37 заповеди за отсрочване на дела и предприемане на допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19 са издали председатели на съдилища от началото на ноември до момента.

Иначе към вчерашна дата 66 съдии са заразени, а 33-ма са под карантина. Служителите с положителен тест за коронавирус са 196, а 103-ма са под карантина.

На този етап няма масово отлагане на дела, а само там, където броят на заразените – не само съдии и служители, но и в региона като цяло, е повишен.

Това стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия, която по традиция всеки път обсъжда постъпващата информация във връзка с пандемията.

Заповеди както за въвеждане на допълнителни мерки или за отсрочени дела има на районните съдилища в Тутракан, Червен бряг, Габрово, Петрич, Тетевен, Радомир, Харманли, Балчик, Луковит, Велики Преслав, Свиленград, Брезник, Перник, Пловдив, Хасково, Разлог, Бургас, Гоце Делчев, Тервел, Благоевград, Сандански, Провадия, на окръжните съдилища във Враца, Пловдив, Велико Търново, както и на Специализирания наказателен съд, а също така и на апелативните в Пловдив и Велико Търново и на административните в Плевен и Пазарджик.

Данните за това кои съдилища отсрочват дела могат да бъдат намерени на сайта на ВСС в рубриката „Информация за провеждането на открити съдебни заседания във връзка със създадената в страната епидемична обстановка“ (виж тук).

Там са всички заповеди на председатели на съдилища от началото на извънредното положение, обявено през март, до момента.

И тъй като информацията е разхвърляна, членове на съвета посочиха, че разпорежданията за отсрочване на вече насрочени дела трябва да бъде в отделна графа за улеснение на страните, адвокатите, вещите лица, свидетелите и т.н., защото иначе те ще трябва дълго да търсят и да загубят време и усилия.

Иначе Севдалин Мавров поиска да разбере дали заповедите се мотивират и защо някои съдилища отсрочват дела, при положение че няма нито един заразен или контактен при тях.

Цветинка Пашкунова обясни, че указанието на ВСС е дела да се отсрочват съобразно закона за мерките за след извънредно положение не само въз основа на броя на заразените съдии и служители, но и според обстановката в региона. „И ако има тенденция за увеличаване, административният ръководител може да реши да отсрочи и да не се провеждат насрочените в открито съдебно заседание дела, за да предпази съдиите и служителите. Няма как единственият критерий да е броят на заболелите в съда, за да има заповед. Административните ръководители са разумни“, каза още Пашкунова.

Тя поясни, че справката за заболелите е от 23 ноември, а заповедите започват от 10 ноември. Възможно  е към момента на заповедта да е имало заболели, които вече да са се върнали на работа, каза още Пашкунова.

 

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Еййййй
Еййййй
24 ноември 2020 17:52
Гост

Данните за заразени и подлежащи на карантина са НЕВЕРНИ /силно занижени/ , по простата причина , че статистиката не отчита другите тестове извън PCR. Съдебният сезон и без това отива към край и не знам да е обосновано пълно затваряне на съдилищата . Шоуто трябва да продължи – доколкото е възможно . Ваксините идват , обаче почва мъката дали хората ще искат да се „чипират“. Има логика и да не го правят , защото ваксините не са преминали пълна проверка . Въобще драмата ще продължи още поне година и няма как да се работи само през лятото …..

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 14:33
Гост

Лозане, Лозане…. Големи принципи за Кнежа, няма що. Кончарска председател на съда в Кнежа, мъжа и прокурор в Кнежа, ама иначе реформатори

Tи ужасно закъсня
Tи ужасно закъсня
24 ноември 2020 13:03
Гост

Този път не важи: „По-добре късно, отколкото никога“.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 13:02
Гост

Мавров пък чак иска да му се мотивират? Не чете ли какво се случва. Пламнахме просто.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 12:16
Гост

Нищо ново. Масово заразени са във всички среди…

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 12:15
Гост

Еми не е нещо важно честно да ви кажа. Смисъл такъв, че ще се затлачат дела, но това не се е случвало и преди пандемията ли?

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 12:59
Гост

Разумно решение. И без това декември месец е рехав.

Бобо
Бобо
24 ноември 2020 12:15
Гост

Оф искам си лятото, когато не се отлагаше нищо. Да ви имам сега и празниците!

AnimalMan
AnimalMan
24 ноември 2020 12:15
Гост

Хейтър!

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 12:14
Гост

Пълна галимация е положението в страната. Мерките закъсняха. Та какво да говорим за съдилищата. Няма сега да делят имоти и да се съдят за имане. Ще зачакат малко. Не е драма от първостепенно значение, дали работят точно съдилищата или не

Temelko
Temelko
24 ноември 2020 12:14
Гост

В условия, в които базистното ти оцеляване е застрашено е нормално да не се интересуваш от неща, които те отличават от животните, а само от оцеляването си

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 12:13
Гост

Тия решения за затваряне и локдауни ги вземат хора с пари, които ще си карат Коледа наядени. А за поредна година по-бедните хора със скромни възможности ще преживяват. Дано ви се върне някой ден господа депутати и министри!

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 13:00
Гост

Всичко е пункт и пластика от страна на Боко.

Анархия
Анархия
24 ноември 2020 12:12
Гост

Пълна мъгла е паднала. С повод и без повод се отлагат дела, всеки си прави каквото си иска.

Златимир
Златимир
24 ноември 2020 12:12
Гост

Като се хванеш на хорото се държиш до край. Или мерките се затягаха през Октомври и нямаше сега да има такава чутовна пандемия или не се затягат изобщо. А не както е сега хем има заразени, хем има и много хора, които ще пострадат преди Коледа и няма да имат пари!

Димитриева
Димитриева
24 ноември 2020 12:11
Гост

Мисля, че мерките като цяло закъсняха. С по-ранното вземане на мерки, щяхме по-рано да имаме шанс да се защитим!

Stratiev
Stratiev
24 ноември 2020 12:10
Гост

Масово заразяване. Надяваме се един ден да се намалеят случайте и да спрат да умират хора!

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 13:00
Гост

Статистиката е черна. Няма ли край тази гадост!