Висшият съдебен съвет и Министерството на финансите за поредна година се разминаха във вижданията си за размера на бюджета на съдебната власт. За следващите три години финансовото ведомство залага със от 100 до 200 млн. лева по-малко финансиране, отколкото е прогнозата на съвета. Заради това Пленумът на ВСС отказа да съгласува в тази част проект на решение на Министерския съвет за одобряване на бюджетните прогнози за периода от 2019 г. до 2021 година.

Преди малко повече от месец ВСС гласува прогнозен бюджет за 2019 г. от 739 710 000 лева, за 2020 г. – 783 869 000 лева и за 2021 г. – 853 203 000 лева.

Министерството на финансите обаче предлага друго. За 2019 г. бюджетът на съдебната власт да бъде 656, 3 млн. лева, а за следващите две години таванът на разходите да бъде с един милион повече, т.е. 657,3 млн. лева.

Председателят на бюджетната комисия на ВСС Боян Магдалинчев обясни, че онзи ден е пристигнало писмо от МФ с предложение за съгласуване на проект на решение на Министерския съвет за одобряване на бюджетната прогноза за следващите три години. Комисията вчера се е събрала на извънредно заседание, а писмото е внесено за обсъждане на Пленума, защото крайният срок за даване на становище е днес.

„Налице е сериозно, чувствително разминаване между нашите прогнози и тези, които предлагат от министерството на финансите. С бюджета, който ведомството залага, органите на съдебната власт не биха могли пълноценно да изпълняват функциите си по закон“, заяви Магдалинчев.

Решението да не се съгласува в тази част бюджетната прогноза беше прието единодушно от кадровиците.

Също така единодушно бяха подкрепени предлагани промени в Правилника за администрацията на прокуратурата. Те са само в две насоки – регламентира се изискване за задължително висше юридическо образование за главния секретар в администрацията на главния прокурор и за съдебните администратори във ВКП и ВАП. Такива изисквания до момента е нямало. Главният прокурор Сотир Цацаров даде за пример правилниците на други органи – ВСС, ИВСС, ВКС и ВАС, в които е предвидено, че главните секретари трябва да са завършили право. Новостите за юридическото образование не обхващат съдебните администратори в останалите прокуратури, нито в Националната следствена служба.

ВСС отпусна близо 20 000 лева на СГС, който заедно с прокуратурата, беше осъден по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди за бавно правосъдие от родителите на убития през 2008 г. студент Стоян Балтов.

Пленумът гласува и оценките за дейността като членове на ВСС на Каролина Неделчева и Димитър Узунов, с което процедурата при тях приключва.

Друго решение от днес беше да се възложи „консултантска услуга с цел изготвяне на конструктивно обследване и съставяне на технически паспорт за механотехникума на бул. „Александър Стамболийски“ № 82“. Тази сграда беше предоставена за нуждите на съдебната власт, като идеята бе там да се настанят специализираните съд и прокуратура. Днес председателят на Комисията „Управление на собствеността“ Евгени Диков заяви, че проектирането ѝ е извършено през 1949 г. и от тогава досега са правени преустройства, но няма документи за всички. А без да се направи това проучване, не може да се пристъпи към изготвянето на идеен проект за ремонт на сградата.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 април 2018 13:14
Гост

Предлагам усреднени размери, за да има стабилност

Анонимен
Анонимен
12 април 2018 12:04
Гост

Той Горанов си е вечната опозиция

Anonimen
Anonimen
12 април 2018 12:01
Гост

Razbira se 4e glavniqt sekretar trqbva da e s iurido4esko obrazovanie

възмутен
възмутен
12 април 2018 11:48
Гост

за горанов, ако може никакви пари да не ни дават, най-добре