Главната дирекцията „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) е осъдена да плати 60 000 лева на семейството на затворник, който е починал от тежко онкологично заболяване, след като затворническата администрация му е отказала адекватно лечение.

Това е решил Административният съд София – град (АССГ), след като е признал, че дирекцията към правосъдното министерство е бездействала близо една година и вместо лечение, е осигурявала на затворника само болкоуспокояващи, съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Иван Китов е бил осъден на 5 години затвор за опит за кражба по дело на съда във Враца от 2013 г. До 2017 г., когато е екстрадиран в България, Китов живеел в Испания и там бил диагностициран с „цервикален синовиален сарком в голям размер“  на шията и бил насочен за приоритетно лечение.

Още при постъпване в затвора в София той уведомил администрацията за състоянието си и нуждата от незабавно лечение, но от там не предприели нищо. Съдът констатира, че ГДИН е бездействала напълно в продължение на два месеца, след което Китов е бил настанен в затворническата болница. Там обаче нямали специалисти и дълго време не били предприети никакви действия по диагностициране, консултации и лечение, а прокуратурата отказала да прекъсне изпълнението на наказанието му.

Благодарение на близките му, 34-годишният мъж все пак бил изведен през септември 2017 г. в болница извън затвора, където е опериран, но веднага след това бил върнат зад решетките, което попречило да получи следоперативни грижи. Онкоболният бил извеждан и за лъчетерапия, но тя била прекратена заради висок риск и слаба вероятност от повлияване на заболяването.

Повече от половин година семейството му се опитвало да осигури на мъжа лечение в чужбина. Болница в Испания давала шанс за постигане на ремисия, но градската прокуратурата отказала лечение извън страната. Лекарска комисия към затворническата болница пък дала заключение, че не може да осигури на Китов онкологично лечение, а само палиативни грижи.

През май 2018 г. мъжът е бил помилван с указ на вицепрезидента от изтърпяване на остатъка от наложеното му наказание. Паралелно с това АССГ се е произнесъл за незабавно настаняване на Китов в специализирана болница по негов избор за колкото време е необходимо по преценка на лекуващите лекари. В началото на 2019 г. испански лекари вече констатирали рецидив на раковото заболяване и на 13 септември Китов починал в болница в София.

Съдът намира не само, че ГДИН е бездействала за дълъг период, но и констатира лошите битови условия в болницата към Софийския затвор. Освен това, там липсвали болногледач и санитар, които били необходими на болния, тъй като той не е могъл сам да обслужва физиологичните си нужди. Това налагало да бъде подпомаган от другите настанени там затворници.

Съдът е отчел и използването на белезници за краката, докато Китов е бил ежедневно конвоиран за лъчетерапия, като казва, е това е било прекомерно, несъразмерно с оглед целите на охраната и е довело до значителни болки, страдания и унижения.

„От извършени множество медицински проучвания става ясно, че при провеждане на адекватно лечение от съответните специалисти в съответните експертни центрове за този тип онкологични заболявания, пациентите имат шанс за оцеляване и възстановяване“, коментира адвокат Ивета Савова от БХК. Според нея бездействието на ГДИН и прокуратурата е довело до смъртта човека, тъй като лечението е било възможно в Испания, но всички опити преди помилването му да бъде допуснат от властите да се лекува, са останали без резултат.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ужасен от прочетеното
ужасен от прочетеното
19 септември 2020 6:17
Гост

Колко лица ,допуснали и позволили да бъде тероризиран раковоболен са арестувани? Колко прокурори и лица от затворническата администрация са арестувани?
В тази прокуратура докога изродщината ще е на почит? А в ГДИН?

ужасен от прочетеното
ужасен от прочетеното
19 септември 2020 6:12
Гост

Този случай е за прокурор. Законът е ясен!

ужасен от прочетеното
ужасен от прочетеното
19 септември 2020 6:14
Гост

Имам предвид прокурори да бъдат дадени на прокурор.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 2:08
Гост

Това звучи като хорър.😩

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 15:10
Гост

Вече се убедих, че в животните има повече човещина, отколкото у хората.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 15:09
Гост

Поредната издънка на градската прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 15:04
Гост

За такива изверги- да си вадят парите от джоба.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 15:06
Гост

Къде отиде човещината у нас?

адвокат
адвокат
18 септември 2020 14:29
Гост

Към Администратора на сайта: А може ли номер на делото и решението

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 14:12
Гост

Родната прокуратура за мафията майка, за обикновените хора мащеха.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 14:04
Гост

Нищожества са тия щом не са му помагали. Мисли ли са си, че лъже ли ?

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 14:03
Гост

Дано им вземат и парите и да ги уволнят. Трябва да се научим, че затвор и дом за стари хора, не са места където да се гавриш с хората

ДимитрагА
ДимитрагА
18 септември 2020 14:03
Гост

Това, че е затворник, не значи, че трябва да се отнасят с него, като с боклук

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 15:02
Гост

Особено когато е с влошено здраве.

Todorina
Todorina
18 септември 2020 14:02
Гост

Да се чуди човек как такава държава, като нашата е част от Европейския съюз

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 14:02
Гост

Животински поведение. Тия дето са му давали само боклоуспокояващи трябва да идат в затвора!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 14:01
Гост

Обичайната работа братче. Щото тоя човек нее е бил богаташ, дето още с началото на делото и почва да го боли всичко

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 14:01
Гост

Ами ще плаща. Като се държим, като в първобитно – общинския строй така ще е. А тия пари са наши пари

Филипа
Филипа
18 септември 2020 14:00
Гост

Твърдо съм против подобни издевателства

Englishman
Englishman
18 септември 2020 14:00
Гост

Няма какво да е „решила“, то така е по закон