Военен следовател работи като букмейкър – събира залози и изплаща печалби срещу 5% от брутната сума на залога, продавал и лотарийни билети срещу 6% от приходите. Това е установила проверка на Военно-апелативната прокуратура.

Заради това главният прокурор Сотир Цацаров предложи на Прокурорската колегия, а тя прие и освободи военния следовател Георги Петров от длъжност поради несъвместимост.

Проверката установила, че следователят от Военно-окръжната прокуратура в София успешно се е обучил да извършва букмейкърска дейност. И от 27 април м.г. до момента работи и като такъв.

Георги Петров имал договор за възлагане и извършване на букмейкърска дейност и споразумение за използване на терминал на пункт на „Евробет“ ООД. Работата му била да събира залози в полза на фирмата и да изплаща печалби на участниците в игрите. За това получавал 5% от брутната сума на направените залози.

Същевременно той бил упълномощен от фирмата на съпругата си и разпространявал от името на „Евробет“ и билети за моменталната лотарийна игра „Лотария България“ срещу 6% от стойността на продадените билети.

По време на заседанието на Прокурорската колегия стана ясно, че е получено писмо от „Евробет“, в което се казва, че Георги Петров работи в три пункта на дружеството. А в договора му с фирмата е написано, че е солидарен длъжник с „Евробет“ и „Карамел Евроспорт Шанс“ ЕООД при неизпълнение на задълженията по няколко текста в договора. Наред с това е записано, че той осъществява възмездна дейност в полза на „Евробет“ като сред задълженията му са „с грижа на добър търговец“ да обслужва всички тегления и тиражи и да събира залози.

Пламена Цветанова изтъкна, че Георги Петров извършва търговска дейност по смисъла на Търговския закон, но това е забранено за магистратите според Закона за съдебната власт. Цветанова призова колегите си да подкрепят предложението за неговото освобождаване от съдебната система поради несъвместимост.

Не стана ясно в кой пункт на военната прокуратура е работил само, каза главният прокурор.

Решението за уволнението на Петров бе взето единодушно.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
юрист
юрист
20 февруари 2019 11:24
Гост

Явно там си нямат работа. Виждаме с какви изяви влизат в новините – хулиганство, нелегален хазарт и пр. Друго нещо да е чувал някой от тях? Явно безделието не им се отразява добре. Интересно какво ли трябва да се случи докато се наканят да закрият военните магистратури.. Да хванат някой да върти публичен дом и да изнася жива плът може би? Но сигурно и това няма да е достатъчно..

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 12:24
Гост

Най-старата професия. Би било интересно вместо с „г-н майор“ да се обръщат към него с „мадам“:)

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 10:55
Гост

Може пък да работи под прикритие и да разследва злоупотреби с печалбите.

юрист
юрист
20 февруари 2019 11:14
Гост

Нали! хахаха

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 10:52
Гост

Да се смее ли, да плаче ли човек. То за това е такъв наплив за следователи. Не им плащат кой знае какво, ама си имат свободно време, а влезеш ли веднъж в системата…

юрист
юрист
20 февруари 2019 11:16
Гост

‘Не им плащат кой знае какво’
Нима? Две хиляди лева стартова малко ли са?

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 10:41
Гост

Колега го е изпортил, да знаете. Някой, който не си е получил печалбата.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 10:40
Гост

А събира ли залози на колеги. Продава ли им билетчета 😊

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 10:54
Гост

Сигурно с отстъпка, ама и това не го спаси. Изпортиха го горкия.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 10:39
Гост

Уплътнява си работния ден човекът. Те там друга работа нямат.