Върховният административен съд иска да се разшири и да премести част от служителите и съдиите в сградата на Министерството на здравеопазването. Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Пленумът упълномощи представляващия ВСС Боян Магдалинчев да поиска от Комисията за разпределяне и използване на административните сгради безвъзмездно за нуждите на ВАС да бъде предоставена сградата на пл. „Света Неделя“ №5, в която в момента се намира здравното ведомство. В края на януари стана ясно, че министерството ще се мести в сградата на Центъра по хигиена. А сегашното здание, в което се намира ВАС, вече не може да задоволи нуждите му.

По време на заседанието Боян Магдалинчев, който е бивш зам.-председател на Върховния административен съд, заяви, че съдиите са по двама в кабинет, а служителите са по трима-четирима. Независимо че преди години бе надстроен един етаж, сградата е тясна, там се намира и Върховната административна прокуратура, стана ясно още от думите на Магдалинчев. Темата бе дискутирана за кратко, след като ВСС взе решение за разширяването на Софийския апелативен съд и осигуряването му с още три кабинета за по трима съдии, както и гардеробната, в която да се настанят 10-12 деловодители.

„Сградата, използвана от ВАС, е предоставена през 1996 г. въз основа на анализ върху прогнозния брой на делата към онзи момент, броя на съдиите и съдебните служители за обезпечаване нормалното функциониране на съда. Към момента наличната работна площ и материални условия на труд не отговарят на нормативните изисквания за безопасен труд и ефективна работа. Възможност за решаване на проблема е осигуряване на допълнителен имот, съобразен със специфичните потребности на правораздавателната дейност във ВАС“,  посочиха от съвета в съобщение до медиите. Идеята е след евентуалното получаване на сградата, да се изгради топла връзка със сегашната, която се намира на гърба на здравното министерство – на бул. „Александър Стамболийски“ №18.

Коментирайте

avatar