Възнагражденията на служебните защитници да бъдат увеличени за първи път от 2006 г., предлага министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Тя огласи проект за промени в Наредбата за заплащането на правната помощ, с който максималните суми, които се дължат на адвокатите за служебна защита се завишават средно с 20%. С колко нарастват възнагражденията по всеки вид дела виж тук.

Освен това се предвижда специално заплащане за правна помощ по мерки за неотклонение и други мерки за процесуална принуда. Досега служебните адвокати не получаваха отделно възнаграждение за тях. Сега в наредбата се предлага по дела във връзка с мерки за неотклонение и други мерки за процесуална принуда възнаграждението да е от 80 до 150 лева за всяка съдебна инстанция.

Регламентира се и възможност, ако адвокатът е участвал в повече от три открити съдебни заседания и делото е продължило повече от две години, възнаграждението му да бъде определено в двоен размер, според квалификацията на престъплението.

С проекта за първи път се въвежда специален хонорар за представителство по дела за издаване на изпълнителен лист – от 50 до 120 лева. Този за представителство в изпълнително производство се увеличава на от 50 до 150 лв. (в момента е от 50 до 100 лв.) и се предвижда, че ако продължи повече от шест месеца, възнаграждението може да бъде увеличено с до 50 на сто, т.е. до 225 лв.

„Определените в действащата нормативна уредба адвокатски възнаграждения не съответстват на полагания от адвокатите труд по време, количество и качество“, заявява Цачева и припомня, че заплащането не е променяно от 12 години и не отговаря на обществено-икономическите условия.

Министърът на правосъдието обяснява, че се предлага да се завиши само максималният размер на възнагражденията, без да се пипа минимумът, защото така ще се разшири диапазонът на заплащане, а хонорарът по конкретното дело ще бъде определен въз основа на индивидуална оценка на работата на адвоката. Националното бюро за правна помощ ще изготви и критерии, свързани с фактическата и правна сложност на делото, продължителността му и изпълнението на задълженията на служебния защитник.

От бюрото са констатирали, че през последните години намалява броят на делата, по които е предоставена процесуално представителство. В същото време са се увеличили консултациите и подготовка на документи за образуване на дело, за които заплащането е от 10 до 80 лева, а това е в пъти по-ниско от това за процесуално представителство.

В приложената към проекта за изменение на наредбата оценка за въздействието на промените са изведени няколко тревожни тенденции.

Първата е, че повече от една трета от служебно назначените адвокати преустановяват участието си в производството на определена фаза или инстанция, поради липса на мотивация – материален стимул да довършат докрай предоставянето на правна помощ с влязъл в сила съдебен акт.

Освен това все повече адвокати подават възражения, че им е определено твърде ниско възнаграждение. Като през 2017 г. от това са се оплакали 72 служебни защитници, а само през първата половината на тази година броят на недоволните е над 50.

Не малко от тях директно се отписват от регистъра за правна помощ. Така миналата година 190 адвокати са отказали повече да се занимават със служебна защита. Тази година да напуснат системата на правната помощ са поискали 98 души.

Не само адвокатите обаче са недоволни от това, което получават за служебна защита. Съдилищата се оплакват от лошото качество на предоставената правна помощ. Като през 2018 г. сигналите срещу служебни адвокати вече са 11. Жалби подават и гражданите. През 2017 г. 45 души са се оплакали, че служебният им адвокат не си върши добре работата. Други директно подават сигнали до адвокатурата и по тях започват дисциплинарни производства срещу служебни защитници. Средно те са по 35 на година.

Данните показват, че в момента в Националния регистър за правна помощ са вписани 7242 адвокати, които са оказали помощ и съдействие на 35 000 граждани.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хр.Ц.Христов
Хр.Ц.Христов
21 октомври 2018 8:57
Гост

Тъпо е чиновници да определят по някакви измислени от тях критерии обема да адвокатката работа. Тази оценка трябва да е на съда- той трябва да определя възнаграждението на адвоката -служебен защитник. А чиновниците в бюрото да се намалят до няколко които да превеждат сумите.

Бонд
Бонд
18 октомври 2018 17:32
Гост

За съжаление заради мизерното възнаграждение, със служебна защита се занимават или много закъсали адвокати, или направо казано – шкартото на гилдията. То и клиентите им са такива. Жалка работа.

Разочарован
Разочарован
18 октомври 2018 16:03
Гост

То пък едно увеличение. И то след толкова години.

адвокат
адвокат
18 октомври 2018 17:25
Гост

Преди време споделих с колеги-адвокати от Щутгарт, че у нас има различни тарифи за упълномощени и назначени защитници и те бяха изумени от тази явна дискриминация. И просто не ми повярваха, че има български закон (ЗАНН) по който разноски не се присъждат, но това е друга тема.

Цъфнал гербер
Цъфнал гербер
18 октомври 2018 15:15
Гост

Цецка Цачева като една истинска майка на нацията днес за пореден път развързва кесията.

Ангел
Ангел
18 октомври 2018 15:01
Гост

Би било много добре заплащането на адвоката да зависи от квалификацията на престъплението.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2018 14:57
Гост

Крайно време беше. Служебните адвокати нямал никакъв стимул.

Анчо
Анчо
18 октомври 2018 14:59
Гост

Естествено. Работят като другите си колеги, а иначе им се заплаща все едно са второ качество хора.

служебната защита-скъпа и некомпетентна
служебната защита-скъпа и некомпетентна
19 октомври 2018 7:13
Гост

1. Който няма стимул-да не става служебен адвокат! 2. Изобщо не работят качествено, и като „другите“-служебен адвокат ЗНАЧИ „клиентът“ е осъден, най-вероятно със споразумение. 3. Заплащането на служебната защита изобщо не е ниско-напротив нерядко е и повече от назначен адвокат! 4. Служебната защита не е за сметка на НБПП, а я плаща клиентът. Като клиентът го осъдят НБПП си иска парите за „безплатната“ защита. Масово служебните адвокати ЛЪЖАТ клиентите,че служебната зищита е безплатна, и затова да не питат много, и да не изискват много. ЛЪЖА! Накрая правноподпомогнатия, след като го осъдят си плаща за служебната защита. Влезта в сайта на… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
21 октомври 2018 1:43
Гост

Съгласен съм с казаното.На скоро се отписах от НБПП.Именно по тези причини.Последните две служебни защити ги приключих с оправдателни присъди.За справедливост при разпределение на защити е излишно да коментирам.Добре платените се дават на наши хора,послушковци и близачи!