мандата докрай!

Дидо
Дидо
14 август 2020 13:27
Гост

Е, това ли измъдри Борисов? Ужас!

Ники
Ники
14 август 2020 13:28
Гост

Цели 120 депутати? Много са. И живеят на наш гръб.

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 13:55
Гост

Бройката на депутатите е най-маловажната подробност. И да са 240-какъв е проблема?

Чичо Сам
Чичо Сам
14 август 2020 13:25
Гост

Народът: Отрови ни живота, не искаме да те виждаме!
Той: А може ли поне да ви гледам децата?

лупи
лупи
14 август 2020 13:18
Гост

Тиквата неистово бяга от служебен кабинет. Промените, които предлага са отново на парче, а и не виждам как Дани Ръбъла сяда и пише нова Конституция. Интересно #КОЙ е писал тези думи на ББ. Едва ли е бай Сатври. Той си чака човекът

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 13:10
Гост

Лееека корекция, изборите за ВНС се провеждат по общия ред. Ако искат 200 пропорционално и 200 мажоритарно, трябва да променят изборния кодекс. Ама тогава и следващото обикновено НС трябва така да се избира. Това с мажоритарно избраните е пълна глупост-идеята е да се повторят изборите от 2009г., когато 31 депутати паднаха „от небето“. От подобен ход има смисъл, ако очакваш да си първа сила и респективно с относително мнозинство в всеки МИР да си вкараш по още един депутат. Това е прекалено прозрачно.

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 13:03
Гост

Доста добър ход. Предложените промени относно ВСС ще улеснят допълнително пълната зависимост на прокуратурата от правителството. Промените в парламента няма да имат какъвто и да било ефект. И очите на всички „прости“ (по думите на Борисов) избиратели ще се затворят за още 5 години. Класически ход на една престъпна комунистическа партия, която иска чрез псевдореформа да се задържи на власт. Научили ли сме нещо или ще позволим това?

Артър
Артър
14 август 2020 12:50
Гост

Абе, Боко, не разбра ли, че трябва да махнеш Гешев?!

Симо
Симо
14 август 2020 13:29
Гост

Много добре разбира, обаче така му изнася.

адвокат
адвокат
14 август 2020 12:43
Гост

Предлагам в новата конституция да се впише, че адвокатурата е ДЕПОЛИТИЗИРАНА, свободна и независима, а чл.5 ал.1 от Закон за адвокатурата, да приеме следният вид ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА Чл. 5. (1) Не може да бъде адвокат: 1. осъденият като пълнолетен на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер; 2. лице, поставено под запрещение или страдащо от душевна болест, която представлява трайна пречка за упражняване на адвокатската професия. НОВА т.3 лице, което е член на политическа партия или упражнява активна политическа дейност, както и лице, което е участвало в ДС, КДС, ВКР. Да видим какво става с хаджигенов, манолова,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 15:52
Гост

Адвокатурата не е държавна структура и е извън изпълнителната и законодателната власт, както и извън събедната система. Разбирам, че независимите адвокати, които критикуват властта, Ви бъркат в здравето, но именно това е призванието на адвокатурата – да бъде коректив и защитник на права, особено когато законът и справедливостта са нарушени.

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 15:58
Гост

Явно на „колегата“ не са му проблем Каскета на тиквата и Барни Ръбъл, а независимите адвокати, осмелили се да крититикуват въпросните пародийни образи, въплътени в облечени във власт правни фигури.

Теньо
Теньо
14 август 2020 12:29
Гост

Какъв Съдебен съвет на прокурорите??? В целия свят Прокуратурата е извън Съдебната власт! Това трябва да се случи и сега, да излезнат от Съдебната власт.

2loop
2loop
14 август 2020 12:58
Гост

Глупости. Малцинство са европейските държави, където прокуратурата е в ИВ и повечето от тях са много по-развити демокрации от нас. Масово прокуратурата или е част от СВ, или е отделна структура, независима и от ИВ, и от СВ. На практика със създаването на Висш прокурорски съвет (щото Висш съдебен съвет на прокурорите наистина звучи тъпо) ще се получи именно нещо такова. Някои от другите предложения на Баце са далеч по-притеснителни.

Теньо
Теньо
14 август 2020 13:08
Гост

За отделна независима структура съм съгласен. Глупост е това да бъдат част от СВ!

вън от съдебната сисктема! Къш!
вън от съдебната сисктема! Къш!
14 август 2020 13:57
Гост

Прокуратурата трябва да бъде закрита, и реучредена наново. Естествено извън съдебната система.

Георги
Георги
14 август 2020 12:24
Гост

„Съдебен съвет на прокуроритe“ звучи доста тъпичко.

West
West
14 август 2020 13:17
Гост

А прокурорска колегия във Висшия съдебен съвет ви звучи много умничко.

льольо
льольо
14 август 2020 12:23
Гост

Тва не бива да се случва!! Това ще е последният пирон в ковчега на тази държава.

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 12:19
Гост

Срещам хора, които не харесват комунизма, мразят го, но харесват Бойко. А той е от тоя слой. Той от Живков се е учил. Маниерите му, мотаенето по села и паланки и сред частни заводи за да ги инспектира, са маниери на комунизма. Вижте дали Макрон и Меркел и американския президент обикалят всеки ден по магистрали и заводи за да се снимат, че видиш ли по тяхно време колко е напреднала държавата

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 12:18
Гост

Чичаците между 40 и 60 ще пляскат с ръце и ще го подкрепят. И ще се чудят какво искат младите толкова. А те искат нормална дръжава без мутра с махленско поведение за министър председател

Spiro
Spiro
14 август 2020 12:17
Гост

Дето се вика честито. Тия дето хич не мислят и подкрепят Бойко щото правел бил саниране на детска градина ( нищо, че то се осъществява с евро пари) ще кажат, че той е велик лидер. Ама щото са чели 5 книги през живота си. Няма и толко

Меринчев
Меринчев
14 август 2020 12:16
Гост

ЩЕ се подмятат по-големи рушвети да те турят на избираема позиция за парламента. Готино. Лидерите на партии ще прибират повече пари от бизнесмените. Защото е ясно, че редови гражданин няма как да бъде издигнат заради умствения си багаж и уменията си на избираемо място и да влезе в парламента. Ако не кихне 20 – 30 000 лева няма да стане…

Йорист на годината
Йорист на годината
14 август 2020 12:16
Гост

Не превръщайте междуличностните конфликти в междуинституционални. Не е необходима нова Конституция, а изменения и допълнения в нейни основни части, например гл. Шеста (Съдебна власт). Необходима е и заманя на действащата избирателна система с тази от смесен тип (по подобие в Германия). Намаляването броя на депутатите не е решението. Необходимо е повишаване на умствения им капацитет. Част от предложенията са отхвърляни именно от предложителите преди известно време. Популизма и демагогията са в излишък..

Ferdinand
Ferdinand
14 август 2020 12:15
Гост

Съмнява ме народа и младежите, които не искат мутри в управлението, да оставят мутри да пишат нова конституция. Ефекта от тия предложения ще е видим само с намаляването на депутатите

юрист
юрист
14 август 2020 12:15
Гост

Някои от предложенията изглеждат резонни. Но отново се подминава въпросът за политическата квота в съдебните съвети която действа като л%йно в бъчвата с мед.. И това последното какъв му е смисълът (освен за кьорфишек да отвлича вниманието) :
„Народното събрание може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор“
интересно какво ли ще му се случи ако посмее да откаже..

Напълно Сериозно
Напълно Сериозно
14 август 2020 12:34
Гост

Реално и сега може. И съм напълно съгласен с л%йното. Народното събрание в момента е просто сбирщина идиоти, които гласуват, както им кажат петима или шестима по-идиоти от тях.

Смисъл?
Смисъл?
14 август 2020 12:45
Гост

От изслушването ще има смисъл, ако се предвиди възможност, при определени условия НС да отстранява главния прокурор – нещо като вид „импийчмънт“. Обаче, добре е подобни условия да се обсъдят и по отношение председателите на ВКС и ВАС – напр. ако очевидно нарушават изискването за деполитизирано поведение. При всички случаи обаче, това следва да бъде обвързано с принципа за разделение на властите -изискване за особено квалифицирано мнозинстово, напр. „не по-малко“ от 90-100 гласа за отстраняване.

Тошков
Тошков
14 август 2020 12:15
Гост

Съмнявам се в намеренията му. Според мен са с цел да си остане на власт. Не си представя какво ще прави без власт. Трябва да подсигури онези малки дечица внуците му с пари до старини все пак

Гери
Гери
14 август 2020 13:31
Гост

Естествено! Никога няма да пусне кокала.

Авигел
Авигел
14 август 2020 12:14
Гост

Това не е лошо, нио аз не знам дали хората няма да искат друг да пише нова конституция, а не конкретно ГЕРБ. Дали ще им дадат власт за това

Авигел
Авигел
14 август 2020 12:14
Гост

Ами нали това искаха на протеста. Сега какво ще правят? Това ги изненадва

Stratiev
Stratiev
14 август 2020 12:13
Гост

Определено мисля, че това ще фитнира протестиращите

Тодор Р
Тодор Р
14 август 2020 12:13
Гост

хА ТАКА….

Наблюдател
Наблюдател
14 август 2020 12:11
Гост

Пак се е объркал обаче. Нали ти обясниха хората, че първо оставката, а не после.

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 12:10
Гост

Виж ти, паниката можела да ражда и добри решения.

123
123
14 август 2020 12:10
Гост

И неистовото желание да се запазиш на власт. На всяка цена.