Великобритания може да оттегли едностранно намерението си да напусне Европейския съюз, обяви в решение, произнесено по ускорена процедура, Съдът на ЕС.

Когато държава членка на ЕС обяви намерението си да се оттегли от съюза, както направи Великобритания, тя е свободна да отмени едностранно тази нотификация, заяви съдът.

Тази възможност съществува докато споразумението за оттегляне между ЕС и тази страна не е влязло в сила. А ако такова не е сключено, в период от две години, който започва да тече от датата на нотификацията ѝ за напускане на съюза, който е възможно да бъде удължаван и съответно оттеглянето на намерението ще е възможно и докато тези пролонгации не са изтекли. В случая с Великобритания, при липса на споразумение, срокът за отказ от Брекзит е 29 март 2019 г., обясни българският съдия в СЕС Александър Арабаджиев.

Оттеглянето трябва да бъде решено следвайки демократичния процес и в съответствие с националните конституционни изисквания. Това недвусмислено и безусловно решение трябва да бъде съобщено писмено до Европейския съвет. То потвърждава членството в ЕС на въпросната страна с непроменен статут и слага край на процедурата по оттеглянето.

Съдът на ЕС посочва, че би било в противоречие с целта на Договорите на ЕС за създаване на по-тесен съюз между народите на Европа, държава, която е уведомила за намерението си да се оттегли от ЕС в съответствие с конституционните си правила и след демократична процедура, да бъде принудена да напусне, ако реши да оттегли намерението си.

Да се подчини това право на оттегляне на единодушното одобрение на Европейския съвет, както той и комисията предлагат, би превърнало едностранното суверенно право в условно и би било несъвместимо с принципа, че държава-членка не може да бъде принудена да напусне Европейския съюз срещу волята му, пише съдът.

Делото в Съда на ЕС е по въпроси, които постави Шотландският върховен съд.

Решението идва ден преди британският парламент да реши дали да одобри сделката на Тереза Мей за Брекзит. Ако тя бъде отхвърлена, законът предвижда правителството до 1 януари, да представи пред парламента план как смята да действа по-нататък с процедурата по напускане на ЕС.

Високопоставени дипломати в ЕС, цитирани от „Дневник“, се надяват гласуването във вторник да се окаже с малка разлика, която да позволи на Мей да върне споразумението за втори вот. Тогава те могат да се опитат да ѝ помогнат с „козметични“ промени в необвързващата политическа декларация, която съпътства основното споразумение. Но дори и в този случай юридически обвързващият документ, който е в сърцевината на дебатите във Великобритания, няма да подлежи на предоговаряне. А ако вотът с „не“ в парламента е с голямо мнозинство, Мей трябва да се справя сама.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сър
Сър
10 декември 2018 12:37
Гост

съдът им дава възможност да поправят чутовната глупост, която направиха, но вече стигнаха твърде далече и със сигурност няма да се възползват да излязат елегантно от блатото.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2018 12:13
Гост

Мей трябва да намери възможност за безпроблемно излизане от Евросъюза през март догодина.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2018 12:10
Гост

Правителството или трябва да постигне по-добра сделка, или да отстъпи управлението на някой друг.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2018 11:52
Гост

Разумно решение. В крайна сметка всяка държава доброволно се присъединява към ЕС и е редно да има възможност за оттеглянето й.