Да се увеличат наказанията за извършване на компютърни престъпния ще предложи вицепремиерът Марияна Николова, която вчера бе определена от министър-председателя Бойко Борисов за председател на Съвета по киберсигурност.

След като съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат в чл. 319а от НК са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор за различните видове компютърни престъпления като хакване, проникване и други“, каза днес Николова пред Нова ТВ, като добави, че и глобите трябва да са по-високи.

Николова предупреди още, че всеки хакер трябва да е наясно със санкциите, които го грозят при кибератака. „На европейско ниво санкциите са значителни. Една от тях е хакерът да не може да влиза в нито една държава в ЕС. Освен това ще му бъдат блокирани банковите сметки и имуществото. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грозят най-тежки санкции. Това Съветът на Европа го прие наскоро„, каза Николова.

По думите ѝ хакерските атаки са проблем на Европа в последните години. Като пример даде Германия, откъдето излезли „милиарди левове“ след подобни престъпления. Именно заради това са направени и първите промени в Закона за електронното управление у нас. Същевременно вече е формирана междуведомствена работна група към Министерството на правосъдието, която трябва да предложи мерки срещу киберрекета.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Куесчънз
Куесчънз
21 август 2019 13:49
Гост

А тя дали знае, че в рамките на процеса по сближаване на европейското и националните законодателства, има едни директиви, с които е добре да се съобразяваме, когато си изменяме НК? Не казва. Каза само, че знае как да ползва МС офис.

Анонимен
Анонимен
21 август 2019 12:01
Гост

Защо ли тази ми прилича на женския еквивалент на Барни Ръбъл? Не знае откъде се пуска компютъра, обаче дайте да вкарваме поголовно в ареста лошите хакери (т.е. тия, които са против нас или не ни играят по свирката).

Анонимен
Анонимен
21 август 2019 12:28
Гост

Така е, луд на шарено се радва. Но момичето не е виновно, избрана е от човек, който си мисли, че това е същото като да продаваш обувки в Дом на обувката

Анонимен
Анонимен
21 август 2019 11:52
Гост

Много разумно предложение. Би било добре да се приеме.

Анонимен
Анонимен
21 август 2019 11:46
Гост

Завишаването на санкциите би предотвратило голяма част от тези престъпления.

Анонимен
Анонимен
21 август 2019 11:51
Гост

Абсурд. За хакера е все едно дали ще лежи 8 или 15 години. Тук става въпрос за много пари.