Висшият съдебен съвет (ВСС) взе окончателно решение за закриване на още 38 районни прокуратури.

От 1 януари 2021 г. следните районни прокуратури ще бъдат преобразувани в териториални отделения, които ще са част от районната прокуратура в съответния областен град: в Сандански, Гоце Делчев, Петрич и Разлог (към РП-Благоевград), Айтос и Карнобат (към РП-Бургас), Горна Оряховица, Павликени и Свищов (към РП-Велико Търново), Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра и Оряхово (към РП-Враца), Севлиево (към РП-Габрово), Балчик, Каварна и Генерал Тошево (РП-Добрич), Крумовград и Момчилград (към РП-Кърджали), Дупница (към РП-Кюстендил), Луковит, Тетевен и Троян (към РП-Ловеч), Берковица и Лом (към РП-Монтана), Велинград, Панагюрище и Пещера (към РП-Пазарджик), Асеновград и Карлово (към РП-Пловдив), Девин и Златоград (към РП-Смолян), Казанлък и Чирпан (към РП-Стара Загора), Димитровград, Ивайловград, Свиленград и Харманли (към РП-Хасково).

Засега районните прокуратури в софийския съдебен район се запазват, заради спецификата на региона, отстоянието, релефа и броя на обвинителите.

Атанаска Дишева поиска да разбере дали е правен анализ за ефективността от закриването на част от прокуратурата.

Калина Чапкънова ѝ отговори, че в годишните доклади на прокуратурата има достатъчно информация, от която всеки може да си направи заключение за ефективността от реформата. Както и дали закриването на районните прокуратури се е отразило на качеството на работата на обвинителите.

Дишева обаче настоя за отделен доклад по темата, на което главният прокурор Иван Гешев отговори, че предложението ѝ е безсмислено, освен това не е от компетентността на Пленума на ВСС. Така мнозинството гласува срещу идеята ѝ и единодушно беше подкрепено закриването на още 38 районни прокуратури.

Реформата започна преди три години, когато Прокурорската колегия реши да въведе унифициран модел за реорганизация като се създадат 28 мегарайонни прокуратура, а останалите да станат териториални отделения.

Първият етап беше осъществен през юли 2018 г., когато пилотно бяха закрити 11 районни прокуратури в градовете Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград.

Вторият етап от реформата започна през лятото на миналата година. Тогава беше решено от 1 януари 2020 г. да бъдат закрити още 29 районни прокуратура в градовете Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови Пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово и Радомир, Елена, Кнежа, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево, Берковица, Елхово.

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
14 август 2020 11:01
Регистриран

Колеги, всички тук пишещи са прави и се личи как ви боли за правораздаването и з о б щ о. Но никой се не сеща защо се правят тези т.н.риформи!Ето защо : по цял свят ври и кипи от недоволство на народите затова, че всъщност нищо не могат да контролират тези, които избират елитите си.Че никой за нищо ги не чува и така се задълбочават проблемите, та дано дойде нова „революция“гадна и да погуби децата ни.Но….мъдреците в ЕС, и не само,вече са го проиграли и планирали.Дори в ход се движат промените.Само в РБ си хортуваме и то къде!Не лично,шото ни… Покажи целия коментар »

Пътешественик
Пътешественик
14 август 2020 12:31
Гост

Добре ли сте, господине? Обърнете се към специалист за помощ.

мнение
мнение
13 август 2020 18:12
Гост

То цялата прокуратура трябва да бъде закрита, и учредена наново с не повече от общо 400 прокурори(а не 2000 ,както е сега). Твърде малка ни е държавата за толкова много прокурори.
Закриване, лустрация на инсталираните към момента(и през 2006 и през 2015 се видя как се влиза в системата!), и назначаване на нови хора.
Нова библиотека се прави с нови библиотекари!

по света и у нас
по света и у нас
14 август 2020 7:11
Гост

В Румъния прокурорите отиват на работа със сакче с лични вещи. Не се знае дали до вечерта няма да бъдат арестувани. Няколкостотин румънски прокурори са в затвора, в компанията на две румънски правителства. Същото в Турция. В Албания-същото. В Сърбия-също,макар и в по-малка бройка. Навсякъде около нас има мощни чистки в прокуратурите-свързани с арести, съд(в Турция арпестите са без съд) и затвор. В Грузия директно закриха прокураторута-пторади срастването ис престъпността там, арестуваха повечето прокурори и за три години учредиха наново прокуратурата. След закриването на грузинската прокуратура престъпността в Грузия драстично спада-дотолкова прокуратурата в Грузия беше част от престъпността. Като в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 август 2020 10:58
Гост

Проблемът е, че в България подобна чистка и рестартиране на прокуратурата е необходимо да бъдат съпътсвани с идентична чистка в правителството, парламента, местната власт, полицията, НАП и всички други значими агенции, и във всички държавни предприятия. А всички те са изцяло съставени от верни служители на Партията, които ще направят всичко, за да останат където са си. Истината е, че ситуацията в България е уникална и е доста по-зле от ситуацията на всички изброени държави (дори от Турция, имайки предвид, че България е член на ЕС…). И докато българинът не разбере това, няма откъде да се намери сила, която да… Покажи целия коментар »

Пътешественик
Пътешественик
14 август 2020 12:35
Гост

Не вярвам някой българин да иска да взимаме пример от Турция, Албания и Грузия- държави в дъното на всяка класация за добър живот.

съдия
съдия
13 август 2020 16:21
Гост

Колегите-прокурори от прокуратурите в големите градове се скапват от пътуване до ТО-тата. На практика днес ти съобщават, че в Н-ския районен съд утре трябва да се явиш на дело за мярка. Не познаваш делото, не е твое (в огромна част от случаите). От друга страна, прокурорите в ТО-тата си стоят там. В тях няма адм.секретар и главен счетоводител. Това е разликата. В същото време разходите за командировъчни и пътни дали се изплащат, а? Идеята не е лоша, но да е заедно със съдилищата в малките градове. Сега в малките градове има съдилища с адм.секретар (някъде и съдебен администратор) и главен… Покажи целия коментар »

Питагор
Питагор
13 август 2020 13:53
Гост

Чл. 126, ал. 1 от Конституцията – Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата.
Кога някои районни съдилища станаха отделения на друг съд?

Анонимен
Анонимен
13 август 2020 14:42
Гост

Това е следващата стъпка в програмата на мафията да превърне правораздавателната система в едноличен орган – Върховен Магистрат Гешев. Абсолютен позор…

мнение
мнение
13 август 2020 18:14
Гост

Има много съдилища, които са отделни юридически лица. Но има една прокуратура. Което е противоконституционно! Всяка прокуратура трябва да е юридическо лице, или алтернативно-да се промени този текст от Конституцията.

Nick
Nick
13 август 2020 12:04
Гост

Колкото по-малко на брой прокуратури, толкова по-лесен контрол върху тях!

Лили
Лили
13 август 2020 10:52
Гост

На мен ми допада идеята на Атанаска Дишева за aнализ на ефективността от реформата в държавното обвинение.

Анонимен
Анонимен
13 август 2020 12:52
Гост

Хахахах, от такива анализи вече 15 години няма зактит нито един съд, нищо че има такива с 20 дела на съдия за цялата година. Все аназлизи текат, те показват, че някои съдилища са за закриване и накрая нищо. Следващ анализ.

Дима
Дима
13 август 2020 10:47
Гост

Никому ненужни прокуратури. Само разходи за тях.

Анонимен
Анонимен
13 август 2020 10:42
Гост

В държавата има протести срещу главния прокурор вече 40 дни, а ВСС единодушно гласува допълнителна централизация на прокуратурата и консолидация на властта на същия главен прокурор… Едва ли биха могли да се намерят по-позорни, продажни и неморални „юристи“ от тези във ВСС.

Любенова
Любенова
13 август 2020 10:35
Гост

Много ги разбираТ нещата големците бе ейй…

Flarken
Flarken
13 август 2020 10:34
Гост

Няма смисъл. Като няма работа за тях няма защо да ги държат на щат.

Мавродиева
Мавродиева
13 август 2020 10:34
Гост

Това се нарича „Реформа“…

Zeta
Zeta
13 август 2020 10:33
Гост

Гешев наистина е позорен прокурор

Саливерстров
Саливерстров
13 август 2020 10:33
Гост

Засега районните прокуратури в софийския съдебен район се запазват, заради спецификата на региона, отстоянието, релефа и броя на обвинителите.

Релефа? ? ? ? Смисъл, че като е планински или котловинен и това как влиае на правораздавателните органи?

Гръка
Гръка
13 август 2020 11:15
Гост

Доста добър въпрос. Точно четейки за спецификите на региона и на мен ми изникна в съзнанието.
Недоумявам на моменти ,но за съжаление няма какво да се направи

Radosveta
Radosveta
13 август 2020 10:32
Гост

От нещо оглавявано от ченгесар друго не очаквам

Анонимен
Анонимен
13 август 2020 10:32
Гост

Нищо ново под слънцето. Закривай и държавата. Тя нали уж е в ремонт. Ма ще излезе накрая, като ремонтите на фандъчка

Анонимен
Анонимен
13 август 2020 10:31
Гост

В България предимно се закрива. Нищо, че премиер министъра ни показва как само се открива.

Док
Док
13 август 2020 10:31
Гост

Това не е ли наливане от пусто в празно?

Анонимен
Анонимен
13 август 2020 10:31
Гост

ГЕШЕВ – ПОЗОР! ОСТАВКА И ЗАТВОР!

Лазар
Лазар
13 август 2020 10:49
Гост

И за Бойко така! Ама нещо и двамата се дърпат да се оттеглят.

Анонимен
Анонимен
13 август 2020 10:31
Гост

Ма за какво са ни прокуратури бе. Нали си имаме Гешев

Лили
Лили
13 август 2020 10:45
Гост

И той като едно слънце ще огрее навсякъде.