Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви кандидатурата на Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд. Зам.-шефката на ВКС и ръководител на Наказателната колегия е номинирана от Пленума на ВКС с единодушие на присъстващите върховни магистрати (виж повече тук).

Предложението беше докладвано от представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Той обясни, че то е постъпило вчера следобед като писмото е подписано от и.ф. шефа на ВКС Дария Проданова, след което го изчете.

В предложението върховните съдии пишат: „Последователният ѝ кариерен път в органите на съдебната власт и в самия Върховен касационен съд, натрупаният съдийски и управленски опит ни дават увереност, че съдия Захарова като една от нас с качества, проявени не само при упражняване на професията на съдия, но и чрез организационните й качества на ръководител, абсолютно необходими за бъдещия председател на ВКС, ще бъде достойна за ролята на „пръв сред равни” и ще прояви характер, смелост и готовност да бъде опора и защита на съдиите във ВКС и съдийската общност като цяло“.

Нататък те обясняват, че мотивите им да предложат съдия Захарова се основават на очертания от съдиите от ВКС още през 2014 г. профил, на който кандидатите за шеф на ВКС следва да отговарят. В него се съдържа описание на качествата, необходими за успешното изпълнение на функциите на ръководител на най-висшата съдебна инстанция в системата на общото правораздаване. „Анализирайки очертаните в този профил професионални и нравствени изисквания за длъжността „председател на ВКС“, които са съобразени с посочените в закона предпоставки за заемане на длъжността, считаме че кандидатурата на съдия Захарова с оглед личните и професионалните ѝ качества напълно покрива основните критерии за избор за председател на Върховния касационен съд. Те са: знания и опит в правото, управленски опит, отстояване на независимостта на правораздавателната дейност, професионален и личен авторитет сред колегите и юридическата общност, безупречна репутация и неоспорим морален интегритет“, отбелязват съдиите.

И допълват, че съдия Захарова е прецизна и неподвластна на външни влияния в изпълнение на съдийската си функция; има силно развит инстинкт за отстояване съдебната независимост в критични ситуации; признат специалист е по наказателно право и процес, по права на човека, европейско право и международно наказателно правно сътрудничество. В същото време познава отлично работата на съдиите не само от Наказателна колегия, но и от останалите колегии на ВКС. В отношенията си е открита и коректна, създава атмосфера на доверие и респект, отнася се към хората с уважение и зачита личното им достойнство. „Нейните социални умения, организационни способности и безупречна репутация я правят дълбоко уважавана не само от съдиите от ВКС, но и от цялата съдийска общност, което ни дава основание да считаме, че съдия Захарова има потенциал да допринесе за развитие и утвърждаване авторитета на Върховния касационен съд като призван да следи за еднаквото прилагане на законите от всички съдилища в България“, пише още в предложението.

В него изрично е посочено още:: „Предлагайки собствена кандидатура в процедурата по избор на председател на ВКС, пленумът на Върховния касационен съд желае да акцентира на конституционно установените роля и място на ВКС в системата на правораздаването и в обществото“.

Върховните съдии подчертават, че успешното и ефективно организационно ръководство и участие в правораздавателната дейност на съда предполагат председателят да има опит като съдия във ВКС, да познава съдиите от съда и спецификите на функциониране на върхови ата съдебна инстанция. „Съдия Галина Захарова, на която целият професионален стаж е формиран последователно в различните по степен съдилища, безспорно има необходимите познания за функционирането на съдебната система, за работата на съдиите и свързаните с нея специфики. Като съдия във Върховния касационен съд, тя е наясно с дейността на съдиите, професионалните им задачи и проблеми, а колегите й познават нейната съдийска и административна работа. Управленската компетентност на Галина Захарова е безспорна, видно от досегашната ѝ дейност като заместник-председател на инстанционните съдилища и на ВКС, както и като член на ВСС“, посочват върховните магистрати.

Те са убедени, че високият професионализъм, нравственият облик и човешките добродетели на съдия Галина Захарова гарантират прилагането на високи професионални стандарти във ВКС, отстояването на независимостта не само на най-висшата съдебна институция, но и на съдийската гилдия като пяло и утвърждаването на доверието на обществото в правосъдието.

Считаме, че изборът на предложения от нас кандидат ще подпомогне реформата на съдебната власт и в цялост ще допринесе за утвърждаване принципите на компетентност, ефективност, справедливост и независимост при управление на съдебната система“, заключават върховните съдии.

Преди заседанието на Пленума на ВСС, правосъдният министър Янаки Стоилов коментира пред журналисти кандидатурата на съдия Захарова.

„За мен е добре, че вече има предложена кандидатура за председател на ВКС. Още по-добре е, че това е направено и то с пълно мнозинство от съдиите в този съд, имайки предвид професионалните и личните качества на кандидата. Смятам, че кандидатурата на Галина Захарова отговаря на всички изисквания – не само формални, но и като стандарти, които да бъдат изисквани от хората на най-високите позиции в съдебната власт. Тя е преминала през всички нива, показала е достойно поведение, включително във ВСС, когато не е съгласна с негови решения. Получила е доверието на своите колеги и тази кандидатура заслужава подкрепа“, заяви Стоилов и добави, че не е задължително да има повече кандидати.

Преди месец правосъдният министър каза, че ако има кандидатури за председател на ВКС, които се ползват с широка професионална и обществена подкрепа, но не са измежду тези, които обсъжда ВСС, той може да се ангажира и да ги внесе. По този повод днес Стоилов подчерта, че след издигнатата кандидатура на Галина Захарова, вече не вижда нужда да предприема собствена инициатива.

По неофициална информация на „Лекс“ членове на Съдийската колегия обсъждат внасянето на алтернативна кандидатура. Това може да стане най-късно на 28 октомври, когато е последната дата за обявяване на номинации за шеф на ВКС. Засега не е ясно дали и кой ще бъде предложен.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Филип Киркоров
Филип Киркоров
22 октомври 2021 10:37
Гост

Много ми прилича Алла Погачова тази жена и това си е. Ако стане председател ВКС ще ми звучи естрадно- оперетно. Не че не харесвам певицата де , но на бутилка водка. И кой ще е Кирков ?

Кафяво-правен свят
Кафяво-правен свят
21 октомври 2021 17:44
Гост

Шок и ужас!!! Захарова не само пие водка, но и се къпе гола в банята!!! Но най-големият й грях е, че не е целувала ръка в Доган сарай и с това професионалното й ниво и авторитет автоматично падат много под това на мастити юристи като академиците Каскетски, Спонджбобов и Ушев, които са много по-достойни за шеф на ВКС от нея!!!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 17:51
Гост

Ужас, банята, гола, мастити юристи, водка, ръце се целуват, авторитети падат, Спонджбоб, шок!!!

Колега
Колега
21 октомври 2021 16:54
Гост

Колеги, обръщам се към всички, които не познават Захарова, но четат глупостите, каква алкохоличка е. Не им вярвайте! Тя никога не е пила водка, а за алкохоличка – нямам думи. Само глупак може да го напише това. Но явно такава е едната опорка на троловете. Да видим каква друга глупост ще измислят. За мен това не са хора, това са низки души. Не им вярвайте!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 17:14
Гост

Ха- ха! Никога не е пила водка? Само вода е пила! От чешмата! Сутрин.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 17:33
Гост

Колега, не се хаби, все пак нали за това им плащат на кафявите тролове на Пеевски – да плюят по всеки, който може директно или индиректно да застраши по някакъв начин мафиотското статукво. Хубавото в случая е, че професионалната й репутация е напълно безупречна и затова троловете насочват агресията си към личността й, което безспорно е мното низко, но и типично за тях.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 14:49
Гост

Три- четири водки като гаврътне Галчето и ще оправи ВКС, ВКП, ВСС, СССР и останалите гадове. Наздраве!

Поздравления
Поздравления
21 октомври 2021 16:33
Гост

Поредният просташки коментар, типичен за лайнометните тролски орди на Пеевски.

Лилов
Лилов
21 октомври 2021 13:29
Гост

Сериозно ли мислите че съдиите от вкс са капацитет? Качеството за две години спадна драстично, не четете ли решенията бре хора, там все едно помощниците им пишат, не че и те блестят с актъл, хора на наште хора, тази измислена професия след конкурса за административни съдии, от които го спечелиха помощниците от ВАС трябва да се закрие и крайно време е да спрат да се взимат децата на съдиите, защото скоро няма кой да се съди с тези абсурдни решения. Та съдиите от ВКС не са капацитет и естествено че ще си изберат тяхна, която е също толко тъпа като… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 13:48
Гост

На фона на главния прокурор и доскорошния правосъден министър дори чистачките във ВКС са с по-голям капацитет. Но едва ли има нужда да казвам, че във ВКС, с известни изключения разбира се, са най-качествените съдии.

Коко
Коко
21 октомври 2021 12:38
Гост

Пак ли ще е като Гешев-състезание с един кон. То е ясно, че няма да я изберат, сега ще й излезнат зависимостите й с алкохола най-вече и не само. Поредната безумна кандидатура като на Панов, ще го търсят Щом се стигне до вземане на решение, ще изпадне в паника при най-малкото което трябва да реши или там сивия кардинал ще вземе другата Галка-тонева. Тя и досега всичко тя й пише като зам. Не разбрахте ли че жена не трябва да оглавява съд. Дано има други кандидатури

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 13:00
Гост

Това изказване е не само тъпо, но и сексистко. На всички юристи ни е пределно ясно, че шефа на ВКС въобще няма същите лостове за служебно въздействие както шефа на ПРБ и затова съдиите не гласуват под строй както прокурорите. И въпреки това 100% от съдиите и то от най-висшето ниво подкрепят колегата Захарова, което е достатъчно показателно.

Филип
Филип
21 октомври 2021 12:22
Гост

Дано да я изберат.

Димо
Димо
21 октомври 2021 12:23
Гост

Ще има много да работи докато оправи батака след Панов.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 12:56
Гост

Дано също като Лозан Панов продължи борбата за независимост на съдебната ни система. Независимо, че троловете на задкулисието ежедневно ще я обвиняват във всички земни грехове, ако не им играе по свирката.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 16:23
Гост

Ежедневно ще си пие водката. Тя обича. А за председател на ВКС – някой друг път.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 16:21
Гост

Следващият път.

Франк
Франк
21 октомври 2021 12:16
Гост

Успех й желая.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 11:18
Гост

Наздраве!

Независим професионалист?
Независим професионалист?
21 октомври 2021 10:55
Гост

Доган сарай не харесва това.

Ники
Ники
21 октомври 2021 12:17
Гост

Не може вечно да вървим по неговата свирка.

AnimalMan
AnimalMan
21 октомври 2021 10:09
Гост

Успех

Иванов
Иванов
21 октомври 2021 10:09
Гост

Ами успех и желая.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 10:09
Гост

Добра жена и се надявам да се справи

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 16:24
Гост

С готвенето вкъщи.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 10:08
Гост

Желая и успех

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 10:08
Гост

Добре е човека да се оправи и да е ок

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 10:06
Гост

Да се надяваме, че жената ще се справи

Хари
Хари
21 октомври 2021 12:20
Гост

Със сигурност ще е много по- добре от Панов.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 13:04
Гост

Ако е в борбата срещу задкулисието, също се надявам да е по-добре от Панов.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 10:06
Гост

Професионалист

Емилиева
Емилиева
21 октомври 2021 10:05
Гост

Ами надявам се да се оправят нещата

Todorina
Todorina
21 октомври 2021 10:03
Гост

Надявам се да я изберат

Nina
Nina
21 октомври 2021 10:03
Гост

Добра кандидатура

Краси
Краси
21 октомври 2021 12:21
Гост

Да видим кои ще са другите.