На 25 октомври Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проведе „работно заседание“ във Варна, където ще обсъжда вариантите за разрешаване на сградния проблем на магистратите в морската столица. Решението беше взето след отправена покана от председателя на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян.

Проблемът със сградата в морската ни столица стои от дълги години. Положението е толкова тежко, че дори и тоалетни вече се преобразуват в работни помещения, стана ясно наскоро.

Опциите там са няколко. От една страна, миналата година правителството реши да предостави за нуждите на съдилищата и прокуратурата във Варна сградата на бившата транспортна болница.

От друга страна, все още има един терен, осигурен през 2007 г. от тогавашния правосъден министър Миглена Тачева. Дори за него е бил изготвен идеен проект за 5 млн. лева, обясни днес шефът на комисията за управление на собствеността Евгени Диков. Според този проект бъдещата сграда трябва да има четири подземни етажа. Но се оказва, че на четири метра под повърхността има подземни води. Към онзи момент изграждането на нова палата било оценено на 120 млн. лева. Днес Диков поясни, че с необходимата хидроизолация сумата ще стане 150-200 млн. лева.

В отговор на въпрос на колежката си Олга Керелска, представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че не е рационално да се използва теренът, отпуснат през 2007 г., защото не само бил малък, но и подходът към него е труден, минавало се по малки улици, а освен това нямало възможност за изграждане на голям паркинг.

През февруари той заедно с колегите си Диков и Боян Новански били на място и разговаряли с магистратите. Но се оказало, че самите те не могат да постигнат съгласие кой вариант да изберат. Едните настоявали да се изгради изцяло нова сграда, другите били съгласни да се преместят в транспортната болница.

В писмото си от тази сутрин шефката на АС-Варна съобщила на ВСС, че всички вече са се обединили около една позиция, а именно строителство на нова палата. Но и тук има два варианта. Единият е на терен от 23.5 декара да се направи по-голяма сграда, а другият е строителството да се осъществи на по-малък – от 6.5 декара, като в бъдещата палата се преместят всички съдебни органи, без апелативните съд и прокуратура, които да останат в сегашната.

В тази връзка Ванухи Аракелян отправя и покана до членовете на ВСС като уверява, че са предвидени възможности и за оглед на всички терени и сгради.

Представляващият съвета Боян Магдалинчев, който докладва писмото на шефката на АС-Варна, заяви, че терените са на Министерството на правосъдието, което на свой ред имало планове за тях – там да се строи затвор. Затова той предложи, а кадровиците се съгласиха, да поканят в заседанието на 25 октомври да участва и представител на правосъдното ведомство.

А тази дата бе избрана, защото тогава се навършват 140 години от създаването на окръжния съд в града и кадровиците са поканени да уважат събитието.

Всички членове на ВСС бяха единодушни, че трябва да се отиде на място, да се разговаря с магистратите и да се направят първите стъпки към разрешаване на сгрдания проблем, който след София, е най-сериозен именно във Варна.

Единственото разногласие беше по повод т.нар. „работно заседание“. Атанаска Дишева поясни, че в Закона за съдебната власт такова няма. Тя допълни, че председателят на окръжния съд във Варна е уверил писмено, че има възможност за осигуряване на всичко необходимо за провеждане на редовно заседание, дори и за излъчването му онлайн. Но с 12 на 7 гласа кадровиците предпочетоха да си говорят с магистратите при „закрити врати“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ивайло
Ивайло
20 септември 2018 16:37
Гост

Според мен в района на сега действащия затвор има достатъчно незастроени терени, подходящи за масивно строителство и съответно прилежащ към бъдещата сграда паркинг. Това са поляната срещу административната сграда на „Градски транспорт“ АД, терена след разрушаването на „Пикадили Младост“, бившата „Циркова площадка“, поляната на кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „Христо Смирненски“, както и терена до подстанцията в ж.к. „Трошево“. Терените са подходящи, както с оглед близостта на затвора, така и лесно достъпни за гражданите – през района преминават множество автобусни линия за превоз на пътници. Непосредствената близост на всички терени гарантира изграждането на сградата за бъдещата съдебна палата и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 септември 2018 12:58
Гост

Не виждам защо заседанието трябва да е при закрити врати.

Сергей
Сергей
20 септември 2018 13:13
Гост

Защото само се правят на „прозрачни“. Но в крайна сметка е важно до какво решение ще стигнат.

Магистрат
Магистрат
20 септември 2018 12:47
Гост

Изграждането на нова сграда ще отнеме време, а положението вече е нетърпимо.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2018 12:18
Гост

Проблемът със сградата на АС-Варна не е от вчера. Надявам се най-накрая да се вземе адекватно решение.