Министърът на вътрешните работи е глобен с 10 000 лева, защото като администратор на лични данни незаконно е предоставил документи за самоличност, снимки и отпечатъци на финландския гражданин Абдулай Коне на властите в Того.

Това е решила Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) по жалба на котдивоареца с финландско гражданство. Той беше арестуван преди две години във Варна, след като беше дошъл на почивка със семейството си. Оказа се, че човек със същото име е издирван от Того чрез Интерпол за компютърни престъпления, но от африканската страна не изпратиха никаква друга сравнителна информация за него, включително и снимка, поради което Коне не беше екстрадиран и се върна във Финландия.

От решението на комисията става ясно още, че първоначално санкцията е била само 1000 лева и е била за МВР, но министерството е обжалвало решението пред Административен съд София-град като неоснователно, защото не то, а министърът е администратор на лични данни. Съдът е приел довода и преписката е върната на КЗЛД, която сега налага далеч по-високата санкция на министъра.

В крайна сметка, ако решението влезе в сила, глобата ще бъде платена пак от бюджета на МВР, а не лично от министъра, още повече че нарушението е извършено не от сегашния МВР-шеф Младен Маринов, а от предшественика му Валентин Радев.

Казусът

Абдулай Коне пристига в България на 30 юни 2017 г. със съпругата и трите им деца за планувана лятна почивка. При заминаването на 7 юли обаче е арестуван на летището във Варна, защото човек с неговите имена, възраст и произход е издирван от Того, а Варненският окръжен съд постановява задържане за 40 дни. Българските власти уведомили Финландия и Того за ареста, а от финландската страна отговорили, че задържаният наистина е техен гражданин и година по-рано те са поискали от Того допълнителни данни, за да разберат дали издирваният човек е същият, но не получили отговор.

Тогава МВР решило да копира документите на Коне, да го снима и да му вземе отпечатъци, след което изпратило всички данни на властите в Того. В хода на последвалото дело за екстрадиция, от африканската страна така и не изпратили необходимата информация, за да се установи дали издирваният и задържаният са едно и също лице, поради което съдилищата отказали да екстрадират Коне и той се върнал във Финландия.

Абдулай Коне по време на делото за екстрадиция в градския съд. Снимка: бТВ

През септември 2017 г. чужденецът подава жалба в КЗЛД срещу МВР, като изтъква, че не е издирваното лице, а властите в България вместо да изискат информация от Того, незаконосъобразно и необосновано са предоставили на третата страна всичките му лични данни, при положение че дори собствената му държава не е направила това.

МВР оспорва жалбата и твърди, че е действало съгласно Закона за МВР, според който дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ е точка за контакт по линия на Интерпол и обменя налична информация за издирвани лица. От министерството са обяснили още, че единият от вариантите за проверка на самоличност в подобни случаи е бил именно приложеният в случая с Коне – да му вземат отпечатъци и да ги пратят в Того, където да бъде направено сравнение. От КЗЛД са поискали допълнителна информация на каква нормативна база се основава тази практика, но от МВР на два пъти отказали.

През април м.г. комисията решава, че МВР не е предприело необходимите мерки за защита на личните данни на Коне в нарушение на чл. 23, ал. 1 от Закона за защита на личните данни и налага на министерството глоба от 1000 лева.

То обжалва пред АССГ, като изтъква, че е действало законно, а освен това решението е неоснователно, защото не е постановено лично срещу министъра, който е администратор на лични данни.

В решението си от началото на т.г. съдът приема довода, че администратор е министърът, но също така констатира и разминаване между описаната фактическа обстановка, която се отнася до незаконно предоставени лични данни и правната квалификация – за непредприети мерки за защита на личните данни. Затова решението е отменено и преписката е върната на КЗЛД.

Новото производство в комисията вече се развива при действието на Общия регламент за защита на данните (ОРЗД). Комисията приема, че министърът е извършил нарушението, а като преценява вида и размера на санкцията, отчита и настъпилите вреди за Коне, включително задържането му за 40 дни.

„В същия период, разпространените без правно основание негови лични данни са го охарактеризирали в негативен контекст, свързвайки го с различно от него криминално проявено и издирвано чрез Интерпол лице. Категориите лични данни, обработени по отношение на господин Абдулай Коне, съдържащи се в документите му за самоличност, направените снимки и взетите му пълни дактилоскопски отпечатъци, са в обем, който го индивидуализира по безспорен начин. При определяне размера на санкцията е взето предвид продължителността на нарушението и пасивното поведение на МВР, както и че нарушението е довършено и не са предприети никакви действия за недопускането или за отстраняването му“, се казва в решението на комисията.

В него КЗЛД пише още, че глобата е с дисциплиниращо действие за неизвършване на същото нарушение занапред и има възпираща и предупредителна функция.

„С оглед принципа за пропорционалност между тежестта на нарушението и размера на наказанието, комисията счита, че наложената на министъра на вътрешните работи глоба следва да е в размер на 10 000 лева – минимален в сравнение със средния минимум“, се казва още в решението, което може да бъде обжалвано в съда.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Така е
Така е
20 ноември 2019 15:45
Гост

Така е когато ние сме си свикнали с административното безхаберие и абсурдност, но разни други европейски народи, а понасят вреди от нас.

gaksan
gaksan
18 ноември 2019 20:36
Гост

Нали сте наясно, че вътрешния няма да плати глобата от джоба си. Ще я платим дружно данъкоплатците.

gaksan
gaksan
18 ноември 2019 20:35
Гост

Нали сте наясно, че не вътрешния министър от джоба си ще плати глобата. Ще я платим всички ние дружно.

Хайде бе
Хайде бе
20 ноември 2019 15:46
Гост

Защо не носи лична отговорност за действията си? Хем лично той е администратор на данни, и МВР не може да носи отговорност, хем ще се плаща с нашите пари.

юрист
юрист
18 ноември 2019 10:20
Гост

Категориите лични данни, обработени по отношение на господин Абдулай Коне, съдържащи се в документите му за самоличност, направените снимки и взетите му пълни дактилоскопски отпечатъци, са в обем, който го индивидуализира по безспорен начин. При определяне размера на санкцията е взето предвид продължителността на нарушението и пасивното поведение на МВР, както и че нарушението е довършено и не са предприети никакви действия за недопускането или за отстраняването му“,

А пък накрая им налагат глоба в минимален размер. Нещо не се връзва..

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 9:16
Гост

А на всичкото отгоре МВР отказват да обяснят на каква нормативна база се основава практиката им. Пълно безхаберие.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 9:12
Гост

Да отидеш на почивка и да те арестуват за 40 дни-и това може да се случи в BG. И после защо ни се носи такава слава.

юрист
юрист
18 ноември 2019 10:22
Гост

Или да ти скачат с ритник, след като резервирания ти апартамент се оказва зает и нямат друг свободен..

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 9:06
Гост

И после защо имало вицове за полицаи! МВР си вкараха автогол и сега ще плащат пъти повече.

Атанас
Атанас
18 ноември 2019 8:09
Гост

Глобили ги 1000 лева, те обжалвали, за да глобят министъра им с 10 000!!! Идиоти, сър…

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 9:17
Гост

То трябва да тече мисъл, а не да действаш ей така през куп за грош.

мевере е организация, опасна за правната сигурност
мевере е организация, опасна за правната сигурност
18 ноември 2019 7:52
Гост

МеВеРе е разбойническа организация, опасна за правната сигурност. Няма кой да ни пази от разбойниците в мевере. Те могат да убиват (смъртта на Ива от ловеч на 25г.-убита от милиционер, а и до днес не са арестувани милиционерите, които не работиха по жалбите на Ива-тя подадени жалба 3 часа, преди сганта да я убие, и никой не я защити), рекетират(случаят с милиционерите рекетьори от 4-то РПУ), издават фалшиви документи(паспортът на Куювич), пребиват хора ,ако не им харесва външния им вид(пребития пред НДК-защото е с дълга коса), лъжесвидетелстват(делото скъсания пагон-лъгали, та се омазали в лъжи,, лъжите са описани в оправдателната присъда… Покажи целия коментар »

юрист
юрист
18 ноември 2019 10:29
Гост

Ех тоя дяа Тошо бе, правиш струваш все до него опира работата, изкара го аси героя. За 35 години на власт как не се накани да го направи че чак като му се разклатил стола се сетил? Превръща се в нещо като Крали Марко, приживе бил първо мекере, станал васал на османлиите, обаче плащал на бардове да го възпяват и му създали образ на митичен юнак.

ужасен
ужасен
18 ноември 2019 7:43
Гост

Финландия си пази данните на гражданите, ама на МВР какво му пука за някакъв н.егър. Не знам така ли биха постъпили с българин? Така ли размятат наляво – надясно и нашите лични данни, ако не да си боже съвпадат с тези на издирван от интер евро и друг пол

адв. станчева
адв. станчева
18 ноември 2019 7:45
Гост

съгласна, човек си прави някои изводи какъв modus operandi има това министерство

Гражданин
Гражданин
18 ноември 2019 7:59
Гост

Да, така правят, виж случая с НАП и Германия в „Лекс“.

НиКо
НиКо
18 ноември 2019 9:00
Гост

Естествено, тук не сме расисти, просто сме смотани.

Тошко Африкански
Тошко Африкански
18 ноември 2019 7:35
Гост

така ще става, като интелектът на последните министри е като на Тошко Африкански

Чавдаров
Чавдаров
18 ноември 2019 8:11
Гост

Сигурен съм, че и той нямаше да постъпи различно, но в интерес на истината трябва да се има предвид, че в случая министърът едва ли е имал представа за развилия се сценарий.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 7:34
Гост

Логиката на МВР – черен е, сигурно е той, да да пратим малко отпечатъци в Африка…