Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет освободи Красимир Влахов като заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Гражданската колегия по негово желание. Същевременно колегията назначи за заместник на Лозан Панов съдия Светла Димитрова.

На заседанието днес нямаше спорове за качествата на кандидатите, за мотивите на Панов да поиска преди няколко месеца оставката на Влахов, нито пък за това, че Влахов е поискал свикването на общо събрание, за да „получи комплименти“ от колегите си, по думите на Олга Керелска.

Единственият спор беше относно момента, от който единият се освобождава, а другият се назначава – дали Влахов да бъде освободен от датата на встъпването на новия ръководител на Гражданската колегия Светла Димитрова, или от датата на взимане на решението.

В момента спорим по въпрос, който е безспорен, защото няма свободни бройки в колегията, заяви заместник-председателят на Комисията по атестирането и конкурсите Красимир Шекерджиев.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев призова да се вземе решение, с което да не се допуска прекъсване на стажа на един от двамата. Отбеляза още, че има 14-дневен срок, в който Димитрова трябва да встъпи в длъжност и ако Влахов бъде освободен с днешна дата, тогава може да има прекъсване. Затова Магдалинчев предложи, както освобождаването на Влахов от ръководна длъжност, така и назначаването му на редова длъжност и повишаването на Димитрова да бъдат с диспозитив от датата на взимане на решенията. Същата позиция зае и Атанаска Дишева.

Вероника Имова обаче заяви, че държи на предложението на КАК, защото става дума за постъпателно заемане на длъжности. „Колегата Влахов трябва да отстъпи, колегата Димитрова да встъпи и същевременно да отстъпи свободно място в Гражданската колегия, което пък да бъде заето от Влахов“, обясни Имова.

Боян Магдалинчев напомни за решението на Конституционния съд за неприетата оставка на Делян Добрев и добави, че оставката на Влахов трябва да бъде гласувана. И отново настоя да е с днешна дата.

В крайна сметка колегията с 9 на 5 гласа подкрепи предложението на Магдалинчев – рокадата в Гражданската колегия на ВКС да е от датата на взимане на решението.

На 6 февруари СК на ВСС отхвърли предложението на председателя на ВКС Лозан Панов за освобождаването на Красимир Влахов като зам.-шеф на съда и ръководител на Гражданската колегия. Решението на колегията бе своеобразен протест срещу мотивите, които тогава изложи Панов за исканата оставка. При излагане на мотивите си председателят на ВКС отправи обвинения към Влахов за властолюбие, лобизъм и егоистични амбиции, а кадровиците на свой ред пък обвиниха Панов, че унижава заместника си и е превърнал заседанието на колегията в другарски съд.

Още същия ден Красимир Влахов подаде оставка. В мотивите си към нея той заяви, че се срамува, че е „част от екипа на човек, който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт, който възприема Върховния касационен съд като трибуна за отправяне на спорни публични послания, без да проявява особен интерес нито към правораздавателната и тълкувателна дейност на съда, нито към хората, които ги осъществяват (ще си позволя да цитирам думите на мой изключително уважаван колега – дългогодишен върховен съдия: „Човекът се интересува от марката ВКС, а не от субстрата ВКС“)…“. И още: „Не разбирам екипността като задължение на заместника да служи като параван за нечие нищоправене и поемане на отговорност за чужди решения (някои наричат това „синергия“)…“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 февруари 2018 17:43
Гост

Lozan ima da chisti dosta imidj sled ostavkata na Vlahov

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2018 21:08
Гост

Има, да. И единият, и другият окаляха като цяло съда, не помислиха за колегите си от ВКС

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2018 16:46
Гост

Ох, Светла, ох Димитрова. Да видим как ще се справи

доктора
доктора
20 февруари 2018 16:46
Гост

Влахов беше добър шеф на Гражданската колегия!

Кобрата
Кобрата
20 февруари 2018 14:58
Гост

Продължаваме напред