Собствениците на „Ефбет“ братята Боян и Цветомир Найденови и баща им Стефан, който бяха включени от Министерството на финансите в списъка на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по закона „Магнитски“ обявиха това за опасна обратна връзка за надигащото се гражданско общество.

Те бяха обявени като съдружници на санкционирания от САЩ укриващ се в Дубай Васил Божков. МФ включи в списъка хора и фирми, свързани с него през последните 5 години.

В тази връзка Найденови заявяват, че списъкът има ретроспективен характер и вероятно по тази причина включва техните имена.

„Държим да подчертаем, че ние сме прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона “Магнитски” лица. От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме много преди мерките по закона „Магнитски“ действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес“, казват тримата засегнати.

Те коментират и друго – че в списъка на МФ липсват действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от тяхното съдружие с Божков.

Найденови са писали на Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Държавната агенция „Национална сигурност и до Министерския съвет.

„Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието, могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия. Борбата ни не е само за изчистване на нашите имена и репутация – това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България“, заявяват те в официалната си позиция.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 19:22
Гост

Развращават хората и ги превръщат в безделници – това е хазартът, иначе казано – мързеливци, то безделниците май търсят някаква работа, а мързеливците – направо бърза печалба, с две думи е нещо като игра на шанс, което не е толкова успешна житейска стратегия.

Вервайте ми
Вервайте ми
17 юни 2021 13:46
Гост

По думите му, явно е чист като сълза.

ЦСКА, А?
ЦСКА, А?
16 юни 2021 23:59
Гост

Цецко, усещаш ли, че това не е риба? Сметката дойде и ресто за вас няма да има! Няма Прасчо, няма Гешев, няма кой да ви спаси!

Дичо, когато не смъркаше още
Дичо, когато не смъркаше още
16 юни 2021 22:33
Гост

Не са проблема Найденов, Божков, Борисов, Радев, а преди Костов, Станишев, Живков и т.н. ПРОБЛЕМЪТ винаги е бил само един – най-простата и крадлива нация в цяла Европа. Който е да е по върховете, докато ганьовската простотия на 7 млн. неандерталци, които са свикнали да мажат навсякъде и всичко, продължава, НЯМА да има оправия.
Простотията българска няма лечение от 681 г. насам.
Ние даже славяни не сме чисти, а някакво омешано азиатско-прабългарско-тракийско коктейлче от диваци. Към днешна дата и с много турски привкус, барабар с братята от маалите -чайе шукарие.
Никой в Европа не ни брои за нищо. Една пропаднала нация.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 19:24
Гост

Ми така де – ама как да премахнем некадърниците от останалите хора – не е хуманно, а и как да определим кой е некадърник и кой е грамотен, не знам.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 18:39
Гост

Е няма как, ефбетци, така ще е. И герберастите, и сегашните службаши са все на каишка и хранилка при американците. Дядо Байдън като пръдне, нашите тук се наакват по няколко пъти. Това и по времето на СССР не е било.

Марио
Марио
17 юни 2021 13:43
Гост

Пълни подлоги са. Срам за нацията ни. Хората за това вече изгубиха всякаква вяра.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 19:26
Гост

При СССР се дишаше, сега – не е така – страхът е реален – тогава – все едно – ще те извикат за справка и едентуално, сега направо режат главите.

За всяка свиня идва Коледа
За всяка свиня идва Коледа
16 юни 2021 18:06
Гост

Пеевски и Цветан Василев години наред бяха съдружници в престъпния бизнес, но когато се скараха първия го пазеше ПРИКРИВАтурата, а другия го погна ПОРЪЧКОратурата. При Пеевски и Божков същата работа. Този играеше от отбора на Пеевски и публично наглееше, но сега се видя, че Коледа наближава.

Spiro
Spiro
17 юни 2021 13:44
Гост

А на всяко прасе му идва краят. 🙂

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 17:51
Гост

Днес става ясно, че тези хора трябва да се махат от България.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 17:50
Гост

Замина му бизнесът и на тоя сега.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 17:49
Гост

Гледай го как мънкя. С ЦСКА48 свършено ли е?

Манолева
Манолева
16 юни 2021 17:49
Гост

Какво да говорим. Цеките са тотално мизерни. Просто Божков е гнусен, но поне имаше стил. А тия са селски тарикати.

Гъливер
Гъливер
16 юни 2021 17:48
Гост

Магнитски го чухме сега за пръв път.

Динав
Динав
16 юни 2021 17:47
Гост

Абе то се знае, че тия хора крадат пари, ама ми е чудно тия хора от къде имат данни в САЩ, че тя всички хора и фирми са престъпни.

Еванджелина
Еванджелина
16 юни 2021 17:47
Гост

Според мен този си е точно същия, като Божков. Не мога да го коментирам.

Spiro
Spiro
16 юни 2021 17:46
Гост

Тоя нали беше много по-добър от Божков. Нали беше притискан от Божков. Накрая се оказва, че бизнеса и методите му са точно, като тези на Божков

Filip
Filip
17 юни 2021 13:45
Гост

Вече нямат общи интереси и тоя започна да сменя тактиката.

Авигел
Авигел
16 юни 2021 17:46
Гост

Ма защо се занимавате да искате мнението на това говедо?

Мишел
Мишел
17 юни 2021 13:46
Гост

Много ми е зор за мнението му. Той сам се натяга да се оправдава.