Магистратите и служителите да платят всичките си лични публични задължения, за да бъде подпомогната дейността по събиране на приходите, което ще доведе до подобряване дейността в публичния сектор. Такъв призив отправя бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет в решение, с което предприема мерки за затягане на финансовата дисциплина в съдебната система.

В него не е посочено за какви публични задължения става дума, тъй като данъците и осигуровките на магистратите и служителите са за сметка на бюджета, но вероятно се имат предвид данъците върху доходите от наеми, хонорари, задълженията за местни данъци за имоти и автомобили и такса смет.

Освен това бюджетната комисия указва на всички председатели на съдилища и шефове на прокуратури да ограничат разходите.

Според решението ръководителите трябва да предприемат конкретни антикризисни мерки и действия за ограничаване на разходите по бюджетите им. За целта те трябва да „дефинират приоритетите си, така че при изпълнението на бюджетите си до края на 2020 г. да не бъдат поемани ангажименти, които финансово не са обезпечени, както и недопускане формирането на просрочени задължения“. Наред с това председателите на съдилища и шефовете на прокуратури трябва да се извършат оценка на всички сключени договори по отношение на финансовата им обезпеченост и крайните срокове за тяхното изпълнение.

Бюджетната комисия е уведомила административните ръководители, че няма да се отпускат средства за придобиване на дълготрайни материални активи, текущи ремонти и др. Такива ще бъдат извършвани само по изключение – при аварийни и непредвидени обстоятелства.

Шефовете на съдилища и прокуратури ще трябва да уведомят бюджетната комисия за предприетите мерки за намаляване на разходите. За това ще бъде информирано и Министерството от финансите.

На заседанието на Съдийската колегия във вторник кадровиците възложиха на бюджетната комисия „да изготви предложение за начините на ползване на полагаемия годишен отпуск от съдиите при режима на извънредно положение“. По информация на „Лекс“ отново става дума за свиване на разходите, като една от идеите е магистратите, които предстои да се пенсионират, да излязат в отпуск, за се спести плащането на дните неизползван отпуск. Това предложение все още не е готово.

 

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Който се припознае
Който се припознае
02 април 2020 23:37
Гост

Съдебната система няма как да “спре” да работи, защото е коституционно право на всеки да обжалва актовете, които го засягат, дори и в извънредно положение! Адвокатите, с цялото ми уважение, могат да не представляват страните пред съда, но съдията няма как да “отсъства”. Това дали решава или не в дома си не е от значение, доколкото решението е справедливо. Само пари са ви в главата и отправяте лъжливи обвинения. Цялата администрация на съдебната власт работи по ГРАФИК!

123
123
02 април 2020 23:27
Гост

Милите от ВСС – очевидно ни смятат за недоразвити. Първоначално ни препоръчаха да не пътуваме към определени дестинации, да спазваме определени хигиенични норми, а сега да изпълняваме определени публични задължения. Моля ви, не ми препоръчвайте да си плащам задълженията към електроснабдителните дружества, към телекомите и към водните оператари, както и да си плащаме, когато купуваме от магазини – електронно или физически, вкл. и когато си зареждаме с гориво автомобилите. Вършете своята работа – за да обезпечите нормалното функциониране на съдебната власт, (очевидно е, че ще го направите по „трудния начин“ и то доста скоро), за останалото сами учим децата си… Покажи целия коментар »

съвет
съвет
02 април 2020 17:44
Гост

Съдебната система е редно да върен парите за дерих, и ср едствата да отидат за подпомагане на адвокатите, които са без никакви приходи. 15 000 лица от съдебната систева , като върнат по 2600 лв, ще могат да се подпомогнат с тази сума адвокатите-примерно за период от 3 месеца по 800 лв. Адвокатите не искат хилядарки, а някаква сума за подпомагане-сега.

Съветник
Съветник
02 април 2020 17:58
Гост

Върен парите за дерих, нет!

Пройко
Пройко
02 април 2020 18:36
Гост

Искайте ги от държавата, която допусна куцо и сакато да завърши право и да стане адвокат. Планирането се оказа не толкова неразумна идея, все пак.

нежелан съвет
нежелан съвет
07 април 2020 12:26
Гост

И защо? Дали защото са решили, че им е по-добре да нямат началници? Дали защото повечето „дерат“ клиентите с космически хонорари? Дали защото се бият в гърдите колко са „велики“ и „пишат“ съдебните актове на магистратите под формата на писмена защита? Дали защото редовно в договорите за правна помощ се посочва чл. 38 ЗА или се представят пълномощни, написани на бял лист, с което се избягва плащането на данъци и осигуровки върху получените суми? Дали когато в нормално положение вземат тлъст хонорар по някое гръмко дело се замислят да подпомогнат някой? Всеки най-обича да гледа в чуждата паница!

необходими мерки
необходими мерки
02 април 2020 14:46
Гост

В извънредната ситуация е редно:
-да върнат парите за дрехи
-да почнат да си плащат осигуровките сами, както всички други
-да се спрат 2-0те запрлати при напускане
-редукция на заплатите
-неходещите на работа да бъдат пуснати в платения си отпуск, а не да си го пазят. Това особено важи за администрацията!!!!

Човек
Човек
02 април 2020 15:13
Гост

Лакомията на някои граници няма. А и надали ще направят такава жертва. Е, има и изключения. Гешев, въпреки, че не ми е особено симпатичен, не мога да отрека, че постъпи изключително хуманно като дари кръв. Конституционните съдии, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ направиха парични дарения миналата седмица. Шапки долу!

Анонимен
Анонимен
02 април 2020 17:30
Гост

Ы23
А Вие, сте вечен кандидат за магистрат или осъден?
Ако, пък греша с какво се занимавате и какво направихте да подпомогне те в кризата

Едуард Петров
Едуард Петров
02 април 2020 20:57
Гост

ПРИЯТЕЛЮ, КРИЗИТЕ ИМАТ ПЪРВО ДУХОВЕН ХАРАКТЕР! Ако юристите не изучават БОГОСЛОВИЕ минимум 2 семестъра, нямам думи как да нарека това! Да разчиташ на човешки закони, които освен че са многобройни, но са и променливи, а да отхвърляш ДУХОВНИТЕ ЗАКОНИ НА БОГА И ГОСПОДА ИИСУСА ХРИСТА, Е С АБСОЛЮТНО НИЩО ОПРАВДАНО ТШЕСЛАВИЕ И ГЛУПОСТ! ПО ВИСОКО МОРАЛНО И ВИСОКО НРАВСТВЕНО УЧЕНИЕ, КОЕТО В ТРУДНИ ИЗПИТАНИЯ ТЕ ДЪРЖИ, ДА НЕ СЕ ПОКЛАТИШ, НЕ Е И НЯМА КАК ДА БЪДЕ ИЗМИСЛЕНО! ,,Небето и земята ще преминат, но Моето Слово няма да премине, докато всичко се сбъдне!“ ,,Не презирай наказанието от Господа, защото Той… Покажи целия коментар »

ала бала
ала бала
02 април 2020 14:05
Гост

Да бе,верно, тия в съда що се изпокриха? Цялата администрация работи – тия не

недоволен
недоволен
02 април 2020 14:23
Гост

щото са мишоци – дай им само да се репчат в писмен вид

От извора
От извора
02 април 2020 15:16
Гост

Защото са разумни и пазят както себе си, така и околните. Къде работи цялата админстрация? Във ВКС има дежурни, в КС също. Ама нали трябва да си говорим, колкото да не заспим.

недоволен
недоволен
02 април 2020 15:20
Гост

ей,разумните – заплати за какво ви плащат? цялата държавна адми-я работи,и изфават актове – ТР,НАП – разумни тарикаити

Денис
Денис
02 април 2020 18:49
Гост

Работят, не се крият. Всеки ден дежурства

Бай Ганьо
Бай Ганьо
02 април 2020 14:01
Гост

Абе кво стана с бежанците – нали уж заливаха Европа? Или нещо соросоидите решиха да им съкратят дотациите, че им трябват за друго? И спряха бежанците

Георги
Георги
02 април 2020 12:45
Гост

Сетили се кога да затягат финансовата дисциплина в съдебната система! Ние здравето си не можем да закрепим.

Адвокат
Адвокат
02 април 2020 12:44
Гост

Съдии и прокурори са като свещенните крави в Индия!Неприкосновени!За тях криза и извънредно положение нищо не означава.По-важното е големите заплати да вървят ,нищо,че вече цял месец не правят нищо.Същото важи и за съдебната администрация.Стотици хора продължиха да работят с риск за здравето си,но те не могат.

Ивона
Ивона
02 април 2020 14:04
Гост

А защо си мислиш, че не правим нищо-пишем дела ако не знаеш

Адвокат
Адвокат
02 април 2020 14:39
Гост

Направо ще се преуморите от писане на дела от в къщи.Да ви съжали човек направо.

Анонимен
Анонимен
02 април 2020 16:48
Гост

Драги, един адвокат може ли да си напише исковата молба или жалбата от вкъщи? Може. Но съдията не може да си изпише съдебния акт в домашни условия. Имате ли представа колко съдии и преди извънредното положение си пишеха актовете вкъщи, а не в сградата на съда.. Малко мисъл се изисква.

Адвокат
Адвокат
02 април 2020 18:02
Гост

И какво му пречи на съдията да си напише решението или мотивите и в къщи? Ще разтика дечурлигата от лаптопа,за малко ще остави домашните си задължения и ще си напише,каквото има да пише! Не казвайте само,че няма парво да си вземе делото в къщи…щом зловещите лица взимат делата за експертизата,нищо не пречи и съдията да си го вземе.

Анонимен
Анонимен
02 април 2020 20:08
Гост

Явно не разбрахте, че точно това казах – че съдиите и преди си пишеха делата вкъщи, и сега това правят. Тоест не си клатят краката, а пишат. Или поне в натоварените съдилища. Да, в съдилищата с 5 дела месечно вече не работят, но те и преди това толкова работиха..

Бай Ганьо
Бай Ганьо
02 април 2020 14:08
Гост

въпроса е, щом не работят, защо им се плаща?

Адвокат
Адвокат
02 април 2020 14:42
Гост

Защото са като свещенните крави в Индия.Незаменими и неприкосновени.заплата взимат и служителките,нищо че работят сега от време,на време!

Administratsia
Administratsia
02 април 2020 18:19
Гост

Драги ми адвокате, от къде знаеш, че нищо не работме? Кажи ти какво работиш сега? Как не те е срам да хулиш, служителите. Сега може да сме вкъщи /не по-наше желание и инициатива/, но когато сме дежурни на работа, вършим работата на десетина човека, които са си вкъщи. Така, че явно мислиш не с главата си, най – вероятно не си си карал стажа в деловодствата на съда, за да даваш мнение колко не работи администрацията. Така, че нямаш никакво право да коментираш работата на служителите. Дано всичко свърши по – бързо и да си се върнем на работа. Не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 април 2020 17:19
Гост

Защото работят! И след извънредното положение ще ни залеят с Решения, съобщения и призови, който сега не ни се връчват, съгласно изричните указания. Дано да успеем да ги от работим!

обективен
обективен
02 април 2020 12:35
Гост

След като вчера четох за разточителството в прокуратурата, някак си не вярвам.

Анонимен
Анонимен
02 април 2020 12:26
Гост

Данъкът не е за сметка на бюджета.

Любенова
Любенова
02 април 2020 12:24
Гост

Всички гастербайтери дето се изпоприбраха от Европа дали някой ги е проверявал. То да не стане и хуманитарна криза в Европа с тия бежанци. Дето ще скочат и ще кажат, че са изпозаразени и Европа ги оставя да мрат по границите.

Радев
Радев
02 април 2020 12:23
Гост

Както светът е пламнал по време на WW II, като тогава за да се нормализират нещата приоритет е било да се победят японци и немци и после да се мисли за икономиките, така сега трябва да се наделее над вируса и после да се мисли за икономиката. Която ще е съкрушена разбира се. И бавно ще започне да се оправя, но много бавно.

Анонимен
Анонимен
02 април 2020 12:42
Гост

Съгласен! Здравето в момента ни е най-важно.

Едуард Петров
Едуард Петров
02 април 2020 21:25
Гост

КОЕ ЗДРАВЕ? ДУХОВНОТО, ДУШЕВНОТО, ФИЗИЧЕСКОТО, ФИНАНСОВОТО, СОЦИАЛНОТО, ПРАВНОТО, ОБРАЗОВАТЕЛНОТО,…? ДУХОВНОТО е неизмеримо по-важно от биологичното! Защото биологичното е временно, а ДУХОВНОТО Е ВЕЧНО! А И ВСЕКИ БРАК МЕЖДУ МЪЖ И ЖЕНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗИСКВА МНОГО РАЗЛИЧНА БИОЛОГИЯ И ЕДИННА ДУХОВНОСТ! ОТ КОЕТО СЕ РАЖДАТ ПРЕКРАСНИ БЕБЕНЦА! БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! 90% ОТ БЪЛГАРИТЕ ВЯРВАМЕ ЕДИНСТВЕНО НА ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ, ЗАЩОТО ВСИЧКИ ВЛАСТНИЦИ СА ЧУДОВИЩНИ КОРУПЦИОНЕРИ И МЕРЗАВЦИ! СРАМУВАМЕ СЕ И СМЕ ОТВРАТЕНИ ОТ ТАКИВА!

Филипа
Филипа
02 април 2020 12:22
Гост

Положението не е розово и ще става все по-зле. Докато не отмине вируса. Абе война си е.

Захов
Захов
02 април 2020 12:21
Гост

Лошото е, че заразените официално са към 500, ама да ги умножим по 10, защото надали са само толкова. Не могат да се хванат всички просто.

Анонимен
Анонимен
02 април 2020 12:43
Гост

Колко ли хора се разхождат по улиците и разнасят зараза?

Попович
Попович
02 април 2020 12:21
Гост

Уви не ни чакат свежи финансови дни. И сега ще се засекат финансова криза с коронавирусна такава.

Маурицио
Маурицио
02 април 2020 12:20
Гост

Няма само в този сектор да се свият разходите. Ще се свият в много сектори.

Espozito
Espozito
02 април 2020 12:18
Гост

Колкото и да плащат, все тая е. Ще се тегли кредит.

Едуард Петров
Едуард Петров
02 април 2020 21:56
Гост

ТЕЗИ, КОИТО СЕГА НИ УПРАВЛЯВАТ, СА ДОКАЗАНИ НЕГОДЯИ И КРАДЦИ В ЧУДОВИЩНИ РАЗМЕРИ! ТОЗИ ЗАЕМ Е ЗА ТЕХНИТЕ АЛЧНИ ТЪРБУСИ! ПРЕЗИДЕНТЪТ, КОЙТО Е ДОКАЗАНО КРИСТАЛНО ЧЕСТЕН, НАСТОЯВА ЗА СПЕШНА ПРОМЯНА НА Конституцията, която позволява ЕДНОЛИЧЕН Режим, както беше при Тодор Живков и БКП! БОРИСОВ НЕ ДАВА НИКАКВА ПОСТОЯННА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДВИЖЕНИЕТО НА ПАРИТЕ, А ПРОКУРАТУРАТА МЪЛЧИ И БЕЗДЕЙСТВА! КОГАТО ДА ВЛИЗАМЕ В ЕС, МНОГО СЕ НАДЯВАХМЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЧИНОВНИЦИ ДА ПОМОГНАТ, НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ В КРАТКИ СРОКОВЕ ДА ТРЪГНАТ! НО СЕ СЛУЧИ ТОЧНО ОБРАТНОТО-КОРУПЦИЯТА, КРАЖБИТЕ И ЗЛОУПОТРЕБИТЕ ОТ НЕГОДЯИТЕ НА ВСИЧКИ НИВА И СФЕРИ НА ВЛАСТ СКОЧИХА МНОГОКРАТНО! И ОЩЕ ВЪЛЦИТЕ… Покажи целия коментар »

Руменов
Руменов
02 април 2020 12:17
Гост

Ми като се замислим след 89та имаше финансова криза, после около 2008, сега пак ще има. Егати интервалите. тамън вдигнем глава и пак криза. И пак кредити от Федералния резерв, който се управлява от няколко фамилии. И пак ще им връщаме пари докато сме живи. Ще ги съди тях в отвъдното, щото парите няма да си ги завлекат там. Колкото и да се имат за велики и за повече от хората. И колкото и да си удължават живота и до 500 години да живеят е все тая.

Георги
Георги
02 април 2020 12:44
Гост

То пък много сме вдигнали. Питам се по някога с какво толкова сгрешихме?

Едуард Петров
Едуард Петров
02 април 2020 22:13
Гост

Библейският мъж МАТУСАЛ (Metzuselah) живя най-дълго, 969 години, но и неговото време мина! САМО БОГ Е ВЕЧЕН! НО И МНОГО МИЛОСТИВ! ,,Защото Бог толкова обикна Света, че даде Своят Единороден Син, та да не погине ни един, който вярва в Него, но да има Живот Вечен!“! АМИН!

Стаматова
Стаматова
02 април 2020 12:15
Гост

Ох, пак ще има затягане на коланите. Писна ми вече.

Анонимен
Анонимен
02 април 2020 12:13
Гост

Как решихте, че няма данък върху заплатите, който да се удържа.

Едуард Петров
Едуард Петров
02 април 2020 22:21
Гост

MyПРАВИ МНОГО НЕПРИЯТНО ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ ТУК КОМЕНТИРАЩИТЕ СА АНОНИМНИ! БОИТЕ ЛИ СЕ? ЗНАМ, ЧЕ СЕ БОИТЕ! И ИМА ЗАЩО! В ХАРАКТЕРА НА ДУХОВНО ПРОСТИЯ НЕГОДЯЙ НА ВЛАСТ Е ДА ПРЕСЛЕДВА РОБИТЕ-ХЕДОНИСТИ!