Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор. Решението беше взето единодушно на днешното заседание на Пленума. Решението на ВСС ще бъде изпратено на президента Румен Радев, който трябва да издаде указ за освобождаването на Цацаров. Той самият не присъства на заседанието.

Оставката му беше последна точка от дневния ред, но правосъдният министър Данаил Кирилов помоли да бъде изтеглена като първа, защото след това трябва да напусне заседанието. Така и беше направено.

Изказвания по темата нямаше. Само представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че оставката се гласува и не се коментира.

След издаване на указа на президента за освобождаването на Цацаров, няма пречка новоизбраният обвинител №1 Иван Гешев да положи клетва и да встъпи в длъжност.

Вчера Народното събрание избра Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия. Веднага след това той депозира своята оставка като главен прокурор.

След заседанието Боян Магдалинчев заяви, че Висшият съдебен съвет вече е изпратило предложението за освобождаването на Цацаров. Очаква се следващата сряда да бъде официалната церемония по встъпването в длъжност като главен прокурор на Иван Гешев.

В отговор на въпрос как разчита отсъствието на Цацаров от днешното заседание, на което се гласува оставката му, Боян Магдалинчев заяви: „Това е негово решение. Вчеро той ни уведоми, че днес няма да присъства. Не го разчитам като негативен знак. Отношението му към съвета винаги е било позитивно“.

Ако иска да запази мястото си в съдебната система, Сотир Цацаров трябва да подаде заявление за това. Следващата сряда има заседание на Прокурорската колегия и има възможност за обсъждане и гласуване на евентуално подадено заявление. Цацаров може да запази мястото си във Върховната касационна прокуратура или в Пловдивския окръжен съд, където бе преди да бъде избран за обвинител №1.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев изрази съмнение дали предложените от правителството промени в НПК, с които се въвежда т.нар. фигура на „независим“ прокурор от Инспектората към ВКП, който да разследва главния прокурор, ще бъдат работещи.

„Колебая се дали е работещо по този начин, както е. Това е проект на кабинета. Нека видим какво ще приеме Народното събрание. Може да се приеме и в този вариант, друг е въпросът как трябва да бъде“, заяви Магдалинчев.

В отговор на въпрос доколко независим ще бъде този прокурор, който ще се избира от Прокурорската колегия, в която член е и главният прокурор, а останалите кадровици са негови бивши и бъдещи подчинени, Магдалинчев заяви следното: „Ако се приемат и други механизми, които биха могли да гарантират независимостта на този инспектор, може механизмът и да заработи“. На уточняващо питане дали инспекторът да не се избира от Пленума на ВСС или от Съдийската колегия, представлявщият ВСС добави: „Затова ви го казвам, може да е и този проект, но да е с допълнителни промени“.

Той каза, че Венецианската комисия отправя много препоръки, които са различни от това, което се предлага. Магдалинчев напомни, че в част от тях се препоръчват и промени в Конституцията. По думите му, за да се изпълнят, трябва да се съобрази чл. 158, т. 3 от Конституцията, според който само Велико Народно събрание решава въпросите за промяна на формата на държавно устройство и на държавното управление.

„Не мога да гадая доколко кабинетът ще се съобразя с тези препоръки“, коментира Магдалинчев.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Радост
Радост
18 декември 2019 15:59
Гост

Все добри новини. Аферим

Срамота
Срамота
18 декември 2019 16:00
Гост

Надявам се, че това е ирония. Иначе – да, ще видим сега Гешев ще работи ли или само ще приказва, каквато е кариерата му досега.

м. ш.
м. ш.
12 декември 2019 16:33
Гост

Quo vadis, domine? На кого ни оставяш? От днес насетне Одата ан радостта ли ше звучи?

Хр. Хр.
Хр. Хр.
12 декември 2019 11:19
Гост

Поне една кошница цветя да бяха подготвили

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 10:57
Гост

Как така никой не се е изказал. Аз очаквах, че даже някои ще проронят сълзи.

Rosen
Rosen
12 декември 2019 10:55
Гост

Не смеят да гъкнат, също като вчера в парламента.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 10:55
Гост

Явно за Кирилов най-съществената част от заседанието е оставката на Цацаров, за която се знаеше, че със сигурност ще бъде приета.

Фред
Фред
12 декември 2019 11:36
Гост

Той няма да им се обяснява на тях

goodbye
goodbye
12 декември 2019 10:54
Гост

I say goodbye, but says hallo e положението

Пинко
Пинко
12 декември 2019 10:54
Гост

A той скромен, скромен…

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 10:49
Гост

Резонна процедура. Нямаше начин да не я приемат.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 10:48
Гост

Иде Гешев. Радост, слънце.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 10:45
Гост

Цацаров присъства само като го назначават. Но не и като го освобождават.