Висшият съдебен съвет отказа да подкрепи изявление на Изпълнителния борд на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) в защита на преждевременно пенсионираните 27 върховни съдии в Полша.

Декларацията на борда е от 4 юли, а към нея са приложени писма от съдии от полските градове Краков и Лодз, както и такива на съдийските организации „Темис“ и „Юстиция“.

ЕМСС е разпространила становището си в защита на съдиите до всички свои членове с молба да го публикуват и да го подкрепят, ако желаят.

Изявлението на борда на мрежата гласи: „Изпълнитeлният бopд нa EMCC пpeдлaгa пълнaтa cи пoдĸpeпa зa cъдиитe в Πoлшa в тeзи тpyдни вpeмeнa.

Πpинyдитeлнoтo paннo пeнcиoниpaнe нa 27 cъдии oт Bъpxoвния cъд, вĸлючитeлнo нa пpeдceдaтeля г-жa Гepcдopф e пocлeдвaщ oпит зa пocтaвянe нa cъдeбнaтa влacт пoд ĸoнтpoлa нa пpaвитeлcтвoтo. Haлoжитeлнo e нeзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт дa бъдe зaчитaнa oт пpaвитeлcтвoтo. Eднa дeмoĸpaтичнa cиcтeмa, ocнoвaнa нa въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa, мoжe дa фyнĸциoниpa aдeĸвaтнo, aĸo ce гapaнтиpa нeзaвиcимocттa нa cъдиитe. Ocвeн тoвa, нeзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт e oт ĸлючoвo знaчeниe зa пoддъpжaнeтo и yĸpeпвaнeтo нa взaимнoтo дoвepиe мeждy opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт в EC. Heзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт cъщo игpae цeнтpaлнa и нeзaмeнимa poля зa гapaнтиpaнe зaчитaнeтo нa пpaвoтo нa EC.

Cъдиитe тpябвa дa гoвopят oтĸpитo, aĸo нeзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт и въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa ca зacтpaшeни. Изпълнитeлният бopд нa EMCC пoдĸpeпя cъдиитe oт Πoлшa, ĸoитo изпълнявaт тoвa зaдължeниe“.

Председателят на правната комисия на съвета Цветинка Пашкунова обясни, че до момента изявлението на борда на ЕМСС е публикувано от съветите в Италия, Хърватия, Северна Ирландия, Словакия, Белгия, Англия и Уелс, както и от Асоциацията на съдиите на Върховния административен съд на Гърция. На този етап само Северна Ирландия, наред с публикуването, е и подкрепила становището.

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи дискусията да се съсредоточи върху изявлението на борда на мрежата, а не върху писмата на съдиите от Краков и Лодз, защото те не били представителни.

После изрази и личното си становище: „Правомощие на всяка държава е да приема такова законодателство, каквото може и счита за необходимо да приема, стига да отговаря на основни конституционни принципи. Ако ситуацията в Полша беше толкова тежка по виждането на европейските институции, нямaшe лицeмepнo дa бъдe пoдминaвaнo oт opгaни нa Eвропейската комисията, a нaблюдeниeтo по Механизма за сътрудничество и проверка дa пpoдължaвa въpxy Бългapия и Pyмъния. Това е проблем на полския парламент и на тяхната съдебна система. Те имат правомощие да решават вътрешните си проблеми така, както и ние имаме за нашите“.

Предложи изявлението на ЕМСС да бъде публикувано, без да бъде подкрепено, защото противното означава някаква форма на намеса в работата на суверенна държава, която брани националните си интереси по достоен начин.

Атанаска Дишева беше на друго мнение, според нея изявлението трябва да бъде подкрепено: „Писмото е кратко и няма намек дори за намеса в суверенната власт на полското правителство или на техния законодателен орган. Изряза се становище за независимостта на съдебната власт. То е кратко и стегнато, казано е това, което ние се опитваме – съдиитe тpябвa дa гoвopят oтĸpитo, aĸo нeзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт и въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa ca зacтpaшeни. Изпълнитeлният бopд нa EMCC пoдĸpeпя cъдиитe oт Πoлшa, ĸoитo изпълнявaт тoвa зaдължeниe. Не разбирам коя част би могла да представлява намеса“.

Цацаров отговори, че изявлението на борда на ЕМСС на практика не се отнася до целия пакет от законодателни промени, а касае само едно от тях – ранното пенсиониране.

„Това е поводът, а не защитата на независимостта на съдиите. Ако полският парламент е решил по-ранно пенсиониране, не виждам защо трябва да взимаме отношение. Единственият орган, който го е подкрепил, е този в Северна Ирландия. Всички останали само са го публикували на интернет страниците си. Не става дума за независимостта на съдиите, а само за пенсионирането на 27 от тях“, каза още Цацаров.

Само четирима членове на съвета гласуваха и за подкрепа на становището – това са Лозан Панов, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Севдалин Мавров. Драгомир Кояджиков беше против и публикуването му. Останалите 17 кадровици подкрепиха предложението на главния прокурор.

По повод ситуацията в Полша през декември 2017 г. Европейската комисия започна наказателна процедура, която може да доведе до отнемане на гласа на Полша в ЕС. Брюксел обвинява полското правителство, че нарушава разделението на властите и политизира правосъдието. Преди около седмица Европейската комисия заведе и съдебна процедура срещу Полша за нарушаване на европейските договори.

Венецианската комисия също остро разкритикува полската правосъдна реформа.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
12 юли 2018 19:54
Регистриран

Привидно правилно е да бъдат подкрепени съдиите, ако са против пенсионирането си.НО по същество не.Защото т.н.несменяемост на , вкл.националните, съдии, е сериозна преграда пред разумната ротация-на идеи, на квалификация, на задължението за въвеждане на друг модел в правораздаването в целия ЕС.Решително се противопоставят и в РБ почти всички съдии на правото на ЕС-какви опции има едно правителство за промяната освен ….пенсиониране.Та това дори е почти „награда“за личността.Ще може да твори добро по друг начин.Е,не че като съдия го е правил, но все пак-20 заплати,привилегии и пр. Не се споглеждайте помежду си- оглеждайте се в очите ни-така ще видите целият си… Покажи целия коментар »

Петя
Петя
12 юли 2018 14:18
Гост

Ситуацията в Полша наистина не ми се вижда толкова тежка. В случая се вдига излишен шум.

Петко
Петко
12 юли 2018 14:29
Гост

Не виждам за какво е цялата драма.

Ivan
Ivan
12 юли 2018 14:12
Гост

Редно е наистина да се публикува изявлението на ЕМСС. Поне от солидарност.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 19:10
Гост

В ерата на Интернет, има достатъчно канали, чрез които да бъде демонстрирана солидарност по отношение на полските колеги. Но не е работа на ВСС да излиза с официална декларация по въпроса…

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 13:49
Гост

Напълно подкрепям позицията на ВСС.

Минувач
Минувач
12 юли 2018 14:03
Гост

Естествено. Не е редно да се месим в разрешаването на вътрешните проблеми в Полша, както каза и г-н Цацаров.