Новият окръжен прокурор на Перник е Галина Антова. Тя беше единодушно подкрепена и предпочетена днес от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет пред единствения ѝ опонент Бисер Ковачки.

До момента Антова работеше в Окръжната прокуратура и това беше едно от предимствата ѝ пред Ковачки, който е зам.-районен прокурор на Перник. По правило кандидатите трябва да са от същото или по-високо ниво от това, за което кандидатстват, като Законът за съдебната власт допуска избор на магистрат от по-ниско ниво само по изключение.

Бисер Ковачки изтъкна голямото доверие и подкрепа, които получил от колегите си, поради което се надяваше, че случаят ще бъде приет като изключение. Никой от членовете на колегията обаче не беше на мнение, че има основания за гласуване по изключение, а освен това беше отчетено и по-подробното и аргументирано представяне на прокурор Антова.

Тя работи от 6 години в Окръжната прокуратура и впечатление в представянето ѝ направиха критиките към работата на полицията в Перник. Антова каза, че внесените актове в съда са с 90 по-малко през последната година и причина за това остават неразкритите престъпления. За пример тя посочи, че 95% от всички спрени дела са заради неразкрит извършител, като основно става дума за кражби.

Антова обеща и радикални мерки за подобряване на работата на полицията. Като прокурор установила и порочна практика –  полицаите отчитат крайно формално свършеното по конкретни разследвания. Те представяли на прокурорите стари и еднотипни бланки, в които сменяли само номерата на делата. Така Антоова забелязала, че в някои от тях били написани имената на полицаи, които отдавна не работят в Областната дирекция на МВР.

И двамата кандидати обещаха да работят за по-голямо натоварване на следователите, като Антова изтъкна и кадровия проблем с недостатъчния брой на прокурорите.

На въпрос на главния прокурор Сотир Цацаров за критериите, по които ще определи екипа си, Антова каза, че ще работи със сегашните заместници, ако може с тях да изпълни целите, които си е поставила.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
24 октомври 2018 16:54
Гост

Много амбициозно, за първи чувам прокурор да иска да стяга ченгетата. Дано да успее, макар да не ми се вярва и причината не е в Антова.

Селянин
Селянин
24 октомври 2018 16:55
Гост

Стига само да оправи работата с еднаквите бланки и ще е достатъчно на този етап.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2018 16:37
Гост

Ще й бъде много трудно. В Перник има много престъпления. Поради тази причина полицията не може да обхване всичко.

Сийка
Сийка
24 октомври 2018 16:30
Гост

Поздравления. И дано изпълни обещанията си.