Следващата сряда Прокурорската колегия ще открие нова процедура за подбор на още шестима европейски делегирани прокурори (ЕДП).

Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на пресконференция в София. Преди това тя се срещна и с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, където е била обсъдена работата на Европейската прокуратура, но от ВСС не уточниха дали е коментиран нов подбор на европейски делегирани прокурори от България.

Кьовеши е на посещение у нас, за да се срещне с вече избраните четирима български ЕДП и да види дали имат нужда от нейната подкрепа в тяхната работа.

През февруари Прокурорската колегия на ВСС излъчи десет кандидати за европейски делегирани прокурори, от които обаче само четирима бяха одобрени от колегията на Европейската прокуратура – това са Светлана Шопова, Димитър Беличев, Бойко Калфин и Вероника Трифонова.

Останалите кандидати бяха отхвърлени и Кьовеши на два пъти поиска България да запълни квотата си.

Миналата сряда Прокурорската колегия прекрати процедурата като посочи, че няма как да предложи някой от кандидатите за ЕДП, останали под чертата, защото не са събрали необходимия брой гласове – поне шест.

Седмица по-късно Лаура Кьовеши дойде у нас и днес заяви, че е избрала да се посети първо България именно защото все още не са излъчени 10 ЕДП. „Аз не съм тук на посещение, аз съм си вкъщи, тук имаме офис, служба и като европейски главен прокурор мое задължение е надзиравам работата във всичките 22 държави. Ако не може да работим с необходимите ресурси, няма как да сме ефективни“, изтъкна Кьовеши.

Тя обясни още, че кандидатите за европейски делегирани прокурори трябва да са напълно независими, да имат достатъчно прокурорски опит в разследванията на финансови престъпления, пране на пари, корупция, измами с ДДС, както и в сферата на международното сътрудничество – въобще всички престъпления, които са от компетентността на Европейската прокуратура (ЕПр). „Тази палитра от престъпни дейности не е обект на достатъчно внимание, а често дори се толерира в полза на различни криминални организации, които се стремят да изместят официалните легитимни власти„, каза Кьовеши.

Тя сподели още, че не е поставян срок до кога България трябва да запълни квотата си от ЕДП като уточни, че има и процедурни правила за подбор, които трябва да се преразгледат.

Българските европейски делегирани прокурори ще работят само по дела от компетентността на Европейската прокуратура, няма да провеждат национални разследвания.

Лаура Кьовеши обясни още, че с главния прокурор Иван Гешев, министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов и членовете на Прокурорската колегия са говорили и за обезпечаването на ЕДП с достатъчен брой служители, експерти, техника и най-вече – да се определи разследващ екип, с който ще работят.

Тя допълни, че от започването на работата на Европейската прокуратура на 1 юни до момента са постъпили 300 дела и 120 частни жалби от цяла Европа.

На няколко пъти Лаура Кьовеши заяви, че очаква да бъде ускорен трансферът на всички случаи, които са от компетентността на ЕПр. Сигналите и делата ще се анализират и ако са в правомощията на европрокуратурата, тя ще се заеме с тях. Ако ли не са, ще бъдат върнати на съответната държава. Кьовеши беше категорична, че всеки сигнал ще се разглежда равностойно, без да се прави разлика между отделните лица. „Ние ще разследваме хора с власт, богати, опасни хора, но трябва да действаме независимо, законът е еднакъв за всички“, посочи още тя.

Кьовеши многократно акцентира, че не само европейските прокурори, но и делегираните, трябва да са напълно независими. И ако някой политик им се обади и се опита да се намеси, тя веднага ще го обяви публично.

Иначе поясни, че европейските прокурори са разпределени в 15 тричленни състава. Тя самата била заедно с колегите си от Латвия и Чехия. Кьовеши изрично уточни, че всяко постъпило дело ще бъде разпределено на случаен принцип на някой от 22-мата европейски прокурори. Човешка намеса няма да има.

Европейският главен прокурор категорично отказа да отговаря за въпроси, свързани с наложените от САЩ санкции на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, бившия депутат Делян Пеевски и зам.-шефа на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

Ще се работи по всички случаи, които попадат в обхвата на компетентността на Европейската прокуратура. На срещите не сме обсъждали конкретни дела на ЕПр. Обсъждахме процедурата за подбор на европейските делегирани прокурори“, каза Кьовеши.

Тя отказа да отговаря и на въпроси за протестите срещу главния прокурор и за доверието ѝ в българската прокуратура. „Не съм тук да оценявам качеството на работа на прокуратурата, а за това всички национални органи да сътрудничат на европейските делегирани прокурори, за да имат всичко необходимо. Не става дума доверие или лични взаимоотношения, а за задължения по закон. Имаме професионални задължения да дискутираме, да идентифицираме всички проблеми и да търсим всички решения, за да работи ефективно. Това е причината да съм тук“, каза Лаура Кьовеши.

Тя категорично отказа да коментира и конкретни дела, да потвърждава или отрича за регистрирани в Европейската прокуратура случаи. „Не е професионално да кажем, че разследване едно или друго лице, защото това би повлияло на разследването. Ако обявите, че разследвате даден човек, то той може да повлияе на свидетелите, да унищожи доказателства“, каза Лаура Кьовеши.

В отговор на въпрос тя заяви, че знае, че има много големи очаквания към Европейската прокуратура. Тя отдава това на факта, че за първи път има такава. „Би трябвало да има очаквания, защото сме създадени да увеличим нивото на защита, да повишим ефективността на разследването на измамите с европейски средства, пране на пари, корупция. Европейската прокуратура е създадена, за да увеличи възстановяване на средствата. Но тези очаквания трябва да бъдат ограничени до юрисдикцията на Европейската прокуратура“, посочи Лаура Кьовеши.

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 20:59
Гост

https://faktor.bg/bg/articles/parvanov-prognozira-novata-koalitsiya
А прогнозира ли Белия автобус?

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 20:34
Гост
Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 20:35
Гост

По- добре би било да е мамалига, а не кебапчета!

Гешев - позор, оставка и затвор!
Гешев - позор, оставка и затвор!
11 юни 2021 16:41
Гост

Надявам се Кьовеши да е взела мярката за раиран костюм на подлогата на мафията с каскета, а след това да е осъществила неогласена по медиите среща с бай Ставри или някой друг строг, но справедлив и независим от хунтата, с оглед допускането на носене на каскети в специализираните заведения.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 18:09
Гост

Надявай се, сънувай, но да не се събудиш с двата пръста в контакта? Наивник, че и глупав!!

ШАЙКА
ШАЙКА
11 юни 2021 16:16
Гост

Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите … Кьовеши! Другите – Сотир, Иван, Бойко – прокурорска шайка.

само минавам
само минавам
11 юни 2021 16:10
Гост

#КОЙ европейски прокурор ще разследва това: Бойко, Росен, Цецо, Лиляна, Цветелина, Аню… Четири години те управляваха България и я повлякоха към дъното. Говореха за морал, а самите тънеха в пороци и корупция. Работеха и живееха като „шайка” – персони, обединени от престъпна цел. В тази книга политологът Антон Тодоров вади мръсните им тайни. От първо лице. С документи и факти. Обективно, без да пести нищо. Връзките им с върхушката на БКП и Държавна сигурност, с банковия картел, с международни гангстери, с онази сенчеста част от обществото, която наричаме задкулисие. Рекет, доноси, контрабанда, трансфери на милиарди, източване на държавния резерв, показни… Покажи целия коментар »

Европейски прокурор на Кьовеши - ОДОБРЕН!!!
Европейски прокурор на Кьовеши - ОДОБРЕН!!!
11 юни 2021 16:13
Гост

Прокурорът от Кюстендил Бойко Калфин, син на депутата от ГЕРБ Кирил Калфин, е сред кандидатите за европейски делегирани прокурори от България. В момента е в ход изслушването на кандидатите от прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет. Ще бъдат подбрани 10- има прокурори от страната. Изслушването ще продължи четири дни – от 10 до 13 февруари 2021 г. Калфин, който е прокурор от Окръжна прокуратура Кюстендил, е минал днес заедно с Анна Алексова – прокурор в СГП; Бисерка Стоянова – следовател в Национална следствена служба; Божидара Ганева-Димова – прокурор в СРП; Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел в СГП. Втората… Покажи целия коментар »

Точно казано
Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 15:37
Гост

А Кристи е страшна като вампир!

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 14:32
Гост

Абе тая Кьовеши защо не се срещна с Христо Иванов- малкия Маджо и Танчето Дончева да й обяснят къде зимуват раците?

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 14:38
Гост

След малко и тези двамцата ще ни заобясняват какво е искала да каже Кьовеши, защото не сме я разбрали правилно. А те ги разбират нещата.

Шиши закъса
Шиши закъса
11 юни 2021 16:30
Гост

Малкия Маджо, хахаха… лайнометите на Пеевски много са я закъсали щом такива вече проверено неверни неща разпространяват. Иначе има много снимки на император Тиквуций на една маса с Маджо, Маргините и всички останали негови колеги-мутри от 90-те, но това си е стар общоизвестен факт де.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 19:29
Гост

И какво му е провереното? Че гледаше на другата страна конфузно, когато се спомена думата “Маджо”. Не знаеше къде да се дене. Пък и ти и аз не сме били министри на Бойко Борисов.( поне аз не съм). При това не от квотата на Реформаторския блок, а чисто от Герб. Айде стига пране на биографии, че не остана нищо .

Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 13:15
Гост

Гледал на другата страна конфузно – и това е 101% доказателство, че нещо различно от това се е случило и той има вина. Тези „доказателства“ обаче вървят само в лайнометните „медии“ на Пеевски, на които дори вече бабите на село не вярват.

История от Дивия Изток
История от Дивия Изток
11 юни 2021 14:14
Гост

Мина време вече. Кьовеши все така искаше България да си попълни квотата, но българите имаха свои планове. Поне в началото. Предложиха, но уви… Удобните на няКОЙ бяха отхвърлени, пък малкото други – честни. Ех, какво да се прави сега? Той повдигна изнурената си от писане на обвинителни актове ръка и свали каскета си. Нямаше изход – между чука и наковалнята е като в претъпкан автобус през лятото: мечтаеш за въздух, за свобода, за рахат, както му се вика, но си притиснат до жежкия прозорец от въздебели лелички, гневни контрольори, потни чичовци с големи шкембета. А автобусът се движи безкрайно и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 13:51
Гост

Малей, Кьовеши ги е говорила едни работи за независимостта на Главния прокурор! Проверете! Гошко Боеца сега да не поиска и нейната оставка! Умирам от смях!

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 14:22
Гост

Уточнявам: коментира главните прокурори на европейските държави и нейният случай в Румъния, когато се стигна и до дело при ЕСПЧ. Тогава искаха да я махнат.Не за европейските делегирани прокурори( за тяхната независимост има отделен коментар) В България Главният прокурор е един. И не е Бойко Рашков( вярно е, че и той беше Главен прокурор преди години, но за има няма две минути) не знам какво си мисли Гошко Боеца, но ми се струва, че трябва да върне при Бате Бойко, откъдето му тръгна името и да се снима пак с него!Хайде честито и наздраве!

ВСШ "Георги Димитров", факултет Държавна сигурност
ВСШ "Георги Димитров", факултет Държавна сигурност
11 юни 2021 13:50
Гост

Посвещава се на българския народ. Изпълнява се на тамбура с каскет. Европейски прокурор е на земята най-велик, над всички пръв, прокурорите са наши братя, наша плът и наша кръв. Кат Европа няма втора тъй могъща на света; тя е нашата подпора, тя е нашта висота! Европейска сила, европейска воля, европейска кръв и европейский пот ще избавят от неволя наший падналий народ. Бог поддържа крепка мишца и ръка спасителна; той е вложил ней в десница обвинителния акт. Нам Европа е надежда, европейски прокурор е наший спас – никой друг не ни поглежда, не помисля зарад нас. Сърби, македонци, албанци наши са… Покажи целия коментар »

Защо долетя Кьовеши първо в BG
Защо долетя Кьовеши първо в BG
11 юни 2021 13:24
Гост

Не е от любов към каскетите. Момичето е от секеиски произход, а Майка България се е простирала и отвъд Карпатите. Къде е издаден „рибния буквар“, а?

Много ми е симпатична. Освен това е бивша спортиска. Пък и е абсолютна противоположност на тукашните доморасляци с каскети!

ВСШ "Георги Димитров", факултет "Народна милиция"
ВСШ "Георги Димитров", факултет "Народна милиция"
11 юни 2021 13:33
Гост

Не обиждайте домакините! С каскетите.

Каскетна дилема
Каскетна дилема
11 юни 2021 13:19
Гост

От една страна са компетентните прокурори, които могат да работят качествено, но в момента йерархично са изцяло зависими от Гешев и правят каквото той им нареди. От другата страна са калинките, които пазят омертата на Доган сарай и никога няма да тръгнат срещу кукловодите си. Кьовеши веднага разконспирира последните и въобще не ще да чуе за тях, но Висшият задкулисен съвет много добре знае, че ако на Кьовеши й бъдат пратени от първите прокурори, те вече няма да са институциотално зависими от мафията в съдебната ни система и може доста ефективно да разследват довчерашните си „началници“.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 20:16
Гост

И това вероятно под ръководството на Бойко Рашков – новият(стар за малко) Главен прокурор, нали?

Simeon
Simeon
11 юни 2021 12:48
Гост

Дано този път успеем да запълним квотата си.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 12:45
Гост

Да. Така е. В Европа не се работи, както се работи тук.

За един приятел питам
За един приятел питам
11 юни 2021 12:50
Гост

Та то тук работи ли се въобще?

Spiridon
Spiridon
11 юни 2021 12:51
Гост

Скъсват се! Особено шефът им, който много често води каскета си на селски туризъм. 🙂

Равиоленска
Равиоленска
11 юни 2021 12:44
Гост

Истинска излагация.

Nenov
Nenov
11 юни 2021 12:44
Гост

Абе не знам, но една проста Румъния, дето е създадена изкуствено държава на Балканите от Франция и Англия и Италия, която по соца беше зад нас, сега е далеч пред нас.

Re:
Re:
11 юни 2021 13:20
Гост

Съвсем случайно, през 1994 г. на летище София, Жириновски заяви, че Румъния е държава на италиански цигани от XIX век заграбила територии от България /Влашко/, Унгария /Трансилвания/ и Русия /Молдова/. Бих пояснила, че Молдова е в българската сфера на влияние до XIV век – пряко, а непряко до XVII век. За Трансилвания и Банат е доста комплицирано, но и там е имало българско културно-историческо влияние до края XVII век. Така че, да ме прощават власите, ама проблемът им е аналогичен на македонците! Езикът до XIX век – също.

една проста Румъния
една проста Румъния
11 юни 2021 13:30
Гост

Е точно три Българии по население и две по територия! Иначе тям нямаше валутен борд, и платежната им единица се различава само по последната от трите букви от нашата. Там нямаше мутри като у нас. Обаче Секуритате бяха професионалисти, за разлика от нашите ашляци!

Е, да
Е, да
11 юни 2021 14:22
Гост

Нашите сеймени-серсеми са в основата на заграбването на народното богатство от времето на „голямото нямане“ преди 10-ти ноември 1989 г.

Re: старите шайкаши от SIC
Re: старите шайкаши от SIC
11 юни 2021 16:08
Гост
Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 20:18
Гост

Толкова е далеч пред нас, че ние отпаднахме от мониторинга, а те останаха! Алооо, айде стига дрънкане!

Занев
Занев
11 юни 2021 12:43
Гост

Не ме изненадва посещението на Лаура. Интересно ми е какво ще направи Гешев. Защото сега се вижда, че имаме страшно много подкупни хора и няма как да изберем 10, които да могат да си вършат работата съвестно.

Sotir
Sotir
11 юни 2021 12:55
Гост

Стават смешни. Пълна излагация!

Иванов
Иванов
11 юни 2021 12:42
Гост

Не знам от къде ги търсят тия делегираните, но си мисля, че ако Цацаров си беше прокурор нямаше да ги има тия проблеми с намирането и приемането после от Кьовеши.

Ben
Ben
11 юни 2021 12:42
Гост

Радвам се, че Кьовеши е тук и натиска Гешев. създава му дискомфорт.

Ало, ало
Ало, ало
11 юни 2021 13:26
Гост

Направо ще го изнасили. А той се дърпа като ощипана ученичка не виждала …

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 20:21
Гост

Създава ти на теб неудобство на хемороидите!

Емилиева
Емилиева
11 юни 2021 12:42
Гост

Те да не си мислеха, че Кьовеши няма да дойде в България и няма да ръчка да се запълни квотата? Че ще вдигне ръце и ще каже „майната им“. Както се случва тук в много общини по много други теми.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 12:41
Гост

Добре бе, не го ли е срам Гешев? Протести, хората не го искат. В същото време не може да пради делегирани прокурори. Явно нямаме достойни и това си е повод да се самуваш. Не казвам, че той ги е направил всички кандидати недостойни и некомпетентни или подкупни, но все пак.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 12:40
Гост

Дойде румънката да го натиска

само пояснявам
само пояснявам
11 юни 2021 13:27
Гост

Да си румънец това не е националност, това е професия!

Хари
Хари
11 юни 2021 12:38
Гост

Кьовеши до кога ще ги подканва да запълват квотата си? Това е меко казано безотговорно.

Кирил
Кирил
11 юни 2021 12:38
Гост

Те нашите правят някакви жалки напъни, обаче явно кандидатите не са достойни за този пост.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 12:45
Гост

Е какво да ги прави. Трябва да се запълни бройката или официално да бъде обявено от нея и ЕС, че тук сме корумпирани и да се почнат процедури защо прокурорите ни не отговарят на елементарни европейски стандарти.