Заместник-шефката на Районната прокуратура във Видин Илияна Целова единодушно беше избрана за неин административен ръководител от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. На заседанието днес присъстват само шестима кадровици, като всички одобриха Целова за поста.

В нейна подкрепа изказване направи само Даниела Машева, която заложи на натрупания организационен и административен опит на кандидатката, на това, че познава проблемите в прокуратурата и има визия за развитието ѝ.

Районната прокуратура във Видин е една от тези, към които от 1 януари 2019 г. се вляха други по-малки, така част от нея станаха тези в Белоградчик и Кула. И именно това провокира членове на Прокурорската колегия да попитат Илияна Целова как работят вече 9 месеца – има ли проблеми или реформата на местно ниво е донесла само ползи.

Тя заяви, че проблеми на този етап няма. Комуникацията с останалите институции върви по електронен път, а колегите ѝ от Белоградчик и Кула вече са с нормална натовареност. По думите ѝ целта на реформата е била да се постигне равномерна натовареност, особено в „едноличните прокуратури“, каквато е тази в Белоградчик, където колегата ѝ изнемогвал от работа. Докато обвинителите в Кула пък били с малко дела. Сега вече натовареността им била изравнена.

В отговор на въпрос тя заяви, че не се налага да има заместници за всяко териториално отделение.

От думите на Целова стана ясно ясно, че както на много места в страната, така и във Видин има проблеми със съдебно-медицинските експертизи поради недостиг на вещи лица. За да се справят със спънките, обвинителите от Видин ползвали услугите на лекари от София. Това действително малко забавяло делата, но все пак имали заключения на специалисти.

Що се отнася до това какви дела се възлагат на следователи, то Илияна Целова поясни, че те поемат по-тежките, обикновено стопански производства.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Защо?
Защо?
16 октомври 2019 16:05
Гост

Няма ли лекари във Враца или Монтана? Защо чак в София се търсят?

Ужас
Ужас
16 октомври 2019 16:06
Гост

Ако това е вярно, то проблемът е много сериозен, защото е индикация за липса на специлисти в цяла Североизточна България.

Успех
Успех
16 октомври 2019 16:04
Гост

Дано да се справи с всички проблеми на районната прокуратура.

Хубаво, ама...
Хубаво, ама...
16 октомври 2019 16:05
Гост

То районът е пред закриване, какво остава за проблемите на прокуратурата.

Колега
Колега
16 октомври 2019 16:03
Гост

Не завиждам на колегите в най-бедния регион в ЕС…

Нико
Нико
16 октомври 2019 15:59
Гост

Като цяло, сладка служба е по страната.

от колега
от колега
16 октомври 2019 15:58
Гост

честито Илияна, успех!

Pepi
Pepi
16 октомври 2019 14:48
Гост

Явно вливането на другите прокуратури в РП Видин е допринесло за изравняването на натовареността.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 14:50
Гост

Безпредметно е тези в Белоградчик и Кула да стоят като самостоятелни, при положение, че там няма никаква натовареност. А и комуникацията по електронен път много улеснява работата.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 15:58
Гост

То след някоя година безпредметно ще е и във Видин да има, ама айде.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 14:46
Гост

И тук проблем с вещите лица! Може би, ако им вдигнат възнаграждението ще има повече интерес.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 14:44
Гост

Изключително важно е , че Илияна Целова има натрупан организационен и административен опит. А и тя все пак е била зам. шефка.

за т. нар. реформа
за т. нар. реформа
16 октомври 2019 14:30
Гост

В такива случаи окрупняването на прокуратурите има безспорен смисъл – същото важи и за някои районни съдилища, в които работят по 2-3 съдии. Още повече, че не се създава мегаструктура във Видин, която не може да се управлява нормално.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 14:31
Гост

какво ще кажете обаче за разходите – командировки и тн? има ли такова нещо?

запознат
запознат
16 октомври 2019 15:57
Гост

на много места се харчат луди пари заради тази хрумка на ръководството, но се мълчи. сега може да излезе наяве покраи идеите за закриване на РС, като контрааргумент, но може и да решат пак да покрият нещата. хвърчат коли с „дела и документи“.