Върховният касационен съд (ВКС) не е спрял използването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) от днес, както гласува Пленумът му.

Както „Лекс“ писа, преди дни Пленумът на ВКС предложи на председателя Лозан Панов да издаде заповед за преустановяване на използването на ЕИСС от 2 август 2021 г. и да бъде възобновена работата с Автоматизираната система за управление на делата (повече виж тук).

Проверка на „Лекс“ установи, че все още няма издадена такава заповед на Панов.

Във върховния съд днес очакват специалната работна група, определена от Висшия съдебен съвет (ВСС), която трябва да установи дали ЕИСС е годна за пълноценно правораздаване във ВКС. В нея влязоха членовете на съвета Вероника Имова и Гергана Мутафова, Лозан Панов, трите му заместнички Светла Димитрова, Дария Проданова и Галина Захарова, други върховни съдии, както и ИТ специалисти на ВСС и „Информационно обслужване“.

Срокът групата да излезе със заключение за това дали ВКС може да работи нормално с ЕИСС е 7 дни, които започват да текат от днес.

Преди да се стигне до решението на Пленума на ВКС 69 върховни съдии излязоха с остра позиция срещу ЕИСС, в която изредиха десетки проблеми с нея (повече виж тук).

Тя предизвика няколкочасов дебат във ВСС миналия четвъртък, който завърши с решението не само за спешна проверка на системата, но за широкообхватен одит, който да установи дали чрез нея е изпълнено заданието, което съдебният съвет даде на разработчика „Информационно обслужване“.

Един от спорните въпроси е дали в момента е допустимо да се вземе решение за спиране на работата със системата от председателя на ВКС или от самия ВСС. Причината за това е, че вече влязоха в сила промените Гражданския процесуален кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс, които въвеждат електронното правосъдие. Старата Автоматизираната система за управление на делата обаче не разполага с необходимите функционалности.

Междувременно от ВСС съобщиха, че са изпратили на председателите на всичките 152 съдилища в страната, които работят с ЕИСС, информация за дискусията за системата.

„Материалите са предоставени с оглед публичността на заседанията на Пленума и колегиите Съвета, с цел съдилищата да бъдат уведомени за проблемите при работата с ЕИСС на съдиите от ВКС, както и с отговора от страна на разработчика на системата по всеки от тях“, обясниха от съвета

Новото в тях е становището на „Информационно обслужване“ по критиките на върховните съдии (виж всички документи, включително и становището, тук).

Освен това от екипа от проекта е предложено, когато се извършва независима експертиза на ЕИСС да се сравни работата ѝ във ВКС с още три съдилища от различни инстанции – по един апелативен, окръжен и районен съд. „Идеята е да се получи обективна информация за годността на ЕИСС да обслужва органите на съдебната власт“, обясниха от ВСС.

86
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
FIN
FIN
03 август 2021 8:24
Гост

Гроздето е кисело за ВКС.

Ясно е
Ясно е
03 август 2021 7:42
Гост

Поредната измама на Имова

Митко Дансаджийчето
Митко Дансаджийчето
03 август 2021 8:22
Гост

Само тя да беше, с мед да я намажеш!

Във ВКС поне 69 съдии са в този бизнес.

RRR
RRR
02 август 2021 19:20
Гост

Само едно не мога да разбера. Как така всички останали некак си се справят, само ТЕ възвишените 69 НЕ МОГАТ!

Със сигурност системата е проблемна. Но чак пък да не може да се изправи, ми се струва невероятно.

ПиХ
ПиХ
02 август 2021 20:34
Гост

То че може да се поправи, може. Но ВСС 1 година не я поправя.

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 20:40
Гост

Никой не се справя с тази програма. Не знам как си представяш системата да се изправи, на преса за изправяне на компютърни програми ли трябва да се случи това? ЕИСС действително е вредна, защото е неграмотно направена, и то от хора, които са усвоили едни пари, т.е. откраднали са едни пари, и сага панически бранят неграмотната си и нескопосана програма, защото именно тя оправдава усвоените средства. В ЕИСС почти отсъстват автоматизирани процеси, всичко се въвежда ръчно от съдията, който е превърнат в чиновник. Няма как да се подобри нещо, което изначално не става за нищо. Не е далеч от ума… Покажи целия коментар »

Ку-ку
Ку-ку
02 август 2021 22:01
Гост

Абсолютно съгласен! Системата е правена без изобщо да се консултира с действащи съдии. Тя не улеснява работата на съдията, а я затормозява с постоянно кликане на безброй бутони и бутончета. Да не говорим, че актовете се считат постановени, когато системата каже. Въплъщение на желанието на много хора, съдията да бъде един прост чиновник!

Пижо
Пижо
02 август 2021 20:40
Гост

Когато и ако станеш възвишен ще разбереш

Гост
Гост
02 август 2021 20:51
Гост

Да си принуден да работиш с ЕИСС и да се справяш са различни неща. От една година съдиите и съдебните служители настояват, че ЕИСС е негодна за употреба, но ВСС се правят на разсеяни. На никого във ВСС не му пука за работата ни. Цели заседания с часове се дърлеха грозно и противно за глупости, кой , къде и защо бил снимал нещо-си в съдебната палата, много важно, ако не бяха изгубили три заседания за това, никой не би обърнал внимание на бездарния клип. През това време да бяха се пробвали да поработят с тази гадост. Промениха процесуалните закони вместо… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 август 2021 17:53
Гост

ЕИСС е съвсем обичайно уеб базирано приложение, с което се работи лесно, стига да научиш кое как се прави. Тя е различна от предишните деловодни системи като интерфейс и затова някои от потребителите се затрудняват при работа с нея. От написаното в становището на ВКС е ясно, че нито съдиите, нито съдебната администрация знаят как да работят с нея. Например, недоумявам защо по молби за назначаване на служебен защитник да трябва да се образува ново електронно дело, вместо да се входира като съпровождащ документ по делото по което се прави и след това съдията да се произнесе с какъвто акт… Покажи целия коментар »

Гост
Гост
03 август 2021 20:15
Гост

Написаното от Вас, наемнико на Информационно обслужване, показва мащабите на проблема. Да се работи с приложение и да си вършиш работата с такова са различни неща. Приложението не е годно за да върши работа с него. Не става дума за интерфейса, въпреки че и там сте си оставили двете леви ръце, не говорим за поправими дефекти, програмата е конструирана погрешно. Не знам как да го обясня достатъчно ясно. На това юристите му казват „опит с негодно средство“, все едно програмист да създава продукт с трион. Когато не можеш да разбереш проблема и дори отричаш съществуването на такъв е изключено да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 19:44
Гост

Би било добре да работех за ИО, но съм най-обикновен съдия, който работи с ЕИСС. И то без да срещам особени проблеми.

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 15:52
Гост

Освен това от екипа от проекта е предложено, когато се извършва независима експертиза на ЕИСС да се сравни работата ѝ във ВКС с още три съдилища от различни инстанции – по един апелативен, окръжен и районен съд. „Идеята е да се получи обективна информация за годността на ЕИСС да обслужва органите на съдебната власт“, обясниха от ВСС. Хайде на бас, че въпросните апелативен, окръжен и районен съд ще бъдат избрани така, че становище да бъде дадено само от административните ръководители – послушковци (за районен съд залагам на Пловдив) и това становище ще бъде в стил „Похвално слово за ЕИСС“. Пък… Покажи целия коментар »

само минавам
само минавам
02 август 2021 19:04
Гост

Айде престанете! Всички знаят къде ги стяга чепика!

Цялото зор е, да се саботира. С ясната цел, да не се пресече далаверата.

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 20:09
Гост

И аз залагам на РС-Пловдив и това няма да е никак случайно.

гост
гост
04 август 2021 10:03
Гост

Всичко се планува, гласува и реализира така, че да е угодно и подкрепящо становището за ЕИСС на тези, взели ПАРЧЕ от „евро баницата“. Нека сведем нещата до случващото се на терен, та в тази връзка ми се иска да попитам – кой от възможните варианти, заложени в ЕИСС, е логично да се избере като резултат от откритото съд. заседание, когато говорим за спиране на осн. чл. 229, ал. 1 от ГПК, например? 🤔 Ето, тези дребни на пръв поглед неща, спъват работата за време, през което трябва мога да редактирам и финализирам протокола си от провелото се с. з. Аз… Покажи целия коментар »

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
02 август 2021 14:33
Гост

Проверяващият екип? На ВКС? Нещо се пече. По Андрей Карлович. Или по Шекспир?

30 години сън в лятна нощ.

Езоп
Езоп
02 август 2021 14:43
Гост

Кой знае какъв шедьовър ще излезне. Пълна драма със сигурност.

В.Имова
В.Имова
02 август 2021 14:48
Гост

Драматургията е на ниво. Така каза Магдето, говорителката.

Петьо
Петьо
02 август 2021 14:32
Гост

Панов много ме разочарова. Защо не издаде заповед, за да подкрепи колегите си. Надеждата ми е в трите му заместнички.

Мики
Мики
02 август 2021 14:34
Гост

Дреме му на шушляка. Той нали има по едно- две дела на година. А магистратите и от трите колегии да му мислят с тази нелепа система.

Груйо Лазаров
Груйо Лазаров
02 август 2021 14:36
Гост

Пълно безхаберие. А какви председатели имаше ВКС преди него. С кеф да работиш.

Потърпевш
Потърпевш
02 август 2021 14:24
Гост

Аз не зная за какво ни е въобще този ВСС. Реформата е до никъде с техните недоклатени модели. Системата им в случая- правена като в час по трудово обучение, начален курс.

Оставка
Оставка
02 август 2021 14:25
Гост

Те са най- ефективни и адекватни, когато излязат в лятна ваканция. За себе си естествено.

дребни приносители на акцийки
дребни приносители на акцийки
02 август 2021 14:34
Гост

Да, оставка. И на ВКС.

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!
НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!
02 август 2021 14:44
Гост

Да не съм чул такова нещо за оставки! От ВКС или отиват във ВКС, или във ВСС, или излизат с краката напред. И с букет.

Стани, Лазаре! Груев.
Стани, Лазаре! Груев.
02 август 2021 14:46
Гост

От ВКС в КС, Влахов и Панова, нали?

Дидо
Дидо
02 август 2021 14:55
Гост

И Гроздан Илиев!

Пашкун Ова
Пашкун Ова
02 август 2021 14:56
Гост

И после във ВСС.

ДА Пашкун Ова
ДА Пашкун Ова
02 август 2021 19:07
Гост

Тя е точният пример, че имаме системен проблем!

И цялата съдебна система е OFF спрямо В ИМЕТО НА НАРОДА.

И точно затова са прави тези които твърдят, че всичкото е за разтуряне и наново. Като детската болница. И с нови хора най-вече. А последното може да стане с нов регламент, т.е. нова Конституция заради решенията на КС.

Христо Иванов, политик
Христо Иванов, политик
02 август 2021 14:21
Гост

Вероятно става въпрос за корупция. Прозира дългата ръка на Сарая във ВКС.

Чакали
Чакали
02 август 2021 14:11
Гост

И аз чакам с години да си напишат решенията. За пари естествено.

Бистришките баби
Бистришките баби
02 август 2021 13:56
Гост

В хорово изпълнение на 69 гласа от ВКС.

Диригент: Лозан Панов. Продуцент: Вероника Имова. Контрабас: Гергана Мутафова.

Духай ду ду
Духай ду ду
02 август 2021 14:03
Гост

Интересно е кой ще сложат на духовите инструменти.

re:
re:
02 август 2021 14:15
Гост

Предчувствие за стих:

На дудук с провиснали тонколони дали могат да изкарат някакъв звук, а?

Крайно време е и за малко народна музика.

Толкова пари се дадоха и сега да се излагат. И по този начин?

В ефир.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
02 август 2021 19:24
Гост

Като не могат да организират, разработят и инсталират – ще свирят! На 98% успешно.

Андрей Януаревич Карлович
Андрей Януаревич Карлович
02 август 2021 13:38
Гост

Трябва другари да сме в крак с новите технологии! Хардуер и софтуер.

Не може така! Времето го налага.

Ай Титка
Ай Титка
02 август 2021 13:46
Гост

Хардуерът във ВКС им е на ниво. Обаче точно този софтуер им куца.

бай Кольо Фичето
бай Кольо Фичето
02 август 2021 13:47
Гост

Друго си е да носят зарзават, млекце и едни работи дето не миришат.

Обаче много натежаха покупките в последно време. Много.

Dimo
Dimo
02 август 2021 13:34
Гост

Да я спират тази пародия на система и да си оправят бъговеъе. В момента е невъзможно фа се работи с нея.

Кики
Кики
02 август 2021 13:30
Гост

Циркът ще е пълен. Особено при спора на IT- тата.

Фани
Фани
02 август 2021 13:31
Гост

Е, тези от ИО ще твърдят, че системата им е перфектна, единствена и неповторима.

ме за оная работа.
ме за оная работа.
02 август 2021 14:17
Гост

Да.

Минувач
Минувач
02 август 2021 13:28
Гост

Съмнява ме, че мнението на Имова ще е обективно. Тя упорито лобираше за тази система.

Симо
Симо
02 август 2021 13:25
Гост

Автоматизираната система за управление на делата е много гъвкава. С нея се работи лесно и безпроблемно.

дедо
дедо
02 август 2021 14:18
Гост

И лесно се манипулира.

Митко
Митко
02 август 2021 13:15
Гост

И за какво им е тази специална работна група? Ясно като бял ден, че системата не струва.

Бомбата
Бомбата
02 август 2021 13:36
Гост

Тях червеното знаме роди ги, тях не ще ги остави Лозан …

Гери
Гери
02 август 2021 13:48
Гост

Те са на всеки милиметър.

Митко Дансаджийчето
Митко Дансаджийчето
02 август 2021 14:52
Гост

Направо на визьора са.

Като куцо диво прасе.

Запетуйка
Запетуйка
02 август 2021 12:55
Гост

Че имаме нужда от голяма реформа в съдебната система, това е ясно, но дали Иванов може да я направи и цялата му свита в Да България? Съмнявам се.

Ad nauseam
Ad nauseam
02 август 2021 13:58
Гост

Нова Конституция. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.

Без ВСС, ИВСС, НИП и роднина, милиционер, калинка, пуцаджийка, първа линия на Приморско, съдебни ваканции, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете!

Cerkov
Cerkov
02 август 2021 12:55
Гост

Защо не съм изненадан, като влизам тук и чета подобна новина. За поредната излагация.

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 13:22
Гост

На ВСС и „Информационно обслужване“, нали?

Роки
Роки
02 август 2021 14:07
Гост

Сефте, Минке. Как не ги е срам от хората вече!

Цветков
Цветков
02 август 2021 12:54
Гост

По мое мнение това е голяма излагация.

ДА.
ДА.
02 август 2021 13:33
Гост

При това за всички. ВСС, ИВСС, ВАС, ИВСС.

Затова са абсолютно прави хората да искат Нова Конституция с нови съдии. И прокурори.

ВКС
ВКС
02 август 2021 13:44
Гост

Тях информационна система не ги лови. Камо ли единна с низшите, предходни съдебни помощници.

Те винаги имат нужда от обслужващ персонал, НО ПОСЛУШЕН! Демек от слуги.

Понеже са много върховни и велики, като последната инстанция.

В последно време си станаха и баш законодатели с онзи келнер Данаил Кирилов!

Баш Майстора
Баш Майстора
02 август 2021 13:49
Гост

Сиренето е с пари!

Рок Фор
Рок Фор
02 август 2021 13:58
Гост

Е, да. Обаче като дадеш една торба пари, очакваш качествено, а не мухлясало сирене. Нищо против синьото такова.

Серафим
Серафим
02 август 2021 12:54
Гост

Хайде позлвайте ЕИСС. Хайде сега спрете. Ама решете си ги тия въпроси и тогавай я давайте за ползване бе хора. Какво е това? Дори да не се пусне с години, поне като се пусне всичко да е ОК с нея.

Северняк
Северняк
02 август 2021 13:31
Гост

Хора, вече 20 години слушам приказки за електронно правосъдие (и правителство).

20 години откакто оземлиха и ощастливиха дедо Симо.

Боби Босов
Боби Босов
02 август 2021 12:53
Гост

Цялата работа покрай ЕИСС ми миришеше от самото начало.

Кольо Босия
Кольо Босия
02 август 2021 13:28
Гост

Абе направо не си знаят откъде се включа компютъра.

Spiro
Spiro
02 август 2021 14:52
Гост

Е, не може да се отрече, че има и проблем със задклавиатурното устройство.

Оторинолог
Оторинолог
02 август 2021 14:49
Гост

Перфектен нюх, Боби.

ЪНСириЪс
ЪНСириЪс
02 август 2021 12:53
Гост

Категорично слабо решение и как може да не искат да се съобразят и да ползват още ЕИСС?

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 12:52
Гост

Абе не може ли, като в нормална дръжава, да се случват нещата в тая страна бе. Защо всичо трябва да е някаква пародия.

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!
НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!
02 август 2021 13:27
Гост

Всичко трябва да си е по закон!

Бориславова
Бориславова
02 август 2021 12:52
Гост

Същинска мизерия с тоя ЕИСС.

Цветелина
Цветелина
02 август 2021 13:23
Гост

За мизерници – мизерия.

Каквото повикало, такова се обадило.

Десислава
Десислава
02 август 2021 12:52
Гост

И после Ицо Иванов ще ми говори за реформа на съдебната власт и за промени

Temelko
Temelko
02 август 2021 12:56
Гост

Навярно е поискал министри от Слави и не са му дали. Сега се цупи

Сигура
Сигура
02 август 2021 14:06
Гост

Хаджигенчо айдукатино на мутрите днес изтропал, че Президента не знае и не спазва Конституцията.

Ма така де, хадашлъ!

Ако го беше връчил на тях … еее.

Или на Отровното трио: Ицо Торбалан, Рада Дълбоката и Мая Общата.

Това са истинските държавници!

ВКС, това са истинските съдии и да не чувам повече за прокурорска реформа! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!

Ендев
Ендев
02 август 2021 12:51
Гост

Отново шашми на ДБ

re:
re:
02 август 2021 14:08
Гост

Направо са си измами. Следизборни и отново предизборни.

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 12:48
Гост

E как може да не изпълняват решенията на Пленума на ЦК на БКП?? Това е подсъдно по Глава първа от особената част на НК. Моля за се сигнализира прокуратурата за неизпълнение на Пленумни решения, като източник на правото….

Лазар
Лазар
02 август 2021 13:18
Гост

Учудва ме, че Панов не е издал заповед.

Лазаров
Лазаров
02 август 2021 14:39
Гост

Това и Източникът на правото за ВКС!

Заповед на Началството /по Баце/.

Това е възмутително!
Това е възмутително!
02 август 2021 13:21
Гост

Какво пише в чл. 1 на основния закон?

За ръководната роля на Пленума в нашата развита съдебна република. С практика.

Re:
Re:
02 август 2021 19:15
Гост

Направо си е съветска република! Без СССР. Или с новият – ЕС. Ицето Иванов, като потомствен комунист, се кефи и просперира в съюз.

Айде, почна се
Айде, почна се
02 август 2021 12:44
Гост

Комисийки, одити, огледчета …… само и само да не изпадне в несъстоятелност „ВКС Далавераимпекс“ АД, където контролния пакет акции са в ДБ, Америка за България, осемте демократчета, трите национални телевизии с глашатаите им и разни други дребни акционери с тайната надежда за дивиденти като досега.

Пък после пак се чудете защо някои мераклии са на капака на колата, а други диви приятели на човека по Коледа – в багажника й.

АМИН

дребни приносители на акцийки
дребни приносители на акцийки
02 август 2021 14:30
Гост

Доковченца, Лулчевци и разни дет се менкат като дребни гербави евробанкноти, нали?

Много оборот, много нещо.

Нещо като Висш адвокатски съвет.

Алберт Шпеер
Алберт Шпеер
02 август 2021 12:32
Гост

Ще работи, та пушек ще се вдига!

Къде ще ходи?

re:
re:
02 август 2021 12:36
Гост

От „корбанот“, нали?

Пишем и бришем на северомакедонски.

Инж. Иванов, екскмет на София
Инж. Иванов, екскмет на София
02 август 2021 13:52
Гост

Софтуерното ансамблиране показва на върховно ниво мързел и корупция.

И назадничавост за десерт.