Народното събрание трябва да избере 11-те членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и нов състав на Инспектората към него. Такова становище прие днес Пленумът, след като беше сезиран по въпроса от Съвета за партньорство.

На 22 юли Съветът за партньорство (СП) е обсъдил темата за неизбирането на нов състав на Инспектората към ВСС, както и очертаващият се още тогава проблем с избора на парламентарната квота на кадровия орган. Членовете на СП са решили да предложат на Пленума на ВСС да призове Народното събрание да изпълни своите конституционни правомощия като подмени състава на ИВСС и избере парламентарната квота в съвета.

Днес това предложение беше докладвано от Вероника Имова и в крайна сметка кадровиците решиха да изразят становище, че НС следва да попълни състава на ВСС и да избере нов ИВСС.

Мандатът на сегашния изтича на 3 октомври, ден след провеждането на парламентарните избори на 2 октомври. Т.е. към 3 октомври няма да има конституирано Народно събрание, съответно няма да има и избрани 11 членове от НС.

Темата с непопълнения състав на съвета беше коментирана от служебния министър на правосъдието Крум Зарков пред медиите преди заседанието на кадровиците.

Според него въпросът с ВСС тепърва ще поставя проблеми. И допълни, че трябва да се види как ще се развият различни, но свързани, въпроси като очакваното решение на Конституционния съд за изтеклия преди повече от две години мандат на ИВСС. Крум Зарков заяви, че трайното решение на проблема е в Народното събрание.

Ще има момент на несигурност. Ще видим как ще подходим към него, след като видим какво ще стане в Конституционния съд, както и какво ще каже смесеният петчленен състав на ВКС и ВАС по повод избора на членовете на ВСС от съдебната квота“, изтъкна Зарков. Той отказа да влиза в различни хипотези, защото иска първо да се запознае с аргументацията, която се очаква от Конституционния съд.

Служебният министър на правосъдието уточни, че има план за всяка една ситуация, така че да не се допусне по-сериозна криза от тази, която вече съществува.

Въпросът е много сериозен, предизвикателството е голямо. ВСС е конституционно установен орган с много важни компетенции по отношение на функционирането на цялата съдебна система. Не може просто да се правим, че може да минем без него от една страна. От друга, мандат извън конституционния също е проблематичен, така че лесни решения няма. Но все още има още няколко елемента, които могат да се случат в следващите няколко дни, които да дадат насоката на действие – решението на Конституционния съд и делото във ВКС и ВАС“, изтъкна Крум Зарков.

Той допълни: „Конституционните задължения важат за всички, част от конституционните задължения на народните представители са да избират навреме членове на органи, за които това е постановено в Конституцията. Когато това не се случи, влизаме в хипотези и такива ad hoc решения, всяко от което би било проблематично. Затова и трайното решение на този въпрос е в НС. След 2 октомври Народното събрание ще се конституира, ще има много работа, една от тях е колкото може по-бързо да попълни тази квота, толкова по-бързо ще бъде решен и този проблем“.

Приеха промени в наредбата за конкурсите

Висшият съдебен съвет прие днес промени в наредбата за конкурсите, които целят ускоряване на конкурсите.

Измененията ще засегнат основно Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Пленумите им избират членове на комисиите в някои от конкурсите. Те, на свой ред, могат да си направят отвод пред съответната колегия на ВСС в тридневен срок от обявяването на решението за определяне на членовете на комисията. После трябва отново да се свиква пленума на съответния върховен съд и да се избере друг член. А това води до удължаване на процедурата и съответно забавя конкурсите.

За да се ускорят процедурите, в приетата днес наредба, ВСС записа, че отводите се правят пред съответните пленуми веднага след определянето на членовете на комисиите и така веднага ще може да се пристъпи към нов избор (виж повече тук).

Атанаска Дишева обаче напомни, че в момента има няколко висящи конкурсни процедури – например за повишаване в апелативните съдилища и в Наказателната колегия на ВКС, а според съдебната практика промяната на правилата при висящи процедури е процесуално нарушение. Според Дишева ВСС трябва да даде някакви указания на пленумите на ВКС и ВАС какво да прави в тази хипотеза.

Председателят на ВАС Георги Чолаков заяви, че това е важен въпрос, но по думите му става дума за процесуална норма, която действа занапред и пленумът на ВКС ще се съобрази с новото изискване при избора на членове на комисиите.

Цветинка Пашкунова призова колегите си да подкрепят измененията в наредбата, а въпросът за висящите процедури ще се обсъди от двете колегии. ВСС единодушно прие промените.

За надграждането на ЕИСС

Кадровиците днес прекратиха процедурата по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за пряко договаряне с „Информационно обслужване“ за надграждане на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) за сумата от 1 504 810 лв. Причината – получено отрицателно становище от Агенцията по обществените поръчки (АОП).

През юли ВСС възложи на представляващия Боян Магдалинчев за организира и проведе процедура на договаряне без обявление по реда на чл. 79, ал. 1 от ЗОП за надграждането и добавянето на нови функционалности на ЕИСС като договорът бъде сключен с „Информационно обслужване“. Решението е било изпратено за становище до АОП.

В началото на септември такова е било получено като в него се казва, че решението за пряко договаряне на отговаря на изискванията на закона.

Заради това днес ВСС прекрати тази процедура и реши да се организира и проведе открита по вид за възлагане на обществена поръчка. Боян Новански заяви, че ще бъдат включени и изискванията на ВКС за доработка на ЕИСС, така че системата да отговаря на закона и с нея да може да работи пълноценно и върховният съд.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мая Галева Костинбродска
Мая Галева Костинбродска
17 септември 2022 23:47
Гост

На мен пък взе да ми харесва така.

И без това нищо не работят. Дайте им още пари. И спомени, спомени, спомени…

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 14:34
Гост

Пак промени за конкурсите, но само ВКС и ВАС. Алооо, проблемите са в другите инстанции. След като конкурсите се печелят от „точните“ хора, защо тогава се губи време в процедури. Кариерното израстване трябва да зависи от стажа на съответната длъжност, а не от точките в атестацията, връзките на мама, тате, любовник, съпруг, кум и пр. В далечното минало, когато не бяха открили конкурсите в този им вид, за да може магистрати с по 4 години стаж да бъдат вечно командировани, извинете – преместени в ОС, си имаше ред – по старшинство се израства в кариерата. Така нямаше командировани, нямаше незаети… Покажи целия коментар »

запознат
запознат
16 септември 2022 7:13
Гост

Някои партийни назначения като Ванухи Аракелян от Варна бързат да се намърдат във ВСС от квотата на ГЕРБ, но първо трябва да отговарят пред съда за мегаделата във Варна. Същата освен , че е основен свидетел по измамата с арменски имоти за милиони, на и нейният съпруг е в схемата!!

Nolo contendere
Nolo contendere
15 септември 2022 16:51
Гост

Няма никаква драма. Въпросът има конституционна уредба чл.130, ал.4 КРБ. Мандатът се свързва с изборните членове, а не с органа ВСС. Затова избраните трябва да встъпят веднага на 03.10.22г. и съветът да работи, макар в непопълнен състав. Няма как въпросът да се отлага – до решение на КС, на смесения състав или до избор на парламентарна квота. Просто новоизбраните членове от съдебната квота, които са заинтересовани в производството пред смесения състав, трябва да поискат от съда предварително изпълнение на обжалваното решение. Макар да може сериозно да се спори дали въобще е допустима жалбата на неизбраните. А иначе мераците да се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 17:03
Гост

Пълни глупости. Това ще е противоконституционно. А и практически е невъзможно. Един да си направи отвод и си на кино. Освен това не може всички да гласуват еднакво. Така беше при БКП- то. Аре, стига! Мислете! За предварителното изпълнение- само, който си няма идея от административно право може да ги пише такива глупости. Невъзможно, защото ще предизвика още по- голяма конституционна каша.

....
....
15 септември 2022 19:13
Гост

Имах колега, който обичаше на стажантите да им казва: „Винаги се чете две-три норми преди и след тази, която ще прилагате“.
С оглед нормата на чл.130, ал.9 КРБ, която урежда довършване на мандата при предсрочно прекратяване на избран член, няма съмнение, че мандатът е на органа, тоест, КРБ не позволява той да започва да тече по различно време за отделни членове на съвета. Затова, докато няма избрана парламентарна квота, няма законово основание да се конституира новият непълен състав на съвета.
Но нека да видим и как ще приключи касирането на изборите, защото …може да има изненадани.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 22:07
Гост

Този спор е като за яйцето и косошката. Ясно е, че Конституционният замисъл е изборът на членовете от различните квоти да е приключил преди края на мандата на предишните членове. Така новоизбраните встъпват заедно и мандатът им изтича едновременно. Така е налице и непрекъснатост във функцията на органа, който обаче няма самостоятелен мандат. Вярно е, че встъпване по различно време би създало разнообразни проблеми и може би създава повече проблеми, отколкото решава. Но може да се окаже единственото работещо решение в момента.

....
....
16 септември 2022 8:46
Гост

Всички доводи, които излагате, са по целесъобразност. Не говорим за практически проблеми при встъпване в различен момент, а говорим за противоконституционност. Те са в следствие от тази противоконституционност именно защото законодателят е изключил възможността ВСС да работи в непълен състав. При условие, че е това е постоянно действащ орган няма как да се реши по друг начин уравнението- изчаква се парламентарната квота да бъде избрана и тогава целият орган се конституира. Всяко друго решение би било в нарушение на КРБ.

Nolo contendere
Nolo contendere
16 септември 2022 10:05
Гост

Така е. Колкото и да се напрягаме, чл.130, ал.1 КРБ – ВСС се състои от 25 членове.
За да се състои, изборните членове трябва да са избрани, и заедно с тези по право, да конституират органа.
Отделно ВСС няма как да работи по колегии при непопълнена парламентарна квота.

Фики
Фики
15 септември 2022 15:20
Гост

До 2 октомври няма много време. Дано се поразбързат.

Миленова
Миленова
15 септември 2022 14:52
Гост

Изключително мудно се случват нещата в страната. Ама изключително мудно. А викаме, че турците имали приказва „яваш яваш“ и го карали бавно и мудно. Нищо подобно. Хем всички са напрегнати до предела и са изнервени, защото ежедневието ни е забързано, хем в същото време, явно, когато станеш народен представител или се домогнеш до държавна службица и времето и нервите за теб спират да съществуват.

Чавдар
Чавдар
15 септември 2022 15:22
Гост

Наслушал съм се на голи обещания преди да се домогнат до властта.

Каменова
Каменова
15 септември 2022 14:51
Гост

Предполагам, че няма да им отнеме много време да изберат ново ВСС, но се бавят заради тия кратуни в парламента.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 16:33
Гост

Абе, ново ВСС се избира от парламента! Стига умува!

Бавен
Бавен
15 септември 2022 14:50
Гост

А, те защото не знаят, че трябва да свършат това нещо. Хайде. Ама да се позамислят от ВСС, че не са само те топ темата и всчки в държавата не се занимават с тях, а с инфлация и куп други проблеми.

Николов
Николов
15 септември 2022 14:49
Гост

ВСС трябва да се смени, но не ми е ясно кого призовават изобщо тия сладури.

Заза
Заза
15 септември 2022 15:25
Гост

В сегашния си състав са напълно неефективни.

Весесар
Весесар
15 септември 2022 22:39
Гост

В следващия от ефективни по ефективни. Устроени селяндури, непознати и неразпознаваеми. Един няма от апелативно и следващо ниво. Само натегачи за софийска баница.

Чуждопоклонници
Чуждопоклонници
17 септември 2022 14:56
Гост

Оффф всички състави все на ви харесваха досега , защо ше харесате и новия състав ! Проблема никога не в бил в състава, а в модернизмите остроумията , които се предлагат все са не работещи защото са и безсмислени ! Света е живял и се е развивал и преди европейските безсмислици

Анонимен
Анонимен
15 септември 2022 16:36
Гост

Елементарно. Призовават този, който трябва да избере нов ВСС – Народното събрание. За парламентарната квота. Ще изберат, ама друг път.

Марина
Марина
15 септември 2022 14:49
Гост

Пълен батак

Симо
Симо
15 септември 2022 15:28
Гост

За кой ли път се оплетоха!

:)))
:)))
15 септември 2022 14:47
Гост

И да има парламент, седем партии ще влезнат, но няма да намерят консенсус, пак ще има – вие онова, вие това…и догодина – ОТНОВО НОВИ ИЗБОРИ

Дичо
Дичо
15 септември 2022 15:29
Гост

Натам вървят нещата за съжаление.

Чепилов
Чепилов
15 септември 2022 14:47
Гост

Много интересно какво ще се случи. Закучи се там работата и вече никой не закача Иван Гешев.

За съжаление
За съжаление
15 септември 2022 15:31
Гост

По всичко личи, че ще си изкара мандата до края.

Попов
Попов
15 септември 2022 14:46
Гост

Аз не разбрах защо не го свършиха това нещо през лятото. Колкото и да се караха управляващите четири партии, то беше ясно, че и ПП и ДБ и БСП и ИТН искат Гешев да се махне. А това можеше да стане евентуално само през смяна на ВСС.

Мавродиев
Мавродиев
15 септември 2022 14:46
Гост

Това е много важна тема. Обаче в условията на зима с Ковид, както и някаква криза с горивата и тока, която определено не е толкова сериозно, колкото се опитват да я изкара пропагандата на ГЕРБ, но все пак някакви проблеми може да има, то надали някой ще седне да се занимава с нов избор на ВСС.

Хари
Хари
15 септември 2022 15:35
Гост

Кризата с горивата и тока е много сериозен проблем за всички нас. Цените скачат, а заплатата никой не ти вдига.

Дончев
Дончев
15 септември 2022 14:45
Гост

Да да, те като встъпят в длъжност ще седнат точно с това да се занимават. Трябва първо да видят ще съставят ли изобщо правителство или пак ще ходим на избори януари.

Мислител
Мислител
15 септември 2022 14:44
Гост

Кого призовавате? Няма Парламент още!