Всички дейности на закрито ще се извършват само при зелен сертификат и осигурен контрол на входа от организаторите на съответното събитие или дейност. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров, а мерките бяха разписани в заповед, която министерството публикува по-късно (виж тук). Тя влиза в сила в 00,00 часа на 21 октомври 2021 г.

Зеленият сертификат доказва завършен цикъл на ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR тест от последните 72 часа или антигенен тест от последните 48 часа.

Той ще се изисква за персонал и присъстващи в заведения, хотели, фитнеси, кина, театри, музеи, всички спортни зали, както и молове и магазини с площ над 300 кв. м. Кацаров изрично посочи, че публика за всички спортни събития ще може да се допуска само със сертификат.

Той ще е задължителен и за болниците и старческите домове, където ще бъдат преустановени и свижданията.

Ограниченията няма да важат за институциите, които предлагат административни услуги, за банките, аптеките, хранителните магазини и градския транспорт.

Ако на 14-дневна база в общината има над 750 заболели на 100 000 население – няма да се учи присъствено. „Ще бъдат разглеждани училищата по общини“, подчерта министърът.

Ако заболеваемостта е от 500 до 750 души на 100 000 население – половината паралелки ще учат присъствено и ще се редуват всяка седмица с другите, които са онлайн.

В университетите ще се учи присъствено само със зелен сертификат.

Министър Кацаров обеща и засилен контрол за проверка на сертификатите и за издаването им от лабораториите.

„Задължаваме контролните органи при груби или системни нарушения да изпратят сигнал до прокуратурата за търсене на наказателна отговорност“, каза още здравният министър и добави, че ако и с тези мерки не може да бъде овладяна ситуацията, следващата стъпка вече ще е налагане на пълен локдаун. По думите му трябва да минат поне две седмици, за да се види ефектът от ограниченията.

Зелен сертификат няма да се изисква само за децата под 18-годишна възраст.

81
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 октомври 2021 9:27
Гост

Най-после малко разум от това правителство. Браво! Даже закъсняхме с този сертификат. Така се прави като народът няма акъл да се ваксинира.

Katnis
Katnis
20 октомври 2021 15:01
Гост

Защо подвеждате хората с това преписано от други сайтове заглавие? Не е вярно, че за всички „дейности на закрито“ се отнася това. В Заповедта е посочено точно и изчерпателно за кои обекти и дейности става въпрос. Има редица такива, които се осъществяват също „на закрито“, но без провеждане на подобни забрани. Знам, че поръчката е да се набоде и тукашното население,че нещо България изостана със предаване на единици към общото стадо за експерименти, но не всеки блее и не чете. Да, има такива, които като същински добитък ще се втурнат сега към пунктовете, да не им избяга кафето и чорбата,… Покажи целия коментар »

Йозеф Коен
Йозеф Коен
20 октомври 2021 14:29
Гост

Що не ваксинирате цялата държ. администрация с подопечните и ведомства От раз са над 2,5 млн. без клиентите защо не въведете изискване за книжка, МПС регистрации и тн да е ваксина.Забранете им да работят без ваксина на всеки 6 месеца и им спрете заплатите.Защо е това церемонене с държавни хрантутници няма друг начин да постигнем нужният % освен тези държавно административни инфантили да бъдат масово принудени да се ваксинират заедно с останали дундуркащи всякакви превозни средства!

Vivere
Vivere
20 октомври 2021 15:03
Гост

Фашисте, а бегай сега в чистите диктатури – Италия например, направи си фланелка с образа на Мусолини и го целувай през пет минути. Сложи си една икона на игла над кревата до противогаза и се кланяй там на килимчето на половин час, надупен на запад, откъдето изгрява твоя господ! Дано се успокоиш. Ака като гледам – и с десетата игла нямада стане. най-много още да ти се влоши и без друго незавидното положение.

Панайот
Панайот
20 октомври 2021 10:57
Гост

Вместо да се приемат заповеди, противоречащи на Конституцията и на няколко закона, не е ли по-добре наличните ваксини да получат официално разрешително за употреба на територията на Р.България от Изп.агенция по лекарствата, да се предприемат законови промени за включване на ваксините срещу Ковид в задължителния имунизационен календар и да се създаде необходимата организация за започване на задължеителна ваксинация на населението?

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2021 11:22
Гост

По-добре е. Проблемът е, че законови промени се предприемат след обществено обсъждане и от демократично избрани представители. А това е несъвместимо с тоталната липса на информация и аргументи в полза на подобни ограничения (които са 100% политически и нямат никаква вързка с медицината). С две думи, никой не може да обясни малоумните „мерки“ и колкото по-малко се обсъждат, толкова по-добре. Затова се прави тази безпрецедентна гавра с правовия ред, от която няма връщане назад.

Сотир
Сотир
20 октомври 2021 10:53
Гост

Като се грижат толкова за здравето ни, защо не пуснат повече автобуси. Днес бяхме натъпкани като сардини. Маски ли?Господ да ни пази.

Гестапо
Гестапо
20 октомври 2021 10:54
Гост

Ти не разбра ли, че имат ваксини, на които им изтича срокът. За това намериха начин да ни принудят.

някой си
някой си
20 октомври 2021 10:24
Гост

Цитат: „По тези съображения и на основание чл. 58, пар. 3, б. „б” от Регламент (ЕС) 2016/679 във вр. с чл. 10а, ал. 1 от Закона за защита на личните данни, Комисията за защита на личните данни изразява следното СТАНОВИЩЕ: Към настоящия момент националното ни законодателство не регламентира разширеното използване на лични данни от Цифровия COVID сертификат на ЕС за цели, различни от улесняването на правото на свободно движение в Съюза по време на пандемията от COVID-19 и само в рамките на определения от Регламент (ЕС) 2021/953 срок. Въпреки това и с оглед необходимостта от спазване на заповедите на министъра… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2021 10:41
Гост

Какъв баланс трябва да се осигури при изпълнението?!?!??!?!?! В единия случай става въпрос за регламент, който има пряко вертикално и хоризонтално приложение и примат над националното законодателство. В другия случай става въпрос за нормативен акт, който нарушава конституцията и международни договори, който е приет от некомпетентен орган при безобразно нарушение на процедурата и принципите на приемане на нормативни актове…

някой си
някой си
20 октомври 2021 11:05
Гост

Ами в МЗ нямат ли юридически компетентни лица, поне да съобразят какви правни последствия би имала една такава заповед. Как обикновен човек да има вяра в здравните органи, като те с всяка тяхна заповед за мерки и ограничения творят поредния хаос.

Хронология
Хронология
20 октомври 2021 8:04
Гост

Връзката зелен сертификат я правете с посещението на Тимерманс и плана за възстановяване. Изводите може всеки да си ги формира

Кинчето
Кинчето
20 октомври 2021 4:00
Гост

Абе имаме там едни инжекции с изтичащ срок да отикаме….

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2021 0:48
Гост

Не помня да съм учил, че някой министър може да суспендира конституцията със заповед. Не знам как да бъда юрист след подобна гавра…

Съдия
Съдия
20 октомври 2021 8:01
Гост

Някой административен съд ще ти обясни. Те суспендират всичко. Бизнес, нищо лично.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2021 11:25
Гост

Интересно ми е какво ще обясни съдът. От една страна, съдът няма да си позволи да обяви тези безумия за нищожни, от друга – всеки съдия ще трябва да си изхвърли самоуважението и дипломата, за да се преструва, че това е по някакъв начин законно.

Паладин
Паладин
20 октомври 2021 0:04
Гост

Сега е видно какви магарета ни управляват.Да,това е фашизъм и тези министри трябва да бъдат съдени или лишени от гражданство.

Виктор
Виктор
19 октомври 2021 23:43
Гост

Тези продажници пропускат нещо много важно. За да изпълняват хората заповедите, дори да са незаконни и противоконституционни, държавната администрация трябва да се ползват с някакво доверие. Такова няма. В тази връзка, не възнамерявам да се съобразявам с нищо, което идва от там. С нито едно от ограниченията. Роб няма да ставам. Нито пък някой ще ме прави на идиот. Защото това не са никакви мерки с измислената пандемия. Ще затвориш културни мероприятия, молове и ще ограничиш достъпа до ресторанти и в същото време това няма да важи за редица места, където харата са един върху друг в някои случаи. Такова… Покажи целия коментар »

Биснес-Общ.Поръчки
Биснес-Общ.Поръчки
20 октомври 2021 14:39
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
LSSAH
LSSAH
19 октомври 2021 23:26
Гост

Ще ми ограничават правата заради шепа хипохондрици. Тая няма да я бъде!

Бандита
Бандита
19 октомври 2021 22:28
Гост

Най- накрая! Най- накрая прилагат мерките не за всички а само за тези които са все още без ваксина. Вече не ограничаваме хората които са взели нужните мерки.

You
You
19 октомври 2021 23:01
Гост

А до скоро не вярвах, че ваксинираните давали и ментална фира…..вярвам вече….

Синоптик
Синоптик
20 октомври 2021 10:55
Гост

Тепърва ще видиме какви са страничните ефекти.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 21:22
Гост

Чисто изнудване и това ми било свобода на избиране с ваксина или не.

Лелка Зелка
Лелка Зелка
19 октомври 2021 20:24
Гост

Ваксинирането е доброволно, ама ако не се ваксинираме ще ни ограничат някои права? За да ми ограничат правата би трябвало аз да не съм изпълнил някое мое задължение, т.е. да е трябвало задължително да го сторя. Да, ама ваксинацията е доброволна … Малко да работа ми прилича на изнудване и на помен с чужда пита, щото аз няма съм допхснат да правя оборот на търговци, които нямат общо с издаването на заповедта. Абе, объркана работа!

Бандита
Бандита
19 октомври 2021 22:30
Гост

Всъшност никой не ви ограничава. Представете си че ни затварят отново, но просто хората които са ваксинирани имат много по- малък шанс да се разбоплеят, затова за тях не е нужно да бъдат прилагани ограниченията. Елементарно е

&&&&&&&
&&&&&&&
19 октомври 2021 23:03
Гост

Прецакан, омацал си цялата тема с изпляскване тук и там.

Кинчето
Кинчето
20 октомври 2021 4:06
Гост

Елементарен си ти. В болници и по колективите е пълно с болни инжектирани. И не карат по-леко. Зависи. Въпрос на организъм е изцяло. Зараза разпространяват наред с останалите. Точно толкова опасни за света и себе си са като другите.
При това положение да се изнасилват хора за участие в медицинскити опити е престъпно.
А точно това се прави.
Поръчката е да се инжектира болшинството от населението.
Защо – ще се види след време.

Бандита
Бандита
20 октомври 2021 11:08
Гост

Мн се радвам че няма да се засичаме по барове и ресторанти ❤️

XXL
XXL
20 октомври 2021 15:20
Гост

Те скоро така или иначе ще фалират, та няма и как, наистина.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 20:07
Гост

През октомври 2020 г. нямаше ваксини и имаше по 2500 обявени случая дневно. През октомври 2021 г. има повече от 1 милион ваксинирани българи и по 4000 обявени случая дневно. Въпрос: кого и от какво пази тази ваксина.

Geleto
Geleto
19 октомври 2021 21:27
Гост

Ваксиниран съм, но дали пази или не и аз не знам. По-голямата заболеваемост, обаче, май се дължи просто на Делта варианта.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 19:37
Гост

Национал-ковидиотизма ли ще строим? Зиг хайл!

Додо
Додо
19 октомври 2021 21:16
Гост

Ама трябва като във Франция да излезнем на протест. Тези ще ми нарушават конституционните права. Друг път.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 19:13
Гост

Към 12.07.2021 г. страната ни разполага с 1 695 552 дози от ваксината на Pfizer-Biontech, 224 500 дози от ваксината на Moderna, 690 650 дози от ваксината на Astra Zeneca и 172 010 дози от ваксината на Janssen, съобщава Министерството на здравеопазването в отговор на запитване на OFFNews.

Срокът на 70% от тези количества ще изтече най-късно в края на октомври, а 94% от всички налични сега ваксини ще са негодни до края на годината. ТЕ ТОВА БИЛО ТО

Заки
Заки
19 октомври 2021 21:18
Гост

Aaaa, къде е бил ключът от палатката.

Blondesa
Blondesa
19 октомври 2021 18:46
Гост

Малий, сега къда да ида, та да ми ударят една ваксина? Как ще си пия кагето в мола!

Blondesa
Blondesa
19 октомври 2021 18:47
Гост

Пардон- кафето.

Доктор Пол
Доктор Пол
19 октомври 2021 18:50
Гост

При първият срещнат ветеринар. Има промоция на ваксини за кози. Ама първо не е зле да си смениш цвета на косата.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 19:36
Гост

Както си си смени пола ли, докторе?

Не ме трийте
Не ме трийте
19 октомври 2021 18:42
Гост

Егати поръчковата шушумига!

Офталмолог
Офталмолог
19 октомври 2021 18:44
Гост

Споко, бе! Той е просто шушка, която мига. На парцали обикновено. Това не е обида.

Warrezz
Warrezz
19 октомври 2021 18:40
Гост

В моловете също се предлагат административни услуги.. Банки, аптеки и т.н,демек сега аз за да влеза до изипея на мола, трябва да си направя тест, ебати тъпотия та….

кдкекдкд
кдкекдкд
19 октомври 2021 18:36
Гост

те в болниците хората са без маски, та на стадиона…

Никола
Никола
19 октомври 2021 18:33
Гост

Дискриминация.
Администрация без зелен паспорт,а заведенията да имат.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 18:15
Гост

УЖ герберастите не са на власт, а герберастлъците си вървят..

Лесло
Лесло
19 октомври 2021 18:40
Гост

По- заразни са от чумата.

dfghjkl;
dfghjkl;
19 октомври 2021 17:59
Гост

Слуга на мафията и българский Юдо, пак ще им мине гаранционният срок на инжекциите ви. Няма да ви се получи. Повече българи не са евробезгръбначните подлоги на фармамафията.
Лично аз няма и да стъпя на място, на което ми искат да си поставя жълта звезда на ревера /“зелен“ паспорт в джеба – все едно е/.

Чочо
Чочо
19 октомври 2021 17:40
Гост

Поредната му малоумна заповед.

Хари
Хари
19 октомври 2021 17:39
Гост

Тоест- трябва да си пробутат ваксините, за да не им изтече срока на годност.

Димитров
Димитров
19 октомври 2021 17:34
Гост

Много разумни мерки. Това трябваше да се направи отдавна.

Лектър
Лектър
19 октомври 2021 18:16
Гост

Ти първо трябва да мислиш, а после да пишеш.

Nina
Nina
19 октомври 2021 16:43
Гост

Това решение е плод на фригидната политика на Кацаров и цялото МЗ след назначаването на служебния кабинет. Ние си пазим процентите ваксинирани от както Ангелов беше на власт. Този създаде хаос!

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 16:41
Гост

А в същото време Орбан ваксинира цялото население и забрани Коронавируса!

cvbn
cvbn
19 октомври 2021 18:00
Гост

Не лъжи, измекяр, никой в Европа нищо не е забравил. И ги набодоха насилствено, и продължават да ги доят.

Николев
Николев
19 октомври 2021 16:41
Гост

Понеже Българина е един тъп инат,, сега ще си патим. Докато Европа се отваря и забравя за вируса.

Хари
Хари
19 октомври 2021 17:35
Гост

Не можеш да обясниш на някои хора че поне трябва маски да носят.

Warrezz
Warrezz
19 октомври 2021 18:42
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Medieval
Medieval
19 октомври 2021 16:41
Гост

През пролетта се предлагаше някъде по фейсбук персонала в заведенията да е ваксиниран и тогава една кръчма да отвори – маса народ скочиха против това предложение. Не помня на кого беше. На някакъв потребител в мрежата, не е било на организация или нещо такова. Сега точно това се случва и се случва мирно и тихо. Ще работиш ако си ваксиниран и ще пипаш храната на хората ако си ваксиниран. Е? Сега защо може? Защото тогава всички бяха на нож против ваксините. Защото цялостно българина е на нож!

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 16:39
Гост

Определено мисля, че може да се ваксинира по-голяма част от населението на България и така също да спрем да се тревожим за този вирус!

Димо
Димо
19 октомври 2021 17:37
Гост

А страничните ефекти…

кдке
кдке
19 октомври 2021 18:39
Гост

кой точно? на 4 милярда ваксинирани в цял свят

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 19:40
Гост

Ай сиктир бе, ковидиот, тия 4 милЯрда ли ти пуснаха като число, от ГЕРБ?

анонимен
анонимен
19 октомври 2021 16:39
Гост

Браво! Крайно време беше „чакащите“ да бъдат побутнати.

Саливерстров
Саливерстров
19 октомври 2021 16:34
Гост

Честито им на антиваксърите. Тези сектанти и болни мозъци нека живеят в мизерия и изолация.

Georgi
Georgi
19 октомври 2021 19:55
Гост

Koi e sektantant fascist takuv

NikUlae
NikUlae
19 октомври 2021 16:34
Гост

Аз не се страхувам. Информирах се и се ваксинирах.

Georgi
Georgi
19 октомври 2021 19:53
Гост

Bravo zlaten medal li da ti zadam

Кинчето
Кинчето
20 октомври 2021 4:12
Гост

Не, стиска плява му е достатъчта.

мхм
мхм
20 октомври 2021 10:14
Гост

Напротив, Вие се страхувате от коронавируса, а аз се опасявам от последствията на ваксините, поради заболяванията ми- автоимунни от над 30 години и текущи последици от изкаран коронавирус- тромбоза, която лекувам. Защо Вашият страх да е с приоритет пред моя

Пепшев
Пепшев
19 октомври 2021 16:33
Гост

Честито. И мерките ще са още по-сериозни, не за друго, а защото масово сме спрели да се ваксинираме и сме заровили глави в пясъка. Ама задните ни части са на показ.

Warrezz
Warrezz
19 октомври 2021 18:43
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 19:41
Гост

Твоята задна част кой я употреби- файзер, модерна?

Руменов
Руменов
19 октомври 2021 16:33
Гост

Това можеше да се избегне, ако българина нямаше комплекси и конкретно комплекс за малоценност. В резултат на последния той смята, че точно той е най-важен на света и поради тази причина Бил Гейтс ще го чипира за да го следи как ходи по голяма нужда, а после и ще го убие. Защото това е тъжно. Но това кара българна да се чувства значим на подсъзнателно ниво. И това не го казвам аз, а уважаван психолог в страната.

Flarken
Flarken
19 октомври 2021 16:32
Гост

Събитие или дейност да разбирам значи, че ако влизам в общината за някакъв документ няма да има нужда да си влача сертификата

Кончестов
Кончестов
19 октомври 2021 16:31
Гост

А те това ти е. Евала. Честито българино!

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 16:29
Гост

Това означава ли, че и в съдебна палата ще се влиза с тест или сертификат?

Добри
Добри
19 октомври 2021 17:38
Гост

Абсурдно е!

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2021 0:23
Гост

Нее, обществена сграда, която предоставя съдебна услуга. Няма да е така