Оправдани ли са разходите за инвеститорски контрол на ремонта на сградата на бившия Механотехникум, предназначена за специализираните съдилища и прокуратури, или средствата трябва да се спестят, защото политици искат закриване на спецправосъдието. С този въпрос се занимава днес Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Повод за спора стана предложение за „за организиране и провеждане на публично състезание по вид процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Изготвяне на оценка на съответствието и оценка за енергийна ефективност, упражняване на строителен надзор, инвеститорски контрол на строеж „Проектиране, основен ремонт и преустройство на част от имот публична държавна собственост, находящ се бул. „Александър Стамболийски“ № 82, за нуждите на специализираните органи на съдебната власт – съд и прокуратура“. Предвидените средства в тази обществена поръчка са 90 000 лв. с ДДС.

След представяне на предложението министърът на правосъдието, който председателстваше заседанието, попита дали е уместно да се правят тези разходи за една сграда, предназначена за институции, които политическите сили имат намерението да закрият.

1 млн. лева плащаме за наеми поради липсата на сграден фонд. Това, че сградата е нарочена за специализираните съдилища, не означава, че при премахването им, няма да може да бъде използвана от други органи на съдебната власт. Това са силно популистки и недостойни изказвания. Съдебната палата е претрупана, нищо не пречи в сградата на бул. „Александър Стамболийски“ да бъде преместен друг орган на съдебната власт“, отговори Боян Новански.

Атанаска Дишева на свой ред заяви, че проектът за ремонт е съобразен с нуждите на специализирания съд. Освен това правителството предостави сградата на съдебната власт именно за нуждите на спецправосъдието.

Проектът е за две съдилища и две прокуратури. Няма никакъв проблем да се промени предназначението на сградата. Тази тематика е дискутирана със съдии от Върховния административен съд. Питайте г-н Чолаков, който е специалист по Закона за устройство на територията. Ако продължаваме по този начин, следващият път ще предложа да се прекратят всички договори за наем и съдиите ще излязат на улицата“, ядоса се Новански.

Дишева вметна, че явно той е извършил предварителен съдебен контрол, на което Новански заяви, че само се е консултирал.

Какво ще реши Народното събрание, не знам. Надявам се и вие не знаете, защото иначе означава, че говорите с политици за бъдещите им намерения. Когато решат да закрият тези институции, ми е интересно тези магистрати къде ще ги сложат, като пишат закони, да напишат и къде да ги сложим. Май за някои институции този съвет иска да бъде мащеха“, изтъкна Огнян Дамянов.

Правосъдният министър отвърна, че не става дума за разговори с политици, защото темата широко се обсъжда и в медиите.

Евгени Иванов на свой ред коментира, че най-куриозното и странното в случая, че Боян Новански, който е адвокат, прекрасно разбира нуждите на съдебната власт, а магистрати се опитват да убедят кадровиците в обратното. „Имаме прекрасна сграда, на прекрасно място. Защо тичаме пред вятъра в момента. Тия декларации, че ще се закрива специализирания съд имаше и в предишния, и в по-предишния парламент“, каза той и призова темата да се не политизира.

Не става дума за политизиране на въпроса, а дали разходите са оправдани, отговори правосъдният министър.

Със 17 гласа „за“ и двама „против“ (Дишева и Олга Керелска) кадровиците подкрепиха решението за обявяване на обществена поръчка.

На практика двете имаха възражения почти по всички обществени поръчки, които ВСС разгледа днес – и за предложения едногодишен договор за поддръжката на Единния портал за електронно правосъдие, и за ремонта на сградата на съда в Карлово, и за срока и сумата по договор за осигуряване на самолетни билети, медицински застраховки и хотелски резервации при пътувания зад граница на членове на съвета, магистрати и служители. В опит да бъде отговорено на множеството им въпроси, някои от които многократно повтаряни, се включиха и двама служители от администрацията – шефовете на правната и на IT дирекцията, но Дишева и Керелска останаха неудовлетворени. Към финала на заседанието напрежението се покачи и се стигна до там представляващият ВСС Боян Магдалинчев да ги призове въпросите им да не бъдат съпровождани от много обстоятелствени пояснения.

Как ВСС да спази мерките срещу COVID-19 при избора на председател на ВКС

Как да се спазят мерките срещу пандемията при изслушването на кандидата за председател на Върховния касационен съд Галина Захарова? Този въпрос беше поставен в началото на заседанието на ВСС от Атанаска Дишева.

Повод за това беше формалното обявяване от Пленума на съвета на датата и мястото на изслушването на Захарова – то ще се проведе на 14 януари 2022 г., от 10 ч. в сградата на ВСС.

От началото на пандемията повечето кадровици се включват онлайн в заседанията на колегиите и на Пленума.

Но тъй като изборът за председател на ВКС е един от важните в съдебната система, се предполага, че всички членове на съвета ще присъстват лично на изслушването на Галина Захарова.

Залата, в която се провеждат заседанията, обаче не дава възможност за спазване на мерките срещу разпространението на COVID-19 – например кадровиците да се разположат на поне 1.5 м дистанция един от друг. И именно заради това Дишева постави въпроса за мерките.

Цветинка Пашкунова обясни, че в правилата за избор на председатели на ВКС и ВАС и на главен прокурор ВСС е предвидил опция и за видеоконференция. По думите ѝ може в срок до 7 януари членовете на съвета да посочат дали ще присъстват лично, или ще участват онлайн в заседанието на 14 януари догодина и предвид заявеното от кадровиците, да се организира изборът.

Председателят на ВАС Георги Чолаков на свой ред заяви, че Пленумът на ВСС винаги може да промени мястото на изслушването като прецени коя зала в сградата на съвета е подходяща с оглед мерките срещу коронавируса. Той добави, че може в седемдневен срок членовете на съвета да кажат дали ще присъстват и тогава отново да се обсъди темата.

Така на финала кадровиците решиха на този етап изслушването на Галина Захарова да се проведе в залата, в която обикновено заседават. А дали ще има промяна на мястото, тепърва ще се преценява.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат със сак
Адвокат със сак
03 декември 2021 0:35
Гост

Това е идеално за Районен съд, просто е на хубаво място, сегашният е в жилищен квартал, далеч е – цели 2 километра, както и да е, но е хубаво – поне основните съдилища да са сгъстени един вид.

А ако и Агенцията по вписвания се вмести там, ама няма – това са десетилетия на ремонт.

Как ни набутаха – да търча като „залухав“ напред-назад.

Нищо – майтап да става.

А ако може да става майтап и със заплатите на съответните служители, екстра. Да видят фиш от 300 лева – просто за финес.

Чочо
Чочо
02 декември 2021 20:33
Гост

Крайно време е спецовете да се закрият.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
03 декември 2021 0:29
Гост

Най-малкото са на далечно разстояние от събитията, хората си правят в близост едно от друго съдилищата.

Прокуратурите. Агенциите по нотариат. Една голяма Съдебна палата ще свърши работа.

Какво да направим – имотите в Центъра на София са скъпи, но защо мислим само за София.

Best
Best
03 декември 2021 19:35
Гост

Хаха,крайно време е да спреш да срамиш!

анонимен
анонимен
02 декември 2021 20:32
Гост

Е що да не й направят ремонт и да преместят някой друг в нея пак си остава в съдебната власт, какво е това пънене, какво е това ежене, като няma спец съд, това не означава, че не може да се ползва.

Малко адвокатче
Малко адвокатче
02 декември 2021 20:31
Гост

Смехория. Най-важното нещо ще е да се занимават с ковидиотския въпрос.

Чавдар
Чавдар
02 декември 2021 20:34
Гост

Явно си нямат друга работа

Анонимен
Анонимен
02 декември 2021 16:39
Гост

Това ще е най-новият корпус на Централния софийски, където след време килия ще делят Тиквата и Каскета му.

Димитър
Димитър
02 декември 2021 18:58
Гост

В мечтите ти сигурно,тия не могат да се разберат дори кой да е шеф на НС ,ти ми блънуваш за Гешев,откажете се,не връзва!

Anonimen
Anonimen
02 декември 2021 20:35
Гост

Крайно време е да се случи.

Best
Best
03 декември 2021 19:36
Гост

А теб къде ще те сложат?
В една килия с Корчо и Кокорчо ли?
Тройка скуул….?!

Du6
Du6
02 декември 2021 15:30
Гост

Така е, трябват спестявания.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2021 15:30
Гост

Модерните технологии май не са им много в главите…още

Мечтател
Мечтател
02 декември 2021 20:38
Гост

Кога ли ще стигнем цивлизованите държави.

Юмико
Юмико
02 декември 2021 15:29
Гост

Брей, светнали са се, че има опция и за Видеоконференция

Харалампи
Харалампи
02 декември 2021 15:29
Гост

Видеоконференцията е добра опция , да

Лозан
Лозан
02 декември 2021 20:39
Гост

В тази ситуация няма друг изход.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2021 15:28
Гост

Еми да си я ремонтира държавата и политиците щом ще им закриват седянката.

Вики
Вики
02 декември 2021 20:40
Гост

То държава не остана.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2021 15:28
Гост

Пак се занимават с глупости. Малар ремонта да си е важен.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2021 15:28
Гост

Ами ремонтирайте я тогава бе. А и може ваши хора да гушнат едни пари.

Кики
Кики
02 декември 2021 20:42
Гост

Както винаги. Все някой трябва да е на келепир.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2021 15:27
Гост

Я па тия. За какво ви е по-точно… хахаха

Хахахах
Хахахах
02 декември 2021 15:27
Гост

Специализираното правосъдие НЯМА да бъде закрито, но подсъдността му ще бъде орязана много сериозно.
Това потвърди както Мартин Димитров , така и министър Демерджиев.
На България и трябва специализирано правосъдие, но не по Ушовски …

113
113
03 декември 2021 19:39
Гост

Целта е някои конкретни дела да преминат към СГС,където много бързо ще им видят сметката….това е целта на закриването…

Drob4ev
Drob4ev
02 декември 2021 15:27
Гост

Ами и да махнат спецпрокурорите и да разкарат и цялото ВСС, сградата ще трябва на някого за нещо.

Дани
Дани
02 декември 2021 15:27
Гост

Пленумът да си гледа работата!

Хари
Хари
02 декември 2021 20:43
Гост

Обаче не винаги го прави.