Над два месеца след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, президентът Румен Радев днес връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер от ГЕРБ – проф. Николай Габровски.

Партията ще има седем дни, за да представи проектокабинет.

Проф. Николай Габровски е началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“.

Той завършва медицина в Медицинската академия в София през 1996 г. Първоначално работи в Неврореанимацията на УМБАЛ „Царица Йоанна“.

От 1997 г. е в Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“, а от 2011 г. е неин началник. Същата година е избран за Национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

От 2014 г. е професор по неврохирургия. Година по-късно е избран за член на Управителния съвет на Български лекарски съюз, а от юни 2018-а до септември 2021-а е зам.-председател на съсловната организация.

От март 2017 г. до юли 2021 г. е зам.-директор по лечебната дейност на „Пирогов”.

През 2018 г. проф. Николай Габровски е избран за председател на Българското дружество по неврохирургия като тази година е преизбран за втори мандат на тази позиция.

През ноември 2021 г. проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

Той пристигна в сградата на президентството, придружен от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

Проф. Габровски беше представен като кандидат за премиер от Атанасова.

При връчването на мандата президентът Радев заяви, че очаква да бъде предложен кабинет, който да отговори на високите очаквания на обществото за стабилност, експертност и отговорност.

За мен е въпрос на дълг и чест да положа всички възможни усилия за съставяне на правителство и България да има работещ кабинет. За съжаление в момента България е на кръстопътя на множество кризи – икономическа, социална. Имаме сериозен мигрантски натиск, който даде своите жертви. Имаме за съжаление и продължаваща втора година политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден исторически момент, в който се намираме“, каза на свой ред проф. Габровски.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ ще има седем дни, за да предложи състав на Министерския съвет.

Ако не успее, тогава президентът Румен Радев ще връчи мандата на втората по големина партия – „Продължаваме промяната“. Тя също ще има седем дни за съставяне на правителство.

Ако не успее, тогава при третия мандат нещата са малко по-различни. Президентът ще има седем дни да връчи проучвателния мандат на някоя от останалите партии в Народното събрание по негов избор. Тази партия ще има седем дни да предложи кандидат за премиер като в Конституцията не е предвиден срок за съставяне на правителство при тази хипотеза.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 11:48
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 11:32
Гост

Странно как Борисов ги омая тези доктори, изяваващи се много по телевизиите при ковида /шефа на Пирогов, онзи с чувалите за трупове, че му забравих името../, да му станат депутати и видни гербаристи. И все професори…!!! А сега проф.Габровски и той, а преди и професорът-кандидат за президент- шантава работа!

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 20:28
Гост

За професора не знам, но тия момчета от ПП са си живи несретници. Гледам, че и Президентът ги разкри.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 10:17
Гост

Първо каза „Мутри вън!“, после върна мутрите обратно вътре.

Проф. Пламен Киров
Проф. Пламен Киров
05 декември 2022 19:32
Гост

за номинацията на Габровски:

„Нормалните хора нямат шанс да управляват тази държава“

Огнян Минчев
Огнян Минчев
05 декември 2022 19:01
Гост

„Нека да хвърлим поглед кои са министър-председателите през последните десетилетия и от къде са дошли. Симеон Сакскобургготски не беше „цар в оставка“ преди това, Станишев беше дописник на вестник „Дума“, а Кирил Петков беше протеже на Румен Радев. Неговите протежета бяха с опит в малки бизнеси. Проф. Габровски е не просто водещ български неврохирург, а е от тези здравни мениджъри, които успяха в условията на пандемията с на щаба начело с проф. Мутафчийски да управляват всички сложни процеси, свързани с коронавируса в синхрон с полуфункциониращите държавни институции. Неговият административен опит е доста по-голям от този на всички премиери през 21-ви… Покажи целия коментар »

Маймунките на Радев...
Маймунките на Радев...
05 декември 2022 18:47
Гост

„Румен Радев за Асен Василев: Беше грешка, че допуснах такива хора да откраднат надеждите за промяна“

„Как Радев прави ПП и ДБ на маймуни“ – https://www.24chasa.bg/mneniya/article/13200847

Трол на ГЕРБ да се наричам- първа радост е за мене
Трол на ГЕРБ да се наричам- първа радост е за мене
06 декември 2022 10:22
Гост

Първо каза „Мутри вън!“, после върна мутрите обратно вътре.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 18:00
Гост

Поредният употребен авторитет… просто подставено лице на мафията, която иска да си върне притока на свежи кюлчета към чекмеджетата.

Да беше гербер, пък то гл. редактор на „A-specto“
Да беше гербер, пък то гл. редактор на „A-specto“
05 декември 2022 17:11
Гост

„Проф. Габровски е изключително попадение на ГЕРБ за министър-председател. Много необикновено решение, много елегантно, направо политически художествено! ГЕРБ предлагат отново консенсус с непартийна кандидатура, уважителна за широк спектър от обществото.“ „Първо, идентификацията на ГЕРБ с интересни и умни хора продължава, ако щете това е част от стратегията за обновление на партията, за шлифоването й в нов политически профил. Асоциирането, колаборацията със смислени хора! Второ, нека видим какъв ще бъде аргументът на другите политически партии, които много се пазят да не подкрепят партийни лица от ГЕРБ. С тази кандидатура ГЕРБ изземват базовия аргумент на своите политически врагове и ги поставят в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 17:26
Гост

За сведение на авторите: непартийните кандидатури, излъчени от политическа партия, се наричат партийни кандидатури.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 16:01
Гост

Чета само коментари какъв читав човек бил, пък ГЕРБ какви били. Чакайте малко, никой не му е опрял оръжие в главата да става послушко, камо ли кандидат за министър-председател с мандата на ГЕРБ. Някои неща човек сам си ги избира.

Катерина Милева
Катерина Милева
05 декември 2022 15:54
Гост

Без коментар!!!!!!!!!!!!!!!!

Чавка му е изпила ума на този човечец.
Вярно „Пирогов“ е болница за дпешни случаи, и България е спешен случай в момента, но е нека всяка жаба да си знае гола, щото като го напусне, издъхва от изсушаване.
Колко жалко, че един добър неврохируг се наема да прави трепанация на BG нация.
Жертвата му не е оправдана!!!!!!!!!!!!!
Всичко е за парлама, защо да се лъжем……

Тролчо
Тролчо
05 декември 2022 14:37
Гост

Най добрата реклама на проф. Габровски:

„Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев: България е страната, в която лесно се става професор и след това още по-лесно се става за резил.
Пиар експертът Весислава Танчева /Боец/: Поредният употребен авторитет…
Жалко.
Адвокат Николай Хаджигенов: Сламен човек.
В правото, а очевидно и в политиката означава поставено лице/кукла на конци.
С наслаждение.
Един обикновен АДвокат“

И Bird.bg естествено – бил свързан с ТИМ…

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 20:29
Гост

Е, страшни примери даваш! Авторитети!

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 14:23
Гост

От как Урсула ни се натресе на изборите у нас есенес, все си мисля, че се е разпоредила на марионетките да се пощипят малко, да поправят малко циркове, докато погласуват вредоносни за населението решения и не свършат никаква реална и полезна работа, а накрая да гласуват каквото там им се предложи, за да имаме поредното марионетно правителство, изцяло подчинено на евроатлантическите господари.

Георги Ат.
Георги Ат.
05 декември 2022 12:23
Гост

Човек работи за името си, после то за него, а накрая идват ГЕРБ с една торба пари и ти го опетняват …

Саботажът на Шенген
Саботажът на Шенген
05 декември 2022 12:01
Гост

„Г-н Радев, вие махнахте Спецсилите от границата и я превърнахте в плячка на беззаконието“

https://www.facebook.com/urumovi/posts/774773060305210

Ще гледаме партийните инати
Ще гледаме партийните инати
05 декември 2022 11:22
Гост

Професор Габровски е КЛАСИ над надеждата на Румен Радев за правителство на Стефан Янев.

Янев е партийна фигура, макар и млада. Именно при него Киро Рублата направи първите си стъпки. Заедно с Комитова саботираха пътната инфраструктура. Отнеха едни 500 милиона, уж за социални нужди.

Този тип саботажи трябва да спрат. Въпреки ината на четворната коалиция на Радев.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 11:49
Гост

Като образование, интелект и възпитание е класи над банкянската тиква и калинките му. Но няма никакъв опит за политик и се чудя защо се съгласи по този начин да опетни името си, приставайки на мафията в лицето на ГЕРБ.

Джемкорп
Джемкорп
05 декември 2022 12:19
Гост

comment image

Кукуригу
Кукуригу
05 декември 2022 13:45
Гост

Подозирам, че се очаква или да върнат мандата, или Габровски да остане като премиер кратко време. Иначе и аз не си обяснявам съгласието му. Него самия го харесвам засега.

san Diablo
san Diablo
05 декември 2022 11:10
Гост

Профеор Габровски, защо ви трябваше дасе съгласите? Ще ви омаскарят.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 10:51
Гост

Брилянтен учен, но какво разбира от политика? Нищо, естествено. Ясно е като бял ден, че е сложен за параван, зад който мафията от ГЕРБ и ДПС иска да продължава да дърпа конците и пълни чекмеджетата, докато хвърля прах в очите на хората какви кадърни хора имали.

Весело
Весело
05 декември 2022 10:45
Гост

Медийната империя на ОФ-то на Радев се нуждае от неврохирург…

Шарков
Шарков
05 декември 2022 10:43
Гост

Защо се пускате да ви лъжат бе професори и учени хора. Тия мислят само как да сте им фасада и зад вас да си тече далаверата в особено големи мащаби

Не била бълха, а проста тиква
Не била бълха, а проста тиква
05 декември 2022 10:42
Гост

Ако капитана Меси от Аржентина е бълха, капитана Меси от Банкя е в най-добрия случай страхлива гнида, дори безгръбначна амеба.

Дани
Дани
05 декември 2022 10:42
Гост

Време е за промяна. Аз не искам ГЕРБ да ме управлява. Та дори и с извънземен начело

Елисавета
Елисавета
05 декември 2022 10:42
Гост

Няма съмнения в професионализма на Габровски. Но това е чист ПР ход от страна на ГЕРБ да ни покажат как експерти и професионалисти ще променят България. Докато Борисов изобщо е жив – ГЕРБ нямат шанс за нормално развитие, като партия, а не като машина за корупция

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 14:24
Гост

Не само Борисов, а и цялата му кохорта други продажници, които са с него от години – докато те са там, няма надежда за ГРОБ и България, управлявана от ГРОБ.

МиМюш
МиМюш
05 декември 2022 10:41
Гост

ГЕРБ ако управляват няма да видим бял ден. То е ясно.

Дани
Дани
05 декември 2022 10:40
Гост

Човека е страхотен неврохирург, макар, че аз мога да кажа същото и за проф. Юруков от Пирогов. Както и да е. Тук не е важно кой излиза отпред, а кой остава на заден план

Мина
Мина
05 декември 2022 10:40
Гост

Вчера Борисов излъга, че по негово време МВР било супер. После дошъл служебен кабинет и 4ната коалиция и нивото паднало. Да де ама аз имам приятел в МВР и той казва, че по времето на Борисов не са провеждали задължителните тренировки с оръжие, пускали да патрулират с палка. При Рашков са започнали поне треноровките и да излизат по улицата с оръжие, а не с шпеков салам само. Та в тоя ред на мисли за Шенген е виновен само Бойко и ГЕРБ, не друг!

ГЕРБ ДПС = ненадминати гьонсурати
ГЕРБ ДПС = ненадминати гьонсурати
05 декември 2022 10:45
Гост

За 12 години окрадоха държавата и милиарди от еврофондовете, обаче хвърлиха вината за всичко това върху управлявалите едва няколко месеца партии на промяната.

Stratiev
Stratiev
05 декември 2022 10:38
Гост

Аз след излагацията с Шенген директно бих върнал мандата, ама директно и да не лъжа безочливо, че съм достоен да управлявам

Парлама
Парлама
05 декември 2022 10:38
Гост

Може ли да не отдаваме значение на глупостите на ГЕРБ? Смисъл – 12 години дуене и накрая ни се казва от Нидерландия – няма как да влезете в Шенген. Гешев пък тръгнал да дири доказателство за твърденията на Нидерландия. Абе и на децата е ясно, че границата е разграден двор бе.

Igumen
Igumen
05 декември 2022 10:36
Гост

Ако ще и Сталоун да издигнат – пак си остава ГЕРБ.

Наталия
Наталия
05 декември 2022 10:35
Гост

За който Бойко Борисов каза косвенно, че не е достоен, защото само Бойко бил достоен.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 10:39
Гост

Какво друго очаквате да каже един неандерталец с ненадминато его, за който всички останали са по-зле от него и дори слънцето няма да изгрее, ако него го няма на хоризонта.

Judge
Judge
05 декември 2022 10:26
Гост

Брилянтен неврохирург, ненадминат гений в медицината. Може би единственият, в чиято професура , получена в млада възраст не се съмнявам и за секунда . Не си заслужава да бъде похабен този талант в името на една изгубена кауза.

хмхм
хмхм
05 декември 2022 10:33
Гост

Никой не може една лоша дума да каже за проф. Габровски, но защо го хвърлят на кучетата сега?

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 10:33
Гост

Абсолютно. Особено ако каузата корупционно-мафиотска. Жалко за отличния специалист, който опетни името си.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 декември 2022 10:21
Гост

Каква изненада в последния момент, драги зрители. С този си финт, ГЕРБ заблудиха противника и евентуално опипват почвата за реакцията на електората след посредственото представяне и излъчване на Митов. Въпросът, който тревожи феновете на отбора е защо Дончев беше оставен на резервната скамейка – дали е контузия или го пазят за второто полувреме?

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 10:36
Гост

Тикво-бълхата Меси от Банкя пак го заболя менискуса на коляното и предпочете да дава акъл от скамейката, вместо да поведе отбора на терена. Или просто е един страхливец, който не желае да поеме отговорност и се крие зад паравана на много по-интелигентни, уви и смели, хора от него.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 декември 2022 12:02
Гост

Политическата драма продължава независимо от желанията на участниците в турнира, те много добре знаят, че всичко е в ръцете на съдията, който не бърза да свири край на мача, въпреки че сме в продълженията. Есенният трансферен прозорец е бил напрегнат и е имало наддаване, но предстои да видим как новото попълнение ще се отрази на крайния резултат. По всичко личи, че с вкарването на друг капитан в игра, селекционерът на домакините иска да покаже високото ниво на играчите, с които разполага тимът му.