Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес окончателно одобри размерa на премиите за магистратите и служителите и даде съгласие ръководителите на съдилищата и прокуратурите да ги раздадат.

По 2,7 заплати отгоре ще вземат изключително натоварените магистрати. Такива са работещите в шест съдилища – Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Софийския градски съд, административните съдилища в Пазарджик и Перник, както и районният съд в Нова Загора.

И работещите в 10 прокуратури – Върховната касационна прокуратура, Върховната административна прокуратура, апелативните прокуратури в София, Велико Търново и Пловдив, окръжните прокуратури в Русе, Сливен и Пловдив и районните прокуратури в Ямбол и Шумен.

Изключително натоварените следствени отдели са в ОП-София, Благоевград и Силистра, както и Националната следствена служба.

По 2,7 заплати отгоре ще вземат обвинителите, следователите и служителите от специализираните прокуратури.

Следващата степен е на високо натоварените органи на съдебната власт, които ще вземат допълнително 2,3 основни заплати, съгласно чл. 233, ал. 6, изр. първо от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Такива са 13 съдилища – АС-София, Софийският районен съд, административните съдилища София-град, Кюстендил, Пловдив и Враца, както и районните съдилища в Ихтиман, Лом, Пазарджик, Чирпан, Бургас, Пловдив и Перник.

32 пък са високо натоварените прокуратури – окръжните в Благоевград, Търговище, Хасково, София, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Бургас, Стара Загора, Шумен, Монтана, Разград, Кюстендил, Кърджали, Габрово и СГП, както и районните прокуратури в Сливен, Пловдив, Силистра, Видин, Добрич, Самоков, Русе, Пазарджик, Стара Загора, Търговище, Монтана, Хасково, Враца, Кърджали, Ихтиман, и Софийска районна прокуратура.

В тази графа попадат и 13 следствени отдела – в ОП в Русе, Велико Търново, Бургас, Пловдив, Враца, Ямбол, Сливен, Кърджали, Монтана, Стара Загора, Разград, Габрово и Добрич.

По 2,3 основни заплати ще получат и съдиите и служителите от специализираните съдилища.

Всички останали съдии, прокурори и следователи, както и всички останали служители в съдилищата ще вземат по заплата и половина коледна премия.

Всички магистрати и служители ще получат и парите си за ранг.

Днес стана ясно, че икономиите са в размер на 23 996 395 лв., което обаче е било недостатъчно за изплащане на допълнителните трудови възнаграждения. Затова ВСС реши да осигури липсващите 4 083 907 лв. от своя бюджет.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ивайла
Ивайла
14 декември 2021 15:32
Гост

Това не е честно за едни 2.3 ,2,7
А за служителите 1,5? Що за наглост някой да си тръгне с 30 хиляди ?
За всички трябва да е еднакво както до сега!

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2021 22:26
Гост

Искам да видя такава оживена дискусия със „Закривай“, „Нова Конституция“, „Пълна изборност“ и прочие за премиите на хората от НАП и за техните размери. Защо не?!? Може хората много работа да са свършили, много пари да са събрали, но си стоят на тъмно и топло… Знаем кои животни предпочитат тъмното и топлото… Покажете ги, не се срамувайте…

???
???
26 ноември 2021 14:08
Гост

Като прочетох кои прокуратури от следствени отдели са високо натоварени, щях да се задавя от смях. Сред тях са такива с по 10 делца месечно на калпак. Че и по-малко. ВСС как допуска подобни лъжи?

в Англия съдиите не получават заплата
в Англия съдиите не получават заплата
26 ноември 2021 9:15
Гост

В Англия 90 процента от съдиите не получават заплати, и са неюристи. Пари за дрехи-няма.

Правораздаването се извършва от доброволци, без заплата, които отделят от личното си време в обществен интерес. Професионалните съдии на заплата са под 10 процента-основно в горните съдилища. Повечето дела се гледат на една инстанция, от непрофесионални съдии-неполучаващи заплата. Примерно кварталния месар решава да положи труд в обществен интерес и за два месеца в годината става съдия-без заплата. И не става дума за журито, а точно за съдиите.

https://www.magistrates-association.org.uk/about-magistrates

в Англия съдиите не получават заплата
в Англия съдиите не получават заплата
26 ноември 2021 9:18
Гост

Ето още за съдиите в Англия https://www.judiciary.uk/you-and-the-judiciary/going-to-court/magistrates-court/

„Magistrates are trained, unpaid members of their local community, who work part-time and deal with less serious criminal cases, such as minor theft, criminal damage, public disorder and motoring offences.“

въпрос
въпрос
26 ноември 2021 9:21
Гост

Къде правораздаването е на по-високо ниво-в Англия-където правораздават пощальони, автотенекеджии и месари, които доброволно и без заплащане стават съдии-за няколко дни годишно, или в България-където е предимство да си завършил в Планинския ВУЗ, или в милиционерската школа.

фактите
фактите
26 ноември 2021 9:23
Гост

В Англия 95 процента от делата от наказателен характер се гледат от съдии-неюристи, неполучаващи заплата, като по правило делата са на една инстанция . Virtually all criminal court cases start in a magistrates’ court, and around 95% will be completed there.

https://www.judiciary.uk/you-and-the-judiciary/going-to-court/magistrates-court/

? А за пчеличките?
? А за пчеличките?
26 ноември 2021 8:44
Гост

А за служителите във ВСС? Те решават проблемите на всички органи в срраната. Как е оценена тяхната наровареност?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 22:12
Гост

Що за безумно разцепление на магистрати от различни съдилища. Работи се, колкото има. Не е въпрос на желание. ВСС не стори нищо да нормализира татовареността. Странни са и кадруванията с администрацията.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
25 ноември 2021 22:06
Гост

За 20 години като адвокат – съм видял само 200 лева премия.

Бедността не е порок, както казва Чезаре Дзаватини, това е итиалиански писател, повече е фейлетони.

Има ли ефект от работата на тези люде.

Имам дело от 2002 година, друго чака от 2019 да се реши.

дело от 2002-плаче си за делце за обезщетение
дело от 2002-плаче си за делце за обезщетение
26 ноември 2021 8:35
Гост

Това дело от 2002 г е златна мина-не се оплаквай. Когато се реши окончателно-и то без значение как, си наясно какво трябва да направиш за обезщетение за бавен процес-и пред нациалния съд , и пред Страсбург. 20 годишен съдебен процес, ако не изкараш поне 100 000 обезщетение-ще е странно, като обясниш колко е травмирана страната от авния процес, какви болести си е докарала от бавния процес, как е променен начина на живот и тн. –––––––––––––- Що се отнася за делото от 2019г-че то софиянци вече две години чакаме АССГ да реше делото за цената на билета-казус с НИСКО ниво на… Покажи целия коментар »

RRrrr
RRrrr
25 ноември 2021 18:33
Гост

Ха плюйте сега, затова е подадена статията! Бедни да са съдиите и прокурорите, това е мечтата на обществото, пък после и работа да вършат!

кв Черно море-бедняшки квартал за бедни магистрати
кв Черно море-бедняшки квартал за бедни магистрати
26 ноември 2021 8:56
Гост

Съдиите ли са бедни? Ми бедни са-явно-десетки бяха оземлени в периода ,особено около 2008г-по линия на бедност, например в км. черно море на Несебър, местността Инцараки на Св Влас, Приморско(в момента строежът на бедна съдийка стои като тумор-там ,където идеята беше да има общодостъпен парк), и не-този имот не е е „върнат“ на общината. И в кв Черно море на Несебър-строежите са завършени, част от имотите на бедняците -вече отдавна продадени. Съветът ми е като ходите на море в несебър да купите хлебец и млекце, и да занесете на бедняците от кв Черно море. Защото там почти всички парцели бяха… Покажи целия коментар »

аман бе
аман бе
26 ноември 2021 9:08
Гост

Я напиши колко о е обезщетението при напускане или пенсиониране на прокурор от ВКП. Сумата е около 120 -140 000 лв , а напоследък и повече лв(видно от обезщетението от 125 лв на пенсиониран прокурор преди 2 години, днес заплатите са значително по-високи, и сумата се умножава по 20). За сравнение-професор от БАН, с 45 г стаж и два доктората получава около и под 10 хил , и то не при напускане, а само при пенсиониране. Над 12 ПЪТИ повече получава прокурор при напускане или пенсиониране, от пенсиониращ се професор, че само парите за дрехи са 3000 лв-2 заплати на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2021 22:57
Гост

Писна ми със сравнението с тия професорски заплати. Особено в правната област. Ама писна ми сериозно! Преподават в по 5-6 „университета“, изпитват хора със сериозни индикации за дебилност, които не заслужават и основно образование, продават им книгите си доброзорно, пишат им шестици на изпитите по гари и паланки.. Това са низ от компромиси с основни устои на съвестта им. Правят семинари с тенденциозна насоченост и неясни източници на финансиране – втори ред компромиси от същия род. Вписали са се и като адвокати – тук свободата за компромиси от трети и четвърти ред е неограничена. А един нормален прокурор или съдия… Покажи целия коментар »

Скромник
Скромник
25 ноември 2021 15:43
Гост

Как не ги е срам да ми дават бонуси!

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 13:26
Гост

Ей, не се наядоха тия магистрати. Народът крета с пенсии по 500 лв., а тези ще гушнат по 10 – 15 бона наведнъж.
Много са гладни

…..
…..
25 ноември 2021 16:55
Гост

Абе министри и депутати по- гладни

Селски съдия
Селски съдия
25 ноември 2021 13:24
Гост

Само в нашата мила република може да се получи такова чудо – прокуратури да вземат по-големи бонуси (т.нар. )от съдилищата. Очевидно изводът е , че съдът по милост е в прокурорската власт.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 14:33
Гост

абе, селски! Ти и делата си така ли ги гледаш? Не четеш ли? Еднакво е и за съда и за прокуратурата : 2.7 за изкл. натоварените, 2.3 за високо натоварените и 1. 5 за останалите.

Anonimen
Anonimen
25 ноември 2021 12:46
Гост

Честито! Със здраве да си ги харчят.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 11:45
Гост

Айде кротнете се накрая с тия бонуси !

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 11:42
Гост

ще има лапане

Кики
Кики
25 ноември 2021 12:46
Гост

Заслужили са си ги в крайна сметка.

ГАНЮ
ГАНЮ
25 ноември 2021 14:05
Гост

Заслужили били!
Повечето не са заслужили.
Прочете ли – ниско натоварените получават заплата и половина. Това е антилогично и няма нищо заслужено тук.
А останалите също не са чак преуморени всичките.
Нямат наяждане в тая съдебна власт и около нея.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 17:08
Гост

Най-вече Величка – ха-ха

Дори
Дори
25 ноември 2021 11:36
Гост

Еми честити да са им бе

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 11:35
Гост

Така бързи ако бяха във всичко. Ех във всичко

Anonimen
Anonimen
25 ноември 2021 12:47
Гост

Като не е в техен интерес не се напрягат много.

Николов
Николов
25 ноември 2021 11:35
Гост

Еми за празниците да си имат хората

Anonimen
Anonimen
25 ноември 2021 12:48
Гост

А за служителите-нищо. Може ли такава излагация!

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 16:32
Гост

„Всички останали съдии, прокурори и следователи, както и всички останали служители в съдилищата ще вземат по заплата и половина коледна премия.
Всички магистрати и служители ще получат и парите си за ранг.“
Не лошо преди да пишете да четете внимателно.

Абуриген
Абуриген
25 ноември 2021 11:35
Гост

Аз ли съм ненормален или ми се струва, че тия много си вярват

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 11:35
Гост

Аз нямам против да вземат пари. Ама да правеха нещо за тях

Фердинанд
Фердинанд
25 ноември 2021 11:34
Гост

Определено е време да се направят промени. Тия за пари са гтови на всичко бе.

Кирчева
Кирчева
25 ноември 2021 11:34
Гост

Да си ги харчат с кеф.

Anonimen
Anonimen
25 ноември 2021 12:52
Гост

Полагат им се.

Гергана Т
Гергана Т
25 ноември 2021 11:33
Гост

Дали се вълнуват във ВСС от обсъжданията тия дни за политики водени от коалицията, която ще ни управлява?

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2021 16:20
Гост

Е как да не се вълнуват! Даже си избраха представители за участие в разработването на промените в ЗСВ.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 11:33
Гост

Ще облажат по Коледа

Гане
Гане
25 ноември 2021 11:33
Гост

Е има си хас. ВСС са един стар орган. Мизерен горкия.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 11:32
Гост

Бързо действат

Прокопий
Прокопий
25 ноември 2021 12:53
Гост

Само когато е за бонуси.