Опит за държавен преврат е бил предотвратен в Германия, съобщават информационните агенции. Тази сутрин специални полицейски сили са нахлули в жилищата на заподозрени, като са извършили претърсвания и са арестували десетки. В операцията са участвали 3000 души от специалните части и са претърсени 130 обекта.

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на около 50 мъже и жени, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г.

Начело на новия Райх като регент е трябвало да застане принц Хайнрих XIII Ройс цу Кьостриц. Той принадлежи към княжеския род Ройс от Тюрингия, от който е българската царица Елеонора, припомня „Бгнес“.

Повечето от обвинените са добре поставени в обществения живот в Германия и са се определяли като райхсбюргери  – граждани на империята, които не признават демократичните институции. Според службите 21 000 души в Германия се смятат за райхсбюргери. Те нерядко отказват да плащат данъци и глоби на републиката.

Членовете на групата, планирала преврата, вече са имали разработен нов модел на управление на Германия, съобщи Федералната прокуратура. В изявлението се ѝ казва още, че те са били наясно, че тази цел може да бъде постигната само чрез използване на военни средства и насилие срещу представители на държавата.

Планувано е използване на оръжия и са допускани убийства, твърди „Ди Велт“.

Твърди се, че заговорниците са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да предизвикат условия, подобни на гражданска война, като атакуват електроснабдяването, и да свалят федералното правителство, за да завземат властта. За момента на „превземането“ вече са избрани хора за важни министерски постове. Водещите следователи определят операцията срещу групата като безпрецедентна: „По своя обхват тя надхвърля всички измерения.“

Значителна част от групата е съставена от бивши войници на Бундесвера и NVA (Националната народна армия на ГДР), а сред тях има и мъже със специална военна подготовка. Освен служители от антитерористичното звено GSG 9 на Федералната полиция, за ареста на обвиняемите и за гарантиране на сигурността по време на претърсванията са изпратени и служители от няколко специални звена (SEK) на федералните провинции. Причината за това е, че разследващите вече са имали данни за наличието на множество оръжия, у заподозрените, някои от които законно притежавани.

Според информация на ARD и SWR централната фигура в групата е принц Хайнрих XIII Ройс, потомък на стар княжески род от днешна Тюрингия. Негови родственици са управлявали области в днешна Тюрингия до Ноемврийската революция от 1918 г. Наследниците на фамилията имат замъци на различни места, сред които в Долна Австрия, близо до Лайпциг и близо до Заалфелд в Тюрингия.

Ройс притежава малка ловна хижа и според разследванията членовете на престъпната организация използвали мястото за срещи и планирания.

71-годишният Ройс от години публично защитава своите тези на райхсбюргер. „Разделението на властите е илюзия, a Германия е трибутарна васална държава“, казва той в свои изказвания

Твърди се, че за подготовката на планираното превземане на властта е създаден своеобразен „кабинет в сянка“, начело с Ройс.

За ресора правосъдие се твърди, че е определена бившата депутатка от дясната политическа партия „Алтернатива за Германия“ – Биргит Винкеман, която също е сред обвиняемите. След като миналата година напусна Бундестага, тя отново работи като съдия в Окръжния съд Берлин. Предишните опити на администрацията на Берлинския сенат да я отстрани от съдийската длъжност заради участието ѝ в „Алтернатива за Германия“ досега са били неуспешни.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 14:08
Гост

Щом нахлуха пропагандаторите да защитават тоя цирк значи работата е ясна.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 20:05
Гост

В единствено число е, някакво тролче с патологични отклонения се напъва през няколко айпи адреса да разнася жълтопаветната пропаганда на Мравояда.

А за Б
А за Б
08 декември 2022 9:30
Гост

Германия е бита карта два пъти. Третият път води към третия свят.

Германия имаше като България само една опция – да държи страната на Русия. Сега ще се деиндустриализира за сметка на Китай най-вече и ще стане картофено поле за кеф на янките!

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 10:21
Гост

Най не ми били критици, а на Мутрофанова обикновени русофилистици
!

А за Б
А за Б
08 декември 2022 11:38
Гост

По Живково време такива като тебе не излизаха от Карлуково.

А сега ги пълнят с все по-безценната зелена хартия!

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 20:25
Гост

Аз си мислех, че е някоя обикновена шматка на заплата при „Проамерикански Педер@сти“.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 22:00
Гост

Тая новина малко каскетна, в смисъл тая и тая партия (фирма) ни пречат, дайте да им спретнем едно наказателно производство. С някой по-тежък текст, пенсионери от армията на ГДР в съучастие с малко по-млад дъртак от американския демент ще превземат Бундестага.

Зa протокола Иуди
Зa протокола Иуди
08 декември 2022 9:18
Гост

Германия е бита карта два пъти. Третият път води до третия свят.

Германия имаше като България само една опция – да държи страната на Русия. Сега ще се деиндустриализира за сметка на Китай най-вече и ще стане картофено поле за кеф на янките.

Путлерасти от всички страни - тролете!
Путлерасти от всички страни - тролете!
07 декември 2022 18:26
Гост

Другари Путлерасти! Сега е момента да обясним на простите юристи тука как Германия трябва да напусне Шенген, а България трябва да напусне ЕС и НАТО! И всички дружно да си свалим гащите пред ботоксовото фюрерче от бункера и да признаем, че по-хубаво от евразийското няма!

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 20:28
Гост

Нищо подобно! Ние събухме вече гащите пред дементния дъртак, сега той ни намества партер пред украинското нахално жуже. Най-важно е да сме истински нежни евроатлантици.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 18:12
Гост

Покрай небивалиците за опит за преврат на шепа хора, от статуквото са ударили и политическата опозиция.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 14:28
Гост

Европа се тресе по-силно от Украйна.
Бита карта е от поне 20 години. Но вече се вижда и усеща добре.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 18:14
Гост

Затова всички тролове на Путлер дружно да емигрираме в Сибир!

Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 22:02
Гост

Някаква обсесия, или друг психиатричен проблем?

Re:
Re:
08 декември 2022 9:19
Гост

Оди се пери Анонимнико!

незапознат
незапознат
07 декември 2022 13:35
Гост

А при това положение, Германия дали има място в Шенген?

въпрос
въпрос
07 декември 2022 13:33
Гост

А превратаджиите в Германия правили ли са нещо реално, или просто в някоя бирария* са си пеели песни, и са си говорили за старите граници, и старите традиции.

Щото то и в България като се напиеш в бирарията почваш да пееш песни за Охрид и Беломорието. Ама това,че си пееш песни и плямпаш на две бири не те прави превратадия, а най-многото пияница.

* Но от друга страна, в Германия един с мустаци, от песни в бирарии, и речи там доста поразии направи, та де да знам.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 13:25
Гост

Прословутите германски магистрати дето все ни дават за пример. Ето какво представляват.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 18:22
Гост

Предотвратили са престъплението в зародиш. А у нас ГЕРБ и ДПС 12 години пълнят едни чекмеджета през широко затворените очи на Гешев и предшествениците му…

Георги Ат.
Георги Ат.
07 декември 2022 12:57
Гост

Чини ми се това да е някаква партенка, която цели друго. Примерно да дискредитира опозицията, която набира все повече популярност, да се насочи вниманието към сегашния враг – Русия, да се изловят руските агенти, които биха клъвнали на тая идея, удряйки едно рамо.
Иначе не е сериозно да се прави преврат в държава като Германия без военните … и съвсем друго е ако тия 25 човека като се напият и пеят песни за Райха и си говорят небивалици как ще направят това-онова, понеже е напълно възможно.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 декември 2022 12:32
Гост

Офф, 25 човека, ще правят преврат на в 80-милионна държава, че и ще я превръщат в княжество на всичкото отгоре. Ако се са провинили, добре, но това ми изглежда медийно преекспонирано и се търси определна сензация – „възстановяване на Третия Райх“. По-важното е защо и в каква степен подобни формирования изразяват истинските настроения на населението в резултат на миграционната политика на властите от Меркел насам. Странно, но не се говори за издевателства на арабски „бежанци “ върху местните общности, включително изнасилвани и убийства на непълнолетни. Не може да има дим без огън.

Че в Мали 8 човека с 2 джипки направиха преврат
Че в Мали 8 човека с 2 джипки направиха преврат
07 декември 2022 13:26
Гост

В Мали превратът(успешен) го направиха 8 човека в 2 джипки, май беше миналата година. Влязоха във вилата на президента, и там той подписа оставката си. После шефът на превратаджиите самоподписа правно валиден указ, с който се самоназначи за нов президент, и се настани да живее в президентската вила, подписа втори указ, с който назпачи за нов премиер човек от втората джипка, с което превратът приключи безкръвно. Армията на Мали припозна новата власт, а международната общност също тихомълком признаха новия президент и премиер.

Георги Ат.
Георги Ат.
07 декември 2022 15:30
Гост

В Мали армията прати вице-президента да арестува баш-президента и още един-двама. И там една година преди това тоя президент идва от военна хунта, която е направила преврат, после същата хунта след една година го арестува чрез вицето му …както може да се каже – имат традиции, прясно им е.

Желев
Желев
07 декември 2022 12:30
Гост

Потресаващо

Minev
Minev
07 декември 2022 12:30
Гост

Но съгласете се, сега е редно в Германия да се запитат защо се е стигнало до там високопоставени личности, а и не само, да искат това. Съгласете се, че Берлин е превърнат в кочина от всички тези мигранти. Урина и празни стъклени бутилки по улиците. Кенове няма, защото ги връщат в магазните за да вземат паричната им стойност. Освен това тези араби и африканци нападат жени, защото им се предлагали и какво ли още не. Това е скандално. Добре е не само Германия, но и другите нации в Европа да се замислят. Защото всеки има право на хубав живот, но… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 14:32
Гост

Не само Берлин. Цяла Европа е кочина от години. И е добутана до това си положение от братята си от Америка. Последните години ме е страх да изляза вечер да се разхождам в градовете в Германия,у Франция, Италия, Белгия. Когато отида, вечер или се прибираме група с транспорт, или сме в хотела. За срива на икономиката да не говорим – огромен е, поради тоталното информационно затъмнение у нас много хора нямат идея, особено ако не ходят често „навън“. Ходших и в Русия – не видях пият или дрогираннето в Москва, нито в останалите градове, които посетихме. Нощно време човек може… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 14:34
Гост

„пиян и дрогиран“ – по-горе.

Нина
Нина
07 декември 2022 14:45
Гост

Хайде, стига пропагандистки глупости. Оставете Москва, цялата останала част от Русия тъне в мизерия.

Зa протокола Иуди
Зa протокола Иуди
08 декември 2022 9:24
Гост

Тъне ти на баба ти пу.ката.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
07 декември 2022 14:33
Гост

Не само Берлин е превърнат в кочина, ами и повечето големи градове. Едва ли някой си спомня вече новогодишните изнасилвания на площада в Кьолн от бедните мигранти, които били лишени от женска ласка. А причината за внос на милиони мигранти е в нежеланието на немкинята да ражда деца. По данни на Световната банка от 1970 година насам немските гражданки раждат около 1,5 деца на жена (https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN?locations=DE-BG). Преди около две години имаше по-подробни данни от немската вътрешна статистика, че русите немкини раждали още по-малко, по 1,4 деца/жена, а туркините и арабките раждали по 1,9-1,95 и с това вдигали леко средната стойност.… Покажи целия коментар »

Пиронков
Пиронков
07 декември 2022 12:27
Гост

Надявам се, че ще изкоренят това зло в зародиш

Дачо
Дачо
07 декември 2022 12:25
Гост

Войници на NVA (Националната народна армия на ГДР) няма да са „първа младост“

Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 14:52
Гост

И принца е един младеж..

Денис
Денис
07 декември 2022 12:24
Гост

Като сюжет на нов американски филм. Ако беше 01. Април определено нямаше да повярвам, че това е реална новина. Нали ги знаете – филмите от Холивук, в които шайка военнопрестъпници успяват да превземат Белия дом, а от там става страшно. Но един герой успява да ги спре с помощ от полицията разбира се.

Чилингиров
Чилингиров
07 декември 2022 12:23
Гост

Това е скандално в самото си същество. Аз не мога и да си представя, че дори да са били примерно 10 000 души, които биха участвали в този преврат, щяха да успеят. Райха от времето на Хитлер е имал много широка обществена подкрепа в един момент от управлението му. Дори в началото да не е било така, Хитлер е бил оратор и е събрал много съмишленици, а е увлякъл и масите. Днес не виждам как никому неизвестния Хайнрих 13ти щеше да постигне това. Днес Германия е отворена към света. Това, че шайка ненормалници и ест. военни с промити и озлобени… Покажи целия коментар »

Харизанов
Харизанов
07 декември 2022 12:25
Гост

Идете в агитките на ЦСКА-София и на Левски. Там ще видите болшинство от хора със свастики и какво ли още не. Дори да не ги показват, татусите на нацисткия орел са по гърдите им. Дори знам за полицай, който също имаше татус на орела. Криеше го. Мисля, че вече не работи в полицията, но сам се определяше, като расист и човек, който не харесва негрите. Това стана около скандала в мача с Англия, когато се разшумя, че сме расисти. Та да. Тук има доста гнили елементи също.

Харизанов
Харизанов
07 декември 2022 12:26
Гост

Както писах долу, в България има също доста промити мозъци, които искат да се върне точно Третия Райх в Германия, Хитлер да бе спечелил и какво ли не още. Добре, че не са решили да правят преврат, че не са малко ненормалниците

Стратиев
Стратиев
07 декември 2022 12:20
Гост

Явно не само в България има празноглавци, които неясно защо изпитват носталгия към сатрапския СССР режим. Явно в Германия, понеже половината не е била под съветски ботуш, са развили носталгия към третия Райх. Смятат, че тогава са били най-добре.

Попов
Попов
07 декември 2022 12:19
Гост

Майко мила. Мен лично това ме шокира, за вас нямам идея

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
07 декември 2022 12:19
Гост

Толкова ли са зле нещата в Германия, та трябва да се подкрепя властта с „опит за преврат“? От 21 000 изживяващи се като някакви си, в заверата са влезли само 50 човека. Но 70-милионна Германия се уплаши от тия 50 човека. Че то само министерствата в страната са повече, като сметнем по 1 човек за министър и 1 човек за охрана на входа няма да останат хора за полиция, поща, телефон, телеграф, радиа, телевизии и вестници. Групички луди има по цял свят, ей на, в Русия хора продължават да размахват съветските паспорти. Ама за да се наака от страх цялата… Покажи целия коментар »

Jorj
Jorj
07 декември 2022 12:14
Гост

А стига бе…

А за Б
А за Б
08 декември 2022 9:29
Гост

Нема стига!

Знаеш ли още колко има за раздаване … печатницата работи та пушек се вдига!