Всички ресторанти, заведения за бързо хранене (да могат да предлагат само храна за вкъщи), нехранителни търговски обекти и молове да бъдат затворени от 27 ноември до Коледа. Университетите, училищата, детските градини и яслите също да се затворят, а студентите и учениците да минат на дистанционна форма на обучение.

Да се спрат всякакви колективни спортни мероприятия, семинари, конгреси, културни, развлекателни и частни тържества. Да продължи забраната за работа на нощните заведения, дискотеките и баровете.

Аптеките, дрогериите, хранителните магазини, банки, застрахователни дружества, доставчиците на платежни услуги и пощите остават отворени.

Забраняват се вътрешните и външните екскурзии.

Такива мерки срещу разпространението на коронавируса ще предложи здравният министър Костадин Ангелов на Министерския съвет, като се очаква те да бъдат обсъдени в сряда.

Те идват след като България стана първа по смъртност от COVID-19 в Европа (коментар по темата можете да прочетете тук).

„Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Дори да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Само живи и здрави хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи“, каза Ангелов.

Той заяви, че категорично няма да има КПП-та, каквито бяха въведени по време на извънредното положение през пролетта. „Тази мярка е доказала своята неефективност във времето„, посочи здравният министър и подчерта, че от нея има смисъл при клъстeрно, но не и при дифузно разпространение на заразата, каквото е в момента.

Костадин Ангелов заяви, че ще предложи и удължаване с четири месеца на извънредната епидемична обстановка – до март 2021 г. Преди министърът да обяви предложенията, шефовете на големите болници в София представиха данни за критичното положение с пациентите и липсата на достатъчно лекари.

„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. Но преди да съм министър на здравеопазването, аз съм лекар. За мен най-важното е опазването на живота на хората и съм готов да поема всякаква отговорност и риск. Много колеги лекари са болни, много колеги починаха, изпълнявайки своя дълг. Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията им в името на живота на пациентите им. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата“, каза Ангелов.

Според него първите резултати от новите мерки, ако бъдат приети, трябва да се проявят след осед дни, но трябва поне месец, за да дадат ефект върху нивото на разпространение на вируса. Надеждите на министъра и на щаба са за Коледа ограниченията да бъдат отхлабени, ако обстановката го позволява.

„Ако мерките дадат резултати ще направим всичко възможно за Коледа да обмислим отхлабването им. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след около 21 дни. Такива са данните на науката. Искам да дадем на системата поне месец, за да можем да направим нова оценка около Коледа и да ограничим заразата“, каза още Ангелов.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с него, членовете на оперативния щаб и шефове на болници. По време на разговора министър-председателят заяви: „Винаги на първо място е стоял живота и здравето, с нито една мярка не трябва да прекалим. С нито една мярка не трябва да тревожим хората. Защото обездвижването, стоенето вкъщи, чисто на психиката им влияе. И трябва да можем да обясним защо тези, които са здрави защо пак трябва да спазват, защото са приносители. Това трябва вие да го обяснявате и да успокоявате хората, целият свят е в тази пандемия„.

69
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Оръжията за масово унищожениe трябва са някъде
Оръжията за масово унищожениe трябва са някъде
24 ноември 2020 9:43
Гост

Нищо от случващото се не е свързано с вашето здраве, а с изпълнението на вече не толкова скрития план – the Great Reset.
Официално от правителствения сайт: Статус на COVID-19
“Считано от 19 март 2020 г., COVID-19 вече не се счита за инфекциозно заболяване с високи последици (HCID) във Великобритания.“
https://www.gov.uk/guidance/high-consequence-infectious-diseases-hcid?fbclid=IwAR3awA0EBQg8BQuhZf11u1rGiuwC2n–MqP0IvYcrnktpjfs-wm0dmEWkak
“Португалският съд постановява PCR тестове „Ненадеждни“ и карантините „Незаконни“
Важно юридическо решение е изправено пред тотално затъмнение на медиите в Западния свят.
“https://off-guardian.org/2020/11/20/portuguese-court-rules-pcr-tests-unreliable-quarantines-unlawful/

оперативни методи
оперативни методи
23 ноември 2020 21:44
Гост

‘бах каква готина картинка на короната са сложили горе:) Иначе схемата ясна- засилва се паниката, чували с трупове, умиращи на всеки ъгъл. После локдауни, двоен кеф- хем затапваме устата на простестиращите, хем издрусваме едрия бизнес, за да няма локдаун. Накрая се появява добрата Тиква, след като е събрал бонусите. И е наточил джоба и за европейските бонуси- много ковид, много пари от Европейския съюз. И благо казва, как го боли за народа и отменя локдауна, как може някакви мръсници от неговото правителство да предлагат такива неща! Създава проблем и го разрешава. Е, плаща малко и на тролчета да засилват истерията,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:54
Гост

За плащанията към НАП за осигуровки и по ЗДДФЛ/ЗКПО няма ли да се въведе локдаун?

Оръжията за масово унищожениe трябва са някъде
Оръжията за масово унищожениe трябва са някъде
23 ноември 2020 20:51
Гост

Целта на този false flag SPYOP (COVID-19) е да се разруши досегашния икономически модел за да се наложи Четвъртата индустриална революция. Това ще стане като се докарат хората до така наречения “универсален доход“ който впоследствие ще бъде опростен в замя на отказването от всякакви права върху частната собственост и личната непрекосновенност. Всичко това е част от така наречените Цели за устоичиво развитие на Agenda 21 – вече Agenda 2030. (WEF by 2030 You’ll own nothing, have no privacy, and you’ll be happy.) // Науката не следва обективните доказателства, а политическия zeitgeist. “Три топ медицински списания, the Lancet, the New England… Покажи целия коментар »

Оръжията за масово унищожениe трябва са някъде
Оръжията за масово унищожениe трябва са някъде
23 ноември 2020 21:20
Гост

“От всички тирании, тиранията искрено упражнявана в полза на своите жертви, може да бъде най-потискащата. По-добре би било да живеем под разбойнически барони, отколкото под всемогъщи морални вмешатели. Понякога жестокостта на разбойника барон може да заспи, неговата лакомичност може в даден момент да се насити; но тези, които ни измъчват за наше добро, ще ни измъчват безкрайно, защото те го правят с одобрението на собствената си съвест. “ ~ К. С Люис “Of all tyrannies, a tyranny sincerely exercised for the good of its victims may be the most oppressive. It would be better to live under robber barons than… Покажи целия коментар »

Оръжията за масово унищожениe трябва са някъде
Оръжията за масово унищожениe трябва са някъде
24 ноември 2020 12:29
Гост

Бивш парламентарен съветник на германския Бундестаг, Себастиан Фрибел, напусна германския парламент, за да разкрие скритите планове зад Covid-19 и the Great Reset, за които повечето хора в Германия и други страни все още не са наясно. Себастиан, Gott schütze Dich! „Бъдещата форма на нещата“ 17 ноември 2020 г. Актуализирано на 19 ноември 2020 г. https://lockdownsceptics.org/the-future-shape-of-things/ Извадка: „Цифрови компании и правителства по целия свят Финансовите и цифровите групи създават архитектура за глобално наблюдение -Проектът се подкрепя от Фондация Рокфелер, Google, голямата банка JP Morgan, финансовата група BlackRock и представители на ООН.12 Целта на участващите институции и компании е да насърчат всички… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:33
Гост

И този сайт стана causa perduta. Напълни се с нехранимайковци и сподвижници на Йоло Денев!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:34
Гост

Отдавна е така. Наводниха го с с клонинги един-двама гербави тролове.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:38
Гост

Здравейте, фенове на Мими Виткова!!!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 21:05
Гост

Така е. Тия бледорозовите до каквото се докоснат – изсъхва.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 8:40
Гост

И странно как водачи им станаха Корнелия, Гечев, Овчаров, Свиленски, Радев? Срамът е на задна линия!

Аделина Владимирова
Аделина Владимирова
23 ноември 2020 20:01
Гост

Какво ще стане със запорите… банките и ЧСИ..са като хиени.. всичко взимат..

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:08
Гост

Ако затворят пак всичко, ще пострадаме всички, които сме с юридически професии в частния сектор- адвокати, ЧСИ. нотариуси. . Вярно, в различна степен, но все сме зависими от гражданския оборот. Ама данъчните ще си търсят тяхното.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 19:10
Гост

Удължаване на извънредната епидимиологична обстановка с 4 месеца искал здравния пайтак, това случайно ли приключва с изборите? Гледам герберастки изцепки и насаждане на апокалиптични сценарии по телевизията.. Милиарди от ЕС се предвиждат, за опраскване.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 19:18
Гост

Да, класика в жанра. Ганьо да се докопа до келепира.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 19:28
Гост

Хайдеее, пак няма ковид и световната конспирация те блъска, ли блъска в главицата! Май като малък са те опрасквали често?

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 19:31
Гост

Защо му обръщате внимание на този келеш? Явно е от тези, които си гориха маските. Сега се е заврял на кучето в … и си хейти. Малоумник!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 19:40
Гост

Правилно, няма никаква конспирация, причините за тази упорито насаждана истерия с ковид-19 е на повърхността- нарича се ПАРИ. Ама де толкоз акъл..

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:03
Гост

Вероятно за това в Англия, Франция, Гърция има локдаун, а тука все парите са ви в главата!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:10
Гост

Да, а да си видял някъде в новинарските сайтове да показват ежедневните, и то доста многобройни, протести в Англия, Франция и другите страни, тролче? Защо ли, защото локдауна е много полезен? Тичай в гебр за стотинките.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:16
Гост
Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:24
Гост

Дааа, те германците са по-прости от някои умници тук!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 19:33
Гост

Теб и като голям май те опраскват, не ти е дошъл акъла, или си на хонорар? И корона има, и болни има, но нито са толкова много, нито пък толкова починали.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:09
Гост

Уникално тъпо, типично хейтърско, недомислено, изпаднало зад борда, несъстояло се, неграмотно, непрофесионално, комплексарско, провинциално, явно тролско изказване! Докога такива несретници и непрокопсаници? Все мърморене и мрънкане, винаги недоволство, всеки път гледане в канчето на другите! Докога, бе аматьори?

анонимен
анонимен
23 ноември 2020 20:03
Гост

Кой е казал, че няма Ковид, трол недорасъл?

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:11
Гост

https://www.youtube.com/watch?v=A1adIlvE2qc Такава ви е цялата работа!

Джони
Джони
23 ноември 2020 20:14
Гост

Стига си плакал вече.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:13
Гост
Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 22:44
Гост

Дразни ли те, че са горили маски?

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 18:53
Гост

Подкрепям! Да затворят МС, Парламент, НАП, МВР, Митници. Там има мноооо ковид. Пълен локдаун. И без да вземат заплати повреме на локдауна.

Stratiev
Stratiev
23 ноември 2020 18:13
Гост

Не знам защо се мотаха до сега? Защо? За да нарастнат много случайте ли?Безотговорност. Не за друго, а защото смятат, че като има много случай и ще спрат мрънканиците, че ни затварят защото искат да ни ограничат от протести. Е това няма да стане и при 10 000 нови случая на ден. Тия келеши на площада ходят без маски. Така се отличавали. Страхотно за дните на пандемия. Да се отличим с това, че не носим маски и си плюем масово в лицата! После тоя дето е събирал плюнки на площада ще дойде в магазина да си купи ядене и ще… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 18:20
Гост

Сега ще минат рекетьорите от ГЕРБ да съберат лепта от бизнеса- хипермаркети, молове, за изборите. С тия мерки тях стряскат. А после добрият Боко ще каже- е, няма нужда толкоз тежки мерки (като постъпят вноските). Ама ни на Боко, ни на платените като тебе им пука за това, че такова затваряне ще направи и без това бедния дребен бизнес и обикновените хора още по-бедни. Аман от ковидиоти!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 19:35
Гост

да, бе! То ковид си няма! Ти си лягаш и ставаш с Бойко и гербаджиите. Съмнително взе да става!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 19:50
Гост

Съмнителен си ти, ту анонимен, ту Stratiev, ту нещо друго.. с еднаква теза. И с каква любов пишеш „Бойко“. За днес заработи ли с коментари?

анонимен
анонимен
23 ноември 2020 20:36
Гост

Не хранете мръсния трол. Не мога повече да търпя селските му псевдоюридически коментари, дошли от “Правен свят” или някой друг лайномет на Пеевски.

Ламби
Ламби
23 ноември 2020 22:03
Гост

Как да не го нахрани човек, с такъв хъс пише за Тиквата и герберастите, като ги нарича Бойко и Гербаджии. Явно е добър прогерберастки фелационист, осребрява.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 18:13
Гост

Правителството и парламента да затварят, не да вземат хляба на хората. Изкуствено завишени бройки, масова истерия, а зад паравана- гербавите да приберат милиардите от ЕС за ковида.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 18:11
Гост

Справедливо е и нужно!

Ламби
Ламби
23 ноември 2020 22:04
Гост

Нужно е да си запазиш час при психиатър.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 18:08
Гост

Не трябвало да се обезковояват хората. А статистиката не е ли достатъчно обезпокоителна?

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 18:11
Гост

Стъкмистиката, по-точно.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 18:07
Гост

Е А група свърши ли бе? Ай ше ви….
„Мач искам да гледам, мач да гледам БЕЕЕ ЕЕЕЙЙ> АЗ РАБОТА, ТРААА и мач да гледам!

Тодор Р
Тодор Р
23 ноември 2020 18:06
Гост

Подкрпеям вземането наспешни мерки!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:25
Гост

„Наспешно“ си го „подкрпнейнал“. Работиш бързо май 🙂

Gerova
Gerova
23 ноември 2020 18:06
Гост

Перефразирам песен
Хейтъра шА кажИ, че е заради протестите!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:26
Гост

ПерЕфразирай, перЕфразирай.. тролски истории, един с хиляда имена.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 18:06
Гост

МАЛКО Е! ОЩЕ ТРЯБВА!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 18:04
Гост

Хора, в никакъв случай не теглете бързи кредити! Вижте какво написаха Lex.

Читател
Читател
23 ноември 2020 18:06
Гост

Добре, че lex.bg го написаха и затова вероятно няма да влязат в сила неустойките. Но това не означава, че трябва да взимате бързи кредити и при сегашните условия.

плащаййййй
плащаййййй
23 ноември 2020 18:03
Гост

Локдаун да! Но с КОМПЕНСАЦИИИ ВЕДНАГА ЗА БИЗНЕСА! Не да ми раздават предизборно детски и на милионерските деца

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 18:02
Гост

Напълно очакван развой. След като още пролетта ме предприеха действия

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 18:43
Гост

Предприеха, предприеха, надуха изкуствено ковидираните. Ех, сладка пара се чака от ЕС.

Фирма
Фирма
23 ноември 2020 18:00
Гост

Айде крадливото правителство, ако обича, да се забърза с грантовете за малкия бизнес, защото вече сме на умиране. Не може да ни затварят, а да не ни подпомогнат.

Колега
Колега
23 ноември 2020 18:02
Гост

Колега, не се надявай много, то и да ти дойде помощта, може да се окаже късно. Аз например нямам служители и не мога да се взема помощ по 60/40. ще те трябва да се оправяме сами.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 17:59
Гост

Като скочиха случайте до максимума и се сетили да се побарат

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 17:59
Гост

Време беше!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 17:58
Гост

Супер

Euro
Euro
23 ноември 2020 17:40
Гост

Локдаун незабавно, за да не изкараме черни празници и още по -черни януари и февруари. Но и строг контрол за спазване на мерките трябва. А не уж затворени заведения, на които затова всички плащаме, да си работят, че и да наглеят. Да заключват стотици хора вътре при проверка??? Че това си е престъпление по НК.

Костов
Костов
23 ноември 2020 17:38
Гост

Надявам се, че поне няма да върнат безумните КПП-тата.

Сава
Сава
23 ноември 2020 17:37
Гост

Ей, тоя мухльо Бойко най-после се реши. Явно положението е много, много страшно, щом рискува политическата си кариера.

Име
Име
23 ноември 2020 21:29
Гост

Колко любвеобилно пишеш „Бойко“, а преди него слагаш „Мухльо“. Ама че пропагандни герберастки похвати, уж го критикуваш, а му ближеш краката. Жалък си. Пропаганда за олигофрени.

Мика
Мика
23 ноември 2020 17:35
Гост

Дано не ни затворят и за Коледа, че ще полудеем!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 17:34
Гост

Всички страдаме, заради идиотите, които не спазват никакви мерки и се смеят на вируса. И го разпространяват и заради тях умират най-беззащитните.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 21:57
Гост

Ти страдаш от ковидиотия.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 17:33
Гост

Ужас, работа от вкъщи, с деца вкъщи и не можеш и да отидеш да се разтушиш в мола.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 18:11
Гост

Да ви имам проблемите.

Човек
Човек
23 ноември 2020 17:31
Гост

Проблемът не е в мерките, а в спазването им и кой ги контролира.

Chuх
Chuх
23 ноември 2020 17:31
Гост

Браво! Закъсняла мярка обаче.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:57
Гост

Закъсняло ти е умственото развитие.