Христо Георгиев беше избран за втори мандат като окръжен прокурор на Благоевград, а Районната прокуратура в Костинброд също вече има шеф и това е Диана Спасова. Тези два кадрови избора направи днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Христо Георгиев беше избран с девет гласа „за“ и двама „против“. По време на представянето си той заяви, че е длъжник на колегите си, защото през първите пет години от управлението си не е предложил нито един прокурор за поощрение. Не го е направил, защото смята всичките си колеги за достойни и заслужаващи отличие.

Един от проблемите, върху които акцентира, беше различното натоварване в прокуратурата. Според него въпросът може да бъде решен с ръчно преразпределяне на дела, но доколкото има правила за прилагането на залегналия в чл. 9 от ЗСВ принцип за случайно разпределение, той ги спазва. „Да, преписките и делата се разпределят случайно, но не и равномерно“, каза Георгиев.

Друг проблем са неприключилите с години дела. Над 5 години продължават осем производства, а над една година – 120. Именно свеждането на тази бройка до минимума ще бъде и един от приоритетите му през следващия мандат.

Христо Георгиев е един от малцината кандидати за административни ръководители, които имат по-различно мнение по отношение на реформата на съдебната карта. Попитан какво му е мнението за въвеждането на унифицирания модел, т.е. за окрупняване на районните прокуратури, Георгиев обясни, че трудно би проработил в района на Благоевград. По думите му, този модел няма да доведе до изравняване на натовареността на прокурорите. Освен това, в градове като Смолян и Кюстендил се намират местни структури на някои важни държавни органи като митници, например. Това ще доведе до проблеми в контактите с всички държавни институции на районния прокурор на бъдещата мегаструктура. Според него може би трябва да се въведе смесен модел на съдебната карта като се вземе най-доброто от двата предлагани миналата година – унифициран и диференциран.

В подкрепа на Христо Георгиев се изказаха Йордан Стоев и Пламен Найденов. И двамата казаха, че го познават лично, познават и работата му.

„Той е много добре подготвен юрист, което се дължи на дългогодишната му работа. За мен е отличен администратор, за което говорят и резултатите от предходния му мандат. Ползва се с уважението както на магистратите и служителите от Благоевград, така и от всички органи в Софийския апелативен район и от апелативната прокуратура в София. Христо Георгиев успя да набележи проблемите и предизвикателства в района на ОП-Благоевград. Има професионално виждане за всички проблеми, показал е, че може да носи отговорност и да намира решение на проблемите, изказва лично мнение, без да се притеснява. Ще го подкрепя, защото смятам, че ще се справи с предизвикателствата, както се е справял и досега“, заяви Йордан Стоев.

Пламен Найденов добави, че окръжната прокуратура в Благоевград е била една от най-натоварените в страната, но и с най-голям брой неприключили досъдебни производства. Административните ръководители Елка Атанасова (до 2012 г.) и Христо Георгиев (до април 2018 г.) са тези, които са довели до „изчистването“ на голяма част от забавените дела в следствения отдел там, стана ясно от думите на Найденов. „Това се дължи на добрите организационни умения, които притежава Христо Георгиев. Той има добра комуникация с трите областни дирекции, митниците и граничните служби.  Като административен ръководител винаги е развивал колективния дух. Той има и богат професионален опит, бил е съдия и адвокат. Има поглед както вътре в прокуратурата, така и извън нея“, заяви Найденов.

А след това изрази надежда, че мнението на Георгиев за реформа на съдебната карта няма да повлияе отрицателно на становището на колегите му от Прокурорската колегия. „Това е тежък район, трудно проходим, високо планински. Трудно е осъществяването на комуникацията на самите прокуратури“, допълни Найденов в подкрепа на кандидата.

Обвинителят от Софийската районна прокуратура Диана Спасова беше единодушно избрана за шеф на Районната прокуратура в Костинброд.

Главният прокурор Сотир Цацаров я попита какви са мотивите ѝ да поиска от Софийската районна прокуратура да се премести на работа в Костинброд.

„Човек има нужда от промяна в професионален план, когато дълго време работи в една структура на едно ниво. Време ми е да премина в друга професионална роля. Костинброд няма да е проблем – нито като пътуване, нито че е извън София. Живях във Връбница, откъдето минават маршрутките за Костинброд. Имам пораснали деца, имам свободно време, което да отделям на работата. Когато има място, което е нежелано, проявявам любопитство какво може да се свърши там“, заяви Спасова.

Тя беше подкрепена за поста от главния прокурор и от Йордан Стоев.

Стоев обясни, че Диана Спасова е добър юрист, сериозно се отнася към работата и смята, че набелязаните от нея цели ще доведат до повишаване на качеството на прокурорските актове и дейност.

„Районната прокуратура в Костинброд е в тежко кадрово състояние. Най-после се намери кандидат за там. Чух отговорите за личната мотивация, които са твърде далеч от дежурната мотивация. Те бяха професионални и искрени“, каза на свой ред главният прокурор.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 юли 2018 16:46
Гост

Искренно се надявам, че г-жа Спасова ще помогне да разрешим по скоро наболелите проблеми в Костинброд.

Колега
Колега
18 юли 2018 16:49
Гост

Мисля, че е доста амбициозна. Освен това не всеки би се решил да отиде на място, където нещата не са уредени.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2018 16:07
Гост

Адмирации за избора на Христо Георгиев.

Прокурор
Прокурор
18 юли 2018 16:17
Гост

Изключителен професионалист! Сигурен съм, че ще работи все така за справедливото правораздаване, както и че ще даде всичко от себе си, за да улесни работата на колегите като им осигури равномерно натоварване.