Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, които бяха гласувани от правителството в края на 2017 г. и предизвикаха протести на природозащитници (пълния текст на решението виж тук).

Освен това съдът осъжда правителството и Министерството на околната среда и водите да платят 1700 лв. за разноските, които гражданите и екоорганизациите, са направили по делото. Част от сумата е за адвокатски хонорар, който от изпълнителната власт са поискали да бъде намален поради прекомерност, но ВАС е заявил, че е адекватен предвид високата правна и фактическа сложност на спора.

Делото пред петчленен състав на ВАС (председател Милка Панчева и членове Наталия Марчева, Румяна Папазова, Георги Георгиев и Тодор Тодоров) беше образувано по касационни жалби на Министерския съвет и на министъра на околната среда и водите. До обжалването се стигна след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли м.г., че с промените в плана за управление на парка, обявен за обект на световното наследство, са нарушени разпоредби от българското и международното право.

Ключов момент и двете решения на върховните съдии е тълкуването на чл. 21, т. 1 от Закона за защитените територии (ЗЗТ), според който в националните паркове се забранява строителството, освен на заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за управлението на парка. Според закона е допустим само ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения. Тълкуването и на тричленния, и на петчленния състав на ВАС е, че текстът има забраняващ характер и допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка.

Актуализацията на действащия още план предвиждаше изграждане и разширяване на ски писти, строителство на лифт и инфраструктура, както и водохващания. Според природозащитниците промените ще позволят строителство в почти половината от територията на парка.

Измененията на плана за управление попадат в обхвата на Закона за защитените територии (ЗЗР), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и затова трябва да бъдат спазени изискванията за екологична оценка и оценка за съвместимост, категорични са съдиите. Тълкуването на петчленния състав е, че министърът на околната среда и водите е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона.

ВАС е цитирал и решения на Съда на Европейския съюз, според които екооценката е задължителна. Според върховните съдии не са спазени и изискванията на Директива 2001/42 за екологичните оценки.

Върховните съдии приемат, че с измененията на плана за управление на Пирин се извършва значителна промяна в нормите, режимите, условията и препоръките за осъществяване на дейностите в Зона II А, Зона III и Зона IV. Промяната на предназначението на големи площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието, мотивира се ВАС. Поради това съдът пише, че е било задължително участието на обществеността да се реализира и чрез процедурите по екологична оценка и оценка за съвместимост.

Когато правителството загуби делото пред тричленния състав на ВАС, Валери Симеонов, който тогава беше вицепремиер, каза, че ако решението влезе в сила „аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя“. След това заяви: „Малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост“.

Днес след окончателното произнасяне на съда Симеонов, който вече е депутат, коментира пред репортери, че днес е „много тъжен ден за българска икономика и туризъм, а решeнието най-вероятно е взето под натиск“.

Пред Mediapool той допълни, че се е шегувал са скока от моста: „Сериозно ли го приехте това тогава? Какво очаквахте? Да ви кажа, че ще отида да се самоубия? И вие да го напишете първи – „Първи в Медиапул – Валери Симеонов скочи от моста и се удави“? За да даде поредна порция радост на всички зелени? Няма да стане“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лилия
Лилия
17 януари 2019 13:04
Гост

България не е чак толкова малка държава и като нищо може да има територии, в които да развиваме туризъм и ски и други, в които да се радваме на дива природа и недокоснати местности

Анонимен
Анонимен
16 януари 2019 14:15
Гост

Не само националните паркове, а и въобще природата трябва да се пази. От лакомия за пари превърнаха планините в огромни писти.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2019 15:29
Гост

Погазваме природата, а после се чудим защо са всичките бедствия!

Анонимен
Анонимен
16 януари 2019 14:06
Гост

Поздравления за решението

Анонимен
Анонимен
16 януари 2019 14:44
Гост

В противен случай щяха да потъпчат маса закони и пак да отнесем глоба от ЕС.