Галина Захарова остана единственият кандидат за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Днес е последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което можеха да се правят номинации, но такива нямаше. По закон предложения могат да правят Пленумът на ВКС, поне трима членове на Съдийската колегия и министърът на правосъдието.

Така на 14 януари 2022 г. ВСС ще изслуша само Галина Захарова. Мандатът на сегашния председател Лозан Панов изтича на 10 февруари догодина.

Зам.-шефката на ВКС и ръководител на Наказателната колегия беше номинирана от Пленума на ВКС с единодушие на присъстващите върховни магистрати (виж повече тук).

В предложението до ВСС върховните съдии пишат: „Последователният ѝ кариерен път в органите на съдебната власт и в самия Върховен касационен съд, натрупаният съдийски и управленски опит ни дават увереност, че съдия Захарова като една от нас с качества, проявени не само при упражняване на професията на съдия, но и чрез организационните й качества на ръководител, абсолютно необходими за бъдещия председател на ВКС, ще бъде достойна за ролята на „пръв сред равни” и ще прояви характер, смелост и готовност да бъде опора и защита на съдиите във ВКС и съдийската общност като цяло“.

Те обясняват, че съдия Захарова е прецизна и неподвластна на външни влияния в изпълнение на съдийската си функция; има силно развит инстинкт за отстояване съдебната независимост в критични ситуации; признат специалист е по наказателно право и процес, по права на човека, европейско право и международно наказателно правно сътрудничество. В същото време познава отлично работата на съдиите не само от Наказателна колегия, но и от останалите колегии на ВКС. В отношенията си е открита и коректна, създава атмосфера на доверие и респект, отнася се към хората с уважение и зачита личното им достойнство, пише още в предложението.

В него изрично е посочено още: „Предлагайки собствена кандидатура в процедурата по избор на председател на ВКС, пленумът на Върховния касационен съд желае да акцентира на конституционно установените роля и място на ВКС в системата на правораздаването и в обществото“.

Върховните съдии подчертават, че успешното и ефективно организационно ръководство и участие в правораздавателната дейност на съда предполагат председателят да има опит като съдия във ВКС, да познава съдиите от съда и спецификите на функциониране на върхови ата съдебна инстанция. „Съдия Галина Захарова, на която целият професионален стаж е формиран последователно в различните по степен съдилища, безспорно има необходимите познания за функционирането на съдебната система, за работата на съдиите и свързаните с нея специфики. Като съдия във Върховния касационен съд, тя е наясно с дейността на съдиите, професионалните им задачи и проблеми, а колегите й познават нейната съдийска и административна работа. Управленската компетентност на Галина Захарова е безспорна, видно от досегашната ѝ дейност като заместник-председател на инстанционните съдилища и на ВКС, както и като член на ВСС“, посочват върховните магистрати.

Членовете на Висшия съдебен съвет са 25. За да бъде избран председател на ВКС, са необходими поне 17 гласа. В момента три места са свободни – едно в Прокурорската колегия и две в Съдийската колегия. През януари 2020 г. Пламена Цветанова, която беше избрана за кадровик от Народното събрание, беше назначена за заместник-главен прокурор. Вече почти две години парламентът не избира човек на нейното място.

През лятото на тази година Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки. Общото събрание на съдиите не избра на тяхно място явилите се кандидати Марина Михайлова и Деян Денев. Това стана, след като седмици наред сред съдиите имаше призиви за бойкот на изборите за членове на съвета. Вчера стана ясно, че Михайлова и Денев са поискали да се проведе трето гласуване, при което да отпадне изискването за участие във вота на поне 33% от имащите право на глас съдии. Предстои избирателната комисия да се произнесе по искането им (повече виж тук). Освен това двамата са обжалвали и решението на комисията, с които вторият опит за избор беше обявен за нередовен.

По този повод днес представляващият Боян Магдалинчев каза, че не вижда проблем в това, че съставът на съвета не е попълнен преди избора на председател на ВКС.

„Направи се опит, видя се, че не се получи и най-вероятно ще имаме нова процедура“, каза Магдалинчев с условието, че решението на избирателната комисия е обжалвано.

Относно единствената кандидатура на Захарова той каза, че все пак до края на днешното заседание на Пленума на ВСС има още време и може да постъпи предложение.

„По принцип е добре да има конкурентност, да има и други кандидатури, защото стимулира участниците да покажат повече от своите качества и възможности. Но това зависи от тези, които желаят да бъдат издигнати. Сега въпросът е колко убедителен ще бъде кандидатът, когато бъде изслушан от Пленума на ВСС“, каза Магдалинчев.

Заседанието на ВСС приключи и друга кандидатура не беше внесена.

61
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
минус 2
минус 2
29 октомври 2021 1:45
Гост

Мисля, че Денев и Михайлова щяха да гласуват за Галина Захарова….Обаче от ССБ добре саботираха собствения си кандидат….
Надявам се да съм лош пророк и съдия Захарова да не увисне заради два липсващи гласа, но се съмнявам.

Адвокат VG
Адвокат VG
28 октомври 2021 20:18
Гост

Колеги, процедурата е за избор на председател на ВКС и кой, ако не съдиите от ВКС да номинират кандидата? Стига с натрапени от вън председетели, пък били и значими юристи. Впрочем тази мода се появи в последните години, когато на практика назначенията станаха изцяло политически и се дезинтересираха от професионално израстване и естествения авторитет на кандидата в самия ВКС и в съдебната система като цяло.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 18:12
Гост

На тия наистина все някой друг им е виновен!

Кочината е в потрес!
Кочината е в потрес!
28 октомври 2021 18:02
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 18:09
Гост

Дерзайте! Не мечтайте! Това да не са ви заветите, съветите и заповедите на КПСС?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 17:58
Гост

Чета коментарите и не проумявам някои от тях – защо ВКС да е виновен, че има един кандидат. Съдиите направиха каквото можаха, но, за да има конкуренция, трябваше да се потрудят другите – от Съдийската колегия и/или министърът, които можеха да номинират. Но не го направиха. Първите, защото срещнаха откази от всички, към които са се обърнали, а вторият явно подкрепя Галина Захарова. А всичките злобни приказки по адрес на съдия Захарова си ги обяснявам с чиста завист, завист от хора, които не могат да ѝ стъпят на малкия пръст – нито по професионализъм, нито по почтеност. Дерзайте

Май май
Май май
28 октомври 2021 17:24
Гост

Май Плод-зеленчукът и негови каскетски наследници са налазили този форум. Поради липса на любимия им преПравен свят. Много нерви, много злоба за това, че единствен остана подкрепеният от Пленума на ВКС кандидат. Колкото и глупости да пишете, професионализма и авторитета на Захарова не може да засегнете. Ходете се почерпете в новите Джуджета, където и да са.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 17:31
Гост

Чак пък нерви и злоба…. Твърде пресилено. По- скоро ирония, съчувствие за изгубените души, жалба за младост. Абе, не си го слагай толкова навътре, че може и да не излезе. Едва ли това ти е каузата в живота. Ако е така- жалко! Карай по- весело и не пожълтявай!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 18:03
Гост

Пък и “джуджетата” са седем, доколкото си спомням от приказката. Точно толкова трябват плюс целокупната прокурорска колегия. Приказно звучи.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 18:18
Гост

По идея и сценарии на Христо Иванов.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 17:00
Гост

Да се подсигурят студена водка, руска салата, черен хляб и кисели краставички за събеседването.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 16:35
Гост

Няма да я изберат! Какво е това напъване безсмислено??

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 16:34
Гост

Мисирките ( с двете найлонови торби, от които едната пълна с чушки и зеле, а другата с картофи) се събрали и си избрали руското Галче. Е, толкова ли нямаше някой друг да си намерите или свикнахте (покрай избора на Лозан Панов) да си знаете, че никой не ви слуша и пита?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 15:34
Гост

Във ВКС са събрани най-ерудираните съдии в България, а председателят на ВКС няма лостове за кариерно влияние върху тях, каквито има гл. прокурор. Така че абсолютното мнозинство съдии от ВКС, които са гласували в подкрепа на своята колежка, е наистина впечатляващо и говори достатъчно за качествата й.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 15:53
Гост

1. Няма такава дума “колежка”. Думата е една и е “колега”, другото са соц. глупости и неграмотност. 2. Кой какви качества има се разбира не по единодушното му номиниране и не дай боже избиране ( Другарят Тодор Живков го избираха с 98%, но това не значеше, че е качествен и достоен лидер), а по представянето си пред избиращите. 3. Това с кариерното развитие е огромна глупост, защото обезмисля изцяло Общото Събрание на съдилищата. Ще излезе, че в другите( по- малкоте) съдилища никога не трябва да се слуша Общото им събрание. Много болшевишко и е типично за мисленето на по- старите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 15:56
Гост

И ако “ерудираните” съдии от ВКС се нуждаят от такава подкрепа, като горната на човека с “ колежката” – горко им!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 15:12
Гост

Само не знам защо се заблуждавате, че другарката Захарова ( не, това не е рука фамилия!)ще събере 17 гласа. Може и да са толкова, но “против”.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 15:36
Гост

Въобще не се съмняваме! Този ВСС, освен да представлява интересите на Доган сарай и задкулисието и да избере някой абсолютен каун като Гешев на висша юридическа позиция, друго просто няма какво да прави.

Г-ца Вера
Г-ца Вера
28 октомври 2021 14:58
Гост

Галина Захарова е с руско потекло. Това не е ли проблем за грантоедите?

Дебелата Берта
Дебелата Берта
28 октомври 2021 14:55
Гост

Освен лицемерното мълчание по темата за „състезание с един кон“, двойните стандарти ясно личат особено ярко при въпроса: Уважаеми върховни съдии, нали този ВСС бил делегитимиран, нали бил ужасно дискредитиран, как така се съгласихте точно този съвет да избира вашата кандидатура?! Не разбирам- вече не е делегитимиран съвета? Може би вашата кандидатура санира всички пороци на съвета, стига членовете му да изберат Захарова. Ако я изберат- какво става с опорката за този лош, лош съвет? Явно не е лош след като очаквате да избира това, което му предлагате. Явно ще е лош само ако не избере Захарова. Двойните стандарти говорят… Покажи целия коментар »

пижо
пижо
28 октомври 2021 15:14
Гост

Делегитимираният ВСС ще избере напълно легитимен председател на ВКС, ако изборът е Захарова или някой друг от Пановата номенклатура. Тогава всички групи по интереси във ВКС ще са доволни и …легитимни.

Дежурен Пеевски трол
Дежурен Пеевски трол
28 октомври 2021 14:38
Гост

Колеги, Шиши спусна нова опорна точка, която да разпространяваме – състезание с 1 кон! Само измислете какво да отговаряте, ако някоя соросоидна гад каже, че ПРБ е централизирана и всички прокурори гласуват под строй, защото утре може да ги командироват я в Дуранкулак, я в Горно Нанадолнище, докато във ВКС нямало как да стане това. И по възможност избягвайте темата, че Гешев като го избираха, само ПК и Барни Ръбъл можеха да предлагат кандидати, а сега и политическата квота на СК може.

Дебелата Берта
Дебелата Берта
28 октомври 2021 14:48
Гост

Опорните точки тръгнаха от Прокопиев като вид стратегия за класовата борба, между другото.
И точно опорната точка, че има опорна точка е начин да се отклони отговора на ясния въпрос: защо лицемерно се мълчи по темата за единственият кандидат за председател на ВКС , след като самите поборници считат, че това е съществен проблем и го казаха при избора на Гешев?
За мен факта на единствен кандидат не е проблем, но явно за Христо Иванов и сие е проблем.
Та питам аз и отговор не чакам: защо няма реакция от прогресивните сили?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 14:49
Гост

Колеги от ССБ, няма да ви мине номера. Нищо не може да направите. Пишете си опорките, вярвайте си, надъхвайте се, но да си знаете от сега, че сте обречени. Хайде със здраве!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 14:53
Гост

Уникални глупости. Политическата квота можела да номинира. Трима от СК могат, а не политическата квота. Пак не сте разбрали. Цялата ви работа е такава. Затова и ще сте в миманса. Както винаги. Много шум за нищо.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 14:54
Гост

На тия вечно им пречи някой!

Дебелата Берта
Дебелата Берта
28 октомври 2021 14:05
Гост

Христо Иванов и Правосъдие за всички няма ли да организират шествия за това, че отново един кандидат?!
Ето какво казаха героите на съпротивата през 2019 г. по отношение на избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Ето какво казваха някои политици тогава:
Лозан Панов: “Бяхме лишени от състезателност!”
Христо Иванов: “Това е поредното състезание с един кон, поредното севернокорейско зрелище!”
Мая Манолова: “Не може от всички магистрати в тази страна да има само един кандидат за главен прокурор! Това е подигравка с гражданите!”

А сега лицемерно мълчат…

дежа вю
дежа вю
28 октомври 2021 14:13
Гост

Тя,и самата кандидатка си е доста лицемерничка.

Кирил
Кирил
28 октомври 2021 13:29
Гост

Много се радвам. Дано да я изберат.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 14:13
Гост

Друг път. Севернокорейското зрелище отново ще засияе!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 12:51
Гост

Междувременно, СЕС постанови решението си по закона КОНПИ – https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=248281&pageIndex=0&doclang=bg&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=27794350

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 11:42
Гост

Състезание с един куц кон, при това с руски произход. Какво става тук? Заразно ли е?

Заки
Заки
28 октомври 2021 13:22
Гост

В случая никак не е куц. Това да не е надпреварата за главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 13:34
Гост

Може да не е куц, но е един. Като при прокурорите. Единни и монолитни. Несломими. ВКС. Ха!

!!!!
!!!!
29 октомври 2021 11:06
Гост

Абе, той Лозар им скри талоните за електронно гласуване, да не би някой да допренесе за кворум на изборите за членове на ВСС, вие за обективност и законност говорите

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 14:57
Гост

Добре, де не е куц кон. Но да не е руски гражданин? Да не стане драма?

Май
Май
28 октомври 2021 10:30
Гост

Дано господин Чолаков не си избере председател.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 10:20
Гост

Не може Захарова да събере 17 гласа „за“. Явно се ослушват какво ще стане с изборите и ще бутат с ИД председател на ВКС

Спиридон
Спиридон
28 октомври 2021 13:36
Гост

Няма лошо. С Проданова се работи много добре.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 16:34
Гост

Пенсионира се март догодина

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 13:39
Гост

Панов се връща във ВКС на 22 ноември. Няма ИД, няма 5 лв.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 14:16
Гост

Е, няма ли да става президент? Дааа, няма 5 лева.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 16:33
Гост

До 10.02.22 г. После Чао

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 10:14
Гост

Сега ще мисли задкулисието във ВСС как да няма кворум, че иначе кофти, ако гласуват против такава безспорна кандидатура.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 11:20
Гост

защо пък да няма кворум? Просто няма да я изберат. Нищо кофти няма да не гласуваш за някой кандидат, бил той и единствен. За състезание с един кон пък е друга работа – при избора на Гешев беше един кандидат и тогава беше проблем, но сега не е. Каква е логиката, не знам. Или както казва бащата на Кирил Петков :“Не разбирам! Вече нищо не разбирам!“

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 12:28
Гост

Логиката е, че ПК във ВСС гласува под строй – коренно различно от гласуванията на пленуми на ВКС.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 12:51
Гост

Да, затова номинацията на госпожата беше 83:0. Потресаващо единство, като при прокурорите. Избройте разликите! Един дол дренки са! И не ми се прави на демократичен и независим. Протичаш!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 13:48
Гост

Разликите са от земята до небето. Само слепите не ги виждат. Щеше да е приблизително еднакво, ако Гешев го бяха номинирали прокурарите от ВКП и ВАП, ако имаха това право или Захарова да я бяха номинирали единодушно членовете на СК, които ще участват и в избора.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 14:21
Гост

За едното единство, единомислие, сплотеност и непоколебимост ми е болката, за севернокореиското зрелище, но щом го намираш за нормално… така сте свикнали от Тодор Живков. Дерзай! Да, ама надали! – по Петко Бочаров, бог да го прости!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2021 10:12
Гост

Ха ха. г-жа Гешев. Аз казах ли Ви, че е състезание с един кон, а Вие недоволствате. Редното е преди да се критикува прокуратурата, първо всеки да си оправи кочинката. Съвсем сериозно, много подозрително е да имс един кандидат. Нали съдиите бяха независими и свободни, с прокуратурата-подчинени и послушни?! Панов, освен провалът с ЕИСС, очевидно не е направил никаква реформа във ВКС, дори напротив -съдиите гласуват като стадо. Въпросната г-жа/г-жица може да е мн читава, но легитимността и ще е под въпрос само заради това, че няма конкуренция и алтернативен избор. Просто жалко!

"Точки за достъп"
"Точки за достъп"
28 октомври 2021 10:38
Гост

Много трябва да си неостър да правиш сравнение с назначаването на Гешев. При него изначално беше изключена възможността да бъде предложен друг кандидат, защото всички членове на ПК го бяха предложили. В настоящата процедура членовете на СК не предлагат друг кандидат, въпреки, че могат.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2021 12:51
Гост

Крайният резлутат е налице обаче нали? Възможностите са хувабо нещо, но ако не се упражняват, каква ползва от тях? Да стоят там за красота, само на хартия, колкото да се види колко прозрачна и справедлива е процедурата. Това даже е по-цинично и от Гешев, да се отказваш от право доброволно. Като на Панов опита да се скрие зад Решението на Пленума на ВКС за въвеждането на ЕИСС. Той може да издаде заповедта, но се прави на демократ и пита за становище. А иначе се вижда каква демокрация цари в този съд. То е ясно, че оправданията от типа „ама все… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 10:20
Гост

„Неостър“ от геометрията обхваща и понятието „прав“. Мисля да считам това за меродавно.

123
123
28 октомври 2021 9:56
Гост

И сега какво правим с аргумента – състезание с един кон?

444
444
28 октомври 2021 10:08
Гост

Той е валиден, когато отнякъде бъде спуснат неочаквано некомпетентен или спорен кандидат и остане сам, пък и получи подкрепа. В случая това е предложението на Пленума на ВКС и ако някой имаше по-добро, щеше да го направи.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2021 10:17
Гост

Е нали и Гешев беше така, ама той е плешив и затва не го харесват. Всичко друго с връзки със задкулисието е само за парлама. Боже боже, двойни стандарти под път и над път. Аз викам направо да махнат конкурсната процедура, чежи без тва е бавна. Направо да се назначават там на чаша ракия/уиски, да разпределят длъжности помежду си и да приключват. Поне им остане време за реална работа.

Били
Били
28 октомври 2021 13:39
Гост

Гледаме цирк. Както при избора на Гешев. Пълна пародия.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 9:46
Гост

А, чугуните удариха на камък ли?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 9:50
Гост

Те си събират гласове „против“. Ето, Михайлова и Денев може и да се борят за големите заплати за една година и обезщетения, но от тях се очаква определен вот.

Много жалко
Много жалко
28 октомври 2021 13:41
Гост

За кой ли път не оправдават очакванията ни.

Дичо
Дичо
28 октомври 2021 13:40
Гост

Да. И както винаги ще се огънат.