Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, които определят размера на месечните добавки за социална интеграция, транспортни, информационни и телекомуникационни услуги.

Петчленен състав с председател Мирослав Мирчев и членове Теодора Николова, Емилия Миткова, Свилена Проданова и Весела Павлова (докладчик) постанови, че разпоредбите на чл. 24, ал. 2, чл. 25 и чл. 26 от правилника противоречат на Закона за интеграция на хората с увреждания. Текстовете определят базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция според гарантирания минимален доход, тази за транспортни услуги е 15% от него, а тази за ползване на информационни и телекомуникационни услуги е 20% от гарантирания минимален доход.

Според върховните съдии обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий според Закона за интеграция на хората с увреждания за определянето на размера ѝ са единствено индивидуалните потребности на хората с увреждания. „Унифицирането на размера на добавката води до съществено ограничаване на възможностите за социална интеграция на хората с увреждания, които имат ниски доходи, и препятства пряко упражняването на гарантираните в Конвенцията за правата на хората с увреждания права и свободи като: свободата на придвижване, правото на пълноценно включване в общността, личната мобилност и свободата на достъпа до информация, правото на образование, правото на достъп до рехабилитационни услуги и осигуряването на подходящ жизнен стандарт“, се посочва в решението.

ВАС обяснява, че размерът на месечната добавка за социална интеграция трябва да е съобразен с индивидуалните потребности на всеки с трайни увреждания, със степента на намалена работоспособност и вида на увреждането. „Индивидуалните потребности на всяко лице се определят въз основа на методика, утвърдена от министъра на труда и социалната политика, по предложение на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания и на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане. Добавката е диференцирана и представлява парични средства, които допълват собствените доходи и са предназначени за покриване на допълнителни разходи за транспорт, информационни и телекомуникационни услуги, обучение; балнеолечение и рехабилитационни услуги, лекарства и др.“, посочват от съда.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пенсионер
Пенсионер
19 юни 2018 16:20
Гост

Дано сега да бъдат увеличени тези добавки, които са обидно малка сума, но така се получава при съветския принцип на уравниловката.

Anonimen
Anonimen
19 юни 2018 11:05
Гост

Унифицирането на размера на добавките е недопустимо, тъй като хората с увреждания ги използват за балнеолечение и рехабилитационни услуги. А те са строго индивидуални в зависимост от диагнозата.

Нина
Нина
19 юни 2018 10:22
Гост

От кога ли е този правилник?Защото хората с увреждания са в неравностойно положение по принцип. И ако преди години беше възможно да се преживява с минимална заплата, то сега е абсурд.

анонимен
анонимен
19 юни 2018 10:15
Гост

Адмирации за ВАС.