Общинският съветник и лидер на „Атака“ Волен Сидеров се яви доброволно днес в столичната полиция, след като е получил нова призовка във връзка с разследването срещу него от пролетта. По време на извънредното положение той зовеше за масово празнуване на Великден и за неспазване на мерките срещу коронавируса. Сидеров беше дори задържан за 24 часа през април заради отказ да получи призовка.

След това обаче Софийският районен съд (СРС) обяви обвиненията за несъставомерни и отмени гаранцията от 50 000 лева, която беше наложена на Сидеров. Съдия Николай Урумов написа, че Сидеров не е призовавал към нарушение на мерките, а е изразил мнение и е упражнил правото си на религиозно убеждение, което е защитено от Конституцията.

Разследването срещу Сидеров започна, след като в партийната си телевизия „Алфа“ и във Фейсбук той призоваваше хората масово да не спазват противоепидемичните мерки, да не ползват маски и да ходят на църква, след като преди това властите препоръчаха да не се ходи в храмовете, въпреки че ги оставиха отворени. От пролетта лидерът на „Атака“ има още едно обвинение – за заплахи към прокурор и полицай.

„Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!. Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“, заяви Сидеров от телевизионния екран, след което прокуратурата се самосезира.

Днес лидерът на „Атака“ каза, че заради трите обвинения отново е извикан в полицията, за да му бъдат предявени материалите, като подчерта, че е бил незаконно задържан за 24 часа без конкретна причина и в нарушение на Конституцията, според която никой не може да бъде преследван заради възгледите си.

„Оттогава четири месеца аз очаквах, на първо място, мнението на Светия Синод, позициите на големите фигури във властта – на председателя на Народното събрание, на премиера, президента, председателя на ВСС. До момента няма такава позиция, но затова пък получих подкрепата, съпричастността, на над два милиона българи във Фейсбук“, каза лидерът на „Атака“.

„Всички искаме върховенството на закона, но не е ли най-върховен Божият закон, който казва „не прави на другите това, което не искаш да правят на теб“, каза още Сидеров и добави, че тези му думи трябвало да бъдат чути от управляващите, депутатите и магистратите. По думите му, той напуснал парламента заради несъгласие с политиката и законите, които се приемат там, но на това скоро щял да се сложи край.

През 2016 г. лидерът на „Атака“ се призна за виновен по три дела, в които беше подсъдим за хулиганство и така беше осъден само на 2 години пробация. Срещу него имаше и няколко дела за обида и клевета. Миналата година той беше осъден да плати солидарно с „Атака“ 15 000 лева на телевизионния продуцент Магърдич Халваджиян за обидни и клеветнически твърдения, а преди време беше осъден да плати 50 000 лева и на Бойко Борисов за непозволено увреждане заради негови изказвания за изнасяни със самолети пари в чужбина.

Двама полицаи пък успяха да осъдят Сидеров да им плати обезщетения за 4500 лева за обиди и за нанесена лека телесна повреда.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
28 септември 2020 15:13
Гост

Той за какъв се мисли, че да казва на хората колко време ще живеят.

Anonimen
Anonimen
28 септември 2020 15:14
Гост

Има си проблеми човекът с поведението.

Mimi
Mimi
28 септември 2020 14:55
Гост

Голяма новина, че се е явил доброволно този път.

Anonimen
Anonimen
28 септември 2020 14:56
Гост

Той обикновено вечно прави сцени. Не му отива на положението.

Niki
Niki
28 септември 2020 14:54
Гост

Човек, който подстрекава хората масово да не спазват противоепидемичните мерки, трябва да бъде санкциониран.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2020 13:54
Гост

Пълен профан е този. НЕ знам просто защо му се връзваше народа да на глупостите

Анонимен
Анонимен
28 септември 2020 13:53
Гост

Смятам, че на такива елементи не бива да им се позволява със закон да припарват до управлението на страната ни

Анонимен
Анонимен
28 септември 2020 13:53
Гост

Da не е пропарил повече в парламента.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2020 13:53
Гост

Самият факт, че обижда полицай е повече от показателен

Анонимен
Анонимен
28 септември 2020 13:52
Гост

До затвор няма да го докара, от сега е ясно.

Anonimen
Anonimen
28 септември 2020 14:51
Гост

Вечно минава между капките този.

Ралица Р
Ралица Р
28 септември 2020 13:52
Гост

Аз от такива псевдо политици не се интересувам. Той е хулиган с проблеми. Народа да му мисли, защо вкарва такива в парламента

Анонимен
Анонимен
28 септември 2020 13:52
Гост

Някак си ми се струва, че някой му опна един чадър преди време.

Севделина D.
Севделина D.
28 септември 2020 13:51
Гост

Паразит в парламента. Подведе свойте избиратели

Анонимен
Анонимен
28 септември 2020 13:51
Гост

Залезе му партията. Това беше. Пак ще плюва жлъч по цял ден от кабеларката си

Анонимен
Анонимен
28 септември 2020 13:50
Гост

Тоя има ли го още в социания живот в страната