Тричленен състав на Върховния административен съд спря отстраняването от длъжност заради повдигнато обвинение на прокурорa Красимир Кирилов. Мотивът – семейното му положение е тежко, а съществените затруднения да осигури издръжката на домакинството са противопоставими на презумирания обществен интерес и няма да настъпят неблагоприятни последици за правосъдната система.

На 10 октомври Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отстрани временно от длъжност обвинителя Красимир Кирилов от СГП, защото е обвинен в престъпление по служба.

Става дума за случай отпреди няколко години. През 2009 г. в районната прокуратура в Кнежа било образувано досъдебно производство за подправяне на идентификационни номера на багер „Komatsu“. Шест години по-късно, когато РП-Кнежа вече била оглавявана от Красимир Кирилов, постъпили две молби – от фирма и от частно лице, за връщане на багера, като формално одобрил и двете, но уведомил само едната страна и то тази, която не е действителен собственик. Според Специализираната прокуратура по този начин той нарушил служебните си задължения и в резултат на това беше обвинен в престъпление по служба.

Кирилов обаче поиска от Върховния административен съд да спре изпълнението на решението за отстраняването му от длъжност поради тежко семейно и финансово състояние.

През периода, през който даден магистрат е отстранен от длъжност, той получава минималната работна заплата, която в момента е 510 лева.

От определението на ВАС става ясно, че Кирилов живее на семейни начала с прокурорка от СРП, която в момента е в отпуск по майчинство и получава 380 лева. Детето им навършва две години през януари 2019 г. То обаче има нужда от лечение, заради заболяване, което е било установено с епикриза това лято.

Заедно с тях живее и 10-годишното дете на обвинителката от СРП от предишен брак, което на свой ред също страда от хронично-рецидивиращо заболяване и се нуждае от лекарства.

Със семейството живеят и родителите на жената, които са възрастни и са инвалидизирани със степени на увреждане съответно 74% за мъжа и 60% за жената.

Не само това, но и бащата на Красимир Кирилов, макар да не живее с него, също е с 80% инвалидност.

Не на последно място, миналата година семейството на прокурора е теглило ипотечен кредит за жилище в размер на 100 000 лева като месечната вноска е 1532 лева.

Гореустановените фактически обстоятелства сочат, че допуснатото от закона предварително изпълнение причинява на оспорващия и на неговия семеен кръг, включващ малолетни деца и възрастни хора, значителни вреди от имуществен и неимуществен характер.

Съществените затруднения за жалбоподателя да осигури издръжката на домакинството са противопоставими на презумирания обществен интерес, заради който законът е предвидил изключение от принципа по чл. 166, ал. 1 от АПК за суспензивен ефект на жалбата. От спирането на предварителното изпълнение на невлезлия в сила акт за отстраняване не се очаква да настъпят съществени неблагоприятни последици за правосъдната система.

От страна на ответника не са представени доказателства, че жалбоподателят и членовете на семейството му разполагат с имущество, което би могло да е източник на доходи за домакинството“, с тези мотиви тричленният състав на ВАС – председател и докладчик Румяна Папазова и членове Любомир Гайдов и Десислава Стоева, спира изпълнението на решението за отстраняването на Кирилов.

Определението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Междувременно Красимир Кирилов е внесъл две молби до ВСС заедно с определението. Прокурорската колегия днес реши да препрати документите на градския прокурор Емилия Русинова по компетентност. Заедно с тях кадровият орган е изпратил и становище на директора на дирекция „Правна“ на ВСС Николай Найденов. На заседанието не стана ясно какво гласи то.

 

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
13 декември 2018 8:10
Гост

Няма да му излизат сметките, като е зле с математиката. Как може да даде един багер на две места едновременно.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2018 22:43
Гост

Всеки си има лични проблеми. Влизам му в положение, но престъплението си е престъпление.

Някой
Някой
12 декември 2018 22:44
Гост

Редно е да си понесе последствията.