Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа регистрация в ГРАО на брак между две жени, сключен във Великобритания. За решението съобщиха от съда, но то още не е публикувано на сайта му.

Върховните съдии са потвърдили решението на Административен съд София-град, който също е отказал регистрацията. Казусът възниква след като една от двете жени, сключили брак във Великобритания, подава заявление пред кмета на столичния район „Люлин“ да актуализира семейното ѝ положение в личния ѝ картон. Той обаче отказва да регистрира брака ѝ с друга жена.

„Съгласно българския закон еднаквият пол на лицата, желаещи да сключат брак е пречка за сключване на брак. Както Конституцията на Република България така и Семейният кодекс установяват като задължително условие за сключване на граждански брак разнополовост на съпрузите“, обясняват от ВАС.

И заявяват, че с исканата регистрация ще се признае, че няма пречки за сключване на брак, и самата тя ще представлява основание за неговото признаване, което е в противоречие с българското законодателство.

В съобщението за решението се посочва, че правната уредба у нас разглежда семейните отношения, като такива между мъж и жена. „Липсва нормативна уредба която да предвижда правоотношение с други участници, както и не се предвижда неговото съдържание, промени и прекратяване, упражняване на съпружески и родителските права и т.н.“, посочва ВАС. И заявява: „Следователно, ако условията за сключване на брак, съгласно българското законодателство не са били налице по отношение на тези български граждани към момента на сключване на брака, то този брак (макар и допустим, съгласно законите на държавата, в която е бил сключен) няма да породи правни последици в България – чл.4, ал.1 от Семейни кодекс. Брак, който не е породил правни последици в България няма как да бъде признат и съответно регистриран“.

Върховните магистрати от тричленния състав Панайот Генков, Иван Раденков и Юлиян Киров, застъпват позицията, че така не се нарушават права, защитени от Хартата на основните права на ЕС, тъй като правото на встъпване в брак е гарантирано в съответствие с националните закони, които регулират упражняването му. Съдиите цитират и практика на Съда на ЕС, че поради невъзможността да бъде постигнато съгласие между държавите членки за еднополовите бракове, партньорите в тези съюзи не могат да имат правата на семейни членове за целите на свободното движение на работници по смисъла на европейското право.

От ВАС припомнят, че това е третото дело с подобен предмет, по което се произнасят върховните съдии и практиката им е последователна. Изрично подчертават, че тези искания за регистрация на брака се различават от случаите, в които се иска право на пребиваване у нас на еднополова двойка. То вече изрично беше признато от ВАС през юли  2019 г.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
редови съдия
редови съдия
15 декември 2019 10:28
Гост

Съгласен съм ,че независимо от различия на национална, верска, етническа и сексуална основа, всички следва да бъдат равноправни. Но категорично смятам, че е недопустимо да се търси равноправие за различие ,основано на сексуална ориентация. По същата логика -дайте да признаем права на содомити, педофили,некрофили и т.н. Нека хомосексуалните си живеят заедно, но да са наясно ,че не могат да претендират за същите права, като едно нормално разнополово семейство. Така че -БРАВО на върховния съд, слава богу, че не отстъпват на джедърската истерия. Който не му се нрави – да си ходи там, където ще му признаят такива права . Но… Покажи целия коментар »

оливия
оливия
13 декември 2019 9:25
Гост

Искате ли тогава да признаваме и на арабите МНОГОЖЕНСТВОТО, защото са сключили брак с четирите си съпруги съвсем законно в Саудитска арабия. Ми те ще дойдат и ще ни купят пет пъти, ще искат социални и детски градини и помощи за многодетни семейства…. Айде спрете се вече с тия небивалици. Единственото съображение да се легализират тези бракове е да ги вкарат и горките гейове в матрицата на робството и да ги накарат и те да отглеждат деца – бъдещи роби на експлоататорите – ипотеки, бързи кредити, зависимости и т.н. тъпотии, наречени гордо „урбанизация“. И дума не става за защита на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 15:35
Гост

ВАС да съобщи за решението преди публикуването на самото решение? Все едно казват: „Това да ви е за трети и последен път“.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 15:32
Гост

Като искат бракът им да е легитимен, да си отиват във Великобритания.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 15:34
Гост

Едно е да имат право на пребиваване у нас като еднополова двойка, а съвсем друго да се узакони връзката им.

Павлин
Павлин
12 декември 2019 16:01
Гост

И най-вероятно ще го направят. За какво им е да живеят сред диваци, които дори в леглото ти си врат тесногръдите носове…

Пич
Пич
12 декември 2019 15:32
Гост

Чета, слушам, гледам и ми се струва, че хомосексуалните жени са възприемани като по-малкото зло, има едно снизхождение към тях като към временно объркани същества. Е поне на тях пуснете, бе!

Наивник
Наивник
12 декември 2019 15:26
Гост

Не може ли да се измисли нещо законово, така че да не дразни балканските мачовци и фалшиви традиционалисти, но да защити поне малко хората в еднополово съжителство?

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 15:28
Гост

Верно си наивник, бате. Може, ама никой няма дупе да го направи.

Павлин
Павлин
12 декември 2019 16:10
Гост

Интересно ми е колко години още сегашната остаряла конституция ще бъде заобикаляна с всякакви полузакони, вместо да се промени така, че да отговаря на реалностите в съвременното ни общество.

полигамията и ВАС
полигамията и ВАС
12 декември 2019 15:22
Гост

Е питам аз какво ще стане сега. Жената се е оженила в UK. Тук не е ѝ регистрират брака, значи може се омъжи и какво става – ВАС насърчава полигамията 🙂

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 15:21
Гост

Самото искане за регистрация на брака е безсмислено и очевидно е провокация.

джендър
джендър
12 декември 2019 15:19
Гост

Това е начинът, по който се опитва пробив в системата и явно ВАС като разгласява това решение, без дори да е публикувано още, иска да каже, вижте, спрете се – няма да ви се получи

Правилно
Правилно
12 декември 2019 15:09
Гост

ВАС е абсолютно прав, няма как да регистрира брак, който Конституцията не признава.

Наблюдател
Наблюдател
12 декември 2019 15:04
Гост

Крайно нуждаещ се и от актуалност съдия ли съзирам в състав?

Spider
Spider
12 декември 2019 15:00
Гост

Тука е така.

Алена
Алена
12 декември 2019 15:23
Гост

А, след 50 години виждам надежда тези отношения да се регулират цивилизовано и в Бг

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 15:29
Гост

Без да се промени Конституцията, няма как да стане.

Павлин
Павлин
12 декември 2019 15:57
Гост

Едва ли и тогава, освен ако децата на врещялници като Сидеров, Джамбазки и прочие „патриоти“, а и не само – дори министърът на образованието е кон с капаци, се окажат нормални и разберат, че преди всичко сме хора, а различията ни на етническа, сексуална, верска и прочие основа не ни определят като добри или лоши личности.