Една от основните промени в Изборния кодекс е въвеждането на машинното гласуване като единствен начин за гласуване в секциите с над 300 човека.

За машинния вот се изговориха какви ли не неверни неща. Например, имаше твърдения, че разместването на имена в листа във Велико Търново било в резултат на софтуерен проблем. Това беше отхвърлено по категоричен начин – и председателят на Обществения съвет към ЦИК (номинирана за член на новата ЦИК) Росица Матева, и изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов изрично поясниха, че разместването на имена в листa за машинно гласуване във Велико Търново се дължи на Районната избирателна комисия, а не на грешка в софтуера.

С наближаването на първия в България изцяло машинен вот отново започнаха да избуяват неверни внушения и митове за машинното гласуване. Затова си позволяваме да публикуваме статия от 2019 г., с актуализирани данни, която им отговаря и ги развенчава с примери от цял свят.

Мит №1: Машинно гласуване се използвало в изостанали държави с висок процент на неграмотност

Първата изненада е, че така излиза, че държави като Белгия са с висок процент неграмотно население.

Калифорния е щатът с най-силно застъпено машинно гласуване в САЩ. А Калифорния е петата икономика в света – преди Великобритания – с брутен вътрешен продукт (БВП) над 3 трилиона долара! Ако се махнат островните държави – данъчни райове и петролни шейхства, Калифорния става мястото с най-висок БВП на човек от населението в света. Това е най-развитият американски щат и щатът с най-голямо население – над 40 млн. души. Освен това в САЩ машинното гласуване е изключително силно застъпено и противно на твърденията в България с него не имало никакви проблеми.

Една от най-развитите държави в света с почти 100% грамотност – Сингапур, също реши да въведе машинното гласуване. А Сингапур е и една от държавите с най-висок БВП на човек от населението.

В допълнение към това – човек се чуди къде измислят подобни неща и за не толкова развити държави. Сочат се огромните Бразилия и Филипините, където, уж, населението било с голям процент неграмотност. Само че това просто не е вярно. В Бразилия грамотността е 93,5%, а във Филипините – над 90%. Като и в двете държави малката неграмотност се стопява с бързи темпове. Къде е високият процент неграмотно население? И да не би съобщенията на екраните на машините да са с човечета, които правят знаци, а не на български език, та да има значение грамотен или неграмотен е човек.

Мит №2: Всички водещи специалисти отричали машинното гласуване

Явно в най-технологичното място на света – Калифорния, няма водещи специалисти, които да им обяснят да не гласуват машинно. Изглежда и най-високотехнологичната нация в света – САЩ, е пълна с некадърни специалисти, защото в цялата страна преобладава машинното гласуване. Има и щати, където не е така – напр. Флорида. И именно там броиха три пъти всички бюлетини, за да разберат Ал Гор или Джордж Буш-младши е избран за президент. И всеки път получаваха различни резултати. Накрая Върховният съд на САЩ сложи край на тези преброявания главно защото щяха да са безкрайни. Нямаше въобще да се стигне до такива изпълнения, ако преброяването беше машинно.

Нима в една от най-развитите държави в света – Сингапур, нямат добри специалисти да ги „светнат“ колко допотопно е машинното гласуване?

Навсякъде по света има трайна тенденция ръчните дейности да се заместват от машини. В това, май, са се убедили окончателно още през 19 век.

Мит №3: По света се отказвали от машинното гласуване

В допълнение се появи още едно очевидно невярно твърдение – че в Белгия също са се отказали от машинното гласуване. Не само че Белгия не се отказва от машинното гласуване, но тя купи машини за гласуване за 15 000 секции и е предвидено да се гласува машинно поне в следващите 15 години.

Не само че по света не се отказват от машинното гласуване, но то стабилно се разширява:

В Аржентина през 2018 г. са реализирани избори с машинно гласуване, като последващите гласувания също е планирано да са машинни.

В Англия от 2012 г. се използва и машинно гласуване по системата e-counting, като бе проведен успешен конкурс за закупуване на машини за следващия 4-годишен цикъл.

Филипините са въвели трайно машинното гласуване, като досега са проведени 4 избора – национални и регионални – съответно през 2010 г., 2013 г., 2015 г. и 2017 г. Над 70 милиона подадени, преброени и отчетени гласове в архипелаг с над 7000 острова и с много предизвикателни комуникационни и логистични пречки.

Машинното гласуване и в Белгия се провежда по договор със „Смартматик“.

През 2017 г. в Италия е проведен голям национален референдум с използване на машинно гласуване.

В Калифорния са купени машини за гласуване за над 200 млн. долара.

Доставчикът на машините за България „Смартматик“ има договор с Лос Анджелис за машинното гласуване.

Във вече милиардна Индия има микс между ръчно и машинно гласуване, като в крайна сметка броенето на гласовете е машинно.

В Ирак и Афганистан под давлението на САЩ също се провежда машинно гласуване. Основната причина за въвеждането му е да се сложи край на изборните машинации и по-специално купуването на гласове. И целта беше осъществена изцяло с машинното гласуване. Един нелош урок.

Противно на твърденията, че имало оттегляне от машинното гласуване, в огромна и бързо развиваща се държава като Мексико също започнаха пилотно да го въвеждат.

Във Франция към момента е нормативно уредено да започне машинно гласуване на общинско ниво.

В най-голямата по територия държава – Русия, също гласуват машинно чрез системата e-counting, като изпълнител е местна руска фирма.

В Португалия през 2020 г. се проведе пилотно машинно гласуване, като в момента се подготвят нормативни промени за по-широко въвеждане на машинното гласуване.

В Еквадор, след което през 2016 г. успешно бяха проведени машинно избори, е регламентирано  и следващите гласувания да са машинни.

В Уганда са проведени гласувания през 2015 г. и 2017 г. с частично използване на машини, като и следващите избори е планирано да са с използване на машини. В Армения са проведени избори през 2016 г. и 2018 г. също с частично използване на машини, като е решено това да продължи и при следващите гласувания.

Мит №4: При машинното гласуване били възможни много повече машинации с изборните резултати

Когато в една държава няма проблеми с гласуването, често се запазва традиционният начин за гласуване с бюлетини и така се съблюдава един ритуал. Но когато в една държава има проблеми с гласуването, машинният вот създава много по-голяма сигурност. При изборите с бюлетини в България при всякакви правителства се нагледахме на гласуване с „индиански нишки“, с масово купуване на ромски гласове, фалшифициране на протоколите в секционните комисии, разнасяне на чували с бюлетини от неоторизирани лица, чието присъствие е недопустимо. Масово при купуването на гласове и при корпоративния вот се използват снимки на гласувалия с бюлетината, за да се отчете вотът. Всички тези кардинални проблеми се решават в много голяма степен с машинното гласуване. Разбира се, следва да се забрани снимането на гласувалия с екрана на машината. Това е задължително, за да се спази закрепеното в Конституцията тайно гласуване.

Решава се и въпросът с недействителните бюлетини, защото машините не допускат да има такива. А при огромния брой на недействителни бюлетини, определянето дали те са действителни, или не може да повлияе на изборните резултати. Естествено, че и при машинното гласуване ще възникват проблеми – макар и много рядко, някъде е възможно да се повреди машина или да възникне инцидент. Но при добра организация, тези проблеми са относително бързо отстраними и въобще не могат да се сравняват с много по-огромните проблеми и недостатъци на гласуването с бюлетини в България.

Едни от най-развитите държави в света като САЩ, Сингапур, Белгия въвеждат машинното гласуване с оглед на бързина и спестяване на човешки труд. Защо е необходим сизифовски труд да се брои хартия, при което се допускат не само грешки при отчитането, но и набързо и на око се преценява действителността на стотици хиляди бюлетини? Защо трябва да има хиляди смъртно уморени хора? Какво по-цивилизовано от това да имаш изборните резултати 2-3 часа след приключването на изборите.

70
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 април 2023 15:09
Гост

Не си заслужава толкова дълъг спор само за 40% гласуващи 😉

Гергана
Гергана
05 юли 2021 10:03
Гост

МАШИНИТЕ СА НАЙ ЛЕСНИЯ НАЧИН ЗА МАНИПУЛАЦИЯ. СОФТУЕРА СЕ НАГЛАСЯ СПОРЕД ЖЕЛАНИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ. РАЗПИСКИТЕ В УРНАТА НЯМА ДА СЕ СРАВНЯВАТ СЪС ЗАПИСА В ПАМЕТТА ОТ МАШИНАТА ! КАКВО ПО ГОЛЯМО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ГОТВЕНА СИГУРНА МАНИПУЛАЦИЯ!

софтуерен инженер Гергана Петрова
софтуерен инженер Гергана Петрова
05 юли 2021 9:45
Гост

МАШИНИТЕ СА НАЙ ЛЕСНИЯ НАЧИН ЗА МАНИПУЛАЦИЯ. СОФТУЕРА СЕ НАГЛАСЯ СПОРЕД ЖЕЛАНИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ. РАЗПИСКИТЕ В УРНАТА НЯМА ДА СЕ СРАВНЯВАТ СЪС ЗАПИСА В ПАМЕТТА ОТ МАШИНАТА ! КАКВО ПО ГОЛЯМО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ГОТВЕНА СИГУРНА МАНИПУЛАЦИЯ!

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 17:59
Гост

Според мен машини за гласуване трябва да има във всички СИК . Гласуването става бързо и лесно!…………..ТУК НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВЯТ СНИМКИ НА БЮЛЕТИНИТЕ, С КОИТО ДА ДОКАЗВАТ КУПЕНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ, ЗА КОГО ТОЧНО СА ГЛАСУВАЛИ, ЗА ДА СИ ВЗЕМАТ СЛЕД ТОВА ПАРИТЕ!………….. ТАКА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕБОРИ КУПЕНИЯТ И КОРПОРАТИВНИЯТ ВОТ!……….ТОВА Е НАЙ- УСПЕШНИЯ НАЧИН ЗА ВОЙНАТА С ГЛАСОВЕТЕ НА НЕГРАМОТНИТЕ, ЗАВИСИМИТЕ ЧИНОВНИЦИ, КОИТО ОТ СТРАХ ГЛАСУВАТ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПОЧТИ ВИНАГИ!……………………….ТРЯБВА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА МАШИНА В ГОЛЕМИТЕ СИК, ЗА ДА НЕ СЕ ЧАКА ДЪЛГО ПРЕД СЕКЦИИТЕ!

Изборджията
Изборджията
13 май 2021 12:33
Гост

За мен при машинно гласуване кибер атака е невъзможна. Все пак по време на гласуването машината е свързана само с контакта на 220 в, и няма достъп до интернет. Да би било възможно предварително въздействие върху софтуера, но то се знае кой и кога е имал достъп до него. Тайната на вота, няма как да се опорочи с машина, при сегашната схема. Никой не си оставя данните в машината, а изборният списък е хартиен документ, без поредна номерация на гласувалите. А ако някой иска да си продава гласа, това може да се уреди на достатъчно тайна среща, и на практика… Покажи целия коментар »

НЕадвокат
НЕадвокат
11 май 2021 16:27
Гост

Няма, повтарям – НЯМА система (софтуерна и/или хардуерна), която може да гарантира 100% устойчивост на кибер-атаки. Такава гаранция дават единствено в отделите за продажби и връзка с обществото.

Гергана
Гергана
05 юли 2021 10:04
Гост

МАШИНИТЕ СА НАЙ ЛЕСНИЯ НАЧИН ЗА МАНИПУЛАЦИЯ. СОФТУЕРА СЕ НАГЛАСЯ СПОРЕД ЖЕЛАНИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ. РАЗПИСКИТЕ В УРНАТА НЯМА ДА СЕ СРАВНЯВАТ СЪС ЗАПИСА В ПАМЕТТА ОТ МАШИНАТА ! КАКВО ПО ГОЛЯМО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ГОТВЕНА СИГУРНА МАНИПУЛАЦИЯ!

адвокат
адвокат
11 май 2021 9:39
Гост

До “Анонимен 11 май 2021 7:50′ моят коментар “адвокат 11 май 2021 9:31“ е адресиран до Вас. Що се отнася до положението с купуването на гласове, излиза много смешна ситуация- НС е законодателният орган в България, то създава, променя или преустановява действието на законите в Р.България и се състои от представители на същите тези политически партии, които купуват гласовете на електората. Нали разбирате, че политическите партии нямат правен интерес да отрежат клона, на който седят и да създадат закон,с който изцяло да се премахнат всички вратички, с които се създава купуването и продаването на електорални гласове, а всъщност точно това… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
11 май 2021 2:52
Гост

Тази проблематика може да се разгледа и от друга гледна точка- причинноследствената връзка между конституционният принцип за опазване на тайната на вота и правните последици относно недействителността на една бюлетина при неосигуряване на тайната на вота от една страна, и юридически, технически и технологични гаранции за липсата на неоторизирана намеса / кибератаки, манипулации в софтуера на машините, извършване на други компютърни престъпления/ в софтуера и хардуера на машините за гласуване. Едва тогава е възможно да бъдем убедени, че действително машинното гласуване е по-добрата възможност от гласуването с хартиена бюлетина. Не винаги по-лесният начин за решаване на един проблем, е по-сигурният… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 май 2021 7:50
Гост

Несравнимо по-големият проблем е купеният вот, който доказано влиае крайно негативно на изборния процес у нас. А досега масово, изключая троловете на управляващите, не са изразявани сериозни опасения, свързани с тайната на вота. Което води до категоричния извод, че при нехартиено гласуване печели цялото общество, дори на цената на известни опасения на отделни индивиди, докато при хартиените бюлетини печелят единствено тези, които могат да си позволят да дават по 50 лева за предварително попълнена хартиена бюлетина.

адвокат
адвокат
11 май 2021 9:31
Гост

Разсъжденията Ви не кореспондират с начина на разсъждение на един юрист. Вероятно не си давате сметка, че проблемът не е във вида на бюлетините или вида гласуване като цяло, а в липсата на политическа воля на цялата политическа каста да се преустанови купуването на гласове, като тази липса обхваща всички политически партии в България, колкото и да се кълнат пред електората си в обратното. Винаги ще има партии, разчитащи на купуването на гласове, защото за да купи някой един електорален глас, трябва да има поне две страни по противоправната сделка- купувач- една политическа партия, и продавач- съответната електорална единица. Така,… Покажи целия коментар »

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 19:19
Гост

цитат: „Винаги ще има партии, разчитащи на купуването на гласове, защото за да купи някой един електорален глас, трябва да има поне две страни по противоправната сделка- купувач- една политическа партия, и продавач- съответната електорална единица. „- край на цитата…………………………………………………………………….. Не е ли време да се забранят всички партии да се забранят за един период поне от 5-10 години именно затова, заради масовото купуване на гласове, от целия спектър, предимно на неграмотни, безработни, тарикати, хитреци, алчни уж български граждани, зависими, живеещи на социални помощи, чиновници в учреждения, министерства, предприятия., в които шефовете са икономически зависими от властта и от управляващите.… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
11 май 2021 0:38
Гост

Статията е създадена от лице, което си няма понятие от юридическото съдържание на словосъчението “опазване на тайната на вота“. Нямаше да е зле да се уточни, че тя съдържа твърдения, които са юридически юрелевантни и не дава конкретен отговор на въпроса възможно ли е 100 процентно опазване на тайната на вота и възможно ли е да се осигури 100 процента киберзащита на софтуера на машините, както и на 3тия въпрос- възможна ли е 100 процентова гаранция, че софтуера на машините не може да е манипулира от лица- неучастници в изборния процес, в полза на едно трето физическо или юридическо лице.

адвокат
адвокат
11 май 2021 0:39
Гост

юрелевантни-Ирелевантни,разбира се- грешка на езика…

Анонимен
Анонимен
11 май 2021 7:53
Гост

Вчера хакнаха и спряха един от най-големите магистрални петролопроводи в САЩ, но не се съм чул американците да са се върнали към пишещите машини, защото някой може да им хакне електронните система, дори в особено важни за националната сигурност сфери като енергетика. В случая единственото 100% сигурно нещо е, че ако остане масовото хартиено гласуване ще продължи масовата търговия с гласове.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 21:49
Гост

Да въвеждат машините. Така мангалите няма да могат да гласуват за ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 21:40
Гост

Лекс.бг не съм очаквал да напишете обективна статия за машинното гласуване.ЛЕКС.БГ ЕАД е собственост на СОФТУЕЪР ПОЙНТ БЪЛГАРИЯ ЕООД, което дружество е собственост на ДИЛЯН НИКОЛАЕВ ВИЧЕВ. В Интернет името Дилян Вичев излиза в Протокол 1/07.02.2017 г. на Комисия по заповед РД-18-12/07.02.2017 г. на Управителя на НЗОК. На стр. 5 от протокола ДИЛЯН НИКОЛАЕВ ВИЧЕВ се споменава като експерт-програмист № 5, посочен в оферта на СИЕЛА НОРМА АД – фирмата, която по договор доставя машините за гласуване, към НЗОК.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 21:31
Гост

Въпроса действително е спорен

LSSAH
LSSAH
10 май 2021 17:42
Гост

Абе, и машините не са панацея. Аз успях да блокирам машината в нашата секция. Уж лесно, не знам си какво и накрая фатална грешка. Та това трябва да се има предвид.

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 19:25
Гост

Дори и машините за гласуване не са за невежи и неграмотни , както и за МНОГОЗНАЙКОВЦИ, които търсят точно това, да провалят машинното гласуване. УМИШЛЕНО! Надявам се вашия случай да не е от тях!

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 10:47
Гост

Много неверни неща се изприказваха как Конституционният съд на Германия забранил машинното гласуване в Германия. Например представителят на ДПС в КЗК, а преди това и в Конституционния съд – проф. Пламен Киров и небезизвестния Борислав Цеков. Ами вземете и прочетете решението на Конституционния съд на Германия – става въпрос за ЕЛЕКТРОННО ДИСТАНЦИОННО ГЛАСУВАНЕ, а не за машинно гласуване. Ама кой да чете… или просто изпълняват поръчка за умишлена дезинформация.

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 19:27
Гост

Поздравления за уточнението! Купувачите на гласове искат да е така, както им изнася на тях!

Богомилова
Богомилова
10 май 2021 8:46
Гост

Добре е да се гласува само с машини. Така ще се спре купеният вот.

Kiril
Kiril
10 май 2021 12:40
Гост

Българите в това отношение са много закостенели. Все си мислят, че нещо няма да се получи. Неуверени са в техниката, а не правят сметка, че бюлетините на хартия подлежат на фалшификации.

адвокат
адвокат
11 май 2021 0:46
Гост

Едни около 20 000 българи / приблизителният брой на юристите в България/ не сме закостенели, а сме радетели за опазване на тайната на вота. Ако можете да дадете 100 процентна гаранция, че софтуера на машините ще устои на всяка кибератака, на която би могъл да бъде подложен по време на осъществяване на самото гласуване- да, лично аз нямам никакъв проблем да гласувам с машина. Ако обаче не можете да дадете такива гаранции- каквото е и моето твърдение, то ще Ви помоля да не остракизирате българите, а да се ориентирате към остракизиране на субкултурите в онова небългарско общество, от което сте… Покажи целия коментар »

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 19:31
Гост

Съвсем правилно! Купените гласоподаватели, зависимите, страхливите, няма да могат да правят снимки с телефоните си да покажат, че са гласували именно за точната партия, за да си получат парите за един-два дни УРА, УРА, А ПОСЛЕ…………..

Vergi
Vergi
10 май 2021 8:45
Гост

В САЩ гласуват с машина и по пощата. Да стегнат български пощи, да не работят там само пияндета и да губят писмата и ще почнем и по поща да си гласуваме.

Павлин
Павлин
10 май 2021 8:45
Гост

Повечето „митове”, особено първият и вторият, са изсмукани от пръстите на автора/преписвача. Без значение от ползите и с оглед малоумното поведение на „политиците” от ИТН, при положение че 2/3 от избирателите предпочетоха хартиени бюлетини, защо не решиха да има референдум за начина на гласуване, а директно наложиха на хората как да гласуват? Нали уж са народни представители. Някой от сценаристите, адвокатът без маска и т.н. да е питал избирателите си как и за какво да гласува? По логиката за индустриалната революция, най-добре да се използва биометрично машинно гласуване – с пръстов отпечатък и безконтактна лична карта за идентифициране на избирателя,… Покажи целия коментар »

Равиоленска
Равиоленска
10 май 2021 8:45
Гост

Борисов го е страх от машинен вот, защото циганите не могат да броят, а какво остава да работят с машина, макар и с прости функции.

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 19:48
Гост

Същите тия, продажните неграмотни, безработни, които живеят почти на социални помощи от нашите данъци, получават парите си с дебитни карти от банкоматите. Тегленето на пари от банкомата с карта е малко по-сложно от гласуването с машината. ЩОМ КАТО СЕ ОПРАВЯТ С ТЕГЛЕНЕТО НА ПАРИТЕ, БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ СПРАВЯТ И С ГЛАСУВАНЕТО! Е, и машинното гласуване не е за неграмотни и прости, УЖ, български граждани, които не могат да четат, да пишат, да говорят, да разбират български език, които не са родени в България, които не плащат данъците си в България, живеят от много години в чужбина и идват само… Покажи целия коментар »

Гергана
Гергана
05 юли 2021 9:58
Гост

Равиоленке, не пропускай хапчетата! ГЕРБ не го избрат циганите , а 800 000 българи!!! Ти от кои си ? Споменатите от теб цигани гласуват за ДПС или за БСП от край време !!!

AnimalMan
AnimalMan
10 май 2021 8:44
Гост

Твърдо подкрепям гласуването с машини, но не и изцяло замяната на хартиената бюлетина. Видя се, че стават грешки. И в Търново и Добричко нямаше машинен вот.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 8:56
Гост

Няма по-голяма „грешка“ от индианските нишки гласоподаватели от маалата с предварително дадени им хартиени бюлетини.

Авигел
Авигел
10 май 2021 8:43
Гост

Аз съм си и за опцията с хартиена бюлетина.

4avdar
4avdar
10 май 2021 12:42
Гост

А какво мислите за опцията ГЕРБ отново да дойдат на власт.

Димитър
Димитър
14 май 2021 20:42
Гост

Че като видях алтернативите в 45-то НС,май е по-добре веднага да се върнат

Todorina
Todorina
10 май 2021 8:43
Гост

Определено един мит е, че Борисов каза, че с машинно гласуване ще се даде много работа на хакерите.

Емил
Емил
10 май 2021 8:46
Гост

Тя не е свързана с интернет. Как може да я хакнат?

Ceci
Ceci
10 май 2021 12:43
Гост

В интерес на истината има такава възможност. Няма машина, която да е измислена от човек и да не може да бъде манипулирана от него.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 13:50
Гост

Засега масово се манипулират (по-точно – фалшифицират) протоколите на секционните комисии. Възнаграждението за член на по-голяма комисия достига 2-3 хил. лв. Вижте как са надраскани само.

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 21:04
Гост

Защото партиите си поставят свои хора, без нужното образование и икономическа подготовка. А и преди изборите не са обучавани както трябва. Всеки един от членовете според позицията, която трябва да изпълнява. Председателите на комисиите задължително трябва да бъдат с икономическа подготовка. Как се прави отчета, как се попълват данните, как се засичат по хоризонтала и по вертикала……….НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА БЪДАТ ГРАМОТНИ! …..Да могат да пишат четливо, граматически правилно, без правописни грешки! ГРАМОТНО! НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! …….. Не е толкова проста работата, както си я мислят някои. НАБЛЮДАТЕЛИТЕ ДА СА СИ НА МЯСТОТО ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН, А НЕ ДА ИЗЛИЗАТ ЧАС… Покажи целия коментар »

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 20:11
Гост

Машината може и да се повреди, и да блокира, като всяка машина, но може и да се поправи, да се отблокира, да се замени с друга машина. Би трябвало да има на разположение съответно специалисти за бързо реагиране! От хартиените бюлетини по-тъпо нещо не знам да има. Може би с ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК Е НАЙ-ЧИТАВА РАБОТАТА. БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО НАПЕЧАТЕНИ СПИСЪЦИ ПО СЕКЦИИ, ВСЕКИ, КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА ГЛАСУВА, ОТ СЪОТВЕТНИЯ РАЙОН, СЕ ЗАПИСВА В СПИСЪКА, ПОДАВА СИ ЛИЧНАТА КАРТА ЗА СРАВНЕНИЕ И ПРОВЕРКА, ГЛАСУВА С МАШИНАТА, ПУСКА СИ ОТРЯЗЪКА В УРНАТА, ВМЕСТО ДА СЕ ПОДПИСВА, ПОСТАВЯ ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК НА ПАЛЕЦА! ( ИЛИ… Покажи целия коментар »

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 19:59
Гост

Така му изнася на Борисов, а и не само на него! Марешки също си купува гласове и не подбира българи, УЖ, БЪЛГАРИ, всякакви, по 50 лева на човек! ОТ КЪДЕ ВЗИМАТ ТЕЗИ ПАРИ, ЗА ДА СИ КУПУВАТ ТОЛКОВА МНОГО ХОРА! ЗАТОВА СУБСИДИИТЕ ИМ ВСЕ СА МАЛКО! В ГЕРМАНИЯ ПАРТИЙНАТА СУБСИДИЯ Е 0,80 ЕВРО, А НА НАШИТЕ И 11 ЛЕВА ИМ БЯХА МАЛКО. НСЯМАЛО КАК ДА СИ ПОКРИВАТ МАСРАФА! КАКВО ИЗВИНЕНИЕ! КАТО ЧЕ НАС НЯКОЙ НИ ПИТА КАК СИ ПОКРИВАМЕ МАСРАФА С ПО 300-350 ЛЕВА НА МЕСЕЦ ЗА 34-40 ГОДИНИ ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ! …………….. Я ПО-СКРОМНО!………………. НЕ СТИГА, ЧЕ ДЕПУТАТИТЕ НИ СА… Покажи целия коментар »

Серафим
Серафим
10 май 2021 8:42
Гост

Няма лошо с машина.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 8:37
Гост

Русия, Индия, Филипините, Еквадор и Аржентина ….. уникални примери давате. Много малка част от Белгия гласува машинно и само за местни избори. Никъде другаде в Европа.Стига с поредните опорки.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 8:54
Гост

Бат Сали харесва това

Anonimen
Anonimen
10 май 2021 12:44
Гост

Особено когато му плащат за неговия глас.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 10:43
Гост

Не е вярно това. Цяла Белгия гласува с машини на парламентарните избори. Току що приключилите избори за кмет на Лондон бяха също с машинни. Гласува се с машини на местни избори в Испания, Португалия, Франция и Италия. Холандия имаше проблеми, че даде машинното гласуване на местна фирма. Сега отново се възстановява машинното гласуване. И по-същественото – най-иновативните държави в света са САЩ и Сингапур. В Сингапур 100% гласуването е с машини, а в САЩ машинното гласуване е преобладаващо.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 15:23
Гост

Говориш пълни лъжи. Не е верно, че в Европа се гласува машинно. И в Белгия само част от страната гласува машинно и само на местни избори. Не лъжете!

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 21:12
Гост

Благодарим ти за уточнението! Писна ми да ни изкарват, едва ли не аборигени, че гласуваме с машини, които никой не ги предпочита. УЖ! Не са удобни за много политици, за много партии и вождавете им, но в интерес на истината, е по-честно да се гласува с машини, защото продажните няма да могат да правят снимки с телефоните си, за да свидетелстват, че са гласували за ТОЧНАТА партия и да си вземат дажбата от нашите пари, от нашите данъци, които партиите получават под формата на партийни субсидии именно затова, да си купуват гласове! НЯМА ТЪМНА СТАИЧКА, НЯМА СНИМКИ, НЯМА ПАРИ! И… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 8:20
Гост

С машините наистина се гласува лесно и е удобно. Дано по-възрастните хора нямат големи проблеми

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 21:16
Гост

Възрастните ли? Както си теглят пенсиите от банкоматите, така ще се справят и с машините. Трябва да ГЛЕДАТ КАКВО ПИШЕ НА МОНИТОРА, ДА ЧЕТАТ, ДА ИЗПЪЛНЯВАТ, ТОЧНО КАКТО Е НА БАНКОМАТА! ИСКА СЕ САМО ДА БЪДАТ ГРАМОТНИ! НЕГРАМОТНИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТ!

123
123
10 май 2021 8:16
Гост

Реват тези, които разчитат на снимани бюлетини за доказан купен вот. Машината не е толкова скрита, за да извадиш телефона и да снимаш и става малко криво за докарване на процентите.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 8:17
Гост

Не само това, има си хора и в комисиите, които казват коя е валидна, коя -не. А сега и този момент отпада.

Kamen
Kamen
10 май 2021 12:46
Гост

Много добре се получава, че при това положение отпада субективния фактор.

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 21:18
Гост

СУПЕР! ТОЧНО ТОВА Е ЦЕЛТА НА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ!

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 8:10
Гост

Колкото и факти да се вадят, противниците на машинното гласуване са като оная приказка – едно си баба знае, едно си баба бае. Целта е да се манипулират хората и за съжаление една не малка част от тях се поддава и вярва на всякакви глупости

Лили
Лили
10 май 2021 12:47
Гост

Особено възрастните хора.

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 21:21
Гост

Затова трябва да бъдат всички гласуващи ГРАМОТНИ! Да МИСЛЯТ С ГЛАВИТЕ СИ!

въпрос
въпрос
10 май 2021 8:00
Гост

Гледах по телевизията, че ЦИК още не е платила машините?! Какво се цели с това – да се провалят новите избори?

летовник
летовник
10 май 2021 8:05
Гост

Новата ще ги плати, не ги мисли. Проблемът е как ще гласуват хората, които са на българско море на 11 юли. Това трябва да помислят, за да има висока избирателна активност

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 8:17
Гост

Аз се чудя и дали ще успеят да доставят навреме машините в секциите в чужбина. Времето е малко

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 21:25
Гост

Имат срок от две седмици преди да заминат на почивка, където и да е в България, да си вземат служебна бележка или какъвто документ се изисква за гласуване извън постоянното място на живеене, че искат да гласуват точно къде мислят да отидат или къде ще бъдат точно на тази дата. КОЙТО ИСКА ДА ГЛАСУВА, ЩЕ НАМЕРИ НАЧИН ДА СИ УРЕДИ ДОКУМЕНТИТЕ НАВРЕМЕ!

истинска история
истинска история
10 май 2021 7:54
Гост

Моя приятелка беше член на комисия, в която хората масово искаха да гласуват с машина, но се случи нещо доста комично – тъчскрийнът не хващаше пръстите на хората, а се оказа, че с нейните пръсти работи. И се е налагало тя да услужва с ръката си – стои с гръб, гласуващият й държи пръста и натиска с него по екрана на машината. Нека от фирмата да обяснят как се преодолява подобен проблем дали трябва да се почисти по специален натиск екранът, дали трябва да се сложи до нея тампон като тези, с които касиерките едно време си навлажняваха пръстите, сигурно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 8:18
Гост

Странна история. Може би наистина трябва някакъв одит, който да провери как стоят нещата

Павлин
Павлин
10 май 2021 8:54
Гост

Много съмнителен случай. Председателят на секцията тества машината преди изборния ден, за да се провери изправността на екрана. Съответно тя се включва в началото на изборния ден отново чрез опериране с екрана. За да се избегне подобен проблем, може молив за тъчскрийн да се ползва при нужда, както и най-елементарното – пръст от ръкавица за тъчскрийн (всеки е виждал през зимата, а и някои работни ръкавици за 1.5 лв също стават).

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 12:24
Гост

По лесно е да и отрежат ръката и да си я предават един на друг !!!!!

безпартийна
безпартийна
29 май 2021 21:29
Гост

ЧЕРЕН ХУМОР! НО ИСТОРИЯТА Е НЕЛЕПА И СМЕШНА, КОМИЧНА! ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СИК Е ТРЯБВАЛО ДА РЕАГИРА ПРИ ТАКАВА СИТУАЦИЯ.

12345
12345
10 май 2021 7:48
Гост

При читави РИК-ове, които подават верни данни, всичко ще е наред. Аз лично гласувах с машина без проблем и не чух в София да е имало проблеми, може би защото ги е страх да въртят такива номера тук.

анонимен
анонимен
10 май 2021 7:35
Гост

ГЕРБ се страхуват от машините и това ми стига, за да съм фен 😉