Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени отстраняването от длъжност на обвинена прокурорка, защото решението за това е взето на основание обявен за противоконституционен текст от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Делото пред ВАС е образувано по жалба на районната прокурорка от Благоевград Райна Бачева срещу решение на Прокурорската колегия от 10 април 2019 г., с което тя беше отстранена временно от длъжност поради привличането ѝ като обвиняема по чл. 288 от НК (за осуетяване на наказателно преследване).

Според прокуратурата на 25 април 2015 г. около 17 ч. на пешеходна пътека на кръстовището на улиците „Владо Черноземски“, „Иван Михайлов“ и „Сан Стефано“ в Благоевград, Владислав Еленков ударил с колата си пешеходката Е. Таскова и ѝ причинил средна телесна повреда.

По това време Бачева била дежурен прокурор. Тя била уведомена за произшествието от разследващия полицай К. Златков. Но вместо да разпореди незабавното започване на процесуални следствени действия, прокурорката решила друго – казала на полицая да уведоми КАТ, за да бъдат предприети действия за налагане на административно наказание на шофьора Владислав Еленков.

Впоследствие по време на разследването било установено, че Бачева е била вече информирана за инцидента от свой близък, който бил в приятелски отношения с Еленков.

По случая Софийската градска прокуратура образувала досъдебно производство срещу Бачева и на 4 април 2019 г. ѝ е било повдигнато обвинение за осуетяване на наказателното преследване срещу Владислав Еленков с цел да го избави от наказание, което му се следва по закон за извършеното от него престъпление по транспорта (по чл. 288 НК).

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска Бачева да бъде временно отстранена от длъжност, а на 10 април 2019 г. Прокурорската колегия подкрепя предложението му.

Тричленен състав на ВАС с председател и докладчик Росен Василев и членове Сибила Симеонова и Юлия Тодорова, обаче отменя решението на колегията.

В случая решението на Прокурорската колегия на ВСС е взето на основание чл. 230, ал. 1 от ЗСВ. Това обстоятелство настоящият състав на Върховния административен съд приема за безспорно установено. Това правно основание ясно е посочено в предложението на Главния прокурор на Република България. Във връзка с това правно основание е поставено на гласуване самото предложение. Други правни основания не са обсъждани, като не са направени изказвания. Във връзка с временното отстраняване от длъжност съществува и друга разпоредба – ал.2 на чл.230 от ЗСВ, която хипотеза не е обсъждана. Разграничението е съществено, тъй като в хипотезите на ал. 1 на чл. 230 ЗСВ съответната колегия на ВСС действа при условията на обвързана компетентност, е в случаите по ал. 2 на чл. 230 ЗСВ действа при условията на оперативна самостоятелност“, изтъква ВАС.

Нататък напомня, че с решение от 21 февруари 2019 г. Конституционният съд обяви за противоконституционен чл. 230, ал. 1 от съдебния закон с мотива, че кадровият орган трябва да има възможност за преценка дали да отстрани от длъжност обвинен магистрат, а не да бъде задължен да стори това в случаите на повдигнато обвинение.

Настоящият съдебен състав намира, че оспореното решение на ВСС е постановено при нарушения на материалния закон. Обявената за противоконституционна правна норма не се прилага от влизането на решението на КС в сила – 3 дни след обнародването му в Държавен вестник. С отпадане действието на обявената за противоконституционна норма на ЗСВ е отпаднало и основанието за отстраняване от длъжност в посочената хипотеза, мотивирало издаването на процесния административния акт“, заключава ВАС.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

Срещу Райна Бачева имаше две дисциплинарни производства през последните години. В първия ставаше дума за това, че тя се е опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш, издаден на сина ѝ, за което беше наказана с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца. Във втория – притискала служители на охранителна фирма да назначат на работа неин познат, а когато се скарали, последвал нов натиск, този път за уволнението на познатия ѝ. И за това тя получи дисциплинарно наказание „намаляване на възнаграждението“, но с 20 на сто за година.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Жалко
Жалко
20 ноември 2019 9:54
Гост

Поредната гнила ябълка в прокуратурата, на която ще ѝ се размине поради процесуални хватки.

Наглеци
Наглеци
20 ноември 2019 9:55
Гост

Така е, после ми говорят за доверие в съдебната система. Как ще стане тоя номер?

Дон Корлеоне
Дон Корлеоне
15 ноември 2019 16:12
Гост

Нагла до безобразие. Първо назначава човека, а после го уволнява. Нагледал съм се на такива недосегаеми, които всячески показват, че и ножът и сиренето са в тях.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 16:05
Гост

Поредната злоупотреба със служебно положение. И то не само в тази професия.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 16:08
Гост

Да, обаче това не е като катаджиите, които заработват по някоя и друга двайсетолевка. А и не че ги оправдавам, но те взимат пари от нарушители. А тази упражнява натиск върху съвсем невинни хора.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 15:49
Гост

Тази мина между капките. А иначе е виновна от всякъде. Две дисциплинарни производства, осуетяване на наказателно преследване…

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 15:45
Гост

Явно ПК на ВСС ще трябва да преглежда по-често ЗСВ. Много голям пропуск от тяхна страна.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 15:46
Гост

Цацаров се е разсеял нещо. Сигурно е бил ангажиран с избора на свой заместник.

анонимен
анонимен
15 ноември 2019 15:20
Гост

Прокурорската колегия може да спести процесуално време и средства и направо да я отстрани по ал. 2 от чл. 230 ЗСВ.

анонимен
анонимен
15 ноември 2019 15:21
Гост

Именно. За мен е изненада, че въобще са я отстранили по първата алинея, защото към онзи момент тя вече беше обявена за противоконституционна. А че на тая жена не й е чист косъма, се вижда отдалеч.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 16:03
Гост

А съвестта дали й е чиста. Навярно да, ако въобще има такава.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
15 ноември 2019 15:02
Гост

В тоз Благоевград има нещо…ама във въздуха или в климатиците на палатата. Нищо чудно да е тръгнало от онзи смехотворен корифей, заработващ в окръжния съд, чието име няма да споменавам.

анонимен
анонимен
15 ноември 2019 15:23
Гост

Имаш предвид колегата, от когото всички в ОС-Благоевград се срамуват, нали 🙂 Чудя се кога ли ще му спретнат една дисциплинарка за уронване престижа на съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 15:00
Гост

Тя май си е за уволнение, ама и това на този етап е противоконституционно.

Е, добре
Е, добре
15 ноември 2019 14:59
Гост

Хубаво, пак ще е отстранят, вече конституционносъобразно.