Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) отказа да наложи наказание на Деян Вътов от Районен съд-Пловдив.

То беше поискано от председателя на съда Иван Калибацев и е едно от общо трите му предложения за образуване на дисциплинарно производство срещу Вътов. Останалите две все още са висящи.

По информация на „Лекс“ в случая става дума за твърдения, че Вътов е нарушил трудовата дисциплина като не се явил на работа два дни, заради което Калибацев му поиска уволнението.

Случаят е от 2021 г. Първоначално Калибацев издал заповед, с която разрешава на Вътов да ползва два дни отпуск около Великден. Но ден преди началото на отпуска, председателят отменил заповедта си, с която го разрешил. Въпреки това, Вътов го използвал. Заради това шефът на РС-Пловдив му поискал уволнението.

Съдийската колегия отказа да наложи каквото и да е наказание на Вътов. Мотивите не са известни, защото дисциплинарните производства се разглеждат при закрити врати.

За напрежение в отношенията между Иван Калибацев и няколко съдии от РС-Пловдив стана ясно миналата година, когато в Съдийската колегия постъпи сигнал от шестима магистрати (виж тук). Беше възложена проверка на ИВСС, който не откри нарушения. В началото на годината обаче Деян Вътов изпрати сигнал до председателите на Върховния касационен съд Галина Захарова, на Апелативен съд-Пловдив Магдалина Иванова и на Окръжен съд-Пловдив Розалия Шейтанова, както и до Съюза на съдиите, в който описва още притеснителни случаи в съда (виж тук). ССБ поиска Съдийската колегия незабавно „да преустанови съучастието си в подчиняването на съдиите на председатели на съдилищата чрез привидно законни дисциплинарни производства“. А 187 магистрати излязоха с подписка в подкрепа на Вътов.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Андреев
Андреев
29 септември 2022 15:37
Гост

Че откога подписката значи нещо за Съда? Как така 187 магистрати правят подписка ?? За пред кого не мога да проумея. Ако извърша престъпление и в моя защита има подписка от прокурори, съдии, президенти, попове и от Бойко Борисов и няколко ГЕРБ-аджии ще ме оправдаят нали :DD haha

Хахахах
Хахахах
29 септември 2022 8:43
Гост

Ще го напиша така … Всичко идва от едно дело за делба на наследство от картиниза милиони левове с наследодател Владимир Димотров – Майстора. Адвокат по делото на един съделител е бил сегашният министър на МВР, който е дал да се разбере на Председателя на РС – Пловдив, че е бил „точен с парите“ и ги е превел, и следва за вещо лице да се назначи определено от плащача. Съдия Вътов обаче отказва! Тогава Председателя на РС – Пловдив изземва делото и го праща на друг съдия, който да реши делото, според плащача. Това го знае цял Пловдив, ВСС, Инспектората… Покажи целия коментар »

поправка, колега
поправка, колега
29 септември 2022 11:37
Гост

Мисля че е на Дечко Узунов, не на Майстора. Майсторът отдавна е оправен – още по соц. време в Кюстендил.

Хахахах
Хахахах
29 септември 2022 12:02
Гост

Делба на картини и други вещи между наследниците на
Златю и Георги Бояджиеви … и двамата бъркаме ..
Подробна статия

https://defakto.bg/2022/03/10/%D1%81%D1%81%D0%B1-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8-%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B4/

благодаря
благодаря
29 септември 2022 12:34
Гост

Работата е ясна.

ХХХ
ХХХ
30 септември 2022 4:17
Гост

По-скоро е на някой от пловдивските художници – Златю Бояджиев мисля. Пише го подробно в жалбата на съдията.

Аман от “всички го знаем”
Аман от “всички го знаем”
30 септември 2022 9:13
Гост

Като знаеш толкова много, що не го напишеш и изпратиш където трябва??? И където могат да предприемат действия някакви…

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
01 октомври 2022 2:18
Гост

Вторият случай също е интересен. Съдията /дето бил за уволнение, видиш ли/ да дадял един тефтер, доказателство по дело, за да еди-кой си да си допишел нещо вътре… Смях в залата 🙁

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
29 септември 2022 2:29
Гост

Поздравления за колегата Вътов! Този изход от това производство обаче, не променя факта, че един млад магистрат е бил принуден да премине от тази крайно неприятна процедура /а и през още 2 такива/ само защото е отстоявал независимостта си, дадена по Конституция. Този подход е посъвместен навсякъде в системата, а в Прокуратурата и Следствието дори повече, отколкото в Съда. Абсурдните дисплинарки са легалният способ за натиск върху „опърничеви“ магистрати, които вярват, че са назависими. Тъжно, но факт.

чичовото
чичовото
28 септември 2022 22:35
Гост

Този Калибацев още ли не са го уволнили?! Т’ва момченце систематично уронва престижа на съдебната власт. Чичо му е лапнал половин Пловдив!!! Ало, ВСС, стига спахте!!!

Безмълвие
Безмълвие
28 септември 2022 19:35
Гост

Браво! Познавам го това момче, изключителен ум, блестящ юрист, обича правото, но най-много обича да бъде честен. Такива хора, съчетаващи интелект, ум и висок морал, трябва да се поощряват.
А такива като Калибацев не трябва да са в системата, камо ли пък на този пост. Такива като него не разбират смисъла на този пост – да си пръв сред равни.
Жалко за младите хора в този съд, които мразят в червата си „шефа“, както го и наричат, но не смеят да надигнат глави, необяснимо защо.

Любопитен
Любопитен
30 септември 2022 9:27
Гост

Покрай този шум около Вътов, отворих да прочета няколко негови акта от сайта на РС Пловдив… Да го използва този блестящ ум и интелект и при писане на решенията си… това ми е мнението като колега с доста повече стаж от неговия

Жоро
Жоро
28 септември 2022 19:19
Гост

Съдия Вътов е един изключително подготвен и мотивиран млад човек. Наказват го, защото не се подава на внушения и задкулисно влияние. Натискът върху него, се дължи на това, че отказва да се подчини на пъдаря на Пловдивския съд за да издаде присъда, противоречаща на съвеста си и на вътрешните си убеждения. Решението на ВСС е абсолютно правилно, дори само от гледна точка на факта, че младите съдии трябва всячески да се стимулират и насърчават на честност и морал! А ако трябва да отворим една скоба, мечтата на Пъдаря е ако може да се промъкне именно във ВСС.

:)))
:)))
28 септември 2022 17:22
Гост

Учете го тва трудово право, знам, че е обемно и трудно, ама го научете бе!

Прави са тоя път ВСС
Прави са тоя път ВСС
28 септември 2022 16:21
Гост

Работодателят не може едностранно да прекратява отпуск. Също не може да откаже отпуск без сериозно мотивиране. Казуса не е сложен. Не може работодателя да си отменя ей така заповдта за отпуск трябва да го прекрати , но не може еднолично трябва и съгласие на лицето.

Работник
Работник
28 септември 2022 17:40
Гост

Калибацев е работодател само в завода за лютеница

Анонимен
Анонимен
28 септември 2022 16:03
Гост

Какво означава не сеявил на работа? Не се еявил в заседание или когато е бил дежурен? Съдиите да не продавачи в магазин, че да стоят на работа? От тях се иска да си изписват делата в срок и ако това е сторено и няма забавени дела какъв е проблемът? Ай стига с тоя провинциален манталитет!!! Разберете, съдиите не са чинвници, които да си стоят на бюрата от 09.00 до 17.00…….Q

ВСС да проверява дали съдиите ходят на работа!
ВСС да проверява дали съдиите ходят на работа!
28 септември 2022 16:20
Гост

Делата се изписват в кабинета в съда. Който иска да пише дела у дома си-да стане адвокат.

ВСС да почне да проверява за това-дали в работно време, в дни без заседания съдиите са по кабинетите си-и ако не е такъв случая-да се освобождава съдебната система от такива хора, предостатъчно кандидати има, готови да стоят в кабинетите и денонощно за тройно по-ниска заплата! Такъв филм-да пишеш каквото и да е у дома си-само ако си свободна професия!

Анонимен
Анонимен
28 септември 2022 20:48
Гост

Ей умният и остър. Ние сме трима в кабинет 4 на 3.
Ела ти да пишеш тук – аз седя срещу прозореца и не виждам нищо без настолната си лампа дори на обяд. Защо не си ем.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2022 9:46
Гост

Папките се изнасят от сградата на съда с разрешение на председателя. Пише го в Правилника. Пише го и на самата папка впрочем. Единственото ограничение е за делата с гриф. Иначе дела могат да се пишат навсякъде.

Който не е писал решения с още пет човека в кабинет с врата, която му се забива в гърба на стола при отваряне и постоянно звънящ телефон за мерки на колега, вероятно има право да мисли, че вкъщи само си почиваш. Понякога дори за колегите е по – удобно да не си в сградата.

въпроси
въпроси
28 септември 2022 15:18
Гост

В кое поделение лицето Иван Калибацев е изслужил задължителната си наборна военна служба?

По какъв начин попада в съдебната система като младши съдия-с конкурс ли или как?

stod
stod
28 септември 2022 22:50
Гост

То пък като е с конкурс, та все едно е честно! Няма значение начинът, когато наше момче трябва да бъде уредено!

Росен
Росен
28 септември 2022 12:06
Гост

И все пак 187 магистрати са излезли с подписка в подкрепа на Вътов.

Щерев
Щерев
28 септември 2022 12:07
Гост

Нормално. Колегиално е.

Кики
Кики
28 септември 2022 11:53
Гост

E, как така председателят ще отменя заповедта си?

Камелия
Камелия
28 септември 2022 10:42
Гост

Ще се съобразяват всички. В тях е и хляба и ножа. Несменяеми са тия от ВСС

Кирил
Кирил
28 септември 2022 11:55
Гост

Надявам се съвсем скоро да изберат нов съвет. Тези са напълно безполезни.

Tania
Tania
28 септември 2022 10:40
Гост

Любопитно и съмнително. Може да е приятел с някой от ВСС.

Алабала
Алабала
28 септември 2022 12:08
Гост

Не само, че познава, ами са звъняли няколко хора за него, от ВКС, ВСС включително с настояване да си оттегля Председателя предложението за дисциплинарка.

Бай Иване ти ли си ?
Бай Иване ти ли си ?
28 септември 2022 12:46
Гост

Този коментар напълно отразява небивалиците и лъжите, които Калибацев издрънка в предизборната си кампания, че някой е искал от него да си оттегля предложението. Всеки, който е малко по-навътре в материята, би следвало да знае, че след образуване на дисциплинарно дело, вноситеят ( т.е. Калибацев) не може да оттегли предложението – чл. 317, ал. 2 ЗСВ. Тоест, няма правна логика в написаното – защо някой да иска нещо, което не може да се случи. Много ще е любопитно, ако СК не накаже и съдия Татяна Маслинкова, на която Калибацев също иска увалонението, защощо имала закъснения и не спазвала работното време… Покажи целия коментар »

Калина
Калина
28 септември 2022 10:39
Гост

Е как ще има мотиви, остана и мотиви да има

Шантарев
Шантарев
28 септември 2022 10:39
Гост

Поредно съмнително решение на в ВСС

Любенова
Любенова
28 септември 2022 10:38
Гост

Абее шестима магистрати подават сигнал, съмнявсм се точно в тях да е проблема, а не в господина

Кръстев
Кръстев
28 септември 2022 10:36
Гост

Ее, така решили от ВСС така направили. Сега нали са безсрочно на тези позиции

Рики
Рики
28 септември 2022 11:57
Гост

За съжаление е точно така.

Харалампи
Харалампи
28 септември 2022 10:36
Гост

Определено спорно решение

Manolev
Manolev
28 септември 2022 10:35
Гост

Определено човека не дъм сигурен, че решението е правилно

Стратиев
Стратиев
28 септември 2022 10:34
Гост

Това ВСС наказва само ако то реши

Марина
Марина
28 септември 2022 10:33
Гост

Не трябва ли три дни да не се яви на работа?