Всяка храна, произведена извън България, да може да се продава на нашия пазар само ако е издаден сертификат, който да удостоверява, че тя е идентична с продукта, който се търгува на територията на страната производител. Този сертификат да се издава от официален контролен орган на държавата, в която се намира производителят и е за всяка една партида. Ако няма такъв сертификат, въпросната стока да не може да се пуска на нашия пазар. Това предвиждат промени в Закона за храните, внесени от депутати от БСП, начело с Корнелия Нинова.

Целта на промените в закона е да се гарантира идентичност на предлаганите продукти, както по отношението на качеството, така и по отношение на състава. В този смисъл са е препоръките на доклада на Европейския парламент за промяна на законодателство, на ниво Европейски съюз и за всяка отделна държава.

Предвид факта, че България е една от страните, в която по категоричен начин бе установен „двоен стандарт“ за голям брой храни, подобна законодателна инициатива е наложителна, за да могат контролните органи да обхванат и този проблем и да спомогнат за неговото решаване“, казват в мотивите вносителите на проекта.

Според предлаганите промени сертификат няма да е необходим, когато храни от една и съща марка се произвеждат едновременно на територията на България и извън нея. За водеща ще се приема страната, където е направена първата регистрация на марката. А когато тя е регистрирана най-напред у нас и след това в други държави, също няма да се изисква сертификат.

Когато се установи, че за дадена храна няма издаден сертификат или че стоката не отговаря на посоченото в него, компетентните органи ще предприемат мерки за забрана за продажбата на храната или ще разпореждат изтеглянето ѝ от пазара.

В проекта се предвиждат и солени санкции за нарушителите. Търговец или вносител, който продава храна без необходимия сертификат или посоченото в него не отговаря на истинското съдържание на продукта, ще се наказва с глоба от 10 000 до 20 000 лева при първо нарушение, а при повторно глобата скача от 40 000 до 50 000 лева.

Ако нарушителят е юридическо лице или едноличен търговец, тогава санкцията е от 40 000 до 50 000 лева при първо провинение и от 80 000 до 100 000 лева при второ.

Българската агенция за безопасност на храните се задължава да поддържа публичен регистър на сертификатите.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
18 септември 2018 14:18
Регистриран

Бога ми, няма двоен стандарт.Има „сервилни“
нации, и горди със своя произход, народи.Вие от кои искате да сте?!

Гражданин
Гражданин
17 септември 2018 11:41
Гост

Хитро са го измислили поне на хартия, защото така производителите няма да могат да се оправдават с регионалните вкусове. По тяхната логика ние в Източна Европа обичаме да ядем боклуци и заместители и затова любезно ни ги произвеждат, за да ни угодят. Дано нещо да се промени.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2018 11:03
Гост

Отдавна трябваше да бъдат уеднаквени критериите при храните, особено в Източна Европа.А не българите да ни третират като второ качество потребители.

Василев
Василев
17 септември 2018 10:58
Гост

С този „двоен стандарт“ се дава възможност за вноса на много некачествени хранителни стоки.

Анна
Анна
17 септември 2018 10:56
Гост

Крайно време беше. Колко некачествени стоки ни пробутват в Lidl особено.

Консуматор
Консуматор
17 септември 2018 11:45
Гост

За „Лидъл“ не е точно така поради една проста причина – стоките се зареждат едновременно в цяла Европа и конкретните артикули се произвеждат на едно-две места, така че качеството не мърда особено. Например, когато в Германия има американска седмица, по същото време я има и в България. Проблемът е със стоките, произведени изцяло в България, те са некачествени заради ниските цени, на които трябва да се продават.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
18 септември 2018 14:15
Регистриран

Защо да е проблем.Ако на търговеца не му е изгодна цената, да не внася стоките си в РБ.Но все пак рискува, защото има голяма печалба от множеството количествено натрупване.Съждението се появява от неписаният Закон за големите числа-като Застраховането.
Затова не се косете.Искайте, търсете своите права, не се съмнявайте в себе си- Те ще се съобразят, както го правят с гражданите на ЕС.Обичам ви…правата мисъл е вярната.Съмнението идва от …“дявола?! и Е ТАКА.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2018 10:54
Гост

Би било много добре да се осъществи. И глабата е сериозна.