ГЕРБ ще внесе днес сигнал в прокуратурата срещу депутатката от БСП Елена Йончева заради нейно съдружие във фирма с подсъдимия бивш собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев.

Това съобщи днес в парламента депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и добави, че сигналът за Йончева ще бъде пратен също в новата антикорупционна комисия и в Националната агенция за приходите (НАП). Добрев заговори за връзка между Йончева и КТБ още през януари, когато той беше обвиняван от опозицията за роднински назначения в общината в Хасково. Тогава Добрев каза, че чрез фирмата „Авторска телевизия“ ЕООД, Йончева е съдружник с офшорната компания „Далий трейдинг лимитид“. Двете дружества пък са собственици на „Офроуд“ ООД, на която сметките били в КТБ. По думите на Добрев, общата фирма е с капитал от 10 000 лева при участие 50% на 50%. Йончева внесла 5000 лева, а другият съдружник 315 000 лева. Като цитира публикация на „Капитал“, днес Добрев каза, че собственик на офшорката е Цветан Василев и той е съдружник с Йончева.

„Преди месеци, когато попитах Елена Йончева какви са отношенията ѝ с Цветан Василев, тя твърдеше, че няма такива. Излъга медиите и цялото общество. От документите се оказва, че Елена Йончева не само има отношения с Цветан Василев, а и е съдружник. Документите ги има в Търговския регистър и в интернет“, каза днес Делян Добрев. От ГЕРБ ще искат сезираните институции да се произнесат дали е спазено българското законодателство, има ли извършено престъпление, има ли пране на пари и данни за други закононарушения.

„Имам усещане, че една кака от парламентарната група на БСП е с двата крака в батака“, включи се и бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който допълни, че трябва да се изясни дали в случая става дума за източване на КТБ през общата фирма на Елена Йончева с офшорката.

От своя страна, Елена Йончева се закани да съди за клевета Добрев и Тодоров и в същото време каза, че обвиненията срещу нея са и престъпление. Тя припомни също, че вече е осъдила на първа инстанция ГЕРБ и премиера Бойко Борисов за изказванията, че правителството е плащало милиони за интервютата ѝ, когато е била журналист.

„Ще потърся отговор от клеветниците по чл. 286 от НК за набеждаване. Това е пореден опит за клевета срещу депутат и журналист“, отвърна Йончева и добави, че това нямало да спре разследването на БСП за къщата в Барселона, която според разпространена във Фейсбук информация, Бойко Борисов купил на манекенката Борислава Йовчева. Борисов отрече да познава изобщо Йовчева и добави, че няма да коментира повече фалшиви новини.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Калин
Калин
19 юли 2018 20:27
Гост

Пирамидата на Василев продължава да произвежда скандали 4 години по-късно.

Човек
Човек
18 юли 2018 14:15
Гост

Истината е, че Цв. Василев е оплел всички в тази държава по един или друг начин. Където и да бръкнеш, излиза връзка. Останалите, и дори едновременно, пък са свързани със знаете #кой. Това ми прилича на добре измислена и изпълнявана стратегия.

Мони
Мони
18 юли 2018 14:13
Гост
5-ко
5-ко
18 юли 2018 13:55
Гост

Елена Йончева осъди Борисов наистина на първа инстанция, но той може да обжалва пред СГС.

Възмутен
Възмутен
18 юли 2018 13:36
Гост

Елена Йончева в случая лъже доста елементарно. Участията и във фирми, както и съдружниците могат да бъдат проверени много лесно.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2018 13:31
Гост

Запънали са се да си вадят кирливите ризи. Ще видим какво ще излезе.