Реформата на съдебната карта у нас да се изготви в сътрудничество с Венецианската комисия. Това е предложил еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс във видеоконферентен разговор с министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

Еврокомисарят е реагирал положително на информацията за проведената широка дискусия за реформата по „Модел 4“, организирана от проф. Стоилов. Дидие Рейндерс е приветствал позицията на министъра, че окончателното приемане на новата съдебна карта трябва да се случи след конституирането на новото Народно събрание. Проф. Стоилов е отбелязал още, че темата е от голямо обществено значение, защото „Модел 4“ предвижда закриването на над 50 районни съдилища в страната.

Одобреният от Висшия съдебен съвет „Модел 4“, който предвижда промяна на родовата подсъдност и трансформирането на 57 районни съдилища в териториални отделения, среща сериозен отпор на практика от всички заинтересовани – политици, адвокати, нотариуси, общини, омбудсмана и от самите съдии. На заседанието на Съдийската колегия във вторник кадровиците заявиха, че явно реформа няма да има и решиха, след като обсъдят законодателните предложения във връзка с модела, да изпратят всички материали на Министерството на правосъдието.

Днес министърът и еврокомисарят са разговаряли и за съдбата на специализираните съд и прокуратура. По този повод Стоилов е посочил, че е необходим публичен анализ на специализираното правосъдие и е споделил, че вече е поискал данни за работата на тези институции. Част от информацията вече е предоставена и предстои нейният анализ.

Проф. Стоилов и Дидие Рейндерс са обсъдили и резултатите от посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, като министърът е уведомил еврокомисаря, че Прокурорската колегия вече откри процедурата за подбор на още шестима европейски делегирани прокурори така, че да бъде запълнена българската квота до десет души.

Еврокомисарят е приветствал включването на темата за електронното правосъдие в Националния план за възстановяване и устойчивост, който настоящият кабинет довършва, както и е настоял за по-голяма свързаност на българските регистри с европейските.

Дидие Рейндерс е акцентирал върху необходимостта от ускоряване на обмена на информация между българските системи за съдимост и Европейската информационна система на регистрите за съдимост. Той е подкрепил идеята на проф. Стоилов за започване на широка дискусия за общоевропейски механизъм за борба с корупцията във връзка с чужди юридически актове по отношение на лица, свързани с пране на пари, организирана престъпност и корупция.

 

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 юни 2021 16:11
Гост

Съдилищата са претоварени, това, което мога да отбележа, а – правосъдието е нещо като мозъчната хирургия – има нужда от спокойствие, например във Велинград ми разрешиха сравнително перфектно, то аз съм вечно недоволен, впрочем, но съдът и във Велинград и Сандански работят идеално, на Мичурин – идеално, вече по областните, стават едни игрички, но се боря – все пак Вапцаров го е казал по-кратко. Ловеч е хубав съдът, Луковит работи, Лом работи, Козлодуй работи, Брезник работи, Радомир работи, поименно ли да споменавам, отлични впечатления, пък на който не му харесва Космосът – да си припомни и поговорката, впрочем – въпросът… Покажи целия коментар »

селски прокурор
селски прокурор
21 юни 2021 11:16
Гост

Вашите думи са потвърждение, за това, че при оценка работата на магистратите и какви реформи да се правят, следва да се вземе предвид и мнението именно на хората, които най- много работят с тях- адвокатите и юристконсултите, и техните клиенти!

Nencho
Nencho
19 юни 2021 15:50
Гост

Пак някой външен ще помага да си свършим нашата работа. Понеже не можем да си я свършим сами и да поемем отговорност за последиците. Това ни стана навик – все някой друг да каже, да свърши и да отговаря. То затова и отправяме през ден преюдицилни питания за какво ли не. Очаквам скоро някой да пита СЕ какво да правим с ищец, дето не си внася таксата.

Борисов
Борисов
18 юни 2021 13:43
Гост

До кога ще ни подбутват от чужбина? Ние еди н модел не можем да изготвим като хората, камо ли да си направим сами реформата.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 12:06
Гост

Какво да се случи? Логичното е ЗАКРИВАНЕ! Толкова тунеядци мързеливци на едно място!

Подкрепям!
Подкрепям!
18 юни 2021 12:14
Гост

Закриване на спецсъдилищата и избор на нов ВСС и главен прокурор!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2021 5:00
Гост

Не само спецовете, не само. И военните и полвината от окръжните и апелативните. Половината от административните и от ВКС и ВАС. Тогава ще стане.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 11:06
Гост

Повече от 10 години Венецианската комисия ни повтаря едно и също, но ГЕРБ и ДПС години наред са на принципа „Ти акъл на мен не ми давай, еврофондове ми дай!“. Добре, че бяха САЩ, за да наложат санкции по „Магнитски“, та дано ЕС си вземе бележка и да предприеме по-твърд подход, след като вижда, че от съвети, които не се изпълняват, полза няма. Дано новото правителство вкара в законодателството ни всички препоръки на Венецианската комисия възможно най-скоро.

Срам
Срам
18 юни 2021 10:51
Гост

Всичко в съдебната система е гнило и се вижда, че не работи. Нищо не е като в „белите държави“. Може да се направи обосновано предположение, че хората, които представляват тази система явно са негодни. Явно трябва да се започне най-напред с мащабна промяна в обучението по право и с подбора на магистрати. След това да се почват някви по-детайлни реформи!

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 11:01
Гост

Има много читави млади колеги, но за съжаление ентусиазмът им се изпарява при близки срещи с калинките на ГЕРБ и ДПС в съдебната система. Затова измитането на последните трябва да е първостепенна задача.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 11:16
Гост

Има и много читави стари колеги, на които им е казано, че няма да видят повишение и ще се пенсионират в районния съд. Те може и да са чепати по характер, но си знаят занаята и не се поддават на предложените им морковчета, а в крайна сметка всички разчитаме на поне малкото разум останал в системата. Има и колеги, които знаят повече от други, но разни корифеи на правото в СГС, докарани от Долно Нагорнище или повишени скоростно след 3-4 години стаж в СРС, завиждат и злорадстват и единственото, което могат да направят като крайна инстанция по онова законодателно недоразумение… Покажи целия коментар »

Anonimen
Anonimen
18 юни 2021 13:45
Гост

Принципът: „Преклонена глава, сабя не я сече“ води само до овцедушие.

селски магистрат
селски магистрат
21 юни 2021 11:21
Гост

Е откога чакаме някой да ни направи независими и без възможност за въздействие върху нас чрез притискане, изнудване, захождане отпред отзад, опити за омаскаряване и други подобни. Та не трябва ли да се започне оттам, да се направи такова законодателство, което да позволи истинска независимост?

Fernandinho
Fernandinho
18 юни 2021 10:43
Гост

Повече от задължително е да се съгласи Янакито.

Жоро
Жоро
18 юни 2021 13:47
Гост

Къде ще ходи. А освен това му подават ръка за помощ. Че нашите бездарници знаят само да олямпат и нищи не вършат.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 10:43
Гост

Да не стане само, като с магистралите. Дето Европа подкрепя проект и дава пари за разделяне на магистралата през дефилето на две платна за всяка посока. Борисов хваща да си го прави както той си знае. Спират парите ма той се пъчи, че с държавни ще си я довърши магистралата

ПетЯта
ПетЯта
18 юни 2021 10:45
Гост

Ти чакай, че сега, като дойдат новите на власт, те няма да търпят никаква приемственост. И ще намерят кусур грешки в плащанията по магистралите и ще спрат всякакво строителство. БСП знаем как управляваха. Да видим Слави как ще се справи и дали ще има нещо за хората.

Кнут
Кнут
18 юни 2021 10:42
Гост

А не предлагат ли направо да ни пратят тука прокурори, които най-после да се справят с организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта?

Anton
Anton
18 юни 2021 14:07
Гост

О, ще дадат на заден със сигурност горките като видят какъв бардак е тук.

Авигел
Авигел
18 юни 2021 10:41
Гост

Добро предложение. Просто дано се реализира. По-добро нямаше как да измислят днес.

Пепо
Пепо
18 юни 2021 10:41
Гост

Дано помогнат. Друго не ни остава.

Stoil
Stoil
18 юни 2021 14:08
Гост

Както обикновено ще ни влачат като турист раница.

Сен Жак
Сен Жак
18 юни 2021 10:41
Гост

Е то да не мислите, че няма да ни помогнат. Накрая от зор ще го направят. Като ни виждат с какво разполагаме. Янаки Стоилов, Гешев, Спондж Боб. Какво да говорим. Като държава създадена преди 2 години сме и сега сме точно, като маймуни учещи се да управляват МПС.

F. W
F. W
18 юни 2021 10:40
Гост

Всичко, което можем да вземем, като ноухау от Европа е добро дошло. А ако ни помагат директно си е най-добре.

Деладието
Деладието
18 юни 2021 10:39
Гост

Аз силно се надявам това предложение да бъде прието, защото в противен случай рискуваме да продължим да се лутаме и да ставаме за смях заради избора си на делегирани прокурори, или по-скоро за липсата на такъв.

Димитриева
Димитриева
18 юни 2021 10:39
Гост

Белким с тяхна помощ се случат нещата.